marți, 1 aprilie 2014

Universitatea Politehnica Bucureşti

Această instituţie academică a intrat în vizorul presei. Dacă ar fi fost o intervenţie neutră, nu aş fi reacţionat.

În primul rând ca alumn al acestei Alma Mater, sunt doctor inginer al acestei instituţii academice şi de aproape 5 ani profesor asociat, pensionar în regim de plata cu ora. O fac de plăcere, o oră de curs nu acoperă cheltuielile ocazionate de deplasarea de la Piteşti şi Bucureşti. Pentru că mă menţine în formă intelectuală, pentru că îmi face plăcere să împărtăşesc experienţa profesională acumulată în 37 de ani!

Surse spun că doamna Merkel ar fi refuzat oferta de a fi Doctor Honoris Causa a acestei universităţi. Opinia mea este că responsabilii UPB s-au grăbit cu oferta. Ei nu au luat în calcul faptul că doamna Anghela Merkel este deja laureată a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, şi cred că are scrupule şi este reticentă ca orice neamţ care aplică adagiul latin: "Non multa, sed multum!".

De aici la execuţia publică a acestei instituţii de învăţământ realizată de cotidianul România Liberă este însă cale lungă!
Tot acolo este în notă adânc politizată, pentru că acest ziar abundă în calomnii şi informaţii neconfirmate şi imprudente.
Ei introduc nota improbabilă a faptului că acest refuz ar fi cauzat de discutabilă acuză de plagiat a doamnei Andronescu. Problema este de natură academică, este acuza că o doctorandă a doamnei rector ar fi republicat un articol similar, cu alt nume, în care  apare coautor şi doamna profesoară Andronescu, deci un fel de autoplagiat. Chestiunea a fost  tranşată şi prin justiţie, cu toate că academic probabil că pot fi continuate discuţii.

Este extrem de trist că probleme academice sunt deraiate de politic. Şi premierul Ponta are probleme de plagiat şi alţi oameni politici.
UPB este una din cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din România. De aici originează cele mai multe articole ştiinţifice ISI, pentru că inginerii au ce cerceta şi publica!
La alte instituţii academice este mai dificil!

Inclusiv ziarul România Liberă era mai bine scris când în corpul redacţional abundau inginerii, pentru că predominam la nivel academic înainte de Decembrie 1989.
În SUA şi în Canada românii care lucrează acolo sunt covârşitor absolvenţi UPB!
Nu neg că şi printre noi s-au aflat impostori, ingineri fără vocaţie, care au învârtit nişte hârtii prin birouri.

Pentru mine a fost o onoare să învăţ la Politehnica din Bucureşti.
Am avut şi profesori slabi şi fără valoare, dar au fost şi mulţi profesori care şi-au onorat menirea. Aşa cu cele învăţate la UPB am fost implicat în punerea în funcţiune a reactorului nuclear de cercetări de la Piteşti şi să fiu implicat în asistenţa tehnică pentru prima unitate CANDU de la CNE Cernavodă. Am cinci articole publicate la reviste de specialitate de mare prestigiu ale profesiei: Journal of Nuclear Materials, Nuclear Engineering and Design, Annals of Nuclear Energy. Mai sunt încă 30 de articole prezentate şi publicate prin diverse volume ale conferinţelor internaţionale la care am participat. Datorită lor, acum câteva zile un student indian îmi cere să-i supervizez o lucrare.

În final mai trebuie să spun doar:
Vivat Academia, vivant professores! 

8 comentarii:

  1. Vivat Academia, vivant professores!

    Bb

    RăspundețiȘtergere
  2. J, acest asa zis imn universitar este un cantec despre moarte si carpe diem. nu e clar cum a ajuns imn. poate doar prin ne-cunoasterea limbii latine. numele lui real este "Despre scurtimea vietii". m

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu trageti in Politehnica si nici in absolventii ei!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am ce sa reprosez excelentei scoli UPB. Nici dascalilor care au scos atatea generatii de ingineri deosebiti. Politizarea atacului a fost posibila urmare a intrarii in politica, dincolo de logica si rational, a unor profesori care cred ca o astfel de implicare este datorie civica si morala. Daca respectau cu adevarat scoala, odata intrati in politica, stiind cum este in politica romaneasca trebuiau sa renunte la a mai profesa si la a se mai intoarce acolo. Dar ei, neavand -din pacate-in trecut si in prezent astfel de modele, nici nu au ajuns sa fie modele. Iar atunci cand, chiar doresc sa faca bine invatamantului, nu mai sunt credibili.
    As apara oricum onoarea UPB fara vreo remuscare. Doar din recunostiinta si din cunostiinta de cauza.

    RăspundețiȘtergere
  5. Universitatea Politehnica Bucuresti ca si alte universitati in frunte cu toate academiile din acesta tara si nu numai platesc din cand in cind pretul acceptarii mediocritatii cu iz de tampenie al politicului. Dupa ce ai acumulat oaresce cunostere in viata fiecarui intelectual apare un paradox esential: Ceva e putred in lumea asta si mai toti se fac ca nu il simt. Destul de repede trebuie sa te hotarasti in a te " alinia" cu turma sau a urma alte cai.
    In prima varianta datorita cunostintelor acumulate vei putea face parte dintr-o clasa sociala ce isi are rolul ei dar care este tributara conducerii de stat ce se manifesta in felul ei prost sau foarte prost. Binenteles ca te vei simtii deranjat cand se sare calul dar pentru ca ai aceptat prima varianta asta e si nai ce sa-i faci. Cei care au trait pe vremea lui impuscatu au o idee mult mai ampla despre imposibilitatea de a mai face ceva traind sub tirania (societatii multilateral dezvoltata si corupta din epoca ce se trambita ca era de aur curat-murdar). In vremurile noastre treba sa mai nuantata un pic si circul este mai rafinat umplut cu culori mai diverse dar tot circ ramane. Poate ca ne tavalim de ras mai des sau cascam ochi cat cepele la cate o tampenie "plagiata" de nicaeri. Dar ce mai conteaza cand la TV sau in presa alte sunt criterile dupa care se raspandeste "Adevarul". Scopul lor este doar sa ne dea o iluzie a "Libertatii" specifice melagurilor noastre mioritice. Romania nu mai este de mult libera doar are un ziar cu acest nume. La avut si pe vremea comunistilor avind acest privilegiu si pe vremea polzilor acestora (polzi cu mult mai versati si hrapareti decat tati si bunici lor) Dau un exemplu "minor" de plod pripasit: http://secretele--sistemului.blogspot.ro/2012/05/biografia-secreta-lui-iliescu-ion.html... ce sa evidentiat mai la fatada evoluind in timpurile post decembriste. Putem gasi in ultima vreme si alte biografi si destine imbarligate ale acestor mafioti cunoscuti sau nu de ti se scoala parul in cap: http://secretele--sistemului.blogspot.ro/2012/07/secretele-axei-mafiote-vantu-voiculescu.html...ce strica societatea asemeni uniu cancer malign. Dar cate si mai cate gasesti pe net si aparent nu le baga nimeni in seama de iti crapa capul de atitea semene de intrebare laste in urma lor avand ca numitor comun coruptia generalizata la nivel inalt si imediat premergatoare .
    sfarsitul primei parti ...multa bafta
    .
    sfarsitul primei parti ...multa bafta

    RăspundețiȘtergere
  6. partea a doua:
    In schimb daca iei hotararea sa nu intri in "turma" mai ales cand nu aveai la dispozitie internetul sa purici progenituri si conducatori de seama de la vremea respectiva totul devine foarte interesant. Ai deaface cu intelectuali ce au ales sa fie cu "turma" ne fiind rau intentionati dar care au ales acesta chiar si fara stirea lor, ei depunand eforturi sa tina pasul cu viata din turma sperind ca vor reusi cat de cat in viata si nu vor mai munci din greu sa traiasca decent si sa doarma linistit. Dar vei remarca si personalitati pitoresti mai bune sau mai rele ce participa la viata cotidiana in functie de nivelul fiecaruia impregnand din plin admosfera cu tendintele lor predominante. Ce este bun nu va deranja pe nimeni in schimb ce este rau va sufoca pe cei din jur fiind nociv chiar pentru cei neavizati. Pe masura ce trece timpul incepi sa decriptezi imensul pazzel al coruptiei si mascaredei politico-administrative si nu numai, un avantaj considerabil fiind unele amintiri din vechia caricatura politio-comunista. Dar pt ca ai renutat a mai juca cum canta lautarii de mana a doua dupa o scurta pauza de liniste orchestrala ai sansa sa iti alegi alte partituri cu mult mai speldide ce sunt orchestrate de adevaratii Maestri ai muzicii celeste. Fara a aluneca intr-o panta mistica putem sa avem o imagine cat mai clara asupra realitatii folosindune doar de intuitie si de bun simt. Lasind ziarele in taraba si TV inchis putem sa ne focalizam atentia catre adevaratele valori intelectuale si culturale ce ne pot lumina un pic mintea pt a nu mai obercai in intunericul vietii de turma. Asemeni lui Cenusereasa cu harnicie vom incepe sa alegem graul de neghina si poate ca la un moment dat va aparea si o zana bun ce ne va invita si pe noi la bal. Nu avem de ce sa ne suparam prea tare pe nechina deoarece viata ii va matura pana la urma in functie de faptele lor, avind loc la puscarie sau chiar mai rau.
    sfarsitul partii a-doua...multa bafta

    RăspundețiȘtergere
  7. Revenind la Merkel pe care nu avem de ce sa o simpatizam mai deloc… http://secretele--sistemului.blogspot.ro/2012/06/angela-merkel-este-considerata-tot-mai.html...va... trece si ea prin sita noastra de bun simt fiind astfel catalogata si etichetata. Experienta avem destula cu madam Ceauseasca asa ca nu ne mai intimideaza teancul ei de diplome “Onoris Cauza”.Consider o imensa prostie sa faci gesturi academic gratuite ce nu au nici o baza dar mai ales o necesitate sringenta. Alte activitati cu mult mai importane ar trebui sa ii preocupe pe sus pusi nostri academicieni ce ar trebui sa ii preocupe soarta poporului nu teancu diplomelor unei nemtoaice ce parca seaman vant. Poate ca este nerabdatoare sa culeaga furtuni? Din moment ce nu se grabeste sa ne paleasca cu distinsa ei prezenta. E limpede ca totul este cu iz de linguseala si va tebui sa il tratam ca atare memorand totusi ca un element de siguranta septica lingaii autohtoni ce nu mai pot de plictiseala si vor sa iasa in evidenta la nivel intermational sperand astfel ca aruncand momei pompoase vor prinde pestisorul de aur pe cincinalul acesta. Trebuie sa ii privim cu compasiune ca sunt din ograda noastra dar ascutindu-ne inteligenta si bunul simt sa le gasim un loc specific ocupatiei lor predominanta de lingai si sa ii ferim pe cat putem de contactul contagios pe care il pot avea asupra celorlati intelectuali ce nu au o limba asa de luuunga.
    Cu mult mai sanatos este sa cautam in jurul nostru oameni simpli dar curati la suflet vorbitori de limba romana in special care nu sunt plostiti deabinela de atitea diplome si care sunt adevarate canale de manifestare a lui Dumnezeu. Va las pe fiecare sa aiba deliciul acestor cautari incurajand pe toti a lega adevarate prieteni ce depasesc vicisidutinile vremurilor si care sunt meterze infailibile impotriva cotropitorilor cu titluri de seama atohtoni sau de import ce nu au decit un unic scop de a jefui tara asta parca este prea bogata in toate cele.
    Avand o puritate interioara ce poate fi chiar cultivata putem astfel sa nu mai ne suparam pe tot felul de evenimente academice sau nu cu iz ne mondenitate perversa si sa folosim energia si inteligenta in directii mult mai constructive de are pot beneficia toti prieteni nostri. Sper sa nu va fi plictisit cu parerea mea nu prea academica. In Adevar niciodata nu exista sfarsit. Multa bafta…

    RăspundețiȘtergere