sâmbătă, 15 martie 2014

Am semnat apelul de sprijin pentru Andrei Pleşu

Da, am semnat acest apel!

Unii s-ar putea să se încrunte la acest gest. De ce?

Pentru că sunt un critic constant al unora din opiniile lui Andrei Pleşu.
Pentru că nu cred că Andrei Pleşu se pune într-o poziţie confortabilă în calitate de moralist.
Eu îl admir pe umanistul Andrei Pleşu, pentru aprofundările de artă şi filosofie pe care ni le-a împărtăşit, pentru cercetările sale teologice şi angeologice.
Pe de altă parte Andrei Pleşu nu are să zicem o competenţă a realităţii politice şi sociale cu totul deosebită şi superioară semenilor săi. 
Probabil experienţa doar sa ministerială i-ar da ceva expertiză în domeniul administraţiei, extrem de prost valorificată de preşedintele Băsescu, căruia i-a fost consilier, dar preşedintele Băsescu nu se bazează pe consilier, ci mai mult pe propriile intuiţii şi hachiţe.

Mi-au displăcut eforturile de peria scamele de pe costumele impecabile ale preşedintelui Băsescu, comparaţiile nejustificat favorabile acestuia când analizează alţi actori politici. Preşedintele Băsescu a îmbătrânit prost şi din punct de vedere politic, mai ales în ultimii săi cinci ani de magistratură. Este unul din personajele cel mai rău văzute de români, certitudinea o dau cele 7,4 milioane de voturi contra lui la referendumul din 2012.

Aşa că domnul Pleşu se înşeală prezentându-l ca model superior şi virginal pe bătrânul ranchiunos şi înciudat. Probabil asemănarea de caracter să-i apropie! Domnul Pleşu bombăne mai tot timpul privind în jur, nu prea vede lucruri bune, decât foarte rar.
Se înşeală mai ales când speranţele sale politice nu sunt decât nişte tineri utecişti reşapaţi, aduşi în luminile rampei de media, dar care dezamăgesc de cum deschid gura prin siguranţa unor exprimări cu miros de talaş ale limbii de lemn.

Toate astea nu merită însă abjecţia cu care a fost tratat de Antena3.
Domnul Pleşu nu s-a înşelat în privinţa lui Mihai Gâdea, ex predicator reşapat şi el în mare moderator, cu defectul fundamental că nu înţelege că nu se mai află la amvon şi că personajele politice invitate la el sunt obligate să-i suporte spiciurile. Din păcate este istorie mişcarea inteligentă din iarna lui 2012  de a prezenta revolta românilor împotriva regimului Băsescu, care i-a adus un rating extraordinar, nedepăşit decât atunci când a fost invitat Crin Antonescu, după o lungă perioadă de excludere de pe ecranul acestui canal şi unei intense campanii de denigrare. Nu s-a întrebat sluga perfectă a lui Dan Voiculescu de unde a provenit această audienţă, de la predicile lui indigeste cu care blagosloveşte invitaţii sau de la relevanţa şi calitatea invitaţilor? 

N-avem ce face, Antena3 nu este un post independent jurnalistic, ci dispus doar la campanii la ordinul şi bunul plac al patronului!

Însă măcar indigestul comper Gâdea era cunoscut pentru disponibilitatea sa la ordinele patronului, ce a întristat este atitudinea lui Mugur Ciuvică. Ce a mai rămas din îndrăzneţul militant  politic şi social, arestat de guvernul Adrian Năstase? Mai nimic!
A devenit şi el o slugă dedicată a lui Voiculescu. Măcar un fel de esprit de corp ar fi trebuit să-l facă să pregete, pentru că a fost comiliton cu Pleşu în perioada Emil Constantinescu.
Arginţii primiţi din vespasiana voiculesciană miros mai bine şi îi permit traiul confortabil şi fără remuşcări a acestui eşuat moral.


Toate acestea m-au făcut să semnez sprijinirea lui Andrei Pleşu!  

6 comentarii:

  1. Oare Emil Constantinescu a inteles vreodata de ce a esuat,cand a avut oameni pe langa el ca mugur ciuvica ?

    RăspundețiȘtergere
  2. a. care, in lume, este jurnalul independent politic ? Penibil silogism
    b. "Pe de altă parte Andrei Pleşu nu are să zicem o competenţă a realităţii politice şi sociale cu totul deosebită şi superioară semenilor săi". Adica stiinta de a fii platit de toti, indifferent de culoare. Stii ce a spus Printul von Metternich despre Talleyrand ? I-a vandut pe toti cei ce l-au cumparat.
    c. Traiasca farul fiintei nationale ! cu tristete M

    RăspundețiȘtergere
  3. Joe, chiar si explicatiile pe care le-ai dat mai sus nu justifica abnegatia cu care ai dat ""like" la petitia pentru sprijinul lui plesu.Te-ai grabit la solicitarea(zic eu ironica) a lui Mihai. Chiar comic, daca nu ar fi penibi.Nu stiu de ce te grabesti in a etala opinii. Mai intoarce lucrurile pe toate fetele si apoi emite o judecata. Cit despre Gadea, nu am o simpatie deosebita. Daca el are dreptul sa fie mediocru ca moderator, antonescu nu avea dreptul sa fie obraznic ca om politic cu ambitii.Da, in competitia cu gadea,antonescu ar fi cistigat daca participa la concursul "cel mai tupeist".Cit despre cine pe cine plateste, toata lumea are un pret cind are un interes personal. Cit despre liberali, vor cistiga atunci cind vor avea un lider potrivit. A

    RăspundețiȘtergere
  4. Tu stii cu ce procent a castigat OBAMA in America ? Cred ca 51 %,la mustata cum zicem noi romanii,de altfel mai peste tot nu se mai castiga cu mari diferente...Sti, Joe, ce inseamna asta ? Se pare ca nu,dar iti explic eu : sunt in 2012 316 mil locuitori,sa zicem ca au drept de vot : 200 milioane de oameni,110 mil au zis DA si 90 mil au zis NU. Acel NU de 90 mil oameni este identic cu cei 7,5 mil la romani ( unde jumatate sunt furati de Dragnea si mii ca el ,asta nu spui,,,). Ce ai domnule daca mai multi de 7,5 nu sau dus ,deci il vor ????? O sa mori de Basescu asta,mare pacatosenie.Tu si Voiculescu il urati nespus,nu te duci la el ? Plateste bine... dm.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bă, tu o să mori cu matematica-n braţe!
      90% din cei prezenţi au fost contra!
      Nu înţelegi,
      Şi dacă veneau 10 la referendum şi 9 votau contra, tot aia este,
      statistica spune că la numere mari nu se modifică procentele şi opţiunile, dar este greu pentru tine şi alde Pleşu!
      Nu te băga în treburi complicate!

      Ștergere
  5. Joe din nefericire chiar daca-mi esti simpatic ca persoana in materie de Plesu nu pot spune ca ma dau in vant dupa optiunile tale! Culmea este ca il cunosc din familie si pe el si pe Liiceanudin anii 1970, deci nu am idei preconcepute. Pozitia lui Plesu alaturi de Marinar fost dizgratioasa si cand cineva coboara in cocina nu mai poate fi "spalat" asa usor.

    RăspundețiȘtergere