miercuri, 11 decembrie 2013

O zi plină pe 11 decembrie 2013 Conferinţa lui Vasile Cuculeanu

Azi, ca de obicei am mers la Bucureşti să-mi ţin cursul la Unversitatea Politehnica Bucureşti, la Masteratul de anul I la Nucleare. Am fost însoţit de Adriana, pentru că programul nostru includea şi alte lucruri.

Intrare AOSR cu Mărgărit Pavelescu
Aseară am fost invitat de Gore Horhoianu să particip la conferinţa domnului dr. Vasile Cuculeanu, pe care urma să o ţină la Academia Oamenilor de Ştiinţă din România. Şi aşa mi-am luat masteranzii şi am mers să urmărim această conferinţă. Conferinţa s-a intitulat:


Posibil reactor nuclear în centru pământului

Autori sunt Cuculeanu şi Mărgărit Pavelescu, alt distins fizician reactorist. 
Am ajuns destul de
public, Ionescu, Popescu, dăscălimea
devreme la sediul AOAS şi am văzut un domn care se muncea să deschidă uşa la această instituţie. Era chiar Vasile Cuculeanu, ploieştean de-al meu, un distins fizician reactorist, cu care am fost coleg la institut la Piteşti, fost şef de secţie, plecat în condiţii complicate de la noi şi trecut la Institutul Meteorologic, profesor la Fizica de la Măgurele şi la Şcoala Doctorală.
masteranzi de nucleare de la Politehnică
Conferinţa a fost interesantă, a ţinut cam o oră şi studenţii mei, viitori ingineri nucleari au urmărit cu interes. Adriana mi-a mărturisit că nu a înţeles nimic!
Ideea expunerii este că în centru pământului se află un reactor nuclear rapid de fisiune care produce o energie de 3 TW! În zonă este o presiune de 330GPa (3300000 at!!!), care funcţionează cu uraniu îmbogăţit de acum 2 miliarde de ani şi care produce şi plutoniu pentru întreţinerea reacţiei!
tot masteranzi de nucleare de la Politehnică
Mărgărit Pavelescu
Toate acestea se bazează pe reactorul de fisiune natural care a funcţionat în minereul de uraniu din Gabon, la Oklo. Acolo este dovada că există şi Uraniu U235 cu 0,4% îmbogăţire, mai mică decât cea din uraniul natural de 0,7%

Am plecat după prezentare şi nu am mai avut timp să urmăresc discuţiile. Oricum am făcut cu tinerii masteranzi o experienţă utilă. 

Distins intelectual, profesor asociat la Politehnică, bla, bla,bla urmărind cu ochii şi cu mintea expunerea, mai în spate propria sa doamnă, la fel de distinsă!!!!!!

Conferenţiarul dr. Vasile Cuculeanu





2 comentarii:

  1. Oho, ce experienta interesanta ... pe Cuculeanu nu l-am mai "prins" la IRNE, plecase deja la IMH, dar imi amintesc ca se comenta faptul ca, in lipsa de fonduri pentru acces la retelele de date meteo internationale, dr Cuculeanu apelase la metode probabilistice pt prognoze! Rezultatul: gradul de acuratete a crescut cu peste 60%!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu Cuculeanu am lucrat împreună la RMZ (cred ca era șef Secția 1) și după ce a plecat le INM am colaborat pentru noile amplasamente de CNE. Mi-ar face placere sa-l revăd. Ai coordonate? Dorin

    RăspundețiȘtergere