duminică, 2 martie 2014

Agresiunea împotriva Ukrainei

De ieri am schimburi dure de opinii cu prieteni despre evenimentele în desfăşurare în Ukraina.
Toţi sunt extrem de sceptici privind reacţia internaţională.

Că ei sunt persoane particulare şi nu au influenţă în decizia politică este una dar s-o văd pe Norica Nicolai chiar în postură de Ana Pauker, nu numai fizic dar şi aprobând intervenţia rusă ca o consecinţă a vecinătăţii apropiate asta m-a umplut de nervi. Ce caută această individă la Bruxelles? Acolo ar trebui să reprezinte interesele României şi nu pe ale Rusiei!

La scepticismul afişat de cam toţi amicii, unul american, altul german, altul pe meleaguri mai calde, de fapt toţi români le-am răspuns că Occidentul va riposta clar şi dur. Urmăresc de ieri şi CNN care prezintă poziţia oficială a SUA şi am aflat de discuţia dintre Obama şi Putin. Apoi am văzut declaraţia ministrului de externe britanic Wiliam Hague care se va afla azi în Kiev. S-a convocat Consiliul de Securitate cu consecinţa previzibilă a opoziţiei Rusiei. Secretarul General ONU avertizează Rusia şi intenţionează să trimită observatori în Crimeea.

Ukraina mobilizează forţele militare dar sunt acolo politicieni, Klitchko, care doresc simultan discuţii cu Rusia pentru a-şi retrage trupele din Crimeea.
Văd că au propus un plan în opt puncte privind relaţiile bilaterale.

Pe de altă parte, văd că şi alţii constată similitudini cu comportamentul hitleriştilor în agresiunea împotriva Poloniei!

Şi pentru noi situaţia poate degenera ca să ne afecteze direct şi indirect şi de aceea trebuie să fim atenţi, să folosim expertiza în zonă, cum o foloseşte Polonia ca să convingem Occidentul că politica conciliatoare poate conduce le repercusiuni pe care nimeni nu vrea să le imagineze.

Cred că dacă Putin are un pic de raţiune şi prudenţă va retrage trupele aşteptând un referendum de independenţă în Crimeea.

Dacă nu, dă foc lumii!

15 comentarii:

  1. După logica marilor puteri (şi SUA a folosit-o de nenumărate ori) Crimeea este "de facto" rusească din cauza bazelor militare de acolo. Deci Rusia îşi protejează "investiţia". De aceea UE nu va interveni şi sînt sigur că nici SUA.

    Bb

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord! Norica Nicolai bate câmpii! Probabil marseaza pe nationalismul pe care si noi l-am practica daca ucrainienii ar agresa ( din pacate cultural si educaţional o fac) românii din Bucovina.

    RăspundețiȘtergere
  3. Joe politica a atins culmile mizeriei si lipsei de moralitate. Revoltele din toate tarile sunt efectul acestor cauze! Globalizarea are efecte perverse si este nevoie de o noua clasa politica in acord cu noile modele. Lupta pentru reimpartirea sferelor de putere este rezultatul crizei economice si trebuie sa tina seama de vointa popoarelor care "s-au trezit". Grupul celor 300 care conduc lumea s-au compromis si vor trebui sa stea ceva mai cuminti ca sa nu fie linsati de oamenii profund nemultumiti de saracia la care au fost adusi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai logica celor de la 22 din martie 1990,mai dati-mi iungurilor un sut in co..e dar sa intram in Europa.Pai nu trebuia un vertical,Johanis,Antonescu sa zica ,va sprijinim daca recunoasteti ca detineti teritorii romanesti si ca o sa le dati autonomie?Acum au luat si dreptul de a vorbi romaneste !!E normal dupa tine?

    RăspundețiȘtergere
  5. E foarte simplu : Russu au tăiat leflgatura între Ucraina si peninsula
    In doua luni fac referendum su se declara indeoendenti
    Chiar si cu observatori ONU majoritatea rusa câștiga referendumul
    Fac pariu ca vestul nu va impune sancțiuni singura metoda de ai constrângeri pe Rusu Petru ca Westul are nevoie de gaz din Russia.

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Joe,
    Repet opinia mea din blogul precedent, pentruca vad ca mai exista inca dubii: Nu trebuie sa se astepte nimeni la surprize de eroism din partea Americii. In general, asta nu s-a intamplat niciodata in trecut. Acum insa mai avem inca trei ani de Obama, care este un diletant tinar, fricos, naiv, lipsit complet de experienta ca si de coloana vertebrala. E iluzoriu ca cineva sa caute pe CNN vreun "raspuns" efectiv din partea Americii. Putin va specula linistit aceasta situatie. Nici daca lucrurile vor deveni foarte grave, probabil ca vestul nu va face nimic. La urma urmei, Europa are nevoie de gaz metan, care si asa era de 2-3 ori mai scump decat in America, incat multi au trecut inapoi pe carbune care e acum mult mai ieftin. V.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă admitem logica asta SUA nu ar fi intervenit în Europa şi acum ne prăjeam în lagăre de concentrare!
      Cu gaz metan din Rusia!

      Ștergere
    2. Nu-i chiar asa: partizanii nostri din Muntii Fagaras au fost pescuiti unul cate unul de catre securitate tot asteptand "sa vina americanii"! Iar in zilele de azi am putut asista la atrocitatile din Bosnia, numai pentruca americanii s-au cacait prea mult. E chiar de mirare ca pana la urma au mai facut ceva, chiar daca prea tarziu... V.

      Ștergere
  7. Ce pacat ca nu mai e Bush, ala bombarda Moscova deja si-l gasea pe Putin in groapa lui. Asa o sa-l gaseasca Putin pe Kliciko, ca Julia a intins-o deja...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu stiu ? Cine-i Ucraina ? O tara cu granitele impuse de STALIN si ulterior,un pic de Hrusciov ? Cine-i Stalin ? Cel mai criminal individ din istorie ca sef de stat,de ce sa-i recunoastem granitele impuse de el la o tara ? S-ar putea ca Putin sa aibe dreptate sa-si recupereze Crimeea,ce stie SUA despre istoricul acestei regiuni ? Cum a stiut cand a bombardat YU si a ajutat pe Albania cea mai nenorocita tara din Europa ???: proxeneti,droguri si tot ce vrei... dm.

      Ștergere
    2. Deci Dorule bine le fac ruşii, că dau cu ei de pământ!
      Halal patriotism!

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  8. Mă rog, de ce așa zisul Occident (homosexuali, drogați, rap-ați, rock-ați, sioniști, escroci mondiali etc. trebuie să ia măsuri contra altora ? Și de ce alții să nu ia măsuri contra lor ? Cine le dă dreptul să fie obraznici ? Și ce treabă are Ucraina cu Crimeea, sau Bucovina, sau Basarabia de Sud, sau Polonia de vest, sau Zona Subcarpatică (nu-i vorbă și rușii sunt intruși pe acolo ca și în multe alte locuri) ? Lasă-i dracului să se mănînce între ei: cu cît crapă mai mulți și nu au timp de alte rele, cu atît mai bine pentru noi. Parlament, guvern român: din Ferentari s-ar alcătui o adunare mult mai de doamne ajută decît ăștia de acum !

    RăspundețiȘtergere
  9. Federația rusă este o putere și vor fi periculoși cât va fi o federație, au tot ce le trebuie, nu au nevoie de nimic decât să cucerească, stăpânească alte teritorii.
    Toate granițele au fost impuse, știm toții acest lucru, Ucraina a luat arbitrar multe teritorii de la romani; Nordul Bucovinei, Cernăuți. In sud; Cetatea Alba și Ismail. Insula șerpilor din Marea Neagră.
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Greater_Romania.svg

    Rusia nu va renunța la Crimeea, În 1783 regiunea a fost anexată de Imperiul Țarist. În toate regiunile cucerite de ruși, populația creștină stabilă era alcătuită din români. Rusia i-a mutat pe acești români în Munții Caucaz sau Siberia, uneori aducând în locul lor români din Basarabia, dar de cele mai multe ori înlocuindu-i cu ruși, sârbi, bulgari sau ucraineni. Ultimele sate românești din Crimeea au fost găsite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Crimeea

    RăspundețiȘtergere
  10. Cred ca Putin ar putea sa rezolve macar parte din problema, folosind doar tehnicalitati avocatesti: In fond Hrusciov a facut o mare magarie cu ani in urma cand a "cedat" Crimeea Ucrainei. Sa nu uitam ca Hrusciov a fost ucrainean. Guvernul lui Putin ar putea abroga decretul sau legea prin care s-a facut aceasta cedare, iar Crimeea ar reveni de jure inapoi Federatiei Ruse, devenind o non-problema! Pana la transferul Crimeei, aceasta nu facuse parte niciodata din Ucraina. Fusese in vechime a tatarilor care nu au avut niciun fel de stat, pana ce au cucerit-o rusii. V.

    RăspundețiȘtergere