duminică, 21 aprilie 2013

Relaţiile româno-britanice


În Dilema veche din 18 aprilie 2013 dosarul este dedicat relaţiilor româno-britanice şi este realizat de Cristian Ghinea împreună cu jurnalista Bianca Toma. dosarul are ca punct central vizita efectuată de ministrul britanic pentru Europa David Lidington şi participarea la un colocviu organizat de CRPE şi Europe New College. Lidingtom este din categoria conservatorilor pragmatici care vede avantajul UE şi nu dezavantajele euroscepticilor care-i sunt colegi. Cel mai interesant lucru este pasajul dintr-un interviu luat lui Lidington de Ghinea şi Toma pe care îl voi reproduce în traducerea intervievatorilor:
"Sunt, însă, prudent în a spune dacă instituţiile europene ar trebui să aibă mai multe puteri pentru că cetăţenii, într-o democraţie trebuie să aibă libertatea de a alege guvernele pe care şi le doresc. Nu cred că ajuţi democraţia dacă voturile şi opţiunea cetăţenilor sunt răsturnate de cineva care stă în birourile de la Bruxelles....dar aş fi prudent în a da puteri suplimentare instituţiilor europene în acest sens."  
Acest pasaj răstoarnă toată logica pe care s-a construit minciuna loviturii de stat din iulie trecut şi intervenţia arogantă a lui Barosso în a-l menţine pe Traian Băsescu la putere. Măcar Ghinea este onest că publică acest pasaj care-i răstoarnă toată acţiunea schizoidă, a lui şi a altor aşa zişi pro-europeni, care umblând cu pâra au jucat în contra intereselor României. 
Pe de altă parte relaţia româno-britanică este tensionată având ca explicaţie intervenţia conaţionalilor la portofelele britanice şi cerşitul agresiv. La aceste acţiuni jenante şi mizerabile presa şi media britanică a răspuns într-un mod la fel de jegos. Au acuzat pe români că vin în Marea Britanie pentru asistenţa socială şi cel mai abject, că vin cu boli netratabile precum un TBC tipic românesc!  Românii care au ajuns pe insulă muncesc cu destoinicie şi în condiţii precare în condiţiile unui nivel foarte ridicat al preţurilor. Ei au înlocuit instalatorul polonez şi fac muncile cele mai grele şi degradante din Regat. Britanicii uu cuplat şi la problema cu carnea de cal, cu românii vinovaţi de serviciu, care s-a dovedit a nu fi calul lui Ştefan cel Mare, ci, mai degrabă, un bidiviu din grajdurile franceze ale lui Francois Premier. Domnişoara Toma descrie vizita jurnaliştilor de tabloid britanic la un abator de carne de cal din nordul Moldovei, dar au fost dezamăgiţi nu erau cai, era iarnă şi calul a devenit o raritate şi, colac peste pupăză, Papa Benedict îşi dăduse demisia. 

Domnul Pleşu îşi continuă seria de justificări ca de ce nu reacţionează public, este aceeaşi neînţelegere din partea oamenilor de bună credinţă că domnul Pleşu nu mai este în centru acţiunii politice, vârsta, sănătatea şi alte lucruri nu-i mai permit, inclusiv ieşirea din scenă a literaţilor şi plasarea lor unde le este locul adică în literatură, în cazul său eseistică, având în vedere că subiectele actualităţii nu-i sunt indiferente.


Cristian Ghinea scrie un articol în temă, despre actualitatea politică din Basarabia. Există riscul ca să eşueze coaliţia pro-europeană. Moravurile vecinilor de limbă comună arată că suntem asemănători şi gâlcevile astea le-am mai văzut la CDR, la DA şi acum bine ţinute sub control la USL. Să sperăm că Filat şi Ghimpu vor trece peste animozităţile evidente şi alianţa anti-comunistă va rezista!

Vă ofer şi nişte poze cu patinatoare de la AFI! Sunt în contextul lecturii mele săptămânale în drum spre Bucureşti! Nu vă arăt cafeaua Starbucks, o găsiţi şi voi, cei plecaţi oriunde în lume, precum McDonalds, KFC şi mai ales Coca Cola!





7 comentarii:

  1. Aiurea,dupa atata timp chiar nu ai vazut lovitura de stat? Nu ai vazut cum se schimbau regulile jocului in timpul jocului ? Nu ai vazut cum in 3 zile au inlocuit tot ca pe timpul lui Stalin ? Trebuie sa fii orb-orb sa nu vezi.Dar asa se pare ca astia de la USL sunt orbi sau orbesc in timp...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Habnarnismul n-are limite!
      Stalin nu înlocuia, împuşca, băga în Gulag!
      Lovitura de stat nu organizează referendumuri.
      Lovitura de stat a fost impunerea forţată de către UE a unor decizii contrare unei majorităţi confirmate în decembrie, ca şi decizia unui număr de 6 de la CCR contra a opţiunii a 7,4 milioane.

      Ștergere
  2. Pentru corectitudine. A fost o tentativa de lovitura de stat. Si asta pentru ca a esuat. In rest sunt vorbe goale cu burqa pe fata.

    RăspundețiȘtergere
  3. A propos, Joe, stii cine este ambasadorul Romaniei in Marea Britanie? Ne-a fost coleg, era si cred ca este inca, un tip cu carisma si foarte tare, chiar din tinerete! Am vazut in cateva imprejurari ca a incercat in mod inteligent sa "ne scoata" din diverse situatii. Nu stiu daca a reusit sau daca va reusi...Oricum, cu stilul nostru, de a scoate vesnic in fata lumii naravurile si galcevele noastre, nu prea cred ca avem sanse de izbanda! Ia hai sa aratam intotdeauna, in compensatie, una rea si una buna! Poate se mai "spala" ceva!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu a fost nici o lovitura de stat. A fost o incercare disperata de a scapa de un om care nu are nimic comun cu functia de presedinte al unei tari, si cu atat mai putin, al Romaniei. Sa ne fereasca sfintii, dracii si orice altceva sa ajunga secretar general NATO!!!...! Oricum, se pregateste pentru ea, in "mod specific". Vrea ca universitatile romanesti sa il faca Doctor Honoris Causa pe actualul secretar general al NATO ....
    O lovitura se stat se pregateste de trogloditi temeinic, ca sa o priceapa toti si sa poata sa isi faca jocurile dupa. Aici dorintelor populare (7,4 milioane de voturi nu e putin lucru) s-au opus "mari oamnei politici", precum Ioan Rus (o rusine de social-democrat, pe care nu inteleg de ce il reinventeaza PSD, periodic - decat daca ma apuc de teoria conspiratiei ca multi de pe acest sit. Si totusi, daca as fi vreun conducator european cu influenta l-as sustine. In acest mod, a saptea tara a UE, nu va ridica niciodata capul sa isi ceara drepturile in acord cu marimea, bogatia si inteligenta cetatenilor ei ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nicio grijă!
      Ministrul polonez Sikorski este mult mai în pole position pentru acestă funcţie, era să fie numit în 2009!
      Sikorski a avut cetţenie britanică, era student în 81 şoi a rămas în UK. Este unul din cei mai respectabili miniştrii de externe şi avertizeză Marea Britanie să nu iasă din UE că pierde, îşi permite că agresiunea împotriva Poloniei a fost momentul declanşator al Celui de-al Doilea Război Mondial.
      Şi un alt Sikorski a fost comandantul forţelor Poloneze din Exil.
      Noi suntem doar milogii UE!

      Ștergere
  5. Nu se stie exact ce-a fost in vara,oricum e un precedent periculos ,care cu proxima ocazie va reusi,deoarece s-a invatat din greseli.Acum cine o pica la rand;vorba aia,nu-i ptr. cine se pregateste ci ptr.cine se nimereste.Toate au in inceput.Am fata si-o nepoata la Londra,dar nu are probleme;cred ca noi le inflorim.Cei care intradevar au probleme sunt cei fara .Acum in UK sunt mari probleme cu spaniolii si arabii,care au plecat de prin Spania,Franta,Italia etc.

    RăspundețiȘtergere