joi, 11 iulie 2013

Jurnal politic de miercuri 10 iulie

De când m-am întors din vacanţa grecească mă uit foarte puţin la tv la canalele de ştiri. Exemplul elen  cu n-şpe greci care se certau dimineaţa m-a cam pus pe gânduri!
Aşa că întrebat de amici cum comentez ce a mai spus icsulescu sau igreculescu îmi mărturisesc neştiinţa!

Dar m-au enervat nişte tembelisme care mă fac să mă apuc să fac şi eu pe păreristul. 

Nu l-am urmărit pe Băsescu dezlănţuit la digi24, cu musca pe căciulă, după publicarea datelor privind populaţia României la referendumul de suspendare de anul trecut.
Însă o discuţie reluată ulterior m-a scos din sărite!
Băsescu, supărat şi ciudos pe vizita lui Ponta s-a luat de el că de ce a promovat în China proiectul unităţilor 3-4 Cernavodă, că nu avem cu chinezii aceeaşi tehnologie. Că la Băsescu n-ai ce-i cere şi mai ales şi când este orbit de furie, neştiinţa şi prostia se manifestă plenar!  Dar că  Dan Şova, ministrul care se ocupă de promovarea proiectului este mult mai grav! China are la Quinshai 6 unităţi CANDU!
Băsescu bate câmpii şi Şova habar n-are!
Pentru ştiinţa şi nivelul de înţelegere al subinginerului Băsescu (cam asta echivalează studiile lui!) să ne înţelegem, nu-i neapărat necesar să ai aceeaşi tehnologie ca să intri într-un proiect energetic. 
Tehnologia CANDU este dezvoltată în Europa doar de România, iar consorţiul iniţial era format din companii de energie europene care nu operează CANDU, operăm noi românii, pe ei îi interesa să producă energie electrică.

Un moment important s-a petrecut la Moscova cu vizita lui Titus Corlăţean ministrul nostru de externe. Legat de acest context am citit şi două interviuri luate a doi importanţi lideri politici din Republica Moldova, Vlad Filat, fost prim-ministru  şi Iurie Leancă actual prim-ministru al acestei ţări.
Vlad Filat m-a dezamăgit total, nu degeaba îl acuză Ghimpu de toate relele. Este şi foarte vinovat pentru torpilarea alianţei pentru reformă care avea ca obiectiv candidatura RM la UE. Părerea mea că tipul este separatist şi nerealist. Nu văd cum va intra Basarabia împreună cu Transnistria rusească în UE? 
Pe de altă parte Iurie Leancă a făcut prima sa vizită oficială în România care spune ceva!
Îmi doresc din tot sufletul acceptarea candidaturii RM la UE şi semnarea protocolului de la Vilnius ca o primă etapă! Revenind la vizita lui Corlăţean la Moscova am citit comentariul lui Cristian Câmpeanu. Este un jurnalist detestabil, dar în acest comentariu este extrem de reţinut, probabil că discuţia avută cu Răzvan Mihai Ungureanu l-a făcut mai prudent. Se pare că ruşii sunt interesaţi în resetarea relaţiilor româno-ruse. Primirea lui Corlăţean a fost peste aşteptări şi ministrul nostru de externe a susţinut interesele RM ca stat suveran, lucru pe care îl înţelege altfel Rusia prin prisma Transnistriei şi faptul că sistemele antirachetă nu sunt împotriva Rusiei. Cred că o relaţie normală cu Rusia va fi benefică pentru România.

Am citit, ca de obicei, ce scrie Tismăneanu. Într-unul din articole  îi face un portret foarte acid lui Ponta. Nu că nu l-ar merita Ponta, dar după aceea Tismăneanu deraiază când începe să bolşevizeze împotriva stângii. Şi apoi nu scapă ocazia să-i tragă o limbă pe buci şi între ele lui Traian Băsescu. în alt articol. 
Are o neruşinare şi un tupeu care mă scoate din sărite!
Dacă s-ar ocupa de istoria comunismului românesc ar fi în regulă!
Dar faptul că a plecat fără probleme din România ca politruc cu paşaport, fără riscuri şi repercusiuni  pentru familie, că a revenit ca stângist anticomunist n-aş comenta, dar că acum ţine prelegeri de dreapta mă scoate din sărite! Este personajul cel mai mizerabil şi mai jegos pe care l-am întâlnit în presa românească! Şi mai scârbos este atunci când devoalat ca trompetă de partid şi encomiast ceauşist o dă cu antisemitismul!

Este un fel de I.Ludo al prezentului, ar trebui să fie un nou Şafran, un coreligionar, ca să-l pună la punct!

13 comentarii:

  1. Joe,
    As vrea sa fac citeva corectii. Printre altele, l-am vazut pe Basescu in direct la DIGI24, cind a dat interviul, dar nu este relevant. Chinezii nu au dezvoltat tehnologie PHWR (Pressurized Heavy Water Reactor) de tip CANDU. Si nici romanii. Chinezii au cumparat tehnologia CANDU de la AECL. Au construit o pereche de 2 reactoare, nr 4 si nr 5 de acest tip la Qinshan, aprox. 125 km sud de Shanghai. AECL a condus si participat la constructia reactoarelor de la Quinshan. Proiectele au fost terminate inainte de termen si in bugetul initial. Cunosc bine un numar apreciabil de personae implicate in acest proiect. Sunt singurele reactoare utilizind acest tip de tehnologie din China. In acelasi loc, la Qinshan, chinezii au construit cu technologia lor, de tip PWR (Pressurized Water Reactor), alte 5 reactoare CNP. Deci technologia lor foloseste apa usoara si combustibil imbogatit, comparativ cu cea canadiana care foloseste apa grea (racire si moderator) si combustibil natural. Ei nu pot vinde CANDU 6. Basescu are deci dreptate chiar daca este marinar si nu expert nuclear. Daca cumperi tehonologia chineza trebuie automat sa cumperi si combustibilul imbogatit, cel mai probabil tot de la ei. Cu alte cuvinte incepi sa depinzi de ei. Romania are tehnologie de fabricat combustibil nuclear natural la FCN Pitesti (fascicul combustibil de 37 elemente). Combustibilul de la Pitesti este de foarte buna calitate (nota bene pentru ca este tehnologie inalta) si este facut bine de romani. In plus la Cernavoda sunt deja construite doua anvelope (contaiment) special destinate pentru CANDU 6. Cernavoda are deja infrastructura creata pentru reactoare model CANDU (apa de racire, retele electrice, etc) pe care le imparte cu cele 2 reactoare deja construite. Asa ca nu cred ca cele doua anvelope pot gazduii reactorele chineze fara a face modificari costisitoare. Nu vreau sa lungesc prea mult discutia, dar nu fara a spune ca prin cumparare de reactoare chinezesti, Romania pierde avantajul combustibilui construit de romani la Pitesti, expertiza specialistilor romani in tehnologia CANDU (pe care o cunosc si stapinesc foarte bine), o parte din infrastuctura deja creata la Cernavoda si nu in ultimul rind o parte de independenta economica. Deci care sunt avantajele cumpararii de reactoare chinezesti? Nu te legi la cap atunci cind nu te doare. Parca asa spune un vechi proverb romanesc.
    Si inca ceva care imi scapa. Care este relevanta referendumului vis-à-vis de referendumul de suspendare a presedintelui? Eu nu vad nici una. Cind fratia USL-istsa o sa reuseasca sa scoata din listele permanente de electori cetatenii romani din strainatate, adica capsunarii cei atit de dispretuiti de unii, poate mai puneti de un referendum. Va urez success.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu Lari te faci că nu înţelegi!
      Sunt anumite lucruri pe care eu le-am prezentat, dar le repet!
      În proiect este vorba de implicare financiară, nu de cea de tehnologie.
      Şi pafaristul de Băsescu vorbea de tehnologii. Ori este clar că în China este vorba de expertiză în CANDU, ea există!
      Băsescu îşi dădea cu părerea în ce nu se pricepe! Şi iarăşi doar partizanatul vorbeşte în tine, mai grav este că Şova este şi mai habarnist şi răspunde de asta. Băsescu măcar este doar părerist!
      Nici noi nu putem fabrica CANDU, doar combustibil!
      Nici nu-i vorba de recatoare chinezeşti!
      Dacă îl urmăreşti pe Băsescu debitând prostii, atunci nu ai cum ştii că Energonuclear vrea să continue 3, 4 ca unităţi CANDU, nu altfel, sunt deja anumite repere cum sunt anvelopele şi nu numai!
      Proiectul 3-4 Cernavoda este CANDU, nu de alt tip!
      Cât despre referendumul de anul trecut s-a văzut că Băsescu era demis dacă cifrele erau actualizate!
      Referendumul se referea la cetăţenii din România, pe cei plecaţi definitiv sau temporar n-ai cum ştii care le este statutul.
      De fapt s-a văzut tot timpul minciuna cu cei plecaţi în străinătate. Şi Băsescu a câştigat în 2009 din cauza celor care au votat în România, nu a celor de pe afară!
      De fapt în 2012 în Italia au votat vreo 15000 de români, maximum. Majoritatea nu este interesată să voteze ci să facă bani pe unde sunt!
      Vorbind despre aceste liste mă întreb cum în 2009 erau mai mulţi români cu drept de vot ca în 1990. Este ceva putred cu listele astea.
      De vină sunt primăriile dar şi guvernul şi România pentru că aşa se obţin mai multe locuri la Parlamentul European.
      Dar asta este, ai dreptate, nu se evaluează ceva cpă dacă ar fi fost, sau cu parcă!
      Realitatea este că Băsescu este preşedinte în continuare şi face rău românilor, fiindcă doar asta ştie să facă. Este unul dintre eşecurile României!

      Ștergere
    2. Cred că am exagerat cu votanţii din Italia de anul trecut, au fost cam vreo 4 mii!

      Ștergere
  2. Joe ti-a tras-o! Nu inteleg cum este aia cu retele electrice si apa de racire (numai) pentru reactoare CANDU.... in rest teorie de doi bani, pe care o stie oricine lucreaza in energetica nucleara din Romania.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dragilor, lucrurile astea cred ca sunt mult, mult, mult mai serioase decat pentru o discutie de "blog" Cred ca aici trebuie sa aiba rol in primul rand specialistii , care sa discute cu documentatiile in fata si eventual pe baza unei strategii energetice, daca o exista asa ceva. Noi, restul, chibitam si putem fi chiar si caraghiosi uneori. Eu nu pot sa cred ca acolo la varf nu exista oameni specializati pe domeniul energetic nuclear si ca s-ar tine cont de discutiile noastre de radio-sant, chiar daca ar fi de bun simt!

    Pe de alta parte, nu inteleg sensul frazei"Nu l-am urmărit pe Băsescu dezlănţuit la digi24, cu musca pe căciulă, după publicarea datelor privind populaţia României la referendumul de suspendare de anul trecut." Chiar nu inteleg sensul.

    Ce este politica din punctul de vedere al majoritatii oamenilor? Cred ca daca se face un sondaj se ajunge la concluzia ca politica este arta de a-i da la "gioale" celuilalt, de a injura cat mai colorat, de a promite si a minti cat mai mult. Credeti ca e altfel?

    Sunt foarte putini politicieni articulati pe ce ar trebui sa fie politica. Cata vreme acceptam sa avem in parlament indivizi care sunt chiar suspicionati de diverse mizerii, ne meritam soarta.Ca sa mai vorbim de situatii mai grave? Ce , s-au terminat specialistii si oamenii care sunt capabili sa faca politica in tara asta? Unde sunt principiile din politica? Cand renuntam la balacareala si apelam la contrazicerea argumentata?

    Unde sunt discutiile constructive, fara patima si cu finalizare cu concluzii? Exista asa ceva in Romania? Unde o sa ajungem? Macar de ne-ar cumpara nemtii! Am invata si noi ce e aia munca si seriozitate! Sau i-am "strica" si pe ei?

    RăspundețiȘtergere
  4. Joe ,vad ca ai luat-o in freza tare de la Laurentiu BRATU ( DE CE NU-L CUNOSC ? DACA-I DIN BREASLA ? )Auzi,Basescu are dreptate si tu,doctor in nucleare,bati campii ? Pai,...ai copiat la doctorat ? Tu cand auzi de Basescu vezi negru,o mare eroare. A devenit un politician desavarsit,de ne egalat. Uita-te la Crinache si cazi pe spate. Subinginerul ala de Base este la punct MAI BINE CA TINE in a lua sau nu de la chinezi centrala 5 si 6 sau 4 si 5. Poate-ti dai seasma odata ca ura depaseste ratiunea.,Cat priveste recensamantul la zi iti mai repet ce am zis : PUTEREA de anul trecut a dat nr. de romani care au dreptul la vot. Dupa votare si-au dat seama ca nu le ajunge si au inceput sa falsifice tot si nu le-a iesit Ce vina are Base ? Vad ca lui Ponta ii e frica sa conduca si cand are 72% in Camera si in Senat,vai de curul lor. ( Cand Ponta o sa cada " poti sa-l iei la Pitesti ,ii dai o bucata de pamant sa-si faca o gradina ..etc ..ce zici " )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iarăşi Dorule ai nesimţirea să emiţi păreri de pe margine impertinente şi obraznice, fără să te semnezi!
      Şi te rog să ai decenţa să nu-mi pui în discuţie teza mea de doctorat!
      Nu vreau să fac pe marele jmeker, dar la vizita în Canada, la Toronto, un fost coleg mi-a spus că mi-a citit cu interes un articol publicat şi l-a folosit ca referinţă!
      Vrei să-mi fac CV? Uită-te şi tu pe blog la profil şi după aia să te dai părerist!
      Aşa că mai uşor cu politikia pe care o amesteci cu treaba serioasă!
      Una-s părerile tale politice şi alta meseria pe care am practicat-o onorabil!

      Ștergere
  5. Joe,
    Punct si de la capat. O prima observatie, poti s-o iei si ca un sfat prietenesc. Nu-ti subestima cititorii de blog. Ei merita mai mult decit o discutie civilizata cu argumente solide. Verba volant, scripta manent. Sa nu uitam ce scriem. Ca sa parafrazez, cititorii tai sunt mult mai inteligenti decit ai altora. Asa ca o sa te intreb, ce a cautat Ponta in China? In multele lui aparitii televizate a uitat sa spuna mai mult decit ca, folosind limbajul de lemn, a avut intilniri cordiale si prietenesti, reusind chiar performanta extraordinara de a fii primit de reprezentantul statului chinez. Aici vorbim despre strategie energetica nationala si in particular in sectorul nuclear. Sa ne imaginam ce ar fi putut poate cauta in China: tehnologie, management sau bani de investitii. Tehnologia o poate gasii in vest la partenerii traditionali, management este de gasit si in tara si in vest, iar la urma banii. Bani ieftini din China, asta da mare iluzie. Cind vii cu sacosa si ceri bani in mod sigur poti gasii pe linga bani la pachet si ceva tehnologie. Au chinezii experienta vreunui proiect nuclear in alte tari? Iti spun ca nu exista in prezent. Poate in viitor. Exista vreo strategie nucleara nationala facuta publica? Ma indoiesc, altfel as fii sesizat directia. Nu vad decit bijbiiala si amatorism. Se schimba rotile in timpul mersului. Romania are in present infrastructura nucleara cladita pe model Canadian. Apa grea in Severin, fabrica de combustibil natural la Pitesti, cercetare, dezvoltare si servicii nucleare la Pitesti si la Bucuresti. Ce facem, le punem si p-astea la pamint? Specialistii nuclearisti nu se creeaza peste noapte ci cu efort material si intellectual imens. O minima intelepciune spune sa nu te atingi de lucrurile care merg. Copiii care termina Energetica, sectia de nucleare unde se duc? incotro se indreapta? Are industria capacitate sa-i absorba sau le aratam si lor drumul spre vest? Mergem incotro bate vintul, orbecaind in perpetua tranzitie.
    Fii patriot Joe si pune pe hirtie de un proiect de dezvoltare nuclear in Romania. Tare ma tem ca o sa-l adoarma de tot pe somnorila.

    Cheers.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Cred că răspunsul meu a fost civilizat şi polemic!
      Văd că din nou nu vrei să citeşti ce scriu şi faci polemică paralelă cu ce scriu eu.

      Este clar şi măcar o ştii şi tu care-ţi faci profesia de inginer nuclearist că energia nucleară este necesară pentru că funcţionarea unei economii se face cu energie în regim continuu de bază. Asta în pofida criticilor îndreptăţite sau nu.

      Ştii care este strategia energetică românească sau îţi dai cu părerea aşa în general?

      Ei bine, în această strategie este cuprină finalizarea unităţilor 3-4 până în 2017, probabil acum este depăşit aceată dată.
      Îna această strategie este cuprinsă şi o nouă CNE, sau chiar două pe orizontul 2020-2030 Transivania şi eventual Moldova. Tipul lor rămâne în discuţie, probabil PWR Westinghouse sau Areva. Aceste estimări erau însă făcute la nivel de 2007! Nu ştiu dacă ne mai putem ţine de termene?
      În momentul de faţă cererea de energie electrică a scăzut.
      În primăvară a bătut vântul şi eoliana producea cam cât produce acum Oltenia pe cărbune cam 600 MW.
      Eoliana este datorată vîntului şi este o energie ocazional, care este dependentă de Dumnezeu! Din acest motiv ar trebui finalizată Tarniţa, hidrocentrala de compensare. Eolienele au devenit foarte discutabile pentru că încarcă foarte mult costurile, investiţii scumpe cu amortizare incertă. Toate chestiunile astea sunt în discuţie şi au provocat chiar scandal, investiţiile în eoliene care beneficiau de facilităţi au enervat comunitatea energetică şi guvernul Ponta este sensibil la reacţiile Olteniei energetice, este deputat de Gorj.
      Problema este că indicaţia UE cu 20% din surse fără CO2 este mult depăşită în România, actualmente se produce 40-50% pe hidro a şi plouat şi ăsta ar fi motivul.
      Investiţia 3-4 este necesară şi strategică, dar lipseşte capitalul. Din acest moztiv a fost creat Energonuclear cu participatii de la 6 companii europene. Presiunile politice au determinat guvernul Tăriceanu să ridice participaţia românească la 51% şi aşa patru companii implicate în proiect au părăsit afacerea. Ăsta e motivul n-avem capital!
      România are nevoie stringentă de capital şi asta viza vizita asiatică a lui Ponta, care includea şi finanţarea proiectului Tarniţa.
      România are nevoie de capitaluri pentru proiectele de infrastructură energetică şi de transport.
      Se speră că şi China ar putea fi implicată în aceste proiecte.
      Să sperăm că aceste proiecte pot găsi interes chinezesc!
      Cât despre opinii experte, un fost coleg de facultate a fost extrem de iritat de opinia ta, care trădă o oarecare lipsa de cunoaştere actualizată a realităţii româneşti.
      Atenţie!
      Sunt situaţii care văzute de la 11 mii de km să nu fie chiar cum crezi că ar fi corecte!
      Dar intrăm în polemici politice şi nu vreau să le facem.
      NB Am făcut nişte corecţii de ortografie şi republic răspunsul

      Ștergere
  6. Joe,
    Cine are ceva de zis sa zica, fie ca sunt colegi tai sau ai mei. Nu sunt surprins de sensibilitatile partizane. Nu distanta ne separa ci ideile. Energia eoliana nu reprezinta o solutie. Vezi situatia Germaniei, au pus totul on hold. Aproximativ 70% din puterea instalata in eoliene trebuie asigurata ca backup din alte surse de producere a energiei. Sursele de backup trebuie sa fie rapide si nu pot fii gestionate decit din hydro sau din turbine cu gaze. Ceea ce incarca si mai mult costurile. Preturile le sunt garantate de state oricind vintul incepe sa sufle, chiar daca nu este o cerere de electricitate in sistem. De asemenea produc un grad ridicat de instabilitate a retelelor electrice. Mai sunt si alte dezavantaje, nu intru in amanunte.
    Eu te intrebam care este strategia energetica Romaniei. Tu la rindul tau imi intorci intrebarea. Daca exista ar trebui sa fie la vedere. O alta intrebare este daca Romania are acum nevoie de energia produsa de Cernavoda 3 si 4 considerind cererea redusa din partea marilor consumatori. Ce faci cu electricitatea daca nimeni nu are nevoie de ea. Este si dezavantajul transportului, daca vrei sa exporti la mare distanta, datorat pierderilor din retea. Este complicat cu strategia. Macar bunavointa sa existe.
    L

    RăspundețiȘtergere
  7. Joe, de ce te agiti !? Cei citiva adepti ai lui Basescu , vor ramine cum sunt, orice ai face tu ! Iar al doilea "pacient" in coma, adica energia nucleara, chiar ca n-are rost sa mai fie subiect de nervi. Germania, fara rahatul asta, exporta acum energie, Austria n-a avut deloc asa ceva vreodata si a supravietuit, lasati-i pe francezi sa se imputa si cumparam toti de la ei daca e nevoie. Ai vazut ce-a patit Nadia Comaneci, care a facut reclama doar la o amarita de margarina non-eco, de a sarit colonelul basist pe ea...

    RăspundețiȘtergere