vineri, 12 iulie 2013

Jurnal cu Manolescu, Cărtărescu şi altele

Am citit în regim de urgenţă editorialul lui Nicolae Manolescu din România Literară de azi 12 iulie 2013, despre Mircea Cărtărescu.
Nicolae Manolescu se declară solidar cu Mircea Cărtărescu în faţa denigratorilor scriitorului, cel mai important al momentului cum declară domnia sa.
Cele mai virulente şi netrebnice vin de la literaţi de doi bani, grafomani de meserie care-l acuză pe Cărtărescu de tratament preferenţial din parte ICR şi a lui Patapievici. Aici este crunta prostie a defăimătorilor, păi ICR asta trebuie să facă, să susţină cultura de excelenţă! 
Eu am fost şi sunt mult mai rezervat atunci când adevăraţi grafomani, nulităţi pline de ifose, care uzurpau titlul de poeţi au fost traduşi de ICR.
Nicolae Manolescu este şi unul din cei care l-au promovat şi sprijinit pe Mircea Cărtărescu în evoluţia sa literară şi o vorbă bună şi simţită din partea celui mai important critic literar postbelic contează!
Mircea Cărtărescu este cel mai citit scriitor român al momentului, în concurenţă cu popularii istorici Lucian Boia şi mereu tânărul Neagu Djuvara.
În această calitate, inclusiv ca mentor al Cenaclului de Luni, unde a debutat Cărtărescu, Manolescu îşi permite să-i atragă atenţia asupra unor derapaje.
El remarcă egocentrismul şi vanităţile scriitorului care îl fac foarte sensibil la critici, direcţionate însă aproape în exclusivitate asupra publicisticii sale de ziar şi nu pentru opera literară.
Nicolae Manolescu şi-a dorit la începutul anilor '90 să fie un nou Maiorescu, un mare critic literar şi un important om politic. Nu a reuşit şi o recunoaşte el însuşi!
Mircea Cărtărescu şi-o fi imaginat că pe lângă calitatea de scriitor poate deveni şi un mare ziarist, ca Eminescu! Nu a reuşit şi nu vrea s-o recunoască! 
El însuşi a mărturisit că şi-a început activitatea de editorialist pentru bani. Şi Jurnalul Naţional şi Evenimentul Zilei îi plăteau frumos contribuţiile sale.
Părerea mea este că atunci când a scris pentru Evenimentul Zilei a devenit excesiv de partizan şi au iritat atitudinile sale. El însuşi recunoaşte cu o doză de cinism în jurnalul Zen că susţinea un dictator!
Aşa că, elegant, Nicolae Manolescu îi reproşează că bate câmpii când îşi declară exilul în literele româneşti.
Cărtărescu nu ar fi un caz izolat de exilat fizic din propria ţară. La fel este şi Michel Houellebecq, cel mai vândut romancier francez, care locuieşte în Irlanda, aşa că Mircea Cărtărescu poate să se retragă în Grecia, este mai ieftin şi mai sănătos decât în Germania pe care o tot invocă nostalgic!

În comentariul său de aseară Emil Hurezeanu nu scapă prilejul să fie acid cu părerile lui Băsescu în chestiunea nucleară. Da, spune el chinezii sunt bogaţi, au uraniu îmbogăţit, noi suntem mai săraci avem doar uraniu natural! Dar bate şi el câmpii cu unităţile 2-3!!!!!! Dar nu uită să-i reamintească lui Băsescu despre faptul că acelaşi lucru solicita şi prim-ministrul Boc la o vizită guvernamentală chineză! Atunci nu era vorba de tehnologie chineză? Ce să-i faci, când discuţi despre anumite domenii, foarte speciale, te mai şi informezi, nu-ţi dai doar cu părerea şi faci filosofie!

Iată că prim-ministrul Franţei, Jean-Marc Ayrault face o vizită în România. Şi-l vizitează întâi pe preşedintele Băsescu. Nu fusese aranjată, dar probabil ca s-a convenit ca să mai aibă şi Băsescu cu cine-şi exersa frumoasa sa engleză de portul Constanţa! Au discutat eterna problemă a ultimilor ani, ce facem cu ţiganii? Noroc că nu au discutat şi problema cu tehnologiile nucleare. În foaia de parcurs al parteneriatului francez se stipula inclusiv o viitoare centrală franţuzească EPR Areva, este din aia cu uraniu îmbogăţit cum au bogătanii chinezi în construcţie!
Ayrault a avut parte de primire oficială cu gardă de onoare la Ponta, sunt ambii prim-miniştri şi s-au focalizat pe chestiuni economice, n-au evitat problema ţiganilor, dar la gazele de şist, interzise de Franţa Ponta nu a mai vrut traducere. Franţa scoate din nuclear  80% electricitate iar gaze aduce din Marea Nordului cât îi trebuie. Franţa are aici cel mai strălucit proiect industrial românesc, automobilul Dacia, aşa că ambii demnitari vizitează centrul de cercetări de la Titu (este pe locul fostei cazărmi unde am făcut armata!) 

Franţa a inventat România în secolul XIX, poate ca să contrabalanseze puterea Germaniei în zonă, Napoleon al treilea este fondatorul României moderne şi îi datoră recunoştinţa noastră ca şi francezilor care au o afinitate pentru noi. Să sperăm că se vor mai concretiza şi alte proiecte!

8 comentarii:

  1. Din presa am aflat ca exista si o componenta nucleara a vizitei PM francez si anume semnarea unui Memo/ Protocal de colaborare intre AN&DR si ANDRA. Sa fie intr-un cea bun! Dorin C.

    RăspundețiȘtergere
  2. Joe,la Cartarescu funct.zicala :daca tacea filozof ramanea,el ca si Manolescu,au gresit cand s-au lipit de politica sau in cazul lui Cartarescu de politicieni.Cartarescu s-a umflat in pene,atunci cand in 2004 la bagat Basescu in seama,la Scrutinul de Prezidentiale.Daca atunci se delimita putin,astazi nu avea nimeni nimic cu el;asa cu pana nu pleaca Basescu de la Cotroceni,va mai incasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Spre deosebire de tine ,uite ca un prim ministru al unei tari gigant se duce intai,din respect,la seful statului nu la putoiul de Ponta ( ai citit despre el tot,nu ? )deci tu nu-ti respecti presedintele tau,noroc cu altii ..Cat despre alba -neagra cu aiureala ta cu centrala chinezeasca fata de a romaneasca nu ai explicat nimic. Ai ramas tot un gafist fata de Basescu,nu ? Hai,lamureste-ma !

    RăspundețiȘtergere
  4. Se pare ca ati descoperit punctul vulnerabil al lui Joe, si-l tot provocati! Eu cred ca mai bine si-ar pune cultura "la bataie", ca imi place tare mult sa-l citesc! Macar pentru nenumaratele cuvinte noi pe care le-am invatat, citindu-i textele.
    Restul...e doar can-can, la nivelul nostru!

    RăspundețiȘtergere
  5. Joe,

    Franta a fost alaturi de Romania in toate momentele istorice importante. Asta nu trebuie uitat. Franta este un model de dezvoltare a energiei nucleare, 76% din electricitate este produsa base-load. Asta o face ca in pofida faptului ca este a doua putere a Europei, sa fie numai al saptelea consumator de gaze naturale. O treime din gas vine din Norvegia, restul il cumpara din Olanda, Rusia, Algeria sau Nigeria. Energia electrica este una dintre cele mai ieftine din Europa 7 euro cents/kwh. Recent Electricite de France a cistigat dreptul de a construi noua generatie de reactoare nucleare (EPR) in Marea Britanie. Pentru toate astea sunt un model.
    Eu de obicei ma feresc de dat sfaturi, dar pentru ca diversi anonimi fac, incerc si eu, chiar daca fara mari sperante. Eu stiu cit il iubesti tu pe Manolescu si Manolescu il iubeste pe Cartarescu. Seamana a menage a trois, nu crezi? Nu te mai chinui sa citesti scriitori basisti ca ii superi pe antibasisti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În primul rând Cărtărescu este scriitor.
      Nu face confuzii, scriitorii sunt doar atât!
      Cât despre jurnalişti pot fi băsişti sau nu!
      Câte cărţi ai citit de-ale lui Cărtărescu?
      Eu am citit până acum cel puţin trei de literatură şi Jurnalul Zen.
      Şi să ştii că-mi place literatura lui Cărtărescu!
      Tu judeci toate astea prin partizanate care nu-şi au rostul.
      Să ştii că rolul rabinului din Buhuşi nu te prinde, n-ai perciuni!

      Ștergere
    2. Din locul asta eu nu am partizanate Joe, dar am o buna perspectiva. 77000 km (nu 11k) poate fii si mult si putin, pot fii facuti in 11-12 ore. Dar asta chiar nu conteaza. Eu nu sunt angajat politic ca tine, asa ca ma bucur de libertatea asta.
      Nu stiu tu cum ai auzit de Cartarescu, dar eu stiu precis ca am auzit datorita lui Barbu & Vadim. Saptamina anilor '80 cred ca nu pierdea un numar fara ca sa nu-l injure. Asa am ajuns sa citesc din Cartarescu. Si uite ca au mai trecut 23 de ani si lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Generatii noi de ura s-au alaturat corului Vadimist. Vezi vreo schimbare aici? Nu stiu daca Cartarescu va parasi Romanaia, probabil ca da. Este obsedat de Germania si nu cred ca i-ar place, cum tu ironic sugerezi Grecia. Este inca in business, vrea sa creeze, mediul literar, artistic, universitar german ar putea sa-l stimuleze. Daca ar lua un Nobel ar fii iubit si de A3, nu crezi asta?

      L

      Ștergere
    3. Măi Lari,
      Tu eşti obsedat ca toţi martorii lui Băsescu că ceea ce crezi tu despre România este obiectiv, nu este!
      Iar Manolescu ca şi alţii i-au atras atenţia lui Cărtărescu că nu literatura lui a fost în discuţie, ci publicistica sa partizană.
      Ponta i-a trimis un mesaj de susţinere pentru nominalizarea la Nobel lui Cărtărescu, iar el orbit de prostii şi de prejudecţi a ignorat şi ignoră mesajele de susţinere dacă vin de la alţii şi nu de la cei care se declară suporteri al aceluiaşi preşedinte nepotrivit de 9 ani al ţării noastre. Treaba lui!
      Eu cum am scris apreciez literatura lui Cărtărescu, înţelegi? Sau vrei să-ţi scriu în englezeşte?
      Pentru că aici este marea cheie a problemei şi Cărtărescu o recunoaşte cu cinism în Jurnalul Zen că i s-a atras atenţia că susţine un "dictator"!
      Când ai să fi în stare să-mi enumeri marile realizări ale acestui preşedinte o să te felicit!
      Nenorocirea este că însă nici ceilalţi nu sunt mai breji.
      Acum presa aservită lui Băsescu îl fac albie de porci pe Antonescu, care nu este şantajabil, cum pate fi presat Ponta. Antonescu are erorile lui, dar este temut de oamenii vechi şi răi care l-au manipulat pe Iliescu, iar astăzi sunt în spatele lui Băsescu, în fond coleg de al lor şi se tem că o să dea de pământ cu ei, când ar alunge preşedinte.
      Eu constat că dacă Iliescu a făcut mizerii şi are mânile pătate de sângele celor din 13-15 iunie, 1990, alt exerciţiu cinic al securităţii, măcar în mandatul ultim s-a schimbat complet s-a împăcat cu regele Mihai, a acţionat corect cu NATO şi privnd aderarea la UE.
      Comparativ, Băsescu s-a comportat din rău în mai rău, cinismul lui din 2010-2012 l-a îndepărtat complet de români.
      Iar cum acţionează acum devine din ce în ce mai anacronic!
      Măcar ăştia au încercat să repare răul făcut atunci, pentru că Băsescu - Boc asta au făcut!
      Că uslinoşii vor reuşi sau nu, asta rămâne de văzut.
      În 2007-2008 lumea era plină de speranţă aici a venit criza şi pe deasupra Băsescu şi-a tratat compatrioţi la fel ca Ceauşescu!
      Restul este tăcere.... şi alte replici nu mai dau!

      Ștergere