luni, 18 noiembrie 2013

Limita opoziţiei

Am parafrazat cu acest titlul articolul lui Andrei Cornea din revista 22. Domnul Cornea este un ardent suporter al preşedintelui Băsescu. Ca şi alţi intelectuali căzuţi în admiraţie pentru acest personaj, domnul Cornea este exasperat că în opoziţie cu USL nu se vede nimeni. Opinia sa este că domnul Traian Băsescu va putea coagula opoziţia şi va constitui alternativa de dreapta.   În contra opiniei domnului Cornea eu opinez că îm viitor, după ce-şi va fi terminat mandatul prezidenţial, domnul Traian Băsescu va fi mai ocupat cu tribunalele, are pe cap destule, şi se străduieşte să-şi complice şi mai mult situaţia juridică. 
Pe de altă parte chiar nu pot să înţeleg că oameni care-i analizează pe Platon şi pe Kant mai sunt fascinaţi de  domnul Băsescu. Singurul lucru care poate să-i lege de preţioşii filosofi de preşedintele fost marinar, este că filosofii locuiau şi ei în porturi, Platon la Atena şi Kant la Koenisgsberg!
Pe de altă parte un om cu destulă expertiză în problema Republicii Moldova, domnul Cristian Ghinea enumeră erorile lui Traian Băsescu privind atitudinile sale faţă cu Moldova dintre Prut şi Nistru.
Cred că apune în România epoca politicienilor populişti, s-a terminat cu Vadim Tudor, Dan Diaconescu nu mai are televiziune, a mai rămas doar Traian Băsescu.

Victor Ponta şi Crin Antonescu sunt încă oameni tineri, mai ales primul, oameni educaţi, chiar dacă Ponta are problema cu teza plagiată, au vervă oratorică şi sunt convingători.

Oameni de peste 60 de ani care să mai valoreze ceva în politica mare nu prea mai sunt. Fără a-l exclude pe Traian Băsescu, mai este Călin Popescu Tăriceanu, care acum şi cu ultima nuntă rezolvată ar trebui să revină mai în forţă în actualitate. 

Cine sunt actualmente oameni sub 60 de ani care contează  politic? Păi ar fi Dragnea de la PSD şi Johannis de la liberali, cu problema sa de minoritar, dar cu atuul că este neamţ!

Trebuie ca Opoziţia să se întoarcă la tineri. Mihai Răzvan Ungureanu, pe termen scurt poartă pecetea nereuşitei sale guvernări, el trebuie să aibă răbdare, vreo 3-4 ani până să i se estompeze erorile. 
Mihai Neamţu se comportă precum o paiaţă isterică, nu cred că are viitor. Cine ar mai fii?

Cred că actualul eseist şi foarte penetrantul debater pe care îl avea PDL în persoana lui Sever Voinescu! Îmi amintesc că apărea ca dizident în ochii lui Băsescu, care l-a apostrofat în stilul lui mârlănesc, l-a pus apoi purtătorul său de cuvânt, l-a mai apostrofat şi Blaga, alt lider de partid cu aer puternic de politruc de partid de pe vremurile peceriste. Voinescu produce eseuri inteligente în EVZ, cotidianul bisericii apostolilor băsişti şi astfel dă impresia că este nu doar o platformă pentru tembeli grafomani!
Cred că trebuie căutate alternative pentru actualitate. Cristian Ghinea propune două nume, pe Claudiu Crăciun şi pe liberalul cu idei liberal-reformatoare, Victor Giosan. Ghinea face un comentariu interesant privind consideraţiile celui din urmă. Şi în fine de ce nu chiar Cristian Ghinea un tânăr bine pregătit să facă politică? 

Orice alternativă la blocul celor două partide din USL se poate construi astfel. Sau aceste partide, inclusiv PDL se pot reforma apropiind personalităţi de acest tip, apăruţi pe criteriu meritocratic, nu prin mecanisme feudale de partid care domină viaţa noastră politică.


3 comentarii:

  1. J, prima parte e bine scrisa. Apoi, cu scuzele de rigoare, vorba lui Calinescu: ..in Pseudokinegeticos Odobescu bate campii cu gratie. Bre, Ungureanu e prost rau. Adica nu are echipamentul biologic necesar. Ii gasesti o spina iritativa lui Ponta pentru plagiat. Pe cine crezi ca intereseaza cu adevarat. Tot incerc sa iti spun ca ceea ce oamenii asteapta de la un politician este dimensiunea e leader nu cea morala. Roosevelt si Kennedy (scuze ca spun asta tocmai acum) au fost afemeiati iar Churchill betiv rau de tot. Nici macar nu se mai ascundea. Clemenceau (care a salvat Franta in WWI) a fost unul din capii tunului cu Canalul Panama. Omologul sau Lloyd George spiritul combativ al Angliei s-a imbogatit din scandalul Marconi. Pe de alta parte Hitler a fost voluntar in WWI, erou decorat cu doua Cruci de Fier (cea clasa I foarte rar acordata. Campion de box si pictor de oarecare talent. Vegetarian. Nu bea alcol si nu fuma. In viata sa a existat doar o femeie. Traia relative modest si era sarac. Traia exclusive din drepturile de autor. Protocolul sau de stat era mic-burghez (fata de nobilul Goering de exemplu). Pe cine ai vota ?
    Apoi, nu mai bati campii. O iei pe aratura rau de tot. Ce e cu Voinescu ? Nici macar ca si bloger nu e bun Si in fond, cazi in capcana Dilemei. Incepi sa iti dai cu presupusul cine “ar merge”. Bre, puterea se obtine nu se capata. Vii cu tot felul de looseri (BTW, ai uitat de dragul tau Antonescu doar pentru ca Dilema il ignora ?) ce imi amintesc de sperla cu Nicu Sordan (  ) de la Bucuresti. Iar ultima fraza este savuroasa. Care este domeniul mai meritocratic decat politica ? Numai cine este bun castiga in politica. Vezi cazul Basescu. Atentie vorbesc de a fi bun in politica nu bun la suflet. Nici un nume din cele mentionate de tine nu va fi nici macar nominalizat. Asta daca vor fi alegeri . Eu am dubiile mele
    M

    RăspundețiȘtergere
  2. Auzi colega Joe,acest tip care se autointituleaza M ...te-a facut praf,prafut. Uite ca te mai fac si altii.Praf in sensul ca prea il huidui pe Basescu care are si el calitati de mare politician,deja. ( defecte are toata lumea...) Toti care il agreeaza pa Base tu le gasesti niste lipsuri chiar daca sunt oamnei de elita ,studiaza pe Kant, etc Ai o obesie fara fundament din ce in ce o sa ramai singur cu ea ca uite ca pana si Crinache -somnabulul-pocherist incearca sa se dea cu Base ,ba sa-l si accepte ipotetic-teoretic la un scenariu de presedinte.Exemplele din istorie ca Churchill avea sticla de whiskey pe birou si bea cam 1-2 sticle in zilele bune ,deci era cam betiv,nu are nici o legatura cu capacitatea lui de mare conducator. Dovada ca bea a facut ca poporul sa nu-l voteze dupa ce a castigat razboiul ci de-abia dupa urmatorul mandat. Ce a ramas dupa el,ca a fost un betiv sau un mare conducator ? Ma uit la tine,un tip studios si super dotat ca deja faci -pentru mine - niste afirmatii f,f,f grave gen PONTACHE : Basescu dupa mandatul de presdeinte o sa aibe multe procese de justificat ? Cum poti sa spui asa ceva ? Joe,am o intrebare simpla pentru tine ,ai fost director tehnic cativa ani,eu am fost 20 ani dir.comercial : 10 pe timpul lui odiosu si 10 pe timpul NOU. Raspunde-mi sincer ,la tine unde erai director ar fi putut vreun sef de serviciu tehnic sau ing mai batran sa-ti vanda fabrica si tu sa nu afli ? Sau sa nu pui semnatura ??? Cum crezi, am vazut din pacate ca tu crezi, ca Basescu ar fi vandut flota Romaniei fara sa stie ,sau sa aprobe PRIM MINISTRU si PRESEDINTELE de atunci ?. Basescu era un ministru si nu putea sa vanda flota fara sa aibe aprobarea cel putin a prim ministrului. Este jenant sa mai si continui aceasta aberatie.Dar fiind om politic puternic nu au avut cum sa-l distruga si au inventat asta si tot nu au reusit sa-i faca nimic. Acest om simplu a reusit maximul cat poate sa faca un om politic in Romania ( presedinte doua mandate,primar al capitalei ,ministru transportului ...simplu activist PDL cu prapaditul ala de Petrica Roman ).Ar trebui sa fii uimit de astfel de oameni...uita-te la Churchill,,,,Te sa lut si te iubesc. d.m

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Doru, Singura asemănare a lui Băsescu cu Churchill este că şi lui îi place whisky!
      În rest şi Băsescu este bun la vorbe, nu acum mai demult, şi asta n-o să-i aducă Premiul Nobel!

      Ștergere