joi, 13 iunie 2013

Jurnal de 13 iunie

Azi este 13 iunie!
După calendarul catolic astăzi este Sfântul Anton şi Serbarea crinilor, pe care o ţin minte de când eram copil şi mama ne ducea la catolici!
Tot azi este o mare sărbătoare după calendarul ortodox este Înălţarea, dar această sărbătoare n-are dată fixă, serbându-se funcţie de data de Paşti. Este şi Ziua Eroilor şi se amintesc cei care s-a jertfit pentru patrie!

Ziua de 13 iunie are şi o rezonanţă specială, de care mi-a adus aminte discuţia dintre Cosmin Prelipceanu cu Emil Hurezeanu şi Stelian Tănase. Este data evenimentelor sinistre care s-au desfăşurat în Bucureşti în perioada 13-15 iunie, 1990. Hurezeanu acoperise Piaţa Universităţii ca jurnalist al Europei Libere, iar Tănase fusese unul dintre liderii informali ai aceleiaşi Pieţe a Universităţii. Întâmplarea a făcut că ambii să nu fi fost prezenţi la evenimente.
Ei bine, eu am fost în Bucureşti în 13 iunie şi am ajuns la Piaţa Universităţii. Voiam să văd ce mai este pe acolo. Nu se mai putea intra, piaţa fusese golită, corturilor ultimilor protestatari îndepărtate. Am plecat şi mi-am văzut de treabă. Am ajuns înapoi în piaţă, după ce am auzit de ciocnirile care au urmat şi de incendierea autobuzelor. În piaţă mai era fum şi câţiva tineri care se plimbau triumfători. Şi astăzi cred că un înger păzitor m-a vegheat, pentru că dacă aş fi ajuns în Bucureşti aş fi luat bătaie de la mineri, fiind curios din fire şi mai ales suspect, pentru că barba mea neagră, pe vremea aia mă recomanda ca unul d'ai lu' Raţiu şi Coposu, cum de fapt şi eram!
Analiza celor doi publicişti a fost extrem de interesantă. Este clar că a fost pusă la cale acele forţe obscure şi oculte ale securităţii, care l-au folosit paravan pe Iliescu. Acesta era absolut disperat în a-şi lua revanşa frustrărilor din vremea marginalizării ceauşiste. pe de altă parte este clar că Piaţa Universităţii îşi pierduse tot farmecul ei protestatar după ce lumea votase masiv FSN şi în piaţă rămăseseră elemente marginale, incapabile să înţeleagă că partida fusese pierdută, prin jocul democratic al alegerilor. Oculta securistă voia însă să dea o lecţie forţelor democrate şi liberale ale societăţii româneşti, o pedeapsă, mizând pe imuabilitatea URSS şi a sferei ei de influenţă în România, calcule prosteşti, greşite, ca toate calculele şi acţiunile securităţii. Aceste elemente obscure,  ulterior  s-au îmbogăţit neruşinat sub pulpana lui Iliescu, şi de abia prin începutul anilor 2000 au fost apoi denunţate chiar de Ion Iliescu, cel care a simţit că a fost o unealtă în mâna lor, ca fiind capitalismul de cumetrie. Episodul politrucului s-a terminat şi aceste forţe oculte s-au reorientat spre liderul populist, cu aplomb şi papagal şi care era dintre ai lor, adică Traian Băsescu. Pentru că nu-i pot da decât dreptate lui Stelian Tănase privind manipulările din vara trecută care anunţau o nouă lovitură de stat, ca aceea plănuită de Piaţa Universităţii în 1990. 

Mulţi fraieri intelectuali continuă să cauţioneze acest grup ocult, cu origini securiste şi sinistre. Astăzi m-am întâlnit cu un astfel de papagal care întreba retoric despre insuccesul lui Ponta în vizita din Germania. Frustrările lui Băsescu au cerut ca manipulatorii neruşinaţi, de tip EVZ să proclame un insucces această vizită, unde Ponta a fost primit ca un şef de stat, cu onoruri militare şi a discutat cu Cancelarul Angela Merkel timp de 2 ore. Înţeleg şi revolta prietenului Mircea la aceste minciuni, el locuitor al Germaniei şi un pic mai capabil să înţeleagă ce s-a transmis în media germană, nu numai continuarea luptei împotriva corupţiei, unul din subiectele care trebuie rezolvate. Aşa că i-am replicat papagalului că omul care a făcut cel mai mare rău României în ultimii ani este Traian Băsescu, fapt cu care i-am închis gura să mai debiteze alte comentarii. 

În Dilema veche Cristian Ghinea discută despre căsătoria homosexualilor, argumentând că în SUA este una singură şi cea religioasă şi cea civilă şi de aceea sensibilă şi discutabilă. La noi biserica nu-i obligată să-i cunune, iar la primărie se încheie o convenţie de tip civil.  Toate astea sunt argumente de bun simţ, mai puţin persiflările neghioabe la adresa lui Antonescu, client constant al domnului Ghinea.

Şi dosarul numărului de azi al Dilemei vechi discută despre trăncăneala la români. Ca toţi balcanicii ne place să trăncănim. Cu toate că acest plăcut obicei ne-a fost restrâns şi interzis în comunism, se spunea că cvasi obligatoriu, unul dintre preopinenţii participanţi la o trăncăneală trebuia să fie turnător la securitate. Pe vremea lui Dej trăncăneala te ducea la Canal şi la intrare în amintirile familiei, pe vremea lui Ceauşescu, puteai să înjuri tot, dar să nu o faci în public să audă Occidentul. Şi toţi eram eroi, cârteam şi înjuram, la fel cum spunea Bulă că se pişă în Piaţa de la CC, dar în pantaloni! Măcar acum cârtitul şi înjuratul puterii nu mai are restricţii, doar anumiţi mahări care nu-l înghit pe Nea Caisă Băsescu mai sunt urmăriţi să calce pe bec în afaceri sau prin alcovuri pentru şantaj cu DNA.
Am mai aflat că în Franţa cică ar fi mai mulţi scriitori, foarte probabil d'ăştia pe blog, decât cititori. Şi eu mă iluzionez că semnele mele pe ecran, internet pot stârni interesul unor dintre cei care mă citesc! Aşa că scriu, chiar dacă unii se vor uita şi vor constata că Joe n-are ce face şi uite ne mai oboseşte cu opinii de doi bani!

A bon entendeur salut!





9 comentarii:

  1. Ai farmecul tau personal, Joe, asa ca da-i inainte! Cu mare drag, Laurian.

    RăspundețiȘtergere
  2. De data asta tromboanele EvZ au fost prea de tot... l-a primit doar pt 4 minute !?, iar declaratia comuna a fost dupa discutii, cind ea spunea in declaratie ca VOR avea discutii. Dar m-am linistit daca ieri chiar in Adevarul, coleg de "baricada" cu EvZ a aparut asta:
    http://adevarul.ro/international/europa/urmasullui-merkel-criza-germano-romana-fost-depasita-1_51b9804ac7b855ff568914c4/index.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Mihai Vasilescu14 iunie 2013 la 13:28

    Draga Joe,
    Ai perfecta dreptate! Ponta este acum relativ bine vazut si bine tratat de cancelariile occidentale. Cel care ramane anatema pentru aceste cancelarii este Crin Antonescu. Ponta este sprijinit in contra-pondere. Si ma amuza sa observ cum Ponta sufoca incet incet PNL-ul: critica sistematic, cu duritate, numai ministrii PNL si il elimina incet dar sigur pe Voiculescu, aliatul principal al lui Antonescu. Nu scrii nimic despre asta. De altfel, nu mai scrii nimic despre chestiile cu adevarat importante. Ai ramas pe vechile baricade, patologic obsedat de lupta cu Basescu (care e terminat ca om politic, indiferent cat se mai zbate) si cu intelectualii basisti (pe care oricum nu-i ia nimeni in seama). Tu nu ai OPINII despre mersul economiei, despre noua constitutie, despre regionalizare, despre gazele de sist? S-ar parea ca esti cumva depasit de evenimente. In consecinta, blogul tau a ajuns complet neinteresant pe partea politica. O totala plicitiseala!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihai nu este important dacă eşti de acord sau nu cu părerile mele de părerist!
      Importnat este că totuşi mă citeşti şi pentru asta îţi mulţumesc!
      Wellcome back home!
      Eu lipsesc între 16 şi 27 iunie sunt în Grecia!
      Toate cele bune!

      Ștergere
    2. Nu stiu de ce, "izolarea" asta a lui Antonescu e tot o idee EvZ ! Dupa mizeria asta cu primirea lui Ponta la Berlin, ziarul asta e ... nul de drept, Asa ca, draga Mihai , nu te lua dupa EvZ, e "terminat" , lucreaza dupa "wunschdenken" adica gindire dupa dorinta. Si poate fi molipsitor, ca plictisitor e deja, mai rau decit blogul lui Joe !!

      Ștergere
    3. Mihai Vasilescu14 iunie 2013 la 22:16

      Draga Mircea, eu nici nu citesc Evenimentul Zilei. Am cu totul alte surse de informare.
      Antonescu s-a compromis prin declaratiile de tip anii 50, prin declaratiile populiste anti-UE, anti-US, anti-Merkel etc, de care a incercat apoi sa se dezica intr-un mod care nu a convins pe nimeni. Voiculescu, a carui Antena 3 a mers pe aceeasi linie, a incercat, la fel de lamentabil, "sa dreaga busuiocul", dar cam tarziu. S-a observat de asemenea cum Ponta s-a distantat in repetate randuri de declaratiile de acest tip. Eu nu inteleg cum un om de calibrul tau inghite propaganda populista de tip Voiculescu-Antonescu si nu observa lipsa de calitate a unui om politic care face cele mai bizare compromisuri. Faptul ca Antonescu este alaturi de un politician super-nociv ca Voiculescu, faptul ca l-a luat in brate pe un Becali, faptul ca insista sa mentina in guvern un ministru cu un dosar penal greu, ca Fenechiu, si ca se asociaza cu cel mai dezgustator ziarist santajist din Romania, Rosca Stanescu, ar trebui sa nu miroasa bine unui nas fin ca al tau.

      Ștergere
    4. Nu-i nevoie de "calibru" ca sa observ ca lipseste doar expresia "cacarau". Iar dupa ultimele performante ale "supraveghetorilor" democratiei americane, chiar ma simt in anii 50. O sa fim toti teroristi daca ne anulam conturile pe Facebook !!!???

      Ștergere
  4. Joe si pentru ca tu esti si mare meloman, uite ce am gasit chiar acum in Der Spiegel. Nu pot sa traduc totul, ca pe nemteste nu prea integ toti cititorii. Pe scurt, in Piata Taksim, in mijlocul protestelor turcilor, a aparut intr-o seara un pianist, italian se pare , traitor in Germania, care a cintat spontan Imagine ( repetat de zeci de ori ), Let it be, Bach si altele, citeva ore, lumea s-a adunat, politistii si demonstrantii au facut pauza, si-au dat jos si castile care-i fereau de pietre si au cintat pina la urma cu el. Poate ar trebui sa convingi unul din tinerii astia pe care-i asculti sa iasa in Piata X din Bucuresti , sa cinte asa ca sa-i faca pe ai lui Basescu sa se impace cu ai lui Antonescu-Ponta. Si noi am putea sa vorbim iarasi de-ale noastre, normale si frumoase...

    http://www.spiegel.de/panorama/leute/pianist-martello-spielt-auf-dem-taksim-platz-in-istanbul-a-905685.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu are nici o treaba aparteneta noastra la Balcani cu trancaneala. Ascultati ce se discuta pe la televiziunile franceze, elvetiene, italiene, engleze sau germane si incetati cu pus inutil cenusa in cap. Poate va uitati si la vilentele fizice si de limbaj de la aceleasi (urmate de trancaneli psihologico-politicniste de iti vine sa "dai la bobocei"). De ce injuratura bruta scgi atacul direct il consideram (considerati) la ei drept "doctrina" si "soliditatea argumentului politic", iar la noi orice altceva, dar cat mai denigrator la adresa natiei ...????!!!! Incerc sa inteleg acest tip de comportament pagubos la multi oameni care ar putea gandi cu propriul cap si nu cu "sabloane" obosite ale unor agenti de influenta ai diferitelor "agenturi" ("domnul" Hurezeanu ce o fi oare??? .... ).
    Se speram ca vom "trancani" cu mai mult folos, pe viitor

    RăspundețiȘtergere