miercuri, 16 octombrie 2013

Dilemele mele intelectuale

Am citit nişte lucruri şi nu mi-a venit să cred!
Domnul Tismăneanu care-i vâneză într-un stil autentic bolşevic pe toţi care nu sunt cu ai lui l-a depistat pe Marius Oprea că apără securişti! Asta din informaţiile pe surse ale revistei 22. Care a atins pragul de jos al partizanatului interesat şi jenant.
Marius Oprea explică într-o intervenţie în Observator cultural cum a stat treaba. A fost citat la tribunal sub pedeapsa amenzii într-o cauză destul de obscură privind un fost ofiţer de securitate. Individul respectiv este acum secretar la Primărie Braşov şi fost consilier local din partea PSD. Şi Marius Oprea explică că îl detesta amical pentru că ştia că a fost securist. Au ajuns să se cunoască şi individul i-a dat multe detalii privind securitatea şi a aflat că a părăsit această instituţie. 
Şi mărturia sa spunea că acest individ nu este acelaşi lucru cu Pârvulescu, anchetatorul lui Babu Ursu care a fost declarat   nevinovat de un judecător militar!
Ce face Tismăneanu? Îl acuză pe Oprea că ia partea securiştilor! 
Are un pic de scrupule şi dă saitul Observatorului cultural din care Oprea se explică.

Ce i-am scris eu pe Contributors lui Tismăneanu:

Dacă mai aveţi un dram de onoare şi scrupule ar trebui să ştergeţi acest articol!
Sper că Marius Oprea v-a lămurit în Observator Cultural!
Ce acuze i se aduc, cum văd, acestui individ, Paraschiv nu au legătură cu trecutul, ci cu actualitatea!
De aceea învingeţi ipocrizia şi partizanatele şi renunţaţi la aceste acuze absolut nefondate!
Altfel nu aveţi decât dezonoare!

Ce îmi răspunde Tismăneanu:

Cu ce drept folositi acest ton? Spuneti un lucru fals: nu e vorba de acuze privind actualitatea. Despre fostul ofiter de securitate N. Paraschiv s-a constatat ca a facut politie politica in perioada regimului comunist. Nu de catre mine ori de catre revista “22″, ci de catre Colegiul CNSAS. Deci (a) gresti in ce scrieti si (b) sunteti, politicos formulat, nepoliticos. Nu am absolut nimic de schimbat, rectificat ori regretat in legatura cu acest articol. Daca nu va puteti controla tonul, va rog sa cautati alt forum.

Probabil, că citind pe diagonală am crezut că speţa priveşte actulala sa responsabilitate, care m-a făcut să interpretez greşit acuzele aduse securistului, dar ideea prezumţiei vinovăţiei lui Oprea este stupidă!

Ce să zic, acesta este Vladimir Tismăneanu!

Am avut ocazia să citesc şi replica doamnei Bianca Burţa Cernat în Observator cultural la reproşurile aduse de Nicolae Manolescu, Andrei Pleşu şi nota bene Vladimir Tismăneanu.
Aflu că această tânăra are vîrsta de 33 de ani, după cum mărturiseşte, având doar 10 ani la Revoluţie. 
Doamna Burţa Cernat îşi manifestă respingerea pentru anti-comunismul de azi. 
Ea face această critică de pe poziţii de stânga şi crede că anti-comunismul şi-a pierdut obiectul.
Reacţia lui Manolescu şi a lui Pleşu mi se par normale, ca oameni păţiţi, care au simţit pe pielea lor beneficiile comunismului victorios, ale obsedantului deceniu (Manolescu), iepoca de aur (Pleşu), nu mă mir şi ader la aceste poziţii. Ei au tot dreptul să fie mefienţi la nostalgii care ar sugera binele sistemului comunist.
Nu ader la ipocriziile unui Tismăneanu. El, în anii '90 era un anticomunist de stânga, cum se manifestă şi Bianca Burţa Cernat, dar de când Băsescu l-a pus în fruntea Comisiei care l-a convins că regimul comunist a fost rău, Tismăneanu ca orice neofit, este mai catolic decât Papa. Noroc că Radu Călin Cristea i-a descoperit pubilicistica angajată dinainte de uşchirea legală din comunista Românie! 
Dar şi Bianca are o scuză, avea doar 10 ani şi părinţii îşi pierdeau vremea la cozi ca mica Bianca să nu simtă cât de ticăloşi erau comuniştii.

Iniţiativa liberală cu insemnele extremismului politic. 
Această iniţiativă o aprob, este anormal ca anume simboluri care amintesc de un trecut deochiat la României să fie resuscitate. Am avut la seminarul privind fenomenul reeducării Piteşti nişte conflicte cu neo-legionari. 
Cred că ştiu suficient de bine istoria interbelică a României şi o mişcare politică care a debutat cu pistolul ca argument politic, care are pe conştiinţă doi primi miniştri în funcţie ucişi, care are mari intelectuali printre victime nu are a se lăuda cu trecutul şi nici nu are vreun viitor. 
Dar sunt obligat să introduc un bemol!
Vorbind de legionarii care au luptat cu arma în mână împotriva invadatorului bolşevic care a comunizat România, nu mai era vorba de altceva decît de patrioţi români! 
Muraru, directorul ICCMMER se înşeală profund în privinţa unuia din eroii neamului, de Ioan Gavrilă Ogoranu. Acesta nu s-a manifestat decât ca un om curajos, care a înfruntat duşmanul, când noi ceilalţi muream de frică! Este o altă nedreptate care i se face post mortem acestui erou.
Ogoranu nu a reprimat evrei că erau evrei, poate i-a înfruntat pe unii care erau în securitate!

Avem prea puţini eroi precum Ogoranu ca să punem umbre asupra lor!


8 comentarii:

  1. PR,S,V,C,RV-moarte buna,MI,CPT,B,MRU,VP=8

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zău că nu pricep ecuaţiile astea?
      Doar probabil VP să fie Victor Ponta?

      Ștergere
  2. Nu mai stiu cine a spus: Lucrul cel mai imprevizibil in socialism este istoria. Stii cum se schimbau textele si eroii in functie de situatia politica a CC sau CC al PCUS. Asa si acum. Exista prosti (scuze, n-am gasit alta rima) care sunt foarte siguri pe opiniile lor pentru ca nu stiu nimic despre subiectul dezbatut. Exista, in bunul spirit mioritic, "descurcaretii" care navigheaza printer evenimente. Si exista pragmaticii gen Talleyrand, Stalin, etc. Acum in R nu mai avem decat primele doua clase, pragmaticii facand intotdeauna ceea ce trebuie facut. Asa ca discutiile pro sau contra Socialism nu isi au obiectul. Cu exceptia a 2-3 intelectuali evrei idealisti, socialismul romanesc a fost brancovenesc, de control al resurselor si beneficiilor. "Tanara" ta, are 33 de ani varsta la care Alexandru murea sau Theodora era imparateasa. Asa ca, venite din strafundurile primei categorii, reactiile ei stangiste si superficiale (ca si ale intregii "intelighentii" de stanga mondiale) te duc cu gandul la cunoscuta butada a lui Marlroux vis a-vis de varstele culorii politice. Ceilalti, inclusive Dl. T isi castiga si ei painea prin Poiana lui Iocan.
    Chiar rescrierea istoriei, cu care de fapt am inceput, se face selectiv si politic. Am stima pentru Dl. Ogoranu, dar a fost otusi legionar, purtatorul unei ideologii patriotarde (a nu se confunda cu patriotismul) care a facut mult rau Romaniei si romanilor. In plus, ca si majoritatea pertizanilor obiectivul lor era supravietuirea nu lupta. Un fel de Desert al Tatarilor rasucit spre interior. M

    RăspundețiȘtergere
  3. Breaking News: te asemeni cu Papici ! Amandoi cititi Dilema Veche ! Ha, ha
    M
    v: declaratiile

    RăspundețiȘtergere
  4. Ha, ha ha, te-am prins hotomane. Citesti pe ascuns Contributors! Nu e rau. In alta ordine de idei, Ogaranu a fost in tinerete membru al Garzii de Fier. Nu stiu sa se fii facut vinovat de ceva din perspectiva asta. Pacatele tineretii. Ca si la Tismaneanu. Observi paralelismul. Oamenii evolueaza in timp. Trebuie sa accepti asta. Nimeni nu a fost perfect tot timpul. Nu-i asa? Amindoi au evoluat. Inceteaza sfada asta continua si fara sens. Oricum lupta e inegala. L

    RăspundețiȘtergere
  5. Aş vrea să fac o precizare celor care se îndoiesc de faptul că Ion Gavrilă Ogoranu a fost un erou cu care trebuie să ne mândrim.
    Am avantajul de a-l fi cunoscut, măcar pe parcursul a câteva ore la unul din Seminarele privind Reeducarea de la Piteşti.
    Nu am detectat la el vreo urmă de ranchiună împotriva sistemului împotriva căruia a luptat cu arma în mână. Chiar dacă lupta a însemnat să te ascunzi de unităţile de represiune ale securităţii.
    Nu avea reacţii antisemite pentru că îi depistezi uşor pe ăştia. Avea în schimb înţelepciunea supravieţuirii, puţini au ajuns la bătrâneţe, majoritatea fiind lichidaţi de represiunea comunistă.
    I se reproşează faptul că a avut angajamente legionare. Avea 17 ani când legionarii au fost zdrobiţi de Antonescu după rebeliunea din 1941.
    Cam toţi cei etichetaţi de legionari şi băgaţi la reeducarea de la Piteşti aveau în jur de 20 de ani în 1949.
    Pe logica asta şchioapă trebuie să fim de acord că Mircea Eliade, sau Cioran şi mai ales Constantin Noica au fost importanţi legionari şi trebuie alungaţi din cultura română. Ei nu aveau 12-17 ani când au aderat la mistica lui Corneliu Zelea Codreanu, ci erau maturi în jur de 25-30 de ani.
    Tinerii legionari nu-l mai aveau pe Codreanu, Moţa şi Marin, doar nişte mituri despre aceştia.
    Şi condiţiile erau altele, în România se instaurase comunismul.
    Pe evoluţia domnului Tismăneanu nu dau doi bani!
    Îl preferam ca un arheolog şi expert al comunismului românesc, nu ca pe un neo-conservator în actualitate, ale cărui idei seamănă periculos de mult cu ideologiile extremiste interbelice.
    Evoluţia sa a este în ipocrizie, nu poţi să te declari ce ai vrea să pari când te cheamă Vladimir şi mângâiat de Volodea.
    Din acest motiv acest individ îl renegă cu ură pe fostul magistru, Ion Ianoşi, unul din puţinii marxişti căruia nu-i este ruşine să o spună! Acest om suferă de o imensă vanitate şi complex al importanţei, exploatată tâlhăreşte de Băsescu atunci când l-a numit şef peste comisia de investigare a crimelor comunismului, împotriva opiniei majorităţii intelectualilor favorabili lui. Băsescu ştia el ce ştia, intelectualii însă nu!

    RăspundețiȘtergere
  6. J, faci process de intentie. Nimeni nu ii alunga pe Eliade sau Cioran asa cum nu il alunga pe Ogoranu. Dar trecutul este trecut. Poate fi iertat dar nu uitat. In plus, au existat doua curente Legionare. Unul idealist pornit de catre intelighentia mistico-ortodoxa (Sadoveanu si Semanatoristii, Dr. Cuza, Goga, Nichefor Crainic, etc) de unde veneau si cei pomeniti de tine si care erau inactivii de cafenea. Exceptie Radu Gyr care a tras cu mitraliera asupra Armatei Romane in timpul Rebeliunii. Indiferent de talent, asta nu se poate scuza. Si aripa legionar muncitoreasca, dura, agresiva, cu bestialitatile romanului primitive care mai tarziu, in mare majoritate vor devenii primii comunisti. Fascismul si Socialismul sunt in fond doua aripi ale aceluiasi current politic Hegelian. (vezi faimoasa "Razboiul Civil European). Asa ca integrarile dintr-o parte in alta au fost mere natural. Asa cum Siguranta lui Gavril Marinescu a absorbit legionary si apoi cu totii au devenit aparatorii de nadejde ai statului popular sub conducerea NKDV. Poate ca oamenii se schimba. Dar la 18 ani prin vota poti schimba viata unei tari. Asta presupune o anumita responsabilitate. Daca uitam Legionarismul celor de mai sus, atunci ar trebui sa uitam si de porcariile facute sub Comunism. Apoi aista Doamne, nu se poate. M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect M. Sunt de aceeasi opinie. Trecutul nu poate fii uitat chiar cu tot binele facut ulterior.
      Off topic. Prima postare, chiar daca nu este a mea, indica initialele primilor ministri din '90 incoace. No other clue.
      Chiar daca esti atent la greselile de scriere ale altora , corecteaza numele lui Tismaneanu. De cel putin de doua ori este scris gresit.
      Pe de alta parte va trebui sa admiti ca Oprea s-a facut de cacao. Explicatiile nu il ajuta mai de loc. A admite nu este o rusine, chiar daca aveti acelasi carnet de partid.

      Ștergere