duminică, 7 iulie 2013

Ce-i de făcut cu Basarabia?

Recunosc că opiniile mele sunt determinate de articolul lui Cristian Ghinea din Dilema veche. Ca de obicei, atunci când scrie despre problematica basarabeană, a Republicii Moldova şi a Transnistriei, Ghinea pune accentele exacte!
Pentru mine ca şi pentru destui alţii rămâne o enigmă cum s-au emancipat republicile baltice şi cum Basarabia continuă să stea într-o zonă incertă. Şi dacă te uiţi câţi rusofoni erau în aceste republici baltice, mai mulţi decât în Republica Moldova începi să te miri că sentimentul naţional este încă o problemă în Basarabia.
Mă întreb dacă nu cumva şi România constituie o problemă pentru basarabeni.  Ea acţionează ca un magnet pentru cei convinşi să sunt români, şi micşorează masa critică a patrioţilor români basarabeni. Problema majoră a Basarabiei este darul otrăvit făcut de Stalin în 1940, 1944, adăugarea la teritoriul istoric al Basarabiei şi a Transnistriei, başca hărtănirea şi cedarea sudului şi nordului către Ucraina. Transnistria este un teritoriu care nu a aparţinut niciodată istoric României, doar Ion Antonescu îl anexase, momit de nazişti şi nu evocă decât lucruri sinistre din punct de vedere istoric.
Problema în Republica Moldova, azi nu este cea proclamată de patrioţii autohtoni că Basarabia este România. De acest lucru trebuie să se convingă în primul rând liderii basarabeni reformişti europeni. Ei sunt acum minaţi de orgolii care pot să frâneze procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 
Ce putem face noi şi mai ales responsabilii politici români. Să devină neapărat avocaţii Republicii Moldova, în pofida oricăror piedici puse de Rusia şi a altora. Cum a fost posibil ca Ucraina să accepte rolul important de avocat şi lobbist al Poloniei la Uniunea Europeană. Şi aici Cristian Ghinea are dreptate, puţin i-a păsat Poloniei de mofturile şi sensibilităţile ruseşti. Ucraina a trecut peste motivaţiile şi frustrările istorice legate de emanciparea Ucrainei de stăpânirea poloneză. Pentru noi este ca şi cum între Ungaria şi România ar exista relaţii excelente fără umbra frustrărilor legate de Transilvania. Este o lecţie pe care noi trebuie s-o învăţăm, s-o înveţe şi liderii basarabeni care să aibă încredere în România. Degeaba Mihai Ghimpu spune că este român necondiţionat, dacă Vlad Filat sau Mihai Lupu au încă ezitări, România trebuie şi ea să ignore şi să sprijinim hotărât Republica Moldova în procesul de aderare la UE.
Cred că în aceste politici România a greşit şi cercurile naţionaliste. Atitudinea faţă de Basarabia a putut inamicilor şi nehotărâţilor basarabeni ca anexionistă. Scandalul cu teritoriile româneşti anexate de Stalin la Ucraina, Bucovina de nord şi Basarabia de sud nu a fost potrivit, Tratatul cu Ucraina semnat de preşedintele Constantinescu a fost conform realităţilor politice. Avem mult de lucru ca Ucraina să nu ne considere un vecin ostil. Vizitele în Republica Moldova, promisiunile şi atitudinea preşedintelui Băsescu au răcorit doar revanşismul unor compatrioţi şi atât, nu au însemnat paşi direcţi în sprijinirea emancipării Basarabiei de jugul rusesc, care este în continuare ameninţător.  Ceea ce trebuie să facă România este să sprijine Basarabia în procesul de aderare la UE. Atunci iluziile ruseşti vor dispărea şi se poate reseta şi relaţia România Rusia.
Şi la fel ca Ghinea şi eu cred că liderii Republicii Moldova trebuie să ia o hotărâre dramatică, să negocieze cu Rusia şi Ucraina renunţarea la Transnistria. Această provincie este doar un mijloc de şantaj  rusesc la adresa Republicii Moldova. Ar trebui să iniţieze un referendum în această zonă recuperând Tighina şi celelalte teritorii de pe malul drept al Nistrului. Transnistria este o fantomă politică finanţată de buzunarul imperialist moscovit menit să ţină în şah Basarabia, precum Georgia este şantajată cu Abhazia. Opinia mea este că Basarabia nu are nimic de pierdut în privinţa Transnistriei, zonă puternic rusofonă, rai al interlopilor, cerând în schimb respectarea drepturile minoritarilor români din această zonă.


Poate că în acest mod, în sfârşit, Basarabia este România!

8 comentarii:

  1. a. esti Basarabean ?
    c. ai vorbit cu rusofonii, turcofonii, ucrainienii de acolo ?
    d. jugul rusesc amenintator pentru cine ? cum ?

    RăspundețiȘtergere
  2. e. vor Basarabenii unirea ?
    f. vor romanii unirea ? de ce ar vrea ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Trebuie luata in seama o declaratie a lui Putin de acum cateva zile si anume:ca vede mai repede Basarabia si Romania in CSI,decat Romania si Basarabia in UE.De regula Putin nu vorbeste Tampenii,iar dupa faptele actualilor Politicieni,trebuie sa ne dea de gandit !!!Cand si-au bagat Rusii coada serios in Siria,sau cam domolit restul baietilor.Pe cei din Basarabia doar i-am amagit ptr. voturi si din 100 milioane de euro promisi,abia le-am dat 40,restul la viitoarele alegeri !Timpul va decide in final.

    RăspundețiȘtergere
  4. Excelenta pozitie...mare magar Stalin asta...fara carte mai bine zis un infractor se pare ca era de o istetime nativa de ia spart pe toti la un loc...

    RăspundețiȘtergere
  5. a facut Seminarul din Tibilissi

    RăspundețiȘtergere
  6. Ar fi mai bine sa ne concentram pe convinsul ardelenilor de a ramine in Rromania !!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Dacă se elimină Bucovina de nord, Transnistria (partea cu populație română !), sudul Basarabiei, Găgăuția - ce naiba mai rămîne ? Iar basarabenii cînd vin aici vorbesc românește iar peste Prut rusește ! Românii se deznaționalizează ușor peste tot în lume, nu doar acolo, le lipsește patriotismul real și demnitatea națională; iar basarabenii (90 %) nu se consideră români - astea sunt datele recensămintelor !

    RăspundețiȘtergere