joi, 1 august 2013

Faliment

Azi, trecând prin piaţa din faţa blocului, piaţa mare a prefecturii am constatat că o terasă se demonta, e în faliment, la fel, de câteva zile altă terasă din spatele Catedralei Sf. Gheorghe a dispărut. Diverşi intreprinzători speră să facă avere vara prin Piteşti. Rezistă doar terasele cu tradiţie şi nici alea nu se simt excepţional. 
În economia de piaţă se dă faliment!
Când am ajuns prima dată în Germania, în 1990, în micul orăşel unde locuiau prietenii mei, când am ajuns în centrul cu aer din poveştile Fraţilor Grimm am văzut un magazin închis. Mircea mi-a explicat a intrat în faliment. Nu înţelegeam prea bine ce-i cu falimentul ăsta. Cum poate să se închidă un magazin? Dacă mi-aduc aminte şi în Piteşti prin  anii '80 s-au închis nişte alimentări, păi n-aveau ce vinde şi le-au transformat în magazine de haine. Dar economia socialistă -comunistă nu dădea faliment, era în faliment! 
Când te uiţi azi în România poţi constata cu au dispărut măreţele CUG-uri, care produceau echipamente grele pentru uzine,  IMGB este liliputan faţă de ce era, cam toate fabricile de maşini unelte au dispărut, Vulcan nu mai ştiu ce este cu ea şi Faur la fel, fosta ctitorie a lui Malaxa este o amintire tristă. 
Au dispărut autocamioanele şi tractoarele din
Braşov, Autobuzul şi Semănătoarea din Bucureşti au dispărut, toate au dat faliment!
Cam tot ce însemna industrie de construcţii de maşini nu mai există, la fel şi industria chimică şi petrochimică este pe ducă. 
Mai funcţionează trei rafinării cea de la Brazi a petrolului românesc, Petromidia că o au kazahii, şi Lukoil Teleajen Ploieşti că o au ruşii.
E clar că Arpechim intra în faliment la privatizarea cu o firmă ca OMV, ca să supravieţuiască trebuia o mare transnaţională americană care să prelucreze petrol din Orientul Apropiat sau un aranjament cu o ţară ex-sovietică.  
Am văzut şi minuni! În Slatina s-au ridicat nişte uzine imense de anvelope ale lui Pirelli! 
Deci se mai întâmplă ca alţii să ne construiască intreprinderi industriale.
Falimentul paşte orice intreprindere românească care nu are suportul unei mari firme industriale. Atunci este o mare problemă! Dacă dă însă faliment o terasă de mici, bere şi amzii  prăjite insuportabile nu-i nicio scofală! 

4 comentarii:

  1. Cei de la Dilema nu se pricep (chiar cand isi dau cu parerea), dar pentru economia unei tari, carciuma din colt este infinit mai importanta decat investitia Pirelli. Desigur, politicienii romani sunt analfabeti (cand nu la propriu macar la nivel de scoala; orice scoala). Si nici macar nu asculta sfaturile celor ce inteleg. Astfel incat continua sa se laude ca aduc investitii straine..Sic !M
    Si sa nu uit: orice business (oare ce inseamna semantic "intreprindere"?) care are nevoie de ajutor de la stat sau de la firma mama (in afara investitiei in fixed assets si CF) mai bine sa moara

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate ca si la noi in Severin se inchid firme dupa firme...adica dau faliment . Avem intr-un oras cu cca 120 mii locuitori prea multe super markete de au distrus pe cei cu magazine vechi de cartier. Avem : Cora,Dedeman,Kaufland ,Brico store,Carrefour ,Lidl(30 ,Profi,(2),Penny(3),cum sa mai vindem ? Eu produc mobila dar au venit cu mobila si...Dedeman,Cora,Carrefour ce sa mai facem ? Ne injumatatim clientii,asta e economia de piata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa-ti spun o poveste scurta despre falimentul unei companii de aici din Mississauga. Este probabil cel mai faimos exemplu local. Compania canadiana de telecomunicatii Nortel a reprezentat la virful sau istoric mai mult de o treime din evaluarea totală a tuturor companiilor listate la Bursa de Valori din Toronto (TSX), angajind 94.500 de oameni la nivel mondial, 25.900 numai în Canada. Valoareade piață a lui Nortel a scăzut de la 398 miliarde de dolari în septembrie 2000 la mai puțin de 5 miliarde de dolari în august 2002, pretul actiunilor Nortel a scazind de la 124 $ la 0.47 $. Când stocul Nortel s-a prăbușit a luat cu el o serie largă de investitori canadieni și fonduri de pensii și a lăsat 60.000 angajați Nortel șomeri. Prieteni apropiati au pierdut multi bani cu ocazia asta. Capitalismul pe piine. Totul s-a petrecut decent si fara zarva. Aproape 400 miliarde de dolari s-au evaporat in neant. Nimic nu se pierde, totul se transforma nu-i asa?

    LB

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Se transforma catre firme mai eficiente, cu technologii mai bune, in locuri unde Social Security Costs sunt mai mici, salariile mai mici, taxele mai mici. Dar produsul final este mai bun si mai ieftin. Nortel a fost asasinat de Samsung, Huawei etc. Si tu preferi sa cumperi Samsung. De aceea spuneam ca o carciuma de colt e mai importanta (intelegand afaceri de small business local). Mentine locuri de munca, nu intra in competitia globala, nu are nevoie e investitii know ho si mai ales nu depinde de competitivitatile globale. Romanii nu au invatat nimic nici din Semanatoarea sau ARO si nici din cazul Nokia. Pt Dl. din businessul cu mobile: utilizati avantajele competitionale pe care le aveti (lemn la indemana, forta de munca calificata - cred- flexibilitatea data de o linie technologica scurt). Nu produceti in competitive cu marii distribuitori. Produceti ori mobilier ultra sofisticat (luati-va un designer) sau obiect cotidiene (cozi da matura, grilaje de baie, etc). Dar asigurati mereu calitatea constanta. Uitati romanescul "merge si asa". Este imposibil sa nu reusiti. A da, perseverenta si lipsa de lacomie joaca un mare rol. Succes ! M

      Ștergere