marți, 25 martie 2014

Partidul şi biserica

Luat de treburi am pregetat să scriu despre o chestie de ieri dimineaţă!
Am citit editorialul redactorului şef al cotidianului local poe care-l cumpăr zilnic. 
Acesta este de fapt moştenitorul fostului cotidian comunist judeţean, ajuns parcă în ultimii ani ceauşişti săptămânal.
Acest redactor şef, având o vârstă cam 70 de ani şi peste este un experimentat de mâncător cu polonicul de rahat propagandistic comunist.
Respectivul editorial se referea la tandreţea unei întâlniri cu IPS episcop al Argeşului, personaj la fel de controversat pe vremea comunistă.
Am remarcat cât de apropiaţii sunt popii, mai ales ierarhii importanţi cu foştii activişti, ajunşi mari ortodocşi pe vremea asta!
Asta este, cei doi au fost cu cădelniţa pentru neasemuitul conducător, apărut din Scorniceştiul vecin cu judeţul loco.
Domneşte o mare ipocrizie, pentru că activiştii de partid priveau religia ca opiul popoarelor, dar pe şest îţi botezau şi cununau religios progeniturile.
Pe de altă parte colaboraţionismul patriarhului Justinian a dus la un compromis compromiţător pentru ortodoxia românească.
Am o mare mefienţă pe slujitorii bisericii strămoşeşti. Nu pe biserică, ea fiind păstrătoarea tradiţiei şi fiinţei naţionale.
Din păcate preoţii de azi te surprind decât prin lăcomie şi dezinteres pentru enoriaşi, mai ales cei aflaţi în nevoie şi suferinţă.
Am văzut casa unui popă pe strada Trivale, ajunsă acum strada ciocoilor ajunşi în capitalismul de cumetrie. Este un fel de vilă de milionar de la Hollywood. Cred că popii ăştia ar trebui vizitaţi de fisc. În centru oraşului se strâng zilnic cerşetori şi aurolaci, oameni în mare nevoie şi suferinţă. Ar trebui ca oamenii bisericii să le asigure o masă caldă, măcar asta.  Pe îi interesează în schimb să-ţi ia banii pentru botezuri şi cununii şi nu prea ajung la biserică, ci în arhitecturile cubiste ale vilelor popeşti.
Dacă ortodoxia rămâne închistată în reguli vechi şi anacronice, am admirat surpriza produsă la Vocea Italiei de o măicuţă care cânta muzică rock. Este tânără, numai 26 de ani şi este siciliancă!

10 comentarii:

  1. Acum vreo doua decenii un calator strain prin Romania era in general laudativ fata ce vedea, dar avea un of, Era nemultumit ca este prea mult "pizda masii". Acum s-ar putea sa se razgandeasca si sa aiba un alt of, ca sunt prea multi pupaciosi de moaste. L

    RăspundețiȘtergere
  2. De cand a fost infiltrate total (de prin '48) , Biserica Ortodoxa a incetat sa fie o Ecclesia Militans si a devenit o organizatie administrativa. Avand in vedere milenarul trecut in slujba statului (Biserica Bizantina supusa Imparatului) si superstitia (nu credinta ) poporului roman, nici nu s-a pus problema Credintei Crestine. Oare cati din preotii romani ortodoxi cunosc Creddo, declaratia de crestin ? Din motivele dez-ancorarii de spiritualitatea poporului, ortodoxismul roman de astazi are un atat de putin effect benefic social. Poate va amintiti de reportajul ca babuta de la tara ce se ducea zilnic la biserica dar nu stia diferenta intre Craciun si Paste.
    Oricum, a considera Biserica Ortodoxa drept "pastratoarea finite si traditiei nationale" este mult prea tare. Cum ? Prin ce exemple ? Prin limba slavona ce inlocuieste latina primei biserici romanesti ? Prin impropietarirea manastirilor straine (in special grecesti) cu cca 20% din suprafata Agricole a tarii ? Prin sumele uriase platite annual catre aceleasi manastiri ? Prin respingerea scolii si invataturii europene ? Sau poate prin efectul social al credintei (gen etica protestanta sau scoala iezuita).
    In fine, afirmatia sterge din istorie toti romanii catolici, incepand cu Latcu, Nicolae Alexandru (si probabil Basarab), Iancu de Hunedoara, Despot Voda, Petru Cercel, Pavel "Chinezul", si toti unitii Transilvaniei, Memorandistii, Scoala Ardeleana etc. Poti sa spui ca nu ei au pastrat fiinta nationala in Transilvania ? M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt complet de acord cu tine Mac!
      Datorită Bisericii Unite am avut retrezirea naţională prin Şcoala Ardeleană! Eu aveam o mare dilemă ca elev, cum discutau aceşti intelectuali şi teologi despre infailibilitatea Papei? Păi ce hram aveau ortodocşii cu Papa? Manualul era mut şi profesoara era suficient de sfioasă să nu explice că erau uniţi cu Biserica de la Roma!
      Mizeria din 1948 de desfiinţare a Bisericii Unite era un subiect tabu!
      Am aflat de la rudele din Ardeal, că datorită acestui eveniment nefericit am apărut eu pe lume!
      Sora mamei, Ana era se călugărise la uniţi, şi după desfiinţare a fost trimisă la Ploieşti. Atunci ea a adus-o pe sora ei acolo, adică pe mama!

      Ștergere
    2. Ca de obicei, foarte interesant comentariu. Un mic detaliu, fara importanta in argumentatie: Despot Voda era protestant.

      Ștergere
  3. Nu avem spitale si scoli dar avem 18.000 de biserici ! Ce este trist este ca ortodoxismul a fost "spart" in zeci de culte de nu le mai stie nimeni ale cui sunt! Chiar azi veneam de la Oradea si ma uitam prin toate satele tot felul de case de rugaciuni, baptiste, martorii lui Iehova, etc. caci nici nu am reusit sa le retin cate am vazut. Ce legatura au acestea cu Romania? Cine le-a cumparat sufletele acestor romani? Daca ne calca un tanc sa ne catolicizam cred ca eram departe! A se vedea Cehii Polonezii, etc.
    La noi "Biserica SRL" este o institutie comerciala absolut abjecta care nu mai are nici o legatura cu educatia cu cultura sau cu cele sfinte. Traim o criza a moralei pe toate planurile cu degradarea desavarsita a tuturor institutiilor fundamentale ale statului. Toti functionarii statului au probleme grave de morala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca vreti sa spuneti "ortodoxia a fost...". Termenul "ortodoxism" are alte conotatii, inclusiv politice, la fel ca
      termenul "islamism"

      Ștergere
  4. Joe, nu sunt toti asa. Nu da cu bata oriunde. Pr. Daniel, de la biserica din susul pietii din Ceair (nu-i stiu hramul sau numele), caruia i-am dat si noi bani, a ajutat 100% tot felul de familii sau persoane realmente nevoiase. Si stim asta cu precizie.
    Nu uita ca religia (nu neaparat biserica) e principala cauza pentru care societatea noastra vestica, civilizata este si morala. Daca privesti ce fac chinezii bunaoara, in toate privintele, te ingrozesti! Pentru ei religia nu conteaza nici 30%. Asta duce la niste caractere oribile. V.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este Biserica Sf. Mina!
      Nu exclud existenţa şi a unor preoţi cu vocaţie! Dar sunt prea apuţini între ipocriţi!

      Ștergere
  5. Despre morti numai de bine...desigur or fi avut si pacate, si vor mai avea si cei de astazi. Iti transmit si o alta viziune asupra patriarhului Justiniana a unuia care l-a cunoscut direct . L
    http://www.youtube.com/watch?v=VGJF7JBez9g

    RăspundețiȘtergere
  6. hai sa privim un pic mai printre randuri sau si mai comic un pic pe sub sutanele preotilor....ce au preotii pe sub sutane? mai nou sau mai vechi..mai vechi erau oameni care ori sau nascut din famili de preoti ori au simtit o chemare speciala fiecare cum apuca ...mostenind o traditie familiara sau gasind o vocatie interioara..dar mai nou?..gasesti: blugi(cu tente progresiste chiar hard rok ). costume scumpe ( la pretul unei masini de lux), dar cel mai grav te trezesti cu sortulete de masoni( "bine intentionati, cunoscatori in toate cele si extrem de versati care in nici un caz nu se nu se inchina la Isus si practica in secret ritualuri care mai de care mai ciudate ca sa nu le zic satanice ce le asigura obedienta)...dar ce au ei in comun? O lacomie si un simt al jafului puternic dezvoltat. Cum sunt la curent cu toate metodele de manipulare ale maselor ce pot fi astfel pacalite sa le faca lor jocurile murdare sunt prolifici material cat despre spiritual au cu alta filozofie machiavelica in nici un caz cea orientata catre cele sfinte. Toata aceasta mascarada este cu grija pastorita de insasi patriarhie si ingrijita parinteste de distinsa lor scoala de popi. Putini sunt cei care au acces la dedesupturile acestor increngaturi mafiote. Poate doar daca te inscri la seminar si ai cumplita bafta sa te trezesti ca participi la o orgie sexuala, binenteles secreta. Au mai fasait si pe la tv aventurile orgiastice dar a fost repede sterse din memoria maselor care este oricum plina cu reclame si emisiuni de manipulat si hipnotizat. Poate ca mai sunt si cativa popi cu har si adevarati slujitori ai Domnului dar sunt cu grija marginalizati uni chiar sunt sufocati incet dar .sigur. Noroc cu Dumnezeu si cu ingerii sai ca ar fi un dazmat cumplit. Adevarul va iesi pana la urma la suprafata si vor fi dezvaluite multe ciudateni ce se petrec in sanul bisericii oricare ar fi acesta. Cea mai ciudata fiind atitudinea ei aparent ambigua fata de homosexualitate...poate ca pesemne sunt foarte ocupati cu bisnisul si nu au avut timp sa citeasca cu o mica atentie Biblia sa afle ce parere are Dumnezeu despre asta...O sa aiba timp dar pe lumea cealalta se pare... Ar mai fi multe de spus si de dezvaluit dar nu vreau sa va plictisesc cu desconspirari si "teori conspirationiste" adevarate. Varful aizmesgului este doar o mica parte din imensitatea sa ascunsa....

    RăspundețiȘtergere