luni, 8 aprilie 2013

Afaceri populare

Săptămâna trecută a fost plină de chestiuni populare, populiste şi pragmatice.
Să le luăm pe rând!
Prima chestiune care a pus pe jar alianţa USL a fost schimbarea de părere a lui Victor Ponta. Dacă luni renunţase la numiri la Parchete şi lăsase viitorului Ministru de Justiţie liberal această sarcină dificilă,  în dimineaţa de marţi aflăm că făcuse deja propuneri, lăsând pe liberali cu gura căscată şi fără obiectul ministerului. Crin Antonescu a răspuns acestei măgării abjecte prin renunţarea la minister. Propunerea Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul DNA a declanşat fibrilaţia presei băsiste. Este clar trocul, compromisul făcut de Ponta cu preşedintele Băsescu care a dus la această soluţie. Politica înseamnă compromis, rezultă că sinistrul Daniel Morar a fost folosit pe post de ciocan băsist în negociere. Pentru că trebuia rezolvat acest interimat, Ponta a negociat cu preşedintele şi a făcut aceste numiri.  Numai că fair play era să-l anunţe şi pe fraierul de Antonescu. Aşa că liberalii s-au pomenit în faţa faptului împlinit. Sunt un adept al real politik-ului, dar un dram de onestitate este necesar. Liberalii nu au rupt USL din interese pragmatice, asemănătoare cu ale lui Ponta, dar dacă se va mai repeta un gest similar nu ştiu cum vor reacţiona? Ca la tango şi USL se dansează în doi, nu poţi schimba partenerii în timpul dansului, nu sunt dansurile alea preclasice, gigă, galiardă, pavană unde se schimbau din când în când partenerii. Acum Ponta este în pat cu duşmanul Băsescu, cum apare un viral amuzant pe net. Pe motivele trădării lui Ponta era să mă iau la omor cu un amic foarte  pornit pe pragmatismele pontaice! Să sperăm că aceste numiri vor fi aprobate, că procuratura va acţiona în interesul public, că aşa se mai numeşte acest Minister, Public. Băsescu dezlănţuit, nepotrivit şi arogant ca de obicei a ameninţat pe toţi inclusiv pe Dumnezeu că afacerea asta e a lui, nu a partidelor, pe care le detestă! 
Unde ne-am înşelat profund toţi inclusiv eu în 2004 este că dintr-un contrabandist de bufuri marinăreşti nu poate ieşi decât un hoţ de case şi un escroc care nu ştie decât să dea cu pumnul! 
Citesc şi nu-mi vine să cred, mari pupincurişti băsişti se trezesc şi se îngrămădesc să laude gestul de mare responsabilitate al lui Victor Ponta. În pol position îi regăsim pe admirabilii lingăi: Mircea Mihăieş,  alungat de la butoiul cu miere icerist şi pe fostul demnitar şi bombănitor etic Pleşu. În particular Pleşu îi reaminteşte lui Ponta să nu şi-o ia în cap, că mai are plagiatul ăla şi mai ştii ce s-o mai găsi de criticat!
Să te temi Ponta când aceşti deontologi emeriţi îţi fac daruri!
Şi că unii i-au luat jucărelele lui Băsescu, adică PDL, ce-i trecu prin cap demnului urmaş al lui Ceaşcă, ia să formeze el ceva nou şi puse de Fundaţia Mişcarea Populară! Această FMP are ca scop să coaguleze dreapta, care, s-avem rezon, pentru Băsescu nu poate fi decât o şuşă ordinară, cu iz populist, unde el, pe post de jmeker să îmbete nevoile populare pentru justiţie onestă. 
Şi peste noua fundaţie s-a trezit un fost tecemist, mecanic politehnist, care prin 1990 şi-a găsit în fine vocaţia de sociolog. Marian Preda este încă un probabil onorabil intelectual care acceptă să fie sperietoarea, omul de paie, omul de tinichea din povestea lui BOzescu!

Intrigantul unsuros şi uituc la propria biografie,  Tismăneanu o comemorează pe Monica Lovinescu! Nu uită să-l înjure pe binefecătorul său, marxistul Ianoşi, de pe vremea tinereţii sale uitate! Cât o să încerce să ne mai îmbrobodească acest individ? Între Monica Lovinescu şi Tismăneanu nu există nicio legătură. 
PS Ce bine că mai foiletez şi revista 22, evident pe net. Un jurnalist al respectivului hebdomadar face analiza cărţii sale de amintiri, nu memorii, că Volodea este încă o speranţă a eseisticii politice româneşti. Şi se apucă să se lustruiască şi să explice cum era el în conflict cu ta'su pe politică, adică înjura comunismul dar scria la Convingeri comuniste. Şi dă-i cu fii de mari lideri comunişti, precum Rajk jr. în Ungaria (Rajk senior a fost executat ca duşman al comunismului la ordinul lui Stalin), Modzelewski jr. în Polonia deveniţi disidenţi, la ei în ţările lor. Nicio asemănare cu Tismăneanu jr. El în România era politruc, a devenit disident şi analist al comunismului în SUA!

Evenimentul Zilei nu împuiază cu o rubrică Vocile dreptei, unde scriu o grămadă de descendenţi ai carului  eroic răsturnat tocmai la Caracal!  

Aflu chiar acum că o admirabilă reprezentantă a spiritul britanic a decedat! Este vorba de Lady Margaret Thatcher! Ea întrupează ultima reacţie a trufaşului Albion! Îmi amintesc cu plăcere vara anului 1982 când abia aşteptam ca flota, urmaşă a Imperiului colonia britanic să ajungă în Falkland să-i bată cu făcăleţul pe compatrioţii fotbalistului care avea mâna lui Dumnezeu, Diego Maradona! Dumnezeu s-o odihnească!






6 comentarii:

  1. Mihai Petculescu8 aprilie 2013 la 16:25

    A propos de mariajele si, mai ales mezaliantele politice, din care rezulta copii inapoiati, am primit o poveste sugestiva:
    A fost odată un prinț bogat, deștept, dar foarte urât, așa de urât că nimeni nu vroia să se căsătorească cu el.
    În a sa împărăție, însă, trăia și o fată atât de frumoasă, că nu-ți puteai lua privirea de la ea, dar pe cât era de frumoasă pe atât era și de proastă, încât nimeni nu voia să o ia de nevastă.
    Dar iată că prințul se hotărăște să se căsătorească cu ea, gândindu-se:
    ”Mintea mea ajunge pentru doi, la fel și frumusețea ei. Cel puțin o să avem copii frumoși și deștepți”.
    S-au căsătorit, au avut 3 fete și 3 băieți, toți proști ca mama și urâți ca tata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Excelent!
    Revin la ideea de baza: O "sotietate fara printzipuri" ca a noastra, naste monstri....sau copii prosti si urati!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Scena politica din Romania este ca la "Starea civila";se fac mariaje,unele mai ciudate ca altele(PSD+PNL:PDL+PC etc.),decese(PNT),nasteri(Miscarea Populara),divorturi(Alianta DA;in perspectiva USL).Sa mai spuna cineva ca Primaria(Cotroceni),nu face nimic !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Răspunsuri
    1. Am o mare rugăminte! Pentru toţi care-mi postează sub Anonim îi rog totuşi să se emneze la sfârşitul comentariului. Nu de alta dar unele sunt extrem de interesante şi este păcat să nu ştim cine mă onorează cu opinie, oricare ar fi aceea!

      Ștergere
  5. Oho,oho,,,colega,tu cand scrii ai zile bune si zile proaste,azi a fost o zi foarte proasta pentru tine. Fratele meu ,daca Base este urmasul lui Ceasca oare cine este Iliescu,urmasul cui ? Alias PSD ? Alias Nastase,alias Ponta (elevul lui Nastase..) ???? Daca dintr-un marinaras nu putea sa iese decat unu care da cu pumnul ( nu uita ca acel marinaras era "capitan de vas "...)ce o iesi dintr-un profesoras de tara care mergea ( cand mergea...) la ore prin noroaie intre sate fara sa ajunga macar director de scoala de tara ??? ( ala macar era capitan...). Ce o sa iese dintrun plagiator notoriu de care deja este "cunoscut "gratie internetului in orice coltisor din lume ? Ce este grav ca un inginer-capitan de vas a ajun s presedinte ? E mai bine dir CIA ? (Bush-senior..) dir KGB,actor-Regan ? si alte functii dinaintea presedentiei ? E mai bine sa vina presedinte al Romaniei un profesoras de tara,pocherist inrait,campion la absenteism al Parlamentului ??? Dupa sta tanjesti tu ? Un capitan de vas,de oriunde in lume nu da doi bani pe un profesor de tara in afara de oameni ca tine...pupincurist feroce la plagiatori si oratori fara dragoste-n suflet. Accepti si pesemne zici ca-i bine ca la luat pe Stanisoara,Frunzaverde ? Ai aflat pe cati bani ? ( ca doar nu i sa facut mila...astia au mila ? ) Accepti intrarea lui Becali in PNL ? Pe cat bani ? A incalcat in picioare pe toti din PNL si fara sa se consulte cu Ponta si ia adus in partid. Cum poti sa sustii ASTFEL DE INDIVIZI ???Ciudat,foarte ciudat ,fiind un ins foarte citit dar foarte...partinitor. Stiu ca nici Base nu-i vreo scula,dar nu-i lauda pe astia: SUNT LA FEL !!!!salutari d.m.

    RăspundețiȘtergere