miercuri, 12 iunie 2013

Jurnal de miercuri 12 iunie

Cărţi

Am terminat azi de citit Cârtiţa (Secret Asset) de Stella Rimington. Această doamnă a fost şefa Contraspionajului britanic  MI5, iar acum s-a apucat să scrie romane poliţiste. M-am apucat pe 10 iunie şi azi am terminat-o, am citit-o cu sufletul la gură. 
Este o carte despre acţiunea MI5. Clasic aveau probleme cu terorismul irlandez în tot secolul XX. Este greu să înţelegi de ce urăsc irlandezii pe englezi. Irlanda a fost prima colonie engleză, Paddy, nume comun irlandez era echivalent cu slugă. Irlandezii şi-au pierdut limba, vorbesc engleza, mari scriitori de limbă engleză au fost irlandezi, Swift, Joyce, etc. În America şi-au luat revanşa, este o mafie irlandeză, la fel de dură ca aceea italiană. 
Acum cu irlandezii s-a făcut un compromis şi Marea Britanie are o nouă provocare, cea cu terorismul islamic! Este de neînţeles ca tineri pakistanezi crescuţi în mediul britanic, foarte liberal, devin terorişti, sub influenţa şcolilor madrasa din Lahore şi de la graniţa afgană. Părinţii acestora au venit în UK pentru libertate şi exprimarea liberă şi aici copii lor, în loc să urmeze traseul british meritocratic, urăsc societatea în care s-au născut. 
Am văzut şi un film care se ocupă de problemă, London River, film trist cu doi tineri, ea englezoaică, el african musulman, care mor în atacul terorist din Londra în 2005. Ei sunt nevinovaţi, dar tentaţia islamică trezeşte suspiciuni!  

Am început să citesc Zen, jurnalul lui Cărtărescu. După ce am citit Nostalgia, asta este altceva, dar constat că jurnalul abundă în genitalisme, nu în genialisme!

Filme

Am avut azi ocazia să văd două filme româneşti. 

Am ales să văd întâi Şi caii sunt verzi pe pereţi de Dan Chişu şi nu m-am înşelat! Este un film bun, bine făcut, bine dozat şi tratat. Un tânăr superficial Marius, fără serviciu, care trăieşte de azi pe mâine, ajunge la un club să completeze un bilet de tombolă pentru o marcă de ţigări. 
În acelaşi un om în vârstă, Mariuş Tocitu este dat afară din funcţia de magazioner pentru că nu ştie să lucreze la computer. El urmează un curs de utilizarea computerului şi cumpără unul vechi chiar de la instructor. Când umblă la el găseşte în cutia de scrisori a e-mailului, că ar fi câştigătorul loteriei de 1 milion de lire sterline. Îşi convinge rudele şi prietenul şi vecinul de etaj,  Buzilă să trimită suma de 2000 de Euro ca să primească premiul.
În acelaşi timp Cosmina, fata care i-a completat lui Marius biletul de tombolă îl anunţă că a câştigat premiul de 1 milion de Euro! Marius îi mărturiseşte că a completat aiurea şi la mişto biletul cu numele Marius Tocitu, numele de familie a tatălui său, pe el chemându-l altfel. Şi începe cu Cosmina o căutare frenetică a celui care ar fi fost tatăl lui. Peste tot au eşecuri, ultimul fiind la aeroport, unde cel cu numele Marius Tocitu este un infractor adus din Franţa în cătuşe. Speranţa moare ultima şi cei doi se îndreaptă spre apartamentul ultimului Marius Tocitu. Acesta aflase de la instructor că fusese tras pe sfoară şi ajunsese prea târziu la bancă să revoce cecul trimis. Bătrânul păcălit se lamentează în faţa amicului Buzilă şi tinerii se îndreptă spre apartamentul său. Totul se construieşte spre un happy end, Tocilă senior îşi găseşte fiul şi se umple de bani! 
Dar Cosmina se repede la Tocilă senior şi-i propune afacerea care să-l umple de bani. Marius fiul încearcă să-l întrebe dacă a cunoscut-o pe mama lui, dar totul este bruiat de lăcomia sonoră a Cosminei. Şi cei doi sunt alungaţi cu înjurături de păcălitul Tocilă junior, şi aşa filmul lui Chişu n-are happy end! Este un film bun, adevărat, cu tineri autentici şi destine meschine, construit pe linia minimalistă şi autenticistă a noului val românesc. Filmul a fost difuzat pe HBO, care s-ar putea să-l fi şi finanţat!

Exact opusul acestui film este S-a furat mireasa. Eram sigur că este un film de gang, o comedie mincinoasă şi jalnică pentru că este o producţie PROTV!
Acest canal de film este lider al prostului gust, filmele lor descriu o Românie sinistră, cu ţigani mafioţi, traficanţi de droguri. Prea mulţi ţigani în filmele de la PROTV, peste media naţională, sau reflectă tigănizarea mass media şi succesul spiritului de gang.  
Regizorul pare a fi mexican, poate d'aia îi plac cei de culoare, dar măcar mexicanii în filmele mexicane şi cele de la Hollywood sunt mai adevăraţi, ţiganii ăştia de la PROTV sunt de operetă, de ai lui Băsescu! 
Cel mai mare păcat este că un actor precum Răzvan Vasilescu se prostituează în această mizerie, la fel şi excelenta actriţă de comedie Alexandra Grama - Jojo, care cabotinizează fufe cu accent moldovenesc. 

După muzică, la conac


Azi am fost cu autocarul la Fundăţeanca, la Serile Lipatti. Azi a fost vreme mai bună şi a fost soare după amiaza. Drumul lateral spre conac este foarte strâmt şi orice eroare de şoferie îţi sare în ochi.  La biserica din sat erau parcate două automobile unul lângă altul pe acea şosea strâmtă şi culmea între ele se înfipsese şi un SUV Mercedes, care s-a dovedit a fi al unui preot. Altul tocmai sosea şi el cu un Audi A8 combi negru. Se grăbeau probabil la un botez să-şi umple chimirele! Ambii preoţi erau şoferi, d'ăia produşi parcă de fabrica de permise de la Piteşti, jalnici şi nesimţiţi. România le construieşte bisericile şi preoţii ăştia prosperă cu o aroganţă şi nesimţire, care pe mine mă scoate din sărite! 



2 comentarii: