joi, 18 iulie 2013

Dilema morală

Articolul domnului Pleşu din Dilema veche, nr. 492 ne pune în faţa unor opţiuni.
Ce ne propune domnul Pleşu?
Să alegem între Adrian Păunescu  şi Corneliu Vadim Tudor. Ce să alegem? 
Între autorul celui mai deşănţat şi imoral cult al lui Ceauşescu: Trăiască Ceauşescu, trăiască tricolorul/ Măria sa Poporul şi un versificator de duzină cu pusee antisemite şi justificator al dărâmării locaşurilor de cult.
Mulţi adolescenţi de atunci îi erau nostalgic recunoscători lui Păunescu. Le oferea o versiune folk-pop-rock a lui Ceauşescu, nu cea de toate zilele, cu cozi nesfârşite la takimuri, teve de două ore cu geniul Carpaţilor, întuneric şi frig în case.
Vadim - veceu scria la Săptămâna, aclamând cretin şi imbecil pe Ceauşescu şi înjurând oculta iudeo-masonică.

Postdecembrist Adrian Păunescu s-a confesat de porc şi imoral şi a făcut politică de stânga.

CV Tudor a fost mai practic, a fondat un partid politic de mare succes în primii ani post-decembrişti, cu un nume care jigneşte pe toţi românii patrioţi şi de bună credinţă. Era expresia ticăloasă a securităţii care a făcut rău şi face rău prin dosarele ei cu care au mânjit memoria unora din oamenii pe care i-a chinuit.
Acum este dat afară de acoliţi din politichie, este anacronic. 

Pleşu se mai războieşte cu adversari care i-au detectat şi lui inconsecvenţele sale morale. Nu poţi fi moralist când ai pactizat cu toţi, ai fost cu Iliescu, cu Constantinescu şi ăl mai neinspirat cu Băsescu!  
Eu cred că în pofida unor partizanate Doamna Hossu Longin a făcut bine cu Memorialul durerii, chiar dacă bate câmpii cu infractorul Adrian Năstase!
Cât despre Ilieşiu, aici este la fel de nedrept când se referă la el, aşa prezumţios, dând cu mizerii şi în imbecilităţile june ale lui Ponta, dar neavând curaj să-l împroaşte pe Crin Antonescu, obiectul calomniilor presei aservite. Dar şi Ilieşiu nu scapă ocazia de a debita stupizenii la adresa lui Alexandru Paleologu!
Însă mai  comic este Volodia, ideologul resentimentar.
Nu mai este în stare să facă analize pertinente asupra comunismului autohton, s-a cantonat în politicile actualităţii şi face un partizanat care nu poate decât să ne umple de greaţă.
El reaminteşte ţâfnos de cum a fost trimis la plimbare de la IICMMER instituţiile reunite prostesc de către Boc ale studiului crimelor comunismului de unde sugea diverse avamntaje, hoteluri de lux, diurne şi alte d'alde d'astea.

El ne propune acum liste de personalităţi la care să aderăm.

Din ele lipsesc, semnificativ, marii disidenţi ai apusului comunismului românesc! Păi Doamna Doina Cornea, sau Mircea Dinescu  îl detestă pe Băsescu. Ce să mai zicem de marele opozant din anii '70 al lui Ceauşescu, Paul Goma.

Securitatea îl făcea pe Paul Goma evreu, pe ta'su îl chema Efrem, de unde Efremovici Goma şi culmea soţia sa este evreică. Dar Goma are curajul să scrie de lucruri care nu se fac, bucuria evreilor, coreligionarii autohtoni ai tatălui marelui ideolog resentimentar de dreapta, chiar dacă tatăl îl botezase la buletin Vladimir! Evreii  din Basarabia sunt fericiţi când aceasta este ocupată de bolşevici în iunie 1940 şi fug cu ei când revin românii în iunie 1941. Deci putem spune, exclus Goma!
Aşa că Volodia ne oferă altă listă. Cu alde Baconschi, românizat la nume faţă de ta'su,  jalnic poet proletcultist, ulterior cu curaj în fata dictaturii. Teodor Baconschi a fost un onorabil teolog, precar ambasador, penibil ministru de externe. Cu Stanomir, pus de Volodia şi la IICMMER, jurist insipid, literat fără operă şi mare băsist, asta-i marea sa calitate!
Cred că abuziv îi anexează pe Cărtărescu, mare scriitor, dar teribil de dezorientat în actualitate, sau chiar pe Pleşu care nu cred este confortabil cu amiciţia lui Volodia.
Ăilalţi sunt clar oamenii răi,  ăia care spun adevărul despre ce s-a întâmplat în România în perioada 2009-2012.

Şi uite aşa trăim în dileme morale, chiar dacă unii dintre dilematici sunt rău de tot imorali!

Pe toţi aceşti moralişti ar trebui însă să-i macine dilema că niciunul din marii criminali ai securităţii nu a fost pedepsit, au murit liniştit în patul lor, fără ca justiţia noastră să nu fie în stare să se pronunţe!

21 de comentarii:

  1. Tu neputînd fi obiectiv, nefiind disponibil la nuanțe și la un studiu atent al informațiilor (inclusiv examinarea lor critică în funcție de context) ești cam mereu nedrept și acuzi adesea degeaba pe te miri cine - ba chiar invenți vine.
    Nici reacționarismul zgomotos și peste orice limită nu este adecvat astăzi.
    În schimb îl adulezi pe Antonescu (Crin) care este un prostovan notoriu și o lichea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ştiu bine Sorine de ce eşti supărat!
      Veceu este un nemernic, chiar dacă mă amuza să-i citesc mizeriile din revista de tristă memorie!
      Şi argumentul cu care-l caracterizezi pe Crin ţine de chestia aia cu metroul sovietic care întârzie, dar americanii îi chinuie pe negri!

      Ștergere
    2. Mihai Vasilescu19 iulie 2013 la 11:24

      Draga Sorin, absolut la obiect observatia ta ca Joe nu este disponibil nici la nuante, nici la examinarea critica a informatiilor. In alta ordine de idei, fac o referire la un schimb mai vechi de mesaje intre noi, acela cu extraterestrii. Chiar crezi ca nu mi-a fost
      perfect clar cine erau "extraterestrii" tai? Tocmai asta era ideea, ca nu ar trebui sa te mai preocupe acei "extraterestri", cand problemele sunt cu totul altele astazi.

      Ștergere
  2. Despartirea de comunism s-a facut cu insigna lui Lenin la rever sau cu un WC-eu infundat cu carnetul PCR.
    Articolul lui Plesu are o sarada excelenta: "Ca să nu mai spun că în aceeaşi echipă tronează şi un domn care s-a distins îndelung ca militant anticomunist, pentru a sfîrşi braţ la braţ cu partidul unui discipol al lui Che Guevara, manifestîndu-se furios pînă la isterie cînd aude de singurul preşedinte postdecembrist care, de bine de rău, a condamnat oficial comunismul." pare a fii o ecuatie cu mai multe solutii sau intrebare gen radio Erevan.

    LB

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amice, aia nu-i nicio şaradă, este pur şi simplu răbufnirea răutăcioasă a lui Pleşu, aşa îşi reglează el conturile cu tipii care-i pun din când în când oglinda în faţă!
      Şarada eu am rezolvat-o în text nume şi prenume plus opiniile mele asupra unor reacţii de ultimă oră!
      Şi cu Băsescu şi comunismul a se slăbi, singurul cu adevărat democrat rămâne Constantinescu!
      Băsescu este o copie nereuşită a lui Ceaşcă, idolul său, a vrut să fie tiran, sfârşeşte ca un dictator de mucava!

      Ștergere
    2. Eu nu vad sa ai vreo dilema morala. Tu ai numai certitudini. Imi vine in minte totusi intimplarea cu schimbarea lui Radu Vasile din fruntea guvernului. Ce prerogative constitutionale avea Constatinescu sa-l schimbe pe Radu Vasile? Nici una. Constantinescu a anunţat că l-a demis pe premier, imediat dupa aderarea la UE. Numai că demiterea a fost neconstituţională pentru că preşedintele nu avea asemenea atribuţii. Si nu uita ca asta era un bun motiv constitutional de suspendare din functie. Radu Vasile a anunţat că nu recunoaşte demiterea sa pentru că este neconstituţională. Rămas fără soluţii preşedintele de atunci a venit cu altă idée, tot neconstituţională. Le-a spus miniştrilor de încredere să-şi dea demisia, închipuindu-şi că prin demisia miniştrilor, guvernul ar fi considerat demis, ar cădea de la sine. Ideea a fost foarte naivă, pentru că guvernul cade doar atunci când îşi dă demisia premierul. În cazul demisiei unor miniştri, regula este că premierul înaintează alte propuneri în locul respectivilor. Rămas fără soluţii, şeful puciştilor a ajuns în situaţia umilitoare de a-l căuta pe Radu Vasile prin intermediar pentru a-l ruga să-şi dea demisia de bunăvoie, pentru a-l scoate din buclucul în care singur se băgase
      Asta este realitatea despre democratul Constatinescu. Cita nedreptate pentru Radu Vasile. Romania tocmai fusese admisa sa adere la UE(cu citeva zile inainte), privatizase Dacia nu-i asa cel mai de succes proiect de privatizare so far) si Romtelecom, fusese eroul pacii de la Cozia.

      Ștergere
    3. Măi Lari, măi băiatule!
      Păi văd că tu eşti sigur că ce crezi tu este adevărat!
      Eu am dileme!
      După tine Constantinescu n-a fost democrat, o fi fost în schimb Traian Băsescu care a a modificat de două ori majorităţile parlamentare, cu ajutorul unor cozi de topor. Şi după ce nu i-a mai convenit s-a apucat să-i înjure pe adversari ca on chivuţă!
      Şi te rog nu-l mai căina pe Radu Vasile Dumnezeu să-l odihnească ca s-a prăpădit de curând.
      Realizarea sa de seamă este într-adevăr că l-a potolit pe Cozma!
      Altfel, şi-a dat guvernul pe mâna celui mai ticălos adversar, care a şi reuşit să îngroape PNŢCD!
      Este una din marile sale reuşite politice, urmărea să anihileze şi PNL şi încearcă şi acum ca orice vector securist!

      Ștergere
    4. Joe,
      Ai vreun argument la ce am spus eu, altfel imi pare ca imi pierd timpul pe aici. Parafrazindu-te, baiatu' nu a adus in discutie persoana lui Basescu. Totul este numai in mintea ta.

      Ștergere
    5. Vorbă lungă, sărăcia omului!
      Eu de ce-mi bat gura, adică tastele?
      Ca să fie clar tu l-ai adus în discuţie, cu tot felul de consideraţii care îl priveau personal!
      Dacă te uiţi în postarea mea, nu cred că-mi găseşti locul acestui nume odios...hahahaha...

      Ștergere
    6. Mihai Vasilescu19 iulie 2013 la 11:37

      Joe, ma enervezi! Nu ti-am spus de zeci de ori ca esti magar cand il ataci pe Plesu? A facut foarte bine tot ce a facut cand a fost ministru al culturii, cand a fost ministru de externe si cand a fost consilier al lui Basescu. Si nu mai ataca moralitatea unui mare om, cand tu coabitezi, in politica, cu cei mai mari nemernici. In plus, esti atat de grabit si inversunat(ca nu l-a criticat Plesu destul pe Basescu) incat iti pierzi orice credibilitate. Ba scrii si fraze din care nu se intelege nimic. Un singur exemplu: "Cât despre Ilieşiu, aici este la fel de nedrept când se referă la el, aşa prezumţios, dând cu mizerii şi în imbecilităţile june ale lui Ponta, dar neavând curaj să-l împroaşte pe Crin Antonescu, obiectul calomniilor presei aservite". Cine da cu mizerii, Plesu sau Iliesu? Cine nu are curaj sa-l improaste pe Crin?

      Ștergere
  3. @Laurentiu: Haida de' ! Sa-l faci pe B anticommunist e cam tare. Ar trebui sa-i presupui o intelegere ideological si politica departe de egocentrismul virulent al Dicomesiei. Orice anti sau pro presupune o umbra de interes social care in cazul de fata lipseste cu desavarsire.
    @ Joe: intre multele pariuri castigate cu tine asi mai pune unul: Paunescu sigur va ramane in literaratura Romana mult dupa ce iubitul tau Cartarescu sau grupul vessel al lui Mandruta de la Dilema vor fi disparut in ceturile Naraniei. Curvismul si preacurvismul sunt permanente ale "intelighentiei" Romane. In fond, prima scriere in Romaneste, faimoasa Scrisoare a lui Neacsu este o delatiune, spionaj anti-national in favoarea unei puteri straine. Cam ca intotdeauna de la Cantemir la Dl. Plesu. M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Mac,
      Că Păunescu a fost poet asta nu pot nega! Ca alţii şi mult mai siniştri s-a vândut complet unui crez ticălos şi mincinos.
      Ce să zic de Ceahlăul literaturii noastre dat cu comuniştii şi care a semnat condamnări la moarte a unor patrioţi doar ca să-şi păstreze intacte privilegiile de ciocoi roşu!
      Dar la Neacşu am rezerve, el anunţa pe pe un amic din Braşov - Kronstadt, Hanăş Beckner că dau turcii, deci era patriot!
      La Cantemir a fost însă o groaznică iluzie, bine că Petru cel Mare a luat bătaie la Stînileşti şi a amânat cu 2 secole jumate năvala rusească!

      Ștergere
    2. B nici macar nu apare in comentariul meu. Pe de alta parte nici nu cred ca este aniticomunist. Chiar singur recunoaste ca a facut miscarea cu comisia prezitentiala de condamnare a comunismului la sugestia grupului de intelectuali reprezentat de Liiceanu, Patapievici, s.a.

      Ștergere
    3. Te încăpăţânezi cu sugestia asta a unora dintre intelectuali, nu a fost!
      Intelectualii au fost extrem de mefienţi la această iniţiativă!
      A vrut şi el să-i răspundă lui Tăriceanu care fondase Institutul pentru Studiul Crimelor Comunismului.
      De pus în fruntea acestei Comisii a fost decizia lui Băsescu, Liiceanu când a auzit a luat foc! Tismăneanu s-a dovedit alegerea corectă, fiecare sac are peticul lui!
      Una este ce declară el, post factum, alta a fost realitatea!
      Băsescu a făcut nişte manevre care a scos din sărite pe mulţi intelectuali anticomunişti, când l-a boicotat pe bietul Ticu Dumitrescu la CNSAS.
      România are mulţi anticomunişti după ce a căzut Ceauşescu.
      Cum spuneau ilegaliştii: puţini am fost, mulţi am rămas.
      Doar câţiva pot merita numele asta, opunând-se comunismului cu toate consecinţele!
      Paul Goma, Dorin Tudoran, Dan Deşliu, Doina Cornea, Radu Filipescu şi poetul Mircea Dinescu!
      Când îi văd pe unii cum se împing şi îngrămădesc azi unii mă duce gândul la securiştii care spuneau: mai răspândiţi şi agitaţi lozincile!

      Ștergere
    4. Doar de distractie: I pak Domniei tale despre treaba Turcilor...dar erau aliatii nostrii. Tarile Romane nu au fost niciodata supuse (Dar al Islam) ci doar sub suzeranitate feudala (Dar al Harb ) datorita Capiatiunilor de la Mircea, Radu cel Frumos etc. Cam cum am vinde Rusiei secretele Nato. Sau cam cum un Roman ar informa CIA.

      In rest, la comentarii, sunt 100% cu tine (rar :) ). Si bine spus...

      Ștergere
    5. Mihai Vasilescu19 iulie 2013 la 11:43

      Draga Mac, cand s-a facut vinovat Plesu de "delatiune, spionaj anti-national in favoarea unei puteri straine?" ("ca intotdeauna de la Cantemir la Dl. Plesu?")Mi-esti foarte drag, dar cred ca uneori te fura condeiul.

      Ștergere
  4. Mosule bag seama ca toti comentatorii te cam tamponeaza...Credeam ca numai eu te mai "pleznesc "in aberatiile tale Pro Crinache Cacarau,pro cel mai mare hot al Romaniei A.Nastase si pro comunistul Ponta samanta lui A..Nastase care la randul lui a iesit din samanta lui Iliescu KGB. Acesti distinsi comentatori ai inscrisurilor tale imi dau speranta ca nu sunt singur contra crezului tau fara suport in actuala coalitie de cacat care ne conduce.Daca as aduna IQ-ul la tot guvernul asta nu ar ajunge la jumatatea inteligentei lui Basescu ( asta nu inseamna ca el e fata mare : n-a furat ,n-a baut tarii etc...)...Bineinteles ca A.Paunescu se invata in scoli si va ramane venic cel mai mare poet al Romaniei dupa Eminescu,tine minte. Nu putem verifica ca suntem batrani dar asa cred eu...doru m.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dorule,
      Că te oi pricepe la politică, asta este una, dar nu te băga în literatură!
      Păunescu a fost un poet cu câteva poezii bune, mizeriile cu partidul nu le punea în cărţi îi era jenă! Şi Beniuc a avut câteva poezii, restul au fost rebuturi partinice
      Clasamentele după Eminescu sunt foarte complicate şi relative!
      După Eminescu au fost Arghezi, Blaga, Bacovia, mai nou Nichita Stănescu! Doar ăştia pot accede la locul 2.
      Păunescu ar fi putut fi un fel de Radu Gyr, dar a preferat ipostazele lui Victor Tulbure, Deşliu cel prolecultist, A. E. Baconski, Nina Cassian, sau Eugen Jebeleanu din Surâsul Hiroshimei!

      Ștergere
    2. @ Anonim Doru: Caracteristic Romaniei. Se confunda smecheria primitive si inculta cu inteligenta. Inteligenta nu e nici macar desteptataciune (capacitatea bilogica) ci este in special un set de informatii procesate de o minte antrenata la ratiune. Cautati pe youtube Chomsky, Ron Paul, etc

      @ Joe: a. Este Eminescu cel mai mare poet Roman ? Sau cel mai predate in scoala. De ce nu are rezonanta European ? Nu e un fel de Grigoescu in picture?
      b. Sa nu uitam de Riga Cripto
      c. Despre Radu Vasile: Fie-I tarana usoara. Va mai aduceti aminte cum se scarpina cu mana in buzunarul pantalonilor ? Va mai aduceti aminte de faza cu FMI ? Cand dupa 10-15 min din intalnire se scuza si pleaca. Consilierii mai vorbesc cu delegatia, dar cum acestia deveneau nervosi .a se duc sa il caute. Era in birou si se uita la serial. Nu mastiu ce era la moda atunci. :)))M

      Ștergere
    3. Dragă Mac,
      Mulţam pentru suport!
      Da, ai dreptate! L-am uitat pe al treilea B, Ion Barbu (Dan Barbilian), mare matematician şi probabil şi mai mare poet! Mă tot munceam să mai găsesc un poet de mare clasă şi uite că l-am omis!
      Vrei nu vrei în clasamente şi în canonul literar românesc Eminescu rămâne, are câteva poezii excepţionale:
      Formidabilul actor craiovean Ilie Gheorghe a recitat de 15 ianuarie din poezia şi publicistica lui Eminescu. Nu poate fi contesatată poziţia lui!

      Ștergere
  5. Mihai Vasilescu19 iulie 2013 la 16:42

    Draga Joe, salut rezrvele tale in privinta locului ocupat de Adrian Paunescu in poezia romana. Fara indoiala ca, spre deosebire de CV Tudor, care NU e poet, ci un simplu versificator, Adrian Paunescu a fost un poet talentat. Din pacate, chiar in vana lui buna, s-a lasat prea tentat de sentimentalisme si retete ieftine, cu priza la public. In opinia mea, el este, de aceea, un poet minor, un fel de Minulescu inlocuind amorrrul, cu drrragostea de neam si tara. O lirica excelenta pentru genul folk si pop.

    RăspundețiȘtergere