joi, 5 decembrie 2013

Autostrada

Micul colţ de lume unde mi-am petrecut aproape 40 de ani din viaţă stă să dea în clocot. 
Cotidienele locale ne ţin într-un val de isterie. De ce? Autostrada!

Dacă până nu demult subiectul fierbinte era cum ne fură Ploieştiul toate direcţiile descentralizate şi cum argeşenii vor rămâne orfani de posturi de dolce farniente în administraţie, acum gazetele locale sunt de/a dreptul furioase. Şi, culmea, cu dreptate!

Frumosul şi industrialul nostru judeţ, care avea superba denumire de judeţul cinstei şi onoarei a devenit între timp micul mare exportator al României cu ieftinul şi europeanul Logan, dacă nu ne gândim şi la agilul SUV Duster! În paranteză fie spus, n-am întâlnit loc cu oameni mai corupţi în administraţie, şpăgari nesimţiţi şi tupeişti ca aici în Piteşti şi în Argeş, probabil prin antiteză era denumirea ceauşistofilă!

Enervarea gazetarilor, a politicienilor şi a păreriştilor locali este justificată. Ponta prin penibilul său cirac, Dan Şova au deturnat autostrada europeană Piteşti - Sibiu! În paranteză mă îngrozesc de faptul că Şova, acest guraliv iresponsabil este şi jupânul reactoarelor de la Cernavodă.

Ponta şi acoliţii săi, din obscure motive au decis că se va face cu prioritate autostrada prin Braşov spre Sibiu. Această autostradă de vreo 300 de km. are doar o porţiune finalizată şi aia cu probleme, Bucureşti - Ploieşti.
Va intra cu prioritate porţiunea Comarnic Braşov. Este o zonă de munte cu tuneluri şi viaducte pe strâmta Vale a Prahovei. Rămâne în suspensie porţiunea dintre Ploieşti şi Comarnic care este drum pe 4 benzi prin localităţi. Este clar necesar de făcut autostradă şi pe acolo. Şi apoi bucata de 100 de km dintre Braşov şi Sibiu, care ar fi simplă, dată fiind zona largă a luncii Oltului de la Făgăraş încolo. Dacă facem adunarea trebuie cam 250 de km de autostradă de făcut. Şi asta în condiţii de parteneriat public - privat. Nu ştiu care este motivul, probabil pariul cu autostrada Comarnic Braşov a lui Ponta? Şi faptul că aici deturnând traficul de pe Giurgiu Bucureşti Piteşti Sibiu cu plata autostrăzii, asta ar putea fi o altă raţiune. 
Revine că ar fi mai ieftin şi cu bani europeni Piteşti - Sibiu. Porţiunea dificilă a acestei autostrăzi va fi cea de pe Valea Oltului, care ar implica multe viaducte şi ceva tuneluri. Dar distanţa este clar mai mică şi deci fonduri mai puţine, ţinând cont de faptul că pe Comarnic Braşov vor fi aceleaşi dificultăţi. Argumentul cu alunecările de teren nu ţine, că se vinde porţiunea redusă dintre Piteşti şi Vâlcea şi această zonă e cu dificultăţi. Această bucată de autostradă va cuprinde cam 40 de km. din  proiectul Piteşti - Sibiu şi va descongestiona transportul greu internaţional care se face pe Dealul Negru,  dar tot nu este autostrada spre Sibiu. Sibiul va fi conectat cu Occidentul prin autostradă de anul viitor.  Atunci hai să mutăm capitala României la Sibiu. Cu un primar ca Johannis treaba ar merge ca unsă!

Pe plan naţional cartoful fierbinte se află la buget. A fost votat incredibil de rapid, cred totuşi că întârziat şi avem toate asigurările ca va fi blocat de preşedintele Traian Băsescu. Acesta continuă fractura logică în care se află. A descoperit cuiul lui Pepelea, acciza de 7 eurocenţi la carburanţi, care atârnă greu pe grumazul bizonului autohton. Pe care-l doare-n bască de cât costă benzina, cât de mult s-a scumpit românaşul autohton, dar şi minoritarii nu-şi pot smulge pardon, popoul de pe fotoliul de şofer şi continuă să aglomereze bulevardele patriei, de parcă n-ar exista mijloace de transport în comun. A declarat şi că nu mai semnează memorandumul cu FMI şi Comisia UE. Aşa că pensioara de la care îmi atârnă bunăstarea este în pericol să nu mai fie indexată, zice prim ministrul Ponta.!

Traian Băsescu a intrat în tranşeele unui război total cu actuala majoritate parlamentară, pe motivul că o suspendare nu ar mai fi de dorit. Riscă să devină omul negru şi cel mai detestat român. Şi aşa un sondaj pentru cei mai răi români îl situează pe locul doi, după Ion Iliescu, în faţa lui Ceauşescu, pe trei. Acum să fim serioşi, cel mai rău român a fost nolens volens ...Gheorghe Gheorghiu Dej! În vremea lui a fost exterminată elita României şi împreună mica şi marea burghezie, dar mai ales chiaburii. Rămâne în bunăvoinţa populară pentru că în finalul dictaturii sale  a eliberat politicii din puşcării şi a rupt cu servilismul faţă de Moscova. Şi revenind la Băsescu, pe un viral care prezenta un post american era declarat cel mai prost om, pentru că a mărit taxele şi birurile. Îl confundau atotştiutorii jurnalişti americani cu ...prim ministrul Ponta!

Iar acum spicuiri de prin Dilema veche

Este prezentat de către Cristian Ghinea şi Bianca Toma cu precizie şi cu detalii interesante Forumul de la Vilnius. Între altele Frau Merkel l-a gonit pe translator şi l-a abordat să-i zică câte ceva lui Ianukovici, păi normal! Angela este bilingvă, are la bază germana şi rusa, dacă nu şi-a însuşit şi engleza între timp.  

Sever Voinescu îi face praf proiectul cu unirea Basarabiei cu ţara mamă, graba strică treaba!

Andrei Pleşu face piar! În inimitabilul său stil Andrei Pleşu face reclamă proiectului Petrom, Ţara lui Andrei. Probabil i-a fost gâdilat şi orgoliul, că pe Andrei îl are şi ca prenume?

Se mai vorbeşte şi de Ziua Naţională. Aici o impresie personală. A fost sărbătorită cu fast şi marţial, a avut parte de vreme însorită. M-am plimbat pe străzile Piteştiului de 1 Decembrie şi era puhoi de lume! Lumea era veselă şi mai mulţumită ca în anii trecuţi. Prezumţioşii mă vor acuza că sunt cam partizan şi o trag pe spuza USL, dar este altceva cu salariul întreg şi penzia mărită! 





6 comentarii:

  1. Daca si cu parca... Dacia iesea Mercedes, aveam autostrada noastra pina la Viena de 50 de ani, toate ar fi fost altfel daca aveam 95 de ani capitala la Sibiu, daca se unea Regatul cu Ardealul si nu invers. O sa aveam autostrada prin Brasov pentru ca
    "crema" tzarii mai fuge si la munte, nu numai la mare. Si se bucura si Johannis !

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred că noi vom mai apuca vreuna din aceste autostrăzi. Ar dura vreo 25 ani.

    RăspundețiȘtergere
  3. La scurt timp după ce a încercat să se laude cu tronsoanele de autostradă pe care le vom avea până în 2022, premierul Ponta a primit o cruntă lovitură. Un preşcolar a recunoscut în planul lui Ponta exact desenul pe care îl colorase acum câteva săptămâni la grădiniţă. Să-ţi fie ruşine, Victor Ponta! TNR

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu certitudine toate traversarile Carpatilor trebuie rezolvate de urgenta. Pitesti Curtea de Arges Sibiu TREBUIE inceputa concomitent cu Comarnic Brasov avand surse diferite de finantare. Peste tot in lume autostrazile din zonele montane au avut depasiri de buget si de termene fiind foarte multe lucrari de arta. Ca sa nu fie Joe nelinistit U3+4 nu sunt la Ministerul Dezvoltarii. Asta mai lipsea caci si asa energia se discuta cu cel putin 3 ministere. Daca mai intra si al 4 -lea ne impuscam. In campie orice prost stie sa faca autostrazi la asemenea bugete din care imbogatesti o tara. Sa-i vedem la munte! Sa ne reamintim de vara lui 2005 cand toate cele 3 trecatori (Posada, Caineni, Bumbesti) s-au prabusit zone de munte si au fost resstrictii de circulatie la un pas de inchidere ? Prostia costa mult mai ales cand unii spuneau ca nu avem tarfic de autostrazi. In vest un asemenea "declarant" disparea din viata politica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In sfarsit Sova este un penibil,iar noi iti spunem de mult ca este un penibil sadea si nu ne crezi. In curand o sa ne dai dreptate si cu Pontache -USL,este nevoie de putin timp. Cum mos JOE,presedintele prin prerogativele sale are dreptul sa trimita spre revedere in Parlament bugetul si o face pt ca a crescut nejustificat cu 7 centi/litru de benzina iar tu vrei scumpire ??? Nu stiam. Aceasta scumpire inseamna de fapt plus TVA,plus inflatie ,inseamnaa cam 12 % /l benzina crestere din 2014 ,esti de acord ? Deci pensia ta se va diminua cu aceasta suma pe fiecare litru de benzina ,reducere care se putea face direct prin reducere pensie ( Boc ) sau indirect prin majorare taxa benzina. Daca facea aceasta crestere Boc mureai cu el de gat. Cum dle Basescu e nebun ca se opune la o crestere aberanta ? daca nu se opunea el noi nici nu aflam. Atat sa ajungi in halul in care de dragul de a-l jigni pe presedinte nu-i mai accepti nici partile bune ? Doamne Jo,urat foarte urat. d.m.

      Ștergere
    2. Ha ha ha... In sfarsit un subiect la care pot sa-mi spun punctul de vedere.
      Raspusul tuturor problemelor l-am rezolvat uitandu-ma pe harta si inchipuindu-mi directiile autostrazilor. Interesandu-ma linia Pitesti - Sibiu si, bineinteles, discutabila Bucuresti - Alexandria.
      Culmea bucuriei, am gasit explicatia optiunii USL-iste.
      Daca prelungesti linia Pitesti-Sibiu ajungi in zona BERLIN - GERMANIA.
      Daca prelungesti linia Bucuresti-Alexandria ajungi in zona... TIRANA - ALBANIA.
      Ce crezi, nu spune asta totul?
      Paul

      Ștergere