sâmbătă, 1 martie 2014

Un nou război al Crimeei

După exact 160 de ani se conturează un nou război al Crimeei!
Atunci Rusia agresase Imperiul Otoman, acum este Ukraina!
Cred că situaţia este extrem de serioasă, Putin încearcă să profite de situaţia legislativă confuză.
Preşedintele Ianukovici  s-a refugiat în Rusia după ce a fost alungat de Revoluţia Euromaidanului.
Comportamentul său nu diferă de acei trădători şi nemernici precum norvegianul Quisling.
Dacă Stalin a definit graniţele artificiale ale Ukrainei cu bucăţi din Polonia, Cehoslovacia şi România Hruşciov le-a mai dat ukrainienilor şi Crimee tătărească cucerită de Rusia de la Imperiul Otoman.
Ukraina este un stat artificial, dar hotărârile luate în 1975 de a nu modifica frontierele statelor de după 1945 s-au respectat şi în cazul statelor federale care s-au despărţit s-au unificat după 1989. Doar între aceste stat s-au redefinit noi frontiere. Cu fostele state din URSS situaţia este mult mai complicată. Ele s-au despărţit în 1991 şi au devenit suverane în frontierele artificiale.
Imperialista Rusie nu s-a mulţumit cu această situaţie şi a încercat să le modifice. Acum asistăm la ultima sa încercare.
Ukraina are o istorie ciudată. Cea de est este moştenirea căzăcească, ruşi liberi care au ocupat stepa dintre Domn şi Nipru. Vestul ukrianian are o istorie comună cu Polonia, chiar dacă Bogdan Hmelniţki s-a dat cu ruşii. Zona din Polonia de sud intrată în stăpânirea Imperiul Austriei a sprijinit dezvoltarea naţionalismului ukrainian inclusiv în Bucovina românească luată cu japca. Dacă Bolşevicii nu reuşeau să distrugă Ukraina atamanilor devenită independentă după  prăbuşirea Rusiei ţariste şi a declaraţiei de autodeterminarea a lui Lenin. Unii au reuşit atunci, Basarabia s-a unit cu România, Ţările baltice au devenit independente, dar ruşii mici erau pre importanţi pentru Lenin, Troţki şi Stalin şi Ukraina a devenit republică socialistă. Stalin şi Hruşciov au contribuit esenţial la definirea graniţelor sale. După 1991 naţionalismul a devenit plenar în Ukraina. Noi românii eram văzuţi ca cei mai mari duşmani, pentru că aceştia ştiau cel mai bine că stăpânesc necuvenit părţi ale României istorice. Dar cel mai mare duşman era cel din est.
Cred că reacţia lui Băsescu a fost cea mai potrivită, Rusia este agresor!
Cred că politicienii noştri au şansa unui nou guvern în care să revină PNL cu UDMR cu tot, situaţia internaţională este prea gravă pentru dispute parohiale, de Dâmboviţa!

Cred că reacţia UE va fi foarte fermă,  avertismentul NATO şi SUA foarte hotărât obligând la retragerea trupelor ruseşti. 

Un comentariu:

  1. Draga Joe,
    Pacat ca America mai are inca trei ani (!) de Obama, care este un diletant tinar, naiv, fricos, lipsit complet de experienta si fara sira spinarii! Toate astea s-au vazut in Egipt, Libia, Siria si Afganistan. E clar ca Putin speculeaza din plin aceasta realitate trista. Deocamdata nu putem spune dacat: Dumnezeu cu mila!". Vom vedea, deci, ce mai aduce viitorul... V.

    RăspundețiȘtergere