miercuri, 5 februarie 2014

Vorbe-n vânt

Acesta este titlul ultimului articol scris de Gabriel Liiceanu.
Mă tem că probabil şi vorbele mele sunt la fel!
De fapt de câtva timp asist..ăm la o mare şi tăioasă dezbatere care comandă înregimentarea sub steagurile unei facţiuni. Aceasta cuprinde pe cei 500 - 600 după numărători reînnoite!
Ce blamează aceştia? Linşajul public al unei ziariste, Andreea Pora de către Antena3.
Trebuie să recunosc că jurnaliştii acestui post de televiziune  au exagerat punând lupa pe această doamnă!
De vină a fost, după cum am spus, şi neglijenţa doamnei Pora într-o apariţie publică.
Doamna Pora este o susţinătoare îndârjită a lui Traian Băsescu. Da, este adevărat, dar faţă de alţi jurnalişti din specia jegoasă de năimiţi şi mercenari, Andrea Pora diferă fundamental! Pentru că are totuşi tăria de caracter să reacţioneze când cei citaţi sar  peste limita decenţei.

Am fost prezent la uitatul tv când infernalul Orcan, pripăşit de la ziarul Adevărul la B1tv s-a apucat să-şi pună întrebări privind ataşamentul lui Raed Arafat faţă de statul român, în care acesta profesează de ceva timp. Acest Orcan s-a întrebat dacă Arafat posedă certificat ORNISS, întrebare tipic jegos securistă, la care doamna Pora a reacţionat vehement!

Din acest punct de vedere reacţia jurnaliştilor care au semnat petiţia pare justificată.
Dar dacă privim mai atent, cum să dezaprobăm doar practicile Antenei3, când la postul B1tv, la care este invitată doamna Pora, lucrează mizerabilul plin de ifose, Radu Banciu, scuipă zilnic mizerii greţoase colonelul ...Turcescu şi sunt încă alţi ejusdem farinae, pripăşiţi chiar de la Antena3, cea în cauză?

Din acest motiv mulţi jurnalişti, intelectuali publici nu au dorit să se ralieze respectivei petiţii. Şi dintr-o dată aceştia au devenit nefrecventabili, umpluţi de acuze mizerabile pe forumuri dedicate.

Aceste atitudini i-au dus la exasperare pe anumiţi susţinători ai lui Băsescu, pentru că aici este buba!

Cum să te asociezi cu B1tv şi mai ales cu Evenimentul Zilei, cotidianul care nu mai naşte pui vii, dar este principala sursă de manipulări mizerabile şi minciuni împotriva celor care nu-l aprobă pe Traian Băsescu?

Din aceste motive Andrei Cornea, Andrei Pleşu şi mai ales acum Liiceanu combat şi bombănesc.
Sunt supăraţi foarte tare pe cei care nu mai sunt cu ei!
Mai răzbate şi exasperarea lui Liiceanu, că vorbele sale sunt în vânt, cum remarcă un forumist. Păi cum să nu fie în vânt, când priveşti lucrurile ignorând contribuţia toxică a lui Traian Băsescu în otrăvirea spaţiului public.
Domnul Pleşu combate la guvernanţi ignorând cinismul  celor care, sub aripa ocrotitoare a lui Băsescu au comis atentate împotriva propriului popor şi deocamdată scapă nepedepsiţi. Că de asta este justiţia română la un maxim, că-i pedepseşte cu precădere pe inamici politici ai preşedintelui aflat la finalul unei perioade dezastruoase, din păcate, pentru proprii cetăţeni, pe care-i reprezintă.

Cel mai comic este faptul că domnul Pleşu îşi întăreşte argumentele folosindu-l pe ....Goga, din jurnalul său din 1916. Ori Goga a fost un poet al  pătimirii româneşti în Ardeal, dar ca om politic a fost o catastrofă!

El învinuieşte şi face praf pe oameni politici care conduceau România în 1916, an decisiv în opţiunile politice ale României pentru viitor. Ori cei stigmatizaţi  sunt chiar făuritorii României Mari!
Să-l citezi pe Goga cel care a cauţionat mişcarea politică cea mai antidemocratică şi criminală a perioadei interbelice, legionarismul şi care a condus primul guvern cu atitudini antisemite de la sfârşitul anilor 30? Mai bine se abţinea!
Oare de ce nu citează pe celălalt corifeu politic român contemporan, sinistră jagardea politică, însă excelent memorialist, Ion Argetoianu?
Acesta se ocupa în vremea retragerii din Moldova cum să răstoarne guvernul Brătianu, când ameninţarea era dublă, din nord-est ruşii bolşevizaţi din sud-vest agresorii germani! Măcar ăsta s-a ocupat în 1921 să-i bage la pârnaie pe comuniştii abia înfiinţaţi, vă aduceţi aminte pe 9 mai 1921?
Ăsta este şi motivul de sărbătoresc azi Independenţa României pe 9 mai, d'aia!!!!
Şi de ceea am făcut excursul ăsta istoric!

Liiceanu şi-a găsit o susţinătoare tot pe Contributors, Adriana Gorga care-l încurajează să ne înveţe. De aşa învăţături aferim!

Dorin Tudoran poartă o polemică cu doamna Anca Cernea privind un articol despre un viral descendent dintr-un articol al lui Eliade, Piloţii orbi, care combătea la fel pe politicieni contemporani, dar de pe o linie extremistă şi antisemită (apud DT)!
Am remarcat din articolul doamnei Cernea două inadvertenţe, elogiind Europa Liberă îl numeşte pe Noel Bernard cetăţean israelian??? Păi este adevărat că familia i-a emigrat în Palestina, dar în 1940 au ajuns în Marea Britanie, unde a primit într-adevăr cetăţenia! Pe la sfârşitul anilor 30 nu exista statul Israel!
Se pare că madam Cernea face o confuzie, din anumite reţineri. Noel Bernard a fost conform legii evreieşti, austriac catolic după mamă, chiar dacă tatăl era evreu de unde şi numele evreiesc Bercovics! V-am zis şi bancul cu Bernard şi ciobanul care asculta Europa Liberă….Bernard era într-adevăr extren de popular printte români, pentru că ne informa, pentru că lua atitudine, inteligentă, echilibrată care i-a adus renumele!

Altă eroare, dacă nu prostie este despre comunism, că ar fi  continuat după Decembrie 1989. Nu comunismul a continuat, ci poate comuniştii!


Slavă domnului!

2 comentarii:

  1. 1. Amesteci prea multe într-un articol; parte sunt confuze. Și adesea reacționarismul tău (combinat ciudat cu un internaționalim proletar potrivit cu congresul PCR V din 1931 parcă) din fanatic devine ridicol - ce legătură are 9 Mai (independența declarată de Kogălniceanu în 1877) cu 1921 ?
    2. Dacă Pora îl susținea pe repetent cred că îi trimiteai scrisori de amor. Pe mine mă irită felul ei de a fi, băgăcios, vorbăria ei și mai ales mutra. Este o poluare fonică și vizuală.

    RăspundețiȘtergere
  2. bine scris ! de accord. Exista o debusolare in intreaga societate romaneasca nu numai intre condeieri (evit in continuare termenul de "intelectual" ce presupune macar o bruma de Polymath).
    La primii este o lipsa de inţelegere a realitatilor si fenomenelor provenind dintr-o lipsa de cultura profunda, ancestrala, o lipsa de reactie fizica si mintala la stimuli externi care face, culmea, din Miorita mitul eponym al românismului.
    La cei din urma, o balaceala de vanitati personale, tradari si combinatii, o jigosenie a castigarii painii dincolo de morala si demnitate.
    Este poate de inteles dar greu de acceptat. Te poţi insela din eroare. Dar nu din incultura si nu pentru arginti. M
    PS: Argetoianu, din mare familie boiereasca nu facea decat sa continue o traditie aproape genetica (rezultata din selectia naturala) a marii nobilimi locale (fie ea romaneasca, greceasca sau balcanica)

    RăspundețiȘtergere