luni, 13 mai 2013

Solidaritate



Am citit cu mare interes interviul doamnei Ana Blandiana luat de Sorin Lavric şi publicat în România Literară.  De Ana Blandiana este legată amintirea nostalgică a primilor ani post-decembrişti, atunci când poeta şi militanta democratică era extrem de influentă în mediile anti-iliesciene şi anti-feseniste. Probabil că alături de Corneliu Coposu, ca om politic, Ana Blandiana a fost unul din cele mai importante personaje din sfera intelectuală în definirea coerentă a opoziţiei faţă de regimul de democratură neocomunistă şi că de aceea şi datorită ei s-a produs în 1996 marea schimbare democratică. 
Ana Blandiana a avut un rol hotărâtor în alegerea lui Emil Constantinescu ca purtător al idealului de democraţie şi reformă în România. 
Şi preşedintele Emil Constantinescu a reuşit să fie catalizatorului schimbării democratice şi a direcţiei ineluctabile spre valorile europene. Asta în pofida opiniilor   răuvoitoare, post festum a unora care s-au aflat de aceeaşi parte a baricadei în acele vremuri. Este semnificativ că aceştia sunt astăzi asociaţi cu un anume personaj politic românesc care a reuşit să dezamăgească pe mulţi, fiind doar un populist şi un demagog cu intense tentaţii totalitare.  
Mie îmi revine în minte Adunarea de la Piteşti din vara lui 1991 a Alianţei Civice, unde Ana Blandiana l-a lansat public pe Emil Constantinescu. În prezidiul acelei întâlniri mă aflam şi eu în calitate de vicepreşedinte al AC Piteşti. O tempora!
După 1996 Ana Blandiana s-a depărtat accentuat de actualitatea politică pentru că un alt proiect i-a umplut viaţa: Memorialul de la Sighet al victimelor comunismului. Aflu că soţul ei, Romulus Rusan, la fel ca doamna Ana Blandiana sunt fii ai unor deţinuţi politici. Aşa că acest proiect este şi o datorie de onoare faţă de suferinţele acestora. Memorialul Sighet este primul muzeu dedicat represiunii comuniste din fostele state membre al lagărului socialist. Memorialul Sighet este astăzi o realitate muzeistică cât şi locul de unde originează multe activităţi dedicate aducerii aminte a tristelor momente prin care au trecut România şi vecinii în perioada dintre 1945 - 1989. Pentru că Memorialul Sighet s-a internaţionalizat şi datorită doamnei Blandiana Cartea Neagră a Comunismului a cunoscut prima traducere în româneşte şi în estul Europei. Alte proiecte amintesc de marile momente anticomuniste din est, Revolta muncitorilor est-germani de la Berlin, Revoluţia anticomunistă din Ungaria din 1956, Primăvara de la Praga şi Solidarnoscul polonez. Singurul nejuns al acestui impresionant memorial este că este prea departe, în Nordul ţării. Raţiunea acestui loc era în capul comuniştilor apropierea geografică de acoliţii bolşevici sovietici!

Un alt proiect care Ana Blandiana l-ar vrea pus în operă este şi transformarea Fortului 13 Jilava în muzeu şi memorial al victimelor comunismului.

Doamna Blandiana mai aminteşte că prima calitate a celor atinşi de prigoana anti-comunistă este aceea de victime, chiar dacă unii dintre ei sunt consideraţi de anumiţi revizionişti ca personaje controversate sau discutabile, sau că unii nu erau nişte îngeri. Aceasta se aplică şi revizioniştilor care îl fac pe Ion Gavrilă Ogoranu drept un antisemit, curios pentru un rezistent din munţi, care numai de antisemitism era ocupat, când era urmărit de trupele securităţii. Aceste etichete dubioase sau chiar revoltătoare se dau pentru anume asocieri post-decembriste, unele extrem de discutabile.

Sentimentul pe care mi-l trezeşte doamna Blandiana este acela de solidaritate şi admiraţie.
Stau şi mă întreb de ce alţi intelectuali militanţi pentru reformarea democratică a României din anii '90 nu mai îmi trezesc acelaşi sentiment nobil. 
Oare sunt de vină numai subiectivităţile mele?

În acelaşi număr al revistei România Literară, Nicolae Manolescu face un act de reparaţie morală, publică un portret al lui Constantin scris de Emil Cioran, prietenul său cu ocazia morţii filosofului. Este un portret foarte curios şi plin de contradicţii dar tonul este fundamental admirativ. 
Nu este rău să reamintim că Noica şi prietenii săi au intrat în puşcărie din cauza unei scrisori adresate de Noica prietenului său de departe, din Franţa, Emil Cioran.
Şi aici este legătura  dintre interviul luat doamnei Blandiana şi portretul unei din cele mai exemplare victime ale comunismului.

Nicolae Manolescu se îndoise de anumite activităţi ale lui Noica, probabil şi pentru că că Noica nu-i prea aprecia activitatea de critic literar şi gestul care-l face acum îl onorează!



11 comentarii:

  1. Te dezamăgesc desigur dar o cosider pe Blandiana un personaj malefic și nociv, nu a făcut decît rău. A fost o profitoare, înainte de 1989 cum deschideam radioul auzeam vocea ei lălăită lăudîndu-se cu țările vizitate pe banii noștri. Apoi - în așa zisa democrație - a continuat-o cu turismul pe banii altora. Iar dacă în urmă cu 15 ani mulți urau perechea Constantinescu-Blandiana, astăzi sunt amintiți ca niște personaje zgomotoase dar ridicole.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sorin Demetrescu faci o confuzie privind persoanele cu adevărat malefice din istoria recentă a României!
      Dacă nu ar fi fost aşa zisa democraţie nu ai fi băut Madeira la mama lui, probabil ai fi vizitat Balcic şi eventual Ruse cum am făcut eu în clasa a 6-a!

      Ștergere
  2. Domnule Demetrescu, In general se dezbat idei si nu persoane. De exenplu nu e suficient sa bai o sticla de Wiskey pe zi pentru a fi un mare om de stat precum Churchill. Exemple la indemana. Comparativ cu Monica Macovei sau Elena Udrea credeti ca Dna Blandiana a facut mai mult rau Romaniei ? Sau Elena nee Basescu ? Puteti face o lista care sa sustina argumentatia ?
    Joe, ai ajuns sa utilizezi cuvantul democratie cam la fiecare fraza. Ca si restul massmwdia crezi ca se potriveste la orice. Pacat ca nu ai citit textele din Aristotel recomandate. Sunt aproape la fel de bune ca si cujetarile Dl Mandruta din Dilema. Cand ai timp poate impartasesti cu cititorii ce crezi tu ca inseamna "democratie". Dar concis, nu bombastic
    ca in Caragiale. M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu tine!
      Demetrescu greşeşte flagrant confundând persoanele!
      Blandiana nu s-a mai implicat în politică după 1996 şi s-a dedicat proiectului care ar trebui să-l intereseze şi pe Sorin, având în vedere antecedentele de familie!
      Democraţia pentru mine este libertatea de a nu fi de acord cu tine chiar dacă nu ai dreptate, accesul egal la resurse, fără condiţionări politice (încă un deziderat!!!,
      dreptul de a călători (am prins şi perioada ante 2002 când mă milogeam pe la ambasadele occidentale!), dreptul de a alege pe cine îmi place şi egalitatea în faţa legii (alt deziderat care mai aşteaptă în România!).

      Ștergere
    2. Hai bre'. E ca in Conu Leonida, concitadinul tau (de fapt si Candiano ! :) ). Ce legatura are puterea "maselor" cu introspectiile tale filozofice ? Ce treaba are puterea poporului cu dorinta ta de a impartii si tie ceva din munca altora (acess la resurse). Iar politica inseamna acapararea resurselor de catre un grup limitat. Primul democrat atenian, Pisistrate, controla resursele si votul democratic cu ajutorul unuii grup de 100 de aderenti cu bate...Dreptul de a calatorii nu e democratie ci libertate individuala/liberalism. De exemplu Marea Democratie este cea mai limitative in privinta deptului de a calatorii (plus Koreea de Nord). Iar democratia chiar nu are treaba cu egalitatea in fata legii. Este tot libertate individuala. Habeas Corpus a fost introdus in sec Xiii de niste baroni rebeli carora daca le spuneai ca democratia cere ca si Ploughman John sa aiba un cuvant de spus nu te-ar fi inteles la ce te referi.M

      Ștergere
  3. Cand eram prin anul 3 de liceu la Odobescu, pe 9 mai au venit un grup de veternai din al 2-lea razboi sa ne povesteasca din experientele lor tragice legate de participarea in razboi. Erau vreo 6-7, aliniati in fata noastra, a elevilor, in curtea liceului, si au vorbit toti pe rand, cu mandie la microfon..despre lupte grele, cati si cum au murit, ce rani ingrozitoare au suferit, etc. Pareau toti f batrani, nebarbieriti, cu barbile si parul albit, imbracati ponosit si tot ce povesteau (in diminata aia insorita de mai) era ingrozitor de trist, tragic, deprimant. Toti am tacut tot timpul si abia asteptm sa plece; nu prea intelegeam de ce trebuia sa povesteasca ei toate lucrurile alea ingrozitoare unor copii? Era poate iminent un nou razboi? si noi trebuia sa fim pregatiti sa trecem prin toate gozaviile alea sau puteam noi sa prevenim cumva acel posibil nou razboi iminent? acuma stiu ca nu, si ca de fapt oamenii aia traiau in lumea lor, alea erau lucrurile cu care se mandreau ei, ramai in universurile lor trecute, si venisera doar sa ni le povesteasca si noua, cu mandrie.
    Care este rostul (obsesia)"anticomunismului" in blogurile moderne din romania anului 2013? Ce importanta mai are azi (in afara cartilor prafuite de istorie)? NU e absurd sa tot LUPTI acum impotriva instaurarii "comunismului", de parca ar fi iminent? Opinia mea e ca DA, ca si, de ex., lupta contemporana impotriva monarhiei franceze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Confunzi mesajul meu!
      Mi-e jenă că în Parlamentul României condamnarea comunismului ca regim criminal a fost făcută de un profitor neruşinat al comunismului. Că şeful comisiei prezidenţiale a fost fiul unui politruc cominternist, asta nu-i nimic, dar fost activist comunist, nici asta nu-i mare scofală! Cel mai amre rău este că unii care au profitat de comunism ţin azi prelegeri şi invocă atitudini şi comportamente comuniste la adversarii politici ai preşedintelui său mult iubit!
      Tocmai din acest motiv nu trebuie să uităm ce rău ne-a provocat comunismul, aici este mesajul meu!

      Ștergere
    2. Pai tocmai asta e ABSURD! toti se acuza unii pe altii de "comunism", "care e mai comunist", si de fapt dracu stie ce-i aia dupa un sfert de secol, in ro uniunii europene moderne. Toti isi dau in cap cu vechea propaganda a razb rece, in loc de solutii, idei, programe economice si politice concrete, bazate pe realitatea si evolutiile curente.

      Ștergere
    3. Ce ste ? Este sangele unui unchi de bunic impuscat in strada pentru ca era liberal. Ceii in 7 ani de canal ai bunicului, fara acuzatii, judecata sau condamnare. Sangele unchiului meu, ofiter in Divizia 3 Vanatori de Munte fara permisie din 1942, luptator in Caucaz, arestat de rusii pe 15 mai 1945 si care s-a intors in tara (la Canal) in 1954 si a fost eliberat in 1959. Familia nu a stiut nimic. Doi unchi Colonei, unul de stat major, scapat ca prin minune din atentatul cu bomba din Odessa, dati afara fara solda doar pt ca erau ofiteri ai Armatei Romane. Nu imi puteti cere sa uit asa cum nu le puteti cere Evreilor sa uita Arbait Macht Frei sau Cambodgenilor regimul lui Phol Phot. Iar acum, Barosso, fost Maoist (nici macar Communist) care alaturi de tipi gen Cohn Bendit si alti socialisti au ruinat Europa si dupa Cipru pun la cale si alte conficari, in dispretul dreptului fundamental la propietate, cautare a fericirii proprii etc. Se spune ca cine uita trecutul risca sa il retraiasca. Am trait in viitorul Dvs. E prost
      M

      Ștergere
    4. Mult stimate domnule M: ceea ce scrieti dvs aici este istoria omenirii. Bine ati venit pe planeta pamant. Genul asta de discurs nu numai ca nu e CONSTRUCTIV, dar perpetueaza un ciclu infinit de violenta si irational (emotie)! (BTW, unii din ofiterii romani care au scapat ca prin minune de atentatul cu bomba de langa Odessa, au adunat toata populatia localitatii, in mare majoritate evrei, in niste magazii mari si i-au mitraliat pe toti cca 20.000 de persoane, dupa care au dat foc la depozite.) Am deosebita empatie, respect si consideratie pt suferintele stramosilor Dvs. nedreptatiti, dar sincer, nu are nici o legatura cu "viitorul meu". Iar chestia cu posibilitatea falimentului bancar e mai degraba "capitalista"; faptul ca STATUL imi garanteaza returnarea imediata a depozitelor sub 100.000 e cam "comunista"...dar ajuta.

      Ștergere
  4. Ana Blandiana,dupa mine,a ramas cel mai pur suflet al socitatii civile de la noi dupa 1989.Uitam ca Iliescu ia oferit un post in FSN cand s-a constituit,dar a refuzat cu multa eleganta.Daca era ptr. ciolan atunci putea lua multe !

    RăspundețiȘtergere