miercuri, 27 noiembrie 2013

China e aproape!

"La Cina e vicina" - China e aproape este un film de Marco Bellochio în 1967. Atunci se purta maoismul, acum se poartă capitalismul!

Şi trebuie să revin la amintirile prime despre Europa Liberă când am auzit despre represiunile maoiste din China de la începutul anilor '60 a Marelui Pas Înainte a lui Mao. Aşa arăta China atunci!

Astăzi, China este o ţară cu un miliard jumate de locuitori şi cea de-a doua putere economică a lumii şi pe termen mediu viitoarea primă forţă economică a lumii.  Ce s-a întâmplat între timp? A murit Mao şi urmaşul Deng Hsiao Ping a schimbat paradigma, şi în comunism se poate capitalism pe ideea acestui chinez genial: "nu are importanţă ce culoare are pisica, este bună dacă prinde şoareci". În China de mai mult de trei zeci de ani are loc un fenomen ciudat, Deng a implementat capitalismul cu partidul comunist la putere. Americanii s-au prins primii şi deja în 1995 când am ajuns în mirifica SUA tot ce găseai de cumpărat manufacturier era Made in China, ca de exemplu telefonul cu answering machine Bell South, cu alimentare tip american, pe care mi l-au furat nişte imbecili când mi-au spart apartamentul. 

China este primul manufacturier al lumii, smartphone-ul Apple se face acolo, iar telefonul meu RDS cu care dau cele mai ieftine apeluri telefonice în lume este un Huawei, cel mai vechi şi rezistent telefon al meu.

Când Primul ministru Ponta a făcut în vară o vizită în China, genialul nostru preşedinte vizionar l-a luat în râs, ce caută acolo cu CANDU? Chinezii n-au tehnologie canadiană zicea expertul nostru în bărcuţe, ignorând CNE Quinshan cu tehnologie CANDU. China construieşte în momentul de faţă vreo 25 de reactoare nucleare noi şi are deja un proiect propriu de PWR. 

Ce poate fi mai extraordinar atunci când Hollywoodul şi James Bond fac filme în decoruri SF la Şanhai! China cunoaşte cele mai noi şi spectaculoase tehnologii, a devenit cel mai mare creditor statal, se spune că a cumpărat cam toată Africa.

Şi iată că noul Prim ministru al Chinei Li Keqiang face una din primele călătorii externe în România. În aceste zile Bucureşti a fost probabil cea mai importantă capitală europeană! În afara vizitei oficiale a premierului chinez, Ponta a organizat şi Forumul Economic China - Europa Centrală şi de Est şi la Bucureşti au venit 16 prim miniştri din această zonă!

Ce ne propun chinezii? Păi investiţii care se vor cifra la 8 miliarde de dolari! 
Finalizarea proiectului CNE Cernavodă Unităţile 3 şi 4, Centrala hidro de compensare Tarniţa de 1000 MW, care poate echilibra dezechilibrele dintre producţie şi consumul de energie electrică din România, recondiţionarea grupurilor de la Mintia  şi o nouă centrală pe cărbune în Oltenia de 500-800 MW. Dar se va colabora şi cu o firmă românească la eoliene.

Chinezii ne propun o linie de cale ferată de mare viteză care să unească Viena de Constanţa, proiect complex de 11 miliarde de Euro. Ca vechi călător cu trenul  sunt absolut entuziasmat. Am mers cu trenul de mare viteză prima oară în Marea Britanie, London  - Edinburgh 600 km în 3 ore. Apoi am călătorit din Paris la Bruxelles cu Thalys 330 km într-o oră jumate şi în Spania Madrid Sevilla cam tot 600 km în 2 ore jumătate cu AVE! Ştiu că există o directivă europeană pentru trenurile de mare viteză, care să înlocuiască între anumite zone şi distanţe avionul. Când evaluezi cât timp îţi ia mai ales îmbarcarea în avion, trenul este o soluţie! Cum ar fi ca în vreo patru ore să ajungi la Viena de la Bucureşti?

Compania Huawei doreşte să facă un centru regional în România, la Bucureşti. 

Chinezii doresc să importe carne şi legume din România. Numai când te gândeşti că acolo trăiesc un miliard jumate de chinezi care au început să mănânce mai bine te apucă tremuriciul!

Oare de ce fac chinezii acest lucru? Pentru că există într-adevăr o tradiţie de prietenie şi sprijin reciproc între România şi China de pe vremea comunismului, unul din puţinele moşteniri bune din acele vremuri nenorocite. Şi nu din 1968, cum îşi aminteşte Băsescu, sau inutilii săi consilieri, mai devreme prin 1964, când am denunţat planul Valev pe vremea lui Dej, când sprijineam PC Chinez în disputa cu PCUS. Prin anii 50 - 60 am trimis maşini şi tehnologii în China, dar acum s-a inversat treaba. Şi uite că prietenii chinezi nu uită şi e bine că nu uită şi sunt dispuşi să investească în România! Numai noi să fim în stare, să punem oameni competenţi să negocieze, nu fufe sau nepoţi! Această vizită este o injecţie de optimism pentru România! 

Eu personal sunt fericit că nu mai predau degeaba la Nucleare, la Politehnică, perspectiva ca aceşti tineri să lucreze în domeniu mă umple de emoţie şi mândrie!

Şi pe acest entuziasm general unde premierul chinez declară şi nu cred că o face de conivenţă că s-a simţit ca acasă, este probabil cea mai mare oportunitate a României după aderarea la NATO şi intrarea în UE. În această perioadă de criză economică când mulţi pregetă să investească în România, este un noroc şi un miracol! Şi de aceea cred că trebuie să nu ne ratăm şansele, cum a subliniat de multe ori în aceste zile şi Victor Ponta. 

Şi totuşi! S-au găsit nişte voci care să conteste acest noroc, oracolul de la Găgeşti avertizează de pericolul galben, altora le pute comunismul chinez. 

Dar cea mai tristă prestaţie a avut-o preşedintele Traian Băsescu. După o intervenţie polemică înainte de vizită, cu cifre scoase din Pălăria Nebunului (Mad Hatter - Alice în Ţara Minunilor), caracterizată dur şi corect de vorbăreţul Palada ca matrofoxată, Băsescu parcă a intrat în sevraj şi delirium tremens. A organizat un CSAT exact când premierul Ponta avea întâlniri cu ceilalţi prim miniştri invitaţi. A avertizat la întâlnirea cu primul ministru chinez la respectarea prevederilor UE, de parcă ar fi fost un cârcotaş englez (englezi care în particular îi cam doare-n cot de UE!) şi astă seară ca un corolar la aiurelile băsesciene a fost ideea absolut gogonată a unirii Republicii Moldova cu România. Doar azi în România Liberă doamna Pippidi remarca cu justeţe  că RM pentru a adera la UE trebuie să scape  de Transnistria! Exact asta ne mai lipsea, chiar dacă Emil Hurezeanu a fost mai mult decât amabil cu etilismele băseşti!

Deci să ne bucurăm că acum China e aproape!

P.S. Poetul Mircea Dinescu a fost invitat la DNA să povestească de Revoluţie. Nişte forumişti nu scapă ocazia să fie penibili şi să-l înjure. Le-am replicat că dacă n-ar fi fost oameni ca Dinescu aceşti onorabili rămâneau să scrie doar pe pereţii budelor publice! 

P.S. Mi-am însuşit criticile dragă Mac! 
Dar am aşteptat ca să am o privire de ansamblu! 
După cum vezi ţara arde şi Băsescu se piaptănă!


9 comentarii:

  1. - Care sunt cele trei cuvinte, folosite cel mai des in lume?
    - I love you?
    - Nu,"Made in China "!
    M

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu vreau sa-ti rapesc ceva din entuziasmul prezent, dar cand esti urecheat in Vest si incapabil sa atragi fonduri europene (pentru ca, deh, acestea nu pot fi sifonate), atunci te intorci cu toate motoarele turate spre Marele Zid Chinezesc.
    Totusi pentru utila ta informare: Iulian Vlad era decorat, anul acesta de către Ambasada Chinei la București pentru meritul de a fi dezvoltat relațiile bilaterale dintre cele două țări, pentru ca acelasi Iulian Vlad este astăzi vicepreședintele Camerei de comerț româno-chineze. O tempora. Ai nostri au invins din nou.
    Oricum se pare ca in curind o sa sarbatoresti si noul an chinezesc.
    Acest pasaj este trimis, ca o ironie, de pe un Lenovo laptop Made in China.
    L

    RăspundețiȘtergere
  3. De unde e chestia ca Fondurile Europene nu pot fii furate ? Serios ? Problema este cine le fura. Modelul aplicat este: se trec in bugetul alocat Romaniei. Se resping proiectele cu sau fara temei. Banii sunt re-alocati ad-hoc fara sa mai treaca prin comisiile de la Bruxelles. Sunt directionate unde trebuie. Franta de ex este marele expert pe agricultura. Grecia de 10 ani primeste subventie la hectarul de maslini. Doar ca valoarea subventiei corespunde unei suprafete egale cu Marea Egee, adica de vre-o 5 ori cat suprafata Greciei. Gasesti pe net povestea cu podul din Italia care nu are drumuri la capete si nici nu o sa aiba vreo-data pentru ca nu duce nicaieri. Cipru si Franta primesc subventii grase de cca 10 ani pentru a cultiva ananas !, etc. Acum ce fac chinezii este ca vin cu banii, management si o parte din forta de munca. Adica proiectele alea o sa iasa. In plus, pentru R, China va fii o contrapondere la Puterea Suzerana ceea ce imbuntateste relatiile R cu Rusia si Germania. Este un lucru extraordinary daca nu v-a fii sabotat de singurul perdant. PS: Zona de Excludere nu este o gafa a Chinei (cand in istorie au facut vre-o gafa) ci un nou pas (dupa portavion, drone si explorarie din spatiu) pe o strategie planificata a la lung. Existenta ei incarca substantial nota de plata a celorlanti. Strategie de success asa cum Reagan a dovedit-o. M

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa ne-a luat pe nepregatite aceasta iubire de neam romanesc a premierului chinez incat nici nu stim ce este real si ce e fictiune...Parca prea ne iubea...Se pare ca aceasta vizita de lucru a fost facuta la fel de galagios si in Polonia si in Ungaria si nu a iesit nimic...Nu vreaun sa fiu sceptic,in general nu sunt,dar imi este deja frica sa nu-mi ia bucuria vizitei chinezilor si mai ales a promisiunilor lor...Sa vedem ce o iesi. Dupa tine Jo din toata vizita asta cel mai rau vazut a fost...Basescu. Obsesia ta despre el o sa dispara cand Pontache nu o sa dea pesiile vreo doua-trei luni ( singura ta sursa de a trai...pardon mai si predai...) si nu stiu ce gafa pe care o poate face oricand in calitatea lui de falsificator al unei lucrari de doctorat.Atunci o sa judeci mai lucid pe cei din jur...d.m.

    RăspundețiȘtergere
  5. Banii europeni sunt un pic mai greu de furat. Si nu este nici un pacat sa faci afaceri cu China. Am foarte mari rezerve legate de managementul chinez in Ro. Ceva ce lucreaza foarte bine intr-o economie dirijata de PC s-ar putea sa fie mai putin eficient intr-un mediu economic si cultural diferit. Sa nu uitam totusi ca GDP Chinei este echivalent cu al Republicii Dominicane, raminind inferior GDP-ului romanesc. Si mai ramine ceva ce nu este tocmai in regula. Ei vin cu tehnologie si noi le dam berbecuti. Remarcabil pentru un PM care a aflat de curind ce este acela un PIB. Ne uitam mereu la defectele europenilor sudici din EU si mai putin la rigoarea celor din Nord. Asta nu ajuta deloc. L

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Normal că poţi să ai rezerve!
      În momentul de faţă chinezii pun în funcţiune vreo 25 de RN cu vreo 25000 MW, mă şi sperie cifra!
      Au un sistem de transport pe cale ferată rapidă care merge!
      Mai rău mă tem de managementul românesc!
      Când privesc instituţii unde am lucrat mă ia durerea de cap!

      Ștergere
    2. Si totusi energia nucleara in China reprezinta in prezent numai 2% din totalul energiei produse. Mai au mult ca sa prinda macar Romania din urma. Nu stiu daca ai aflat dar Bulgaria a anuntat decizia de a construi primul AP 1000 la Kozloduy. L

      Ștergere
    3. Da. Ii bat EU, Luxemburg, Lichtenstein, etc. Dar dupa Newton, forta este produul dintre masa si acceleratie. Incercati un calcul ? Sau credeti ca in economie e altfel ? Atunci vedem in arta militara: puterea de izbire a unei armate este data de masa si viteza de reactive Jomini/Napoleon. De ce PM ar trebui sa stie ceea ce e PIB ? Credeti ca Obama stie ? Sau Hollande ? Ca nu prea se vede. M
      PS: de ce China trebuie privita in opozitie cu EU ? Ei au problemele lor cu USA.

      Ștergere
    4. Sincer, cand spuneti ca banii europeni sunt mai greu de furat pe ce va bazati ? Experienta ? Raportul OLAF ? Mass media ? M

      Ștergere