duminică, 20 octombrie 2013

Cârciumile din Piteşti

Comentariul lui Mac m-a determinat să fac un istoric post-decembrist la cârciumii piteştene. Utile pentru care care au trecut prin Piteşti înainte de 1989.
Cele două cârciumi reprezentative ale Piteştiului comunist au dispărut! Clădirea cârciumii Argeşul din centru este azi magazinul Zara! Iar la berăria Zimbru este o bancă. 
Minion, restaurantul cu ştaif al Piteştiului comunist a devenit bombă de drojdieri.
O berărie nu mai există, în centru sunt doar două cârciumi care mai dau tot timpul bere la halbă!
Prima se numeşte Garden Pub, este într-o clădire anexă a fostului restaurant Argeşul. Nedestoinicia şi incapacitatea foştilor chelneri care au preluat în regim MEBO Argeşul, această cârciumă cu o superbă grădină au făcut din ea o amintire.
În schimb vecina a prosperat fiind etalonul piteştean datorită amplasamentului. Şi etalonul se măsoară la veceu, budă, etc, unde miroase occidental! Serviciul este bun şi prompt.
În schimb noi, adică eu şi amicul Radu megem regulat al iteprindere! De fapt se numeşte Mansion Pub, vis a vis de Banca Naţională, lângă blocul meu şi are o grădină de la umbra naturală a unui cireş, a unui nuc şi un lemn al câinelui. Este cârciuma cu berea Ursus cea mai ieftină, paharul de 0,4 l costă doar 4 lei, mai puţin de un euro şi primeşti şi un bol de covrigei sau alune! La Mansion Pub se mănâncă bine, fac şi catering pentru oamenii ocupaţi din centrul Piteştiului.
Şi amicul Iulian a experimentat cârciumăreala, nu i-a mers, dar a lăsat amintire în toate bombele cu pretenţii de pub ideea fotografiilor de epocă cu Piteştiul interbelic şi nu numai! A fost ideea lui, n-a patentat-o şi aşa toţi cei cu oarecari pretenţii tapetează pereţii cu poze de acest tip. 
Sunt alte două cârciumi, tot în zona centrală, dar mai ferite, unde mai serbăm zile de naştere. Prima este pe o stradă de lângă podul de fier de cale ferată din Târgu' din Vale. Se numeşte Nea Ilie, este afacerea unui târgoveţ într-o fostă casă cu curte şi aici ai ocazia să consumi grătar cu mici, momiţe, maţe şi alte d'astea. Preţurile sunt foarte bune, suta de Finlandia este 10 lei, se bea vin la şpriţ, dar seara este invadat de gherţoi, manelişti, ţigani cu pretenţii!
Ală bombă de acelaşi tip este Tezeu, bombă de cartier, aflată pe o stradă laterală cu IC Brătianu, fostă 1 Mai, cârciumă de cartier, cu foşti activişti, fost securişti, şi obişnuiţi din  zonă. Aici sunt cei mai ieftini mici 1,60 lei, grătar, dar la aragaz  şi şpriţ. Cu vinul de şpriţ trebuie să fii atent, este ieftin şi găseşti şarje care pot declanşa dureri de cap.
Astăzi afacerea cârciumilor prosperă, cum este Mansion Pub, aflată aproape de facultatea de Studii Economice şi Drept (fostul Centru de Calcul) şi este plin de tinere drăguţe care trag cu sete din ţigări şi consumă salate sau cartofi prăjiţi. Ăsta-i defectul principal al cârciumii piteştene este mult fum şi ventilaţia merge prost!

Piteştiul are o grămadă de localuri, eu vi le-am prezentat doar pe cele pe care le frecventez!

Un comentariu: