marți, 25 martie 2014

Tâmpenii nucleare cu Băsescu

Ce declară preşedintele României Traian Băsescu la Sumitul Securităţii Nucleare de la Haga:

"Uraniul de la noi, ars in reactoarele de la Cernavoda, devine extrem de radioactiv. Eu am stat lângă o bara de uraniu care se baga in reactor. După ce arde in reactor, uraniul devine extrem de radioactiv. Daca nu am avea securitatea necesara si acest uraniu ar ajunge pe mina teroriştilor, s-ar putea fabrica mai mici sau mai mari bombe nucleare. S-ar putea fabrica echipamente extrem de periculoase pentru oameni. Oamenii nu realizează riscurile, de aceea un stat ca Germania si-a propus sa reducă producţia nucleara!" - Sursa Hotnews

Domnul preşedinte o fi stat pe lângă un fascicul de combustibil proaspăt înainte de a fi introdus în maşina de încărcare - descărcare, care nu este radioactiv. 
Dacă ar fi stat pe lângă unul care ar fi fost iradiat în reactorul CANDU ar fi fost istorie înainte de referendumul din 2012! Haahahahhha.......

Bine, bine astea-s nimicuri fără mari consecinţe!
Tâmpenia vine imediat în fraza cu securitatea nucleară care păzeşte uraniul de terorişti!

Securitatea sau protecţia fizică - safeguard păzeşte aceste deşeuri extrem de radioactive, securitatea nucleară se referă la funcţionarea în siguranţă a unui reactor nuclear.

Este ca pe vremuri, când explicându-i-se unui colonel de securitate cum stă treaba cu securitatea nucleară, a replicat interlocutorilor să se ocupe de nuclear, că de securitate se ocupă normal, ei!

Tot combustibilul devine extrem de radioactiv, din cauza izotopilor radioactivi proveniţi din fisiuni,  şi a transuranienelor Plutoniu - Pu în principal,  Americiu - Am, Curiu - Cu.
Pentru amuzamentul corespondenţilor vă propun un grafic să vedem cum este treaba cu deşeurile înalt active HLW!
  


Durerea de cap o dă plutoniul şi din acest motiv trebuie să scăpăm de el prin reprocesare!

La CANDU plutoniul nu este reprocesabil, fiind ars în funcţionare, dacă s-ar opri repede iradierea, Pu ar fi folosit la bombe, cum au făcut India şi Pakistanul!
Noi nu facem asta! Îl ardem aproape complet! 


Aşa că ultima frază este o mare tâmpenie! Domnule Băsescu din combustibilul iradiat în CANDU NU SE FAC BOMBE!






36 de comentarii:

  1. Iarta-l, Joe! N-a fost coleg cu noi! L

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-a fost coleg, dar bănuiesc că în delegaţie este şi colegul Cauchon, care ar fi trebuit să-i scrie ceva mai nuclear!
      De imbecilităţi despre meseria noastră sunt sătul în presa autohtonă!

      Ștergere
    2. Din delegatie fac parte si Presedintele care se ocupa cu deseurile dar si presedintele CNCAN. Nu i-o fi spus nimeni ca bate campii cu gratie?...sau la cat de profesionisti sunt domnii habar n-au nici ei de amploarea penibilului; si pentru amuzamentul tau Joe apropos de perle din "putzul gandirii" profesionistilor de la conducerile institutiilor din domeniul nuclear: deseurile radioactive se numesc REZIDUURI, iar explicatia foarte tehnica ce inseamna deseu (reziduu) slab si mediu radioactiv (exprimarea lor este putin si mediu radioactiv), este acel deseu pe care citez:"il iei in mana, il pui unde vrei tu dupa care daca te speli cu apa si sapun nu se intampla nimic"; deci probabil Basescu n-are nici o vina, cu astfel de oameni s-a inconjurat.

      Ștergere
  2. Asta-i nu-i departe de faimoasa asertiune a fonfanitului: "sa lasam atomul la locul lui in natura!"

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulţumesc anticipat colegilor de meserie care pot să mă înţeleagă!
    Nu-i vorba de Băsescu, putea la fel de bine să fie Obama sau Merkel!
    Sper însă că ăştia au consilieri mai destupaţi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hai, Joe, ca asta nu e subiect de blog! Nu e ok sa emitem pareri partiale pe subiectul asta, zau! Politicienii sunt politicieni, vorbesc in general, din avion! Dar noi nu prea am avea de ce in maniera asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. atata timp cat doar vorbesc e ok. dar daca iau decizii sau creaze curente/strategii pe baza tampeniilior e periculos. mai este si o dovada de tupeu tafnos romanesc, unde cu cat stii mai puin cu atata esti mai sigur pe parerile tale. si trei, arata atitudinea fata de sfaturi/consilieri. am auzit pana la nausea "ba, cine esti tu a ma inveti pe mine". astea sunt ingrijoratoare. de exemplu, aici a dat un semnala ca o lasam mai usor cu energia nucleara. adica acum chiar nu o sa mai vina nimeni cu bani la Cernavoda. tot de aici deducem ca desi ne certam cu rusii, tot de gazul lor vom depinde. si vom intra au nu in South Stream ? M

      Ștergere
  5. Joe, uite cum sta treaba.
    Concentratia de U-235 din combustibilul CANDU uzat este de aprox 0.23%. Plutoniul P-239 ramane present in combustibilul uzat si asta ramane problema proliferarii nucleare. Singurul aspect economic important ramane procesarea si recuperarea plutoniului. Plutoniul extras este totusi amestecat cu produsi de fisiune foarte radioactivi si poate fii folosit la asa numitele dirty bombs.

    CANDU Spent Fuel >> (fluorination)>>>Plutonium ash (Pu + 5%U + fission products + minor actinides) (95% of the uranium)

    Reprocesarea a 16.5 kg de combustibil CANDU cu fluor conduce la un randament de 1 kg de combustibil reciclat care conține 82% uraniu sărăcit, 6% plutoniu și 12% produse de fisiune si actinide minore.

    Compositia combustibil inainte de U extractie si dupa U axtragere:
    U-235 2.3 0.12
    U-236 0.7 0.04
    U-238 985.8 49.29
    Pu-239 2.5 2.5
    Pu-240 1.0 1.0
    Pu-241 0.2 0.2
    Pu-242 0.1 0.1
    F.P. + other actinides 7.4 7.4 12%
    Total 1000 g 60.6 g 100 %

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si inca ceva. Folosind două reactoare de tip CANDU situate în Ontario, Canada, studiile estimează că 50 de tone de plutoniu pot fi prelucrate în 15 la 25 de ani, în funcție de combustibilul folosit (Cox, 1998).

      Ștergere
    2. Ca de obicei faci pe filosoful!
      Nu se fac din CANDU bombe de Pu, numai dacă o faci ca India sau Pakistanul, iradiezi ca să faci doar Pu!
      Numai dacă vrei s-o faci de dragul lui Băsesescu atunci este posibil! Dar merită?

      Ștergere
    3. HeHeee. Ranchiunos ca de obicei. Asta se numeste fizica si ceva chimie. Filizofia iti apartine. Concluzia este una singura. Plutoniu exista in combustibilul CANDU uzat si poate fii extras. Asta se numeste reprocesare. Cu costuri mari. Si mai mult decat atat se pot face si bombe. Daca ar mai fii trait raposatul Perescu ti-ar fii putut explica mai bine decat mine. In Romania s-a extras extras experimental Pu. Ganduri bune. L

      Ștergere
    4. Nu sunt ranchiunos!
      Dă-ţi seama că măcar aici am şi eu ceva expertiză!
      Am discutat prin 2007 cu Charles Mc Combie, expert ARIUS în disposal.
      Mi-a spus clar: "Combustibilul CANDU merge direct la depozitare geologică, nu se reprocesează"!
      Dacă ai argumente solide produ-le!
      Poate în viitor uraniul sărăcit să fie folosit la Breedere! dar să vedem ce este cu generaţia a IV-a?
      Tu politizezi şi cauţi nişte argumente ştiinţifice, fără suport economic ca să argumentezi nişte tembelisme politice!

      Ștergere
    5. Aici este un singur raspuns. Costul reprocesarii este deosebit de mare. Este mai ieftin sa-l tii in bazine si apoi in depozitare geologică. Cand pretul uraniului o sa fie suficient de mare si reprocesarea va fii regandita.

      Ștergere
  6. Am ascultat si eu mesajul domnului TB si am auzit multe nazdravanii. Interesant ca declaratia continea expresia "reziduuri radioactive" in loc de "deseuri radioactive", tipica unor PNL-isti numiti politic la Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive (a se citi Andrei Constantin). In rest, am remarcat ca domnul TB nu citea, semn ca a facut ceva eforturi sa inteleaga ceva din acest domeniu nuclear, care in nefericire a fost politizat excesiv.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ascultă bă maestre!
      De unde ai scos-o cu liberali numiţi?
      Andrei Constantin?
      Acu văd că este numit de Tătar şi faptul şi dacă mai stau acolo înseamna că liberalismul lor e vax!
      Da, dacă vrei numiri politice complet de ce nu te referi la pensionarul pedelist Năstăsescu numit preşedinte AN care a distrus prin fuziune ANDRAD în 2010?
      A plecat toată lumea de acolo şi această agenţie trage să moară moştenită de alde Tătar şi acest Andrei Constantin de care habar n-aveam!
      Ţine minte amice că ANDRAD a avut cea mai bună perioadă când preşedinte era liberalul Gheorghe Ioniţă 2005-2009!
      Informează-te şi după aia bagă strâmbe!

      Ștergere
    2. un fel de Olimpiada, da ? adica important e sa incerci ? bre, e vorba de strategia tarii, de mesaje trimise, etc. excesiv politizat ? Poate nu stiti ca e Presedintele Tarii ? Cum sa deschida gura fara sa fie politic ? Si cum cineva sa interpreteze cugatarile (in sens de rezultat al efortului cognitiv) altfel decat politic ? Parerile nu erau exprimate la un sprit cu prietenii, eru exprimate intr-un expozeu public. public=politic (de la un om politic). M

      Ștergere
    3. Daca asta a fost disertatia lui la Haga inseamna ca a gafat ca Adrian Severin cu H2O . Nu trebuie sa te amesteci unde nu stii sau sa te instruiesti de la consilierii de specialitate. Risti sa intri in deluzoriu...Insa,ura ta fata de Base ma face sa caut cuvantarea lui de la Haga...hasha dm

      Ștergere
    4. dragă, o singură rectificare intră în derizoriu!

      Ștergere
  7. Draga Joe,
    Proiectul pe care l-am predat la IRNE prin 1977 trata exact despre problema produsilor de fisiune si scaparea lor prin bariere ....etc., etc. Problema sta asa: Basescu s-a exprimat gresit, dar ARE dreptate. Dintr-o bara furata, indiferent de istoria ei , chiar si una noua, se pot face bombe, dar NU "nucleare" - aici a fost, saracu'!, gresala lui - ci asa zise bombe "murdare", mult mai "accesibile" teroristilor, desi cu un grad de periculozitate infinit mai redus. Problema grava cu Plutoniul e urmatoarea: Pu este - CHIMIC - de 1000 de ori mai toxic decat Arsenicul! Asta mareste totusi serios periculozitatea bombelor murdare. Mult mai curand pana sa mori de "iradiere" cu Pu ai murit din cauza toxicitatii lui!
    Afara de asta, mai este urmatoarea problema, cunoscuta dar putin cercetata: In orice bara iradiata se afla un TEZAUR de RADIO-izotopi ai TUTUROR elementelor din Tabelul lui Mendeleev, in diverse proportii (cere se pot calcula desigur, folosind teoria grafurilor si ecuatii diferentiale simple). Ce se intampla: diversele organe ale corpului omenesc au capacitatea uimitoare de a-si "face rost" de tot felul de elemente , mai frecvente dar si mai rare, de care au nevoie - Ca, V, Sr, ce mai - enorm de multe. Poanta e ca de data asta, de la o bomba murdara, aceste elemente, chiar si mai rare, sunt izotopii radioactivi ai celor uzuali , cere astfel ajung la inima, in creier, etc.Un Vanadiu radioactiv ajuns la centrul de comanda al inimii este local suficient de radioactiv si letal! Asa se face ca la distante uriase de la un eveniment nuclear, distante la care iradierea nici nu mai conteaza macar, MOR oameni chiar cu miile (de exemplu in cazul descarcarii unui nor purtator de produsi de fisiune prin PLOAIE). Dupa Cernobil, a aparut un puseu de morti "inexplicabile" in statele vestice ale Canadei si Americii, constatate prin comparatia cu statisticile actuariale existente. Explicatia: un nor cu astfel de izotopi facuse inconjurul pamantului si s-a descarcat prin ploaie tocmai in aceste state afectand populatia care habar n-avea. Din motive politice care-mi sunt necunoscute statele se feresc sa discute despre acest efect "indepartat" al produsilor de fisiune. Probabil ca ar fi pasibile de acuzatii nedorite cu imense consecinte financiare. Acum, nu putem avea pretentia de rigoare stiintifica de la ... Basescu! A aflat si el cate ceva si face uz de acele informatii. (In paranteza, as vrea sa-ti atrag atentia ca chiar si in graficul tau de mai sus, pana pe la circa 50 de ani de exploatare compozitia in elemente periculoase din bare nu se schimba sensibil, in timp ce izotopi ca Cs, Sr chiar cu bara scoasa, ramane pe zeci de MII de ani aceeasi). Cu stima colegiala, V.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Absolut logic ceea ce spuneti!

      Ștergere
    2. Revenire: Am scris cam repede ultima paranteza si abia dupa "click" am realizat ca in graficul afisat de Joe scara timpului NU se referea la un "timp de ardere" in reactor, ci doar la viata unei bare ipotetice , probabil arse. (era logic - o bara nu sta 50+ de ani intr-un reactor, cum gresit rezulta din paranteza mea, dar ... cand faci click nu trebuie sa te grabesti niciodata, chiar daca ora e tarzie. Mea culpa).
      Si o precizare: doua rude de-ale mele au murit dupa Cernobil exact dupa cum se descrie in paragraful principal de mai sus, dupa un timp de cateva luni. V.

      Ștergere
  8. Bravo Laurentiu Bratu si celorlalti care ati mai lamurit lucrurile! Si inca o precizare, Joe, de dragul lucrurilor spuse precis!
    Te citez "Domnul preşedinte o fi stat pe lângă un fascicul de combustibil proaspăt înainte de a fi introdus în maşina de încărcare - descărcare, care nu este radioactiv. "
    Ia intreaba tu un elev de liceu, care a invatat ceva notiuni elementare de fizica atomica. Sigur iti va spune ca uraniul este un element radioactiv . Si presupun ca-ti va spune si ce fel de radiatii emit izotopii lui. Si stii si tu asta foarte bine, dar daca vrei tu ca lucrurile sa fie intr-un fel, desi stii clar ca e altfel, asa sustii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar acum ce facem, teoria chibritului?
      Dragă anonimule, radioactivitatea naturală a U nu are radiaţii gama, alfa şi beta care nu sunt periculoase sănătăţii omului.
      Dar acum nu suntem la un seminar de radioactivitate naturală.
      După cum se consemnează pe blog erau prezenţi doi tâmpiţi din domeniu, unul colegul Cauchon! care puteau să-i dea explicaţii pertinente astfel ca imbecilul politic să nu scoată porumbei pe gură.
      Sunt politicieni care cer explicaţii sau citesc un text dat aparţinând unui consilier.
      Nu aceasta este mentalitatea românească, unde excelează alde Băsescu, toţi sunt urechişti se bazează pe ce au auzit în treacăt, nu sunt scrupuloşi, mai ales cu noţiuni sensibile!

      Ștergere
    2. Presupun ca ai gresit cand ai zis ca nu are radiatii alfa, beta si gamma! Ca in seriile de dezintegrare ale izotopilor uraniului e plin de astefel de radiatii. Asa se intampla lucrurile acolo!
      Si da, consider ca este bine ca in domeniul asta sa utilizam termenii foarte exacti, cu riscul teoriei chibritului! Calciul din natura nu are izotopi radioactivi, uraniul, fie el si natural e constituit din astfel de izotopi, radioactivi.
      Ca te poti proteja extrem de usor de el, asta e altceva! Dar chiar si asa, nu poti sa spui ca radiatiile emise nu sunt periculoase pentru sanatate; depinde de context, daca inhalezi de exemplu pulbere de U, crezi ca e bine? Stii ca nu! De asta zic , tocmai ca stim foarte bine lucrurile astea trebuie sa folosim termenii cat mai exacti! Altfel ajungem si noi sau chiar am ajuns la exprimari de genul " reziduu putin si mediu radioactiv?".
      Sau te intreb: ce ar zice producatorii de combustibil de la fabrica daca ar citi blogul tau, crezi ca ar fi de acord ca U nu e radioactiv?
      In fine...este evident ca vorbim despre aceleasi lucuri, dar inca o data, daca noi putem facem niste aproximari, hai sa nu bagam elevii de liceu in confuzie! Si asa sunt destul de stresati!

      Ștergere
    3. văd amice că insişti! U este emitent alfa beta, gama nu prea, că atunci ar apărea probleme!
      Inhalarea ar putea pune probleme! De iradieri alfa beta, nu ştiu dacă de otrăvire chimică, acolo problema este Pu! Iar ăia de la fabrică lucrează cu combustibilul fără protecţie deosebită. Problema de inhalare apare doar la prelucrarea şi fabricarea pastilelor. Un combustibil proaspăt datorită tecii nu prezintă probleme de protecţia alfa beta!
      Văd că faci pe marele expert! De ce nu te dai de gol, sau asta este mai complicat!

      Ștergere
    4. Hai sa ne oprim ca e caraghios sa continuam. Am vrut doar sa recunosti ca ai gresit cand ai zis ca inainte de a intra in reactor combustibilul nu e radioactiv. Doar atat!

      Ștergere
    5. Joe, i-ati un pad de la dozimetrie si da-te pe langa lazile de combustibil cand vin de la Pitesti asa de chestie, una e sa aiba o radioactivitate chioara de obicei un 10 micro sieverts acolo si alta e sa puna aia balegar in teci.

      Ștergere
  9. Este o molima generala la toti politicienii sa fie deasupra specialistilor si sa se bage in tot felul de subiecte aiurea in tramvai. Este evident total neinspirata si inoportuna interventia lui TB pe acest subiect. Mai bine isi facea harachiri ca din 2007 batem apa in piua cu subiectul 3+4 si zilnic pierdem bani prin degradarea lucrarilor. El este unul dintre responsabilii care poate sa fie judecat pentru subminarea economiei nationale ca stam pe loc de 10 ani fara nici un rezultat la acest subiect.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Extraordinar, pe ce va bazati? Eu sunt de acord ca politicienii se baga in tot felul de subiecte; doar au consilieri si vorbesc cum ii sfatuiesc astia, probabil. Dar lasa ca si noi...vorbim la fel ca ei! Eu consider ca neavand toate informatiile necesare, decat sa vorbim in plus, mai bine citim beletristica. Cred ca e mai putin nociv. Oricum prin interventiile noastre pe bloguri nu facem decat sa batem apa in piua, degeaba....asa ca e mai bine sa ne bucuram de florile de primavara ale Pitestiului.

      Ștergere
  10. Mulţumesc tutoror care au citit mi-au citit postarea! are un record absolut!
    Au citit-o până acum 158 de cititori! Este un record absolut!
    Se vede că am mulţi corespondenţi pe meserie!

    RăspundețiȘtergere
  11. Poate ca distinsul nostru presedinte vrea sa astepte vreo 1000 de ani cu toata vigilenta de care este capabil pentru a prinde acesti teroristi care ar putea in sfarsit sa fure combustibilul ce a fost ars. Cum nu o sa-i ajunga restul zilelor eu ii propun sa vb de pe acum cu sf. Petru sa il delege sa faca asta in urmatorii anisori dupa ce va pleca definitiv dintre noi. Pana atunci ii recomand sa se antreneze prinzad teroristii din interiorul guvernului si al parlamentului. Ei pot fi cu siguranta detectati destul de repede deoarece au de regula o radiatie malefica cu iz de masonerie ce este imediat detectabila cu un minim bun simt. Isi poate testa acest mic aparat de detectat teroristi chiar pe propia piele pentru al calibra corespunzator. Cum romanul este destul de istet cat de repede isi va lua toate masurile de siguranta impotriva radiatiei lor malefice...poate ca bunul Dumnezeu ii va dezintegra rapid deoarece nu mai corespund noilor norme ce se pare ca vor veni ....

    RăspundețiȘtergere
  12. Cine i-a dat exemplu Germania!? Sau i-a venit lui TB singur ideea?

    RăspundețiȘtergere
  13. 1. Curiul este Cm.
    2. Energia radiației gamma a uraniului natural, cea mai puternică, este 182,77 keV (sau valori apropiate la alții). Nu e mult, nu e prea periculos dar se simte ușor cu orice detector. Am ținut kile în mînă (chiar fără vreun un ambalaj) dar nu recomand nimănui să își facă vreo saltea din uraniu.
    3. Există tehnologii pentru tratarea oricărui combustibil nuclear uzat. Se pot extrage numeroși izotopi utili. Desigur că aceasta costă mult ca investiție și apoi exploatare. Într-adevăr bombe nucleare nu faci din U natural folsit la CANDU, trebuie o anume distribuție a izotopilor plutoniului; cu cît e ars mai mult combustibilul, cu atît te îndepărtezi de valorile utile.
    4. Plutoniul recuperat la noi a fost un succes de cercetare, nici nu s-a urmărit atunci altceva. Cantitatea era însă simbolică - parcă micrograme. Dar a fost un semnal că nu toți erau niște gogomani la noi.
    5. Așa se întîmplă cînd vreun șef mare vrea să îl facă pe grozavul și asta în orice domeniu. Din prudență un astfel de discurs trebuia puricat cu atenție de niscaiva consilieri care știu despre ce e vorba. A greșit și mass media care transmite fără oprire naivitățile astea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sorin, mulţumesc pentru corecţii!
      Eşti cel mai în temă ca radiochimist!
      Recunosc că m-am grăbit! Ştiam că U este alfa şi beta emitent, de gama nu eram sigur, dar nu la nivele cum este Co radioactiv sau radiozotpii din fisiune din gama iodului!

      Ștergere
  14. TB e un marinar, nu are doctorate in fizica nucleara iar politica la nivelul lui nu se face in izotopi si alte tehnicitati, deci greselile sunt scuzabile.
    Treaba cu uraniul care este bagat in reactor nu este readioactiv este totusi o greseala nescuzabila de la cineva care doreste sa puncteze niste inadvertente "basiste" cu pretentia ca stie el mai bine. Data viitoare poate facem un review la ce prostii scriem si ne oprim la timp ca e plina lumea de fucking-know-it-all-i.

    RăspundețiȘtergere
  15. Văd că cineva persistă să mă tachineze cu exprimarea nefericită cu privind slaba activitate a uraniului proaspăt ca neradioactiv!
    Ideea era că combustibilul proaspăt este atât de slab activ că nu-ţi periclitează viaţa. Radioactiv cu semnul ăla este un loc unde trebuie să fii atent pentru că poate exista pericolul de iradiere!
    cu consecinţe asupra sănătăţii!
    Probabil că a citit de vizita mea la IFA!
    Amice îţi urez să stai ca mine lângă reactorul TRIGA neradioactiv şi să nu-ţi înregistreze dozimetrul nimic!

    RăspundețiȘtergere