joi, 20 martie 2014

Din nou despre Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, etc....

În primul  rând aş vrea să semnalez că dacă până acum despre Pleşu s-a exprimat polemic, rău, urât, degradant doar Antena3.
Iată că apar însă două luări de poziţie a unor intelectuali.
Dacă  argaţii de la Antena3 se luau de Pleşu că-i călcase pe bătături şi-i ironizase cu fierul înroşit al verbului pe predicatorii şi năimiţii de tip Ciuvică (vai în ce hal a ajuns!), iată că acum apar doi tineri intelectuali grei.

Unul, Mircea Platon este profesor la University of Toronto cu studii la Ohio State University şi altul Cristian Bădiliţă, teolog important traducător al Septuagintei.
Aceşti tineri încă intelectuali din aceeaşi sferă nu s-au căciulit la  clanul de mare prestigiu din România Pleşu, Liiceanu, Patapievici, Cărtărescu şi contestă vehement acest cartel de prestigiu şi onorabilitate intelectuală, numit şi boierii minţii!
Dacă trepăduşii lui Voiculescu schelălăie cam neconvingător tinerii ăştia dau cu barosul în statui.
Şi dacă ar fi neica nimeni, dar Bădiliţă, traducătorul ultimei variante de Biblie în limba română, operaţie de mare efort intelectual nu poate fi ignorat.
Ofer spre studiu şi reflecţie unora care sunt întâmplător vecini în oraşul nord american unde unul din intelectuali trăieşte!
Să nu-mi reproşaţi că dacă este postat în Cotidianul nu se pune!

http://www.cotidianul.ro/o-bula-morala-andrei-plesu-234218/ Mircea Platon
http://www.cotidianul.ro/tov-plesu-trista-intelectualitate-trista-presa-mai-triste-decat-romania-234220/ Cristian Bădiliţă

Însă vreau să lămuresc şi nişte alegaţii vehiculate pe la Antena3.
Nu am urmărit emisiunea, dar a avut cine şi m-a ţinut la curent!
Humanitas a fost ex-editura comunistă Editura Politică, dată de Pleşu în administrare lui Gabriel Liiceanu. Filosoful exemplar cu ascendenţe caracalene a dovedit calităţi manageriale, moştenite de la antecesorii negustori  olteni care aveau idee de afaceri. Şi Liiceanu a avut. A privatizat această editură, care moştenea sediul de la Casa Scânteii, ca de fapt şi alte edituri şi reviste, şi în plus a moştenit şi nişte piele roşie, în care a îmbrăcat Biblia liberalismului - Democraţia în America de Alexis de Toqueville, carte care se află şi în biblioteca mea şi de care sunt mândru!
Humanitas s-a privatizat conform legilor în vigoare în epocă, pe vremea lui Văcăroiu, cu acţionari toţi cei din editură, y compris turnătorul emerit al lui Liiceanu, care i-a dat ideea ultimei sale cărţi.
Şi bine a făcut Liiceanu! 
Este cea mai prestigioasă editură în concurenţă cu Poliromul ieşean, care arată că şi la Moldova nasc oameni.
Cartea Românească cea mai mare editură din România  a dispărut din cauza incompetenţei şi este acum resuscitată de Polirom, celelalte edituri de stat româneşti au dispărut din cauza imbecilităţilor manageriale. Bravo lui Liiceanu!

Pleşu a făcut ca demnitar şi ministru multe lucruri bune, Humanitas, Muzeul Ţăranului Român, aprofundarea relaţiei germane pe bază de subtilităţi oratorice în această limbă.
Asta nu-i scuză elasticitatea morală şi cred că moralistul Pleşu e cam comic.
Pentru că el însuşi nu prea se are bine cu moralitate, iubeşte compromisul, şi nu prea este ferm în propria moralitate. 
Inteligenţa nu scuză laxitatea morală.

Cât despre Liiceanu văd că este revoltat de cum merg treburile în capitalismul românesc.
Mă mir, pentru că şi el este un capitalist, chiar dacă uită asta în eseuri!

A bon entendeur salut!



7 comentarii:

  1. “Man looks in the abyss, there's nothing staring back at him. At that time a man finds his character, and that is what keeps him out of the abyss..”

    RăspundețiȘtergere
  2. Platon & Aristotel astia sunt foarte dubiosi. Primul nu este profesor la U of T, el este Post-Doctoral Fellow. Adica omul studiaza si primeste niste bani sa mai produca cate un studiu. Iata ce am citit din in unul din studiile sale The Iron Guard and the ‘Modern State’. Iron Guard Leaders Vasile Marin and Ion I. Moţa, and the ‘New European Order’:
    1. Cioran admired Hitler and Mussolini, as well as Lenin and the Soviet Union.
    2. Like those of Cioran, Moţa, Mircea Eliade, Constantin Noica, and other fascist revolutionaries..

    Dupa ce am citit asta am renuntat. Salut L

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lari dragă, eu habar n-am ce scrie Platon in English, dar pă româneşte a avut lucruri interesante, care nu intră în categoria extremism! Să zicem ca ăsta este nefrecventabil!
      Ce ne facem cu Bădiliţă? Era student pe la Piaţa Universităţii şi s-a ciocnit de gumilasticul moral al lui Pleşu şi al lui Dinescu şi este foarte nervos. Îmi amintesc de articolul lui Pleşu despre Piaţa Universităţii livrat de Adevărul lui CTP! Şi i-aş fi plasat lui Pleşu atunci un cap în gură!
      Era ceva ce mişună acum, după cum văd prin presa nemţească despre Euromaidan, de parcă acolo sunt virginele de la Auschwitz! La nemţi zic!
      După cum scrie dacă-l vede pe Pleşu, i-ar plasa cel puţin un cap în gură!
      Culmea doi teologi respectabili să nu dea din gură, ci să-şi dea capete-n gură.....
      hahahaha.....

      Ștergere
  3. Ca in vechiul banc, nu am citit articolul Dvs. ! m

    RăspundețiȘtergere
  4. 1. Trebuie să fii mai explicit. Din ultimele tale texte referitoare la Pleșu oricine poate înțelege orice, sunt confuze și nu ai o atitudine constantă. Pe de altă parte omul ideal nu există. Lauzi tîmpenii cu îngeri și draci, lauzi atitudine de ministru (toate fără justificare) dar îl sictirești că l-a sprijinit (sau se pare că) pe Băsescu pentru care tu ai căpătat o obsesie. Nu ai avut niciodată interese, temeri, nu ai făcut greșeli, nu ai cedat chiar cînd ți se părea că nu corect, nu ai vrut și tu un ditamai apartament, mașini de superlux etc. ?
    2. Desigur că nu aveam ce citi de Bădiliță, nu mă interesează. Din recenziile altora am dedus că e cam dus cu sorcova. Iar Septuaginta e un vax. Drepturile de autor asupra bibliei (masoretice, vechiul testament) aparțin evreilor și doar traducerea corectă și nesupusă vreunei dogme a acestor texte merită atenție pentru discuții și comentarii - desigur pentru cei care mai cred în superstiții dar și pentru cei interesați pur și simplu de istorie..
    3. Nu știu cum dracu dau de un site al țiganilor din România unde printre personalitățile lor sunt menționați Pleșu și Năstase. Să nu îmi reproșezi că sunt naționalist, este doar o observație neconfirmată.
    4. Un film pentru pensionari, perfect adaptabil și în România - Nebraska. Și altul și mai tragic - Amour.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce "extremist, dle "anonim". Studiul lui Platon despre Miscarea Legionara e lucru serios si anti-legionar. Nu mai vorbiti aiurea despre lucruri la care nu aveti acces intelectual.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru cei care pricep mai greu, dar sunt iute la manie:
    http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.ca/2011/03/mircea-platon-gogosica-sefului-de-cuib.html

    RăspundețiȘtergere