luni, 26 mai 2014

După europarlamentare

Mă pregăteam să scriu despre rezultatele la europarlamentare, când azi la ora 9 s-au anunţat primele rezultate oficiale.
Marile surprize sunt două rezultatul peste aşteptări al lui Mircea Diaconu şi rezultatul slab al PNL!
Celelalte rezultate electorale nu constituie o surpriză.
PSD plus acoliţii are 37,5% cel mai bun rezultat al PSD după 1992. Se vede că exit poll-urile estimează în sus la procentele mari, toate dădeau PSD peste 40%. Mai exacte  sunt exit poll-urile la procente mai mici. PNL are cam 15 %, PDL, 12% iar PMP 6,2%.

Ca liberal vreau să analizez erorile noastre. Ne-am supraestimat potenţialul.
Acest rezultat este determinat de următoarele cauze:
1. Ieşirea din USL. Analizele corecte arătau că cel care părăseşte alianţa va avea de pierdut.
Dacă se contorizează rezultatul PSD cu PNL şi cu Mircea Diaconu iese rezultatul USL din 2012!
PNL trebuia să părăsească imediat după coabitare alianţa, atunci era oportun, acum suferim toate consecinţele. Pentru că puteam fi consideraţi partid de opoziţie de la începutul noului guvern Ponta. Puteam să-l sprijinim la investitură şi să nu participăm la acest guvern. Ieşirea din iarnă din alianţă a fost tardivă şi am fost consideraţi cam ca asinul, nici cal nici măgar!

2. Excluderile unora dintre membrii marcanţi, ei trebuiau să rămână ca voci fracţioniste, inclusiv preşedintele Antonescu s-a situat în opoziţie cu fosta conducere liberală. Plecarea lui Tăriceanu nu a avut efecte, el s-a făcut de râs, dacă avea răbdare putea redeveni lider. Acum chiar şi revenit în rândurile liberale acceptat de o viitoare conducere nu va fi văzut decât prin prisma trădării, anumite compromisuri sunt prea compromiţătoare!

3. Plecarea lui Mircea Diaconu. Mircea Diaconu trebuia să rămână pe lista europarlamentarilor liberali, cu toate riscurile. ANI s-a dezavuat total cu incriminarea cunoscutului actor. Această slugă a lui Băsescu trebuie să părăsească cât mai repede ANI. În afacerea Diaconu are o mare vină şi justiţia! Arată clar că este părtinitoare şi incoerentă. Instanţa supremă face politică, cele inferioare care i-au dat dreptate lui Diaconu, mai puţin. Trebuie făcut ceva pentru ca justiţia să nu mai fie influenţată politic. Trebuie ca toţi infractorii şi penalii regimului Băsescu -  Boc să intre în malaxorul DNA. Doar aşa  justiţia devine viabilă şi recâştigă încrederea opiniei publice. Sunt anumite semne încurajatoare de la DNA şi de la CCR. Faptul că această instanţă constituţională a refuzat să mai facă jocuri politice respingând teme care erau nu avea de a face cu Constituţia, dar mai mult cu jocurile politice. Cifra obţinută de Diaconu de 7% îl face mai popular decât UDMR şi PMP! Opinia publica a resimţit uriaşa nedreptate care i s-a făcut. A pedepsit şi PNL, a luat şi din useliştii din 2012. A contat şi acţiunea unor mijloace mass media, în special susţinerea Antena3!
Nu m-ar mira ca Diaconu să fie curtat de PSD pentru preşedinţia din toamnă. Însă mi-e greu să cred că va accepta!

4. Jocurile de poker ale lui Crin Antonescu cu procentul electoral al PNL. Crin Antonescu trăieşte periculos politic. A marşat din nou pe un pariu pierdut. Dacă în 2012 mai se justifica să stea în fruntea liberalilor, acum trebuie să se ţină de cuvânt! Regret că unul din cei mai buni oratori parlamentari este pe cale să se retragă din politică, nervozitatea afişată şi erorile de strategie şi de tactici politice trebuie plătite. 

Rămân la ideea că Klaus Johannis trebuie să preia frânele partidului.  Este cel mai de încredere om politic după sondaje. În perspectiva prezidenţială cu UDMR care să decidă preşedintele, Johannis are şanse vizibile.
Sper ca liderii liberali să decidă ce-i mai bine pentru viitorul PNL. Revenirea la guvernare ar fi o eroare, chiar dacă unii spun că era mai bine şi le servea interesele. PNL trebuie să treacă prin Valea Plângerii din nou să se reconstruiască ca marele partid de dreapta din România, să reunească celelalte forţe politice din această parte şi să câştige la prezidenţiale.

Cât despre rezultatul bun al PSD este că confirmă tipul de guvernare pe care l-a dus. Faptul că a reconstituit salariile şi pensiile, pe care le-a mai şi crescut i-au asigurat o mare popularitate. Nu cât şi-ar fi dorit Ponta, sunt sub 40%! Cea mai mare problemă a PSD rămâne corupţia baronilor. Dacă nu o controlează suficient, poate avea mari surprize, pentru că or să fie şi presiuni externe.

Alegerile  şi rezultatele PMP confirmă şi popularitatea lui Băsescu, cea de 6%. Este un tip extrem de impopular, dar mai are încă 6% oameni care-l cauţionează şi după exit poll foarte bine a stat în Bucureşti. 
Băsescu este un om profund impopular, popularitatea sa se confundă cu al PMP!

Şi acum ceva despre alegerile din Europa.
Am remarcat că în Marea Britanie şi Franţa extremiştii conduc în sondaje. Însă Popularii europeni conduc în sondaje în UE şi Antonescu tocmai a declarat că PNL se va alătura acestui grup, din motive de orientare politică ca acesta să rămână la conducerea Comisiei Europene.

O veste bună este că Ukraina a decis rapid şi dintr-odată, l-a ales pe Petro Poroşenko ca preşedinte. Eu sper ca Putin să fie dispus să negocieze tot contenciosul care există între Ukraina şi Rusia.
Este important ca acest focar de război să se răcească!

Nu ştiu dacă alţi comentatori  vor fi de acord cu mine, dar aceasta este frumos!


P.S. Aflu în ultimul moment cu mare tristeţe că Johannis şi-a dat demisia din funcţiile din PNL!

21 de comentarii:

  1. HA HA. De fapt asta inseamna ca Antonescu o sa cedeze rugamintilor si se pastreaza presedinta

    Iar trecerea la Populari a PNL te face, iarasi, sa fii mandru ca esti Roman. Nu ne dezmintim renumele vorba lui Clemenceau. Acum cine se impiedica de doctrina (parca am inteles ca in tara problema certii era de doctrina) cand poti sa te unesti cu castigatorul ? Mai ales cand PP o sa organizeze unirea tuturor popuarilor di Romania sub mana parinteasca....a Elenei Udrea

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai uitat sa spui ca fostul vostru sef a propus intrarea in PPE, de fapt motivul iesirii din USL si recunoasterea faptului ca a fost tras pe sfoara sau fortat sa se lipeasca de Basescu. Cum spuneam atunci , e un bou ! Sa vezi ce fericit o sa fie Verhofstadt pe care l-au adus atunci din partea ALDE sa sustina USL. Dar astia prin Europa sunt lamuriti cu romanii consecventi, a mai trecut cineva la PPE peste noapte, cind a descoperit ca e de dreapta si vrea sa haleasca "bolsevici" pe piine. Johannis daca se retrage, e de rusine , un neamtz mai are ce-i lipseste romanului...

    RăspundețiȘtergere
  3. si sa nu itam ca PP se va sprijinii pe "extremisti" in PE (altfel nu are puterea). Adica exact cei care vor romanii afar din tarile lor si Romania afara din UE . Si asta tot in numele castigului ? 30 EUR ?

    RăspundețiȘtergere
  4. asa cum aflam de la Tariceanu, se incearca organizarea unui Congress repede-repede ! Hmmm
    si ca apartenenta la ALDE e in Statut. Cererea lui Antonescu este nestatutara. Ca si noul sau prieten, nu prea baga in seama regulile.

    RăspundețiȘtergere
  5. 1.Ehe-hei-colega,iata valoarea " marelui " tau Johanis pe care eu nu am dat niciodata nici un ban. Uite ca mi s-a adeverit din pacate. Nu avea " vorbe " sa stea in fruntea PNL cu mutenia lui fata de oratorul Antonescu. Daca Antonescu se tine de cuvant si pleaca de la conducere nefiind 20 % procentul votului in favoarea partidului sau Tariceanu are cale libera...
    2. Daca ipotetic Mircea Diaconu ar fi facut parte din PDL sau PMP altul ar fi fost rationamentul bizar al tau... Cine-i contesta valoarea ca actor ? Numai un nebun poate sa spuna ca nu-i mare actor. Dar daca e mare actor are voie sa incalce niste reglementari ANI ? Reglementarile ANI au fost facute de Basescu ? Nu ai voie sa detii functii la stat daca esti parlamentar,punct. Nu ai voie sa mai detii functii daca ai incalcat aceste reglementari. Cum sa te judeci daca reglementarea ANI e ca o lege...? Daca la suprem castiga Diaconu nu era nimic basist ,daca a pierdut e totul basist. Justitia inferioara nu face politica ,nu e basista pt ca Diaconu a fost gasit OK si cum a cazut la instanta superioara,contrar opiniei tale,hopa ,este basista si de aia...Vai,ce logica bolsevica ai,doamne fereste.. Tot ce nu-ti convine e basist,tot ce iti convine e OK. Ce sa caute dle Diaconu la Bruxelles ? Eu ma duc sa joc teatru in locul lui ? Vorba lui Plesu ,ori nare bani ori a innebunit.-
    3.La noi in MH cu toate ca hotil hotilor este in arest sau plimbat de zor traseistii cu votarea pe la sate ca pe timpurile bune ale lui Duicu. Sa nu le fie frica de lege ? Incredibil,ce oroare. Esti de acord oficial de baronii PSD locali si este o mare problema,in sfarsit. Astia o sa-l distruga pe baronul Ponta. El ii sustine si cand deja sunt dupa gratii,ce este foarte grav,dar uite asa ne trebuie castiga voturi cu aceasta poztie dictatoriala. Asa ne trebuie. dm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ca de obicei tu eşti defazat cu pi pe doi!
      ANI a comis o mare porcărie ptr că este la ordinele lui Băsescu!
      Dacă ar fi fost vreun escroc de avocat, vreun bişniţar ca Florin Popescu nu ar fi trezit niciun interes!
      Tu nu vezi că unul cum este Capsali, mare ortodoxist nu a existat?
      Pe Diaconu justiţia, ICCJ şi ANI l-au pedepsit aiurea şi nedrept, au fost cei din eşaloanele inferioare ale justiţiei şi au făcut dreptate!
      Lumea l-a votat aşa de mult pentru că vrea dreptate, dar nu p'aia a lu Băsescu!
      Diaconu a luat mai mult decât minoritarii maghiari şi decât partidul ăla cu frunze pe bretonul paţachinei susţinute de chior!
      Diaconu valoarează ptr români mai mult decât Băsescu!
      Asta a decis românul, care este orice, dar nu prost şi fraieribil cum cred unii!
      Inclusiv găluşca asta au înghiţit-o toţi începând cu PSD, mai ales cu PNL, sau cu hărtăniţii de la PDL.
      MRU a fost terminat şi nu mai valorează aproape nimic pentru că l-a terminat tot Băsescu!
      Poate învaţă toţi din dreapta lecţia unităţii?

      Ștergere
    2. Pleşu este şi el un neica comentator, nu dau doi bani pe opiniile luim politice de frustrat şi de cârcotaş!

      Ștergere
  6. Mihai Vasilescu26 mai 2014 la 13:43

    Eu cred ca Johannis si-a dat demisia din bun simt si din spirit de echipa: si-a asumat si el esecul, neincercand sa lase toata vina pe Antonescu. Ceea ce il recomanda, si cum el nu isi luase nici un angajament ca va demisiona, nu vad nici un impediment sa fie ales presedinte al partidului. Sunt foarte curios de la cine a luat voturi Diaconu, mai ales cate voturi o fi rapit el PNL-ului. As dori sa vad o analiza competenta pe baza unui sondaj printre cei care au votat cu el. Unii spun ca a fost votat in majoritate covarsitoare de antenisti 3, care altfel ar fi votat cu PSD et co., dar eu nu cred asta. In ce priveste dezastrul PMP, cred ca Joe se amageste cand afirma ca 6 la suta ar fi acum cota lui Basescu. Rezultatul a fost, evident, din cauza Elenei Udrea, extrem de nepopulara si care s-a bagat in fata tot timpul ca liderul PMP. Fara ea, probabil luau aproape dublu. Si sa nu crezi ca Basescu nu are aderenta si la multi dintre cei care au votat cu PDL precum si la toti cei care au votat cu Forta Civica (2% - hi, hi, hi), asa ca se cam apropie de 20 la suta. Iti spun asta doar fiindca nu-mi place sa vad ca faci analize pripite. Oricum, Basescu s-a dovedit din nou un bou, cu "experimentul" Udrea. Eu mi-am dorit sa iasa bine PNL-ul, tocmai ca sa se evite o criza in acest partid, asa ca am votat cu PNL.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitări Mihai!
      MD a fost votat covârşitor în zona urbană 8% faţă de 2,5% rural!
      PNL a fost votat majoritar rural, primarii contează!
      Exit poll urile au estimat bine valorile mici, la alea mari dau chix, au minţit pesedişti care au votat cu Diaconu!
      Dar vreo 200000 de voturi ale lui făceau 20% ptr PNL şi aveam şi aer de martiri ai nedreptăţii băsiste!
      Însă acum trebuie reunite voturile anti PSD, trebuie să se reţină toţi şi să intre sub umbrela PNL! Sună cel mai bine dintre toate chestiile astea!
      Am văzut că UKIP a dat tare în conservatori, liberali sunt cred că foarte jos!

      Ștergere
    2. Mihai Vasilescu26 mai 2014 la 14:30

      Pentru liberalii britanici a fost un dezastru (tot efectul unei coalitii de guvernare, dar si faptul ca ei se declara deschis foarte pro-europeni intr-un moment de mare euro-scepticism aici) Ei au scazut cu circa 7% si au ramas doar cu un singur euro - parlamentar, cand verzii au trei. Dar uite rezultatele, inclusiv compararatia (in procente) cu euro-parlamentarele precedente:
      1. UKIP (Farage) 27.5% (+11%) 23 locuri
      2. Labour 25.4% (+ 9.67%) 18 locuri
      3. Conservative 23.94% (- 3.8%) 18 locuri
      4. Greens 7.87% (-0.75%) 3 locuri
      5. Lib Dem 6.87% (-6.88%) 1 loc

      Ștergere
    3. Eu cred ca aici este adevarata ecuatie de inchis: Europa vrea schimbare; este nemultumita de vechile curente politice (de aceea si absurdul pretentiei de vot stanga-dreapta din Romania). Aceasta nemultumire anti-politica clasica a deschis drum "radicalilor" mai degraba decat "extremistilor". Pe acest fond este evident ca miscarile liberale (si retineti Liberalism inseamna libertate individuala si abia apoi, dar important, economie de piata; de citit JS Mill si mai ales von Hayek, Noua Iobagie sau Isaiah Berlin) sunt in recul. Are loc o deplasare spre zonele de margine, confruntationale. Aicie vedem cu adevarat in actiune dusmanii societatii deschise ai careia vasnici aparatori sunt liberalii. Ciudata afirmatia argirofila a Adina Valean cum ca ALDRE e cam de centru-stanga. Da, asa este pentru ca libertatile indiviuale sunt in pericol in fata populismului (care, va rog, nu este conservatorismul lui Churchill si nici macar cel al Tea Party, in fond mai liberal ecat Democratii lui Obama) si mai ales in fata lui LePen sau Farage. Vad chiar acum la TV populismul in actiune prin excluderea lui Radu Stroie pentru vina de a avea idei diferite de Antonescu/Johanis fata de strategia Paridului Liberal (sic!). Ma mira ca nimeni nu ecunoaste cinstit ca populismul este un corporatism de traditie fascista, o cooperare corporatii-stat (vezi reactiile economice ale guvernelor franceze, vezi sistemul banci-corporatii-politica reprezentat de UCD-UCS in Germania etc. Pe de alta parte, la fel de periculosi sunt si socialistii (iarasi, in frunte cu Democratii lui Obama) unde obsesia statului total, semi-politiensc (cica de dragul sigurantei cetateanului), statul mamos care da ca in Noaptea Furtunoasa a lui Caragiale, statul urias birocratic propavaduit de socialism. Economic atat popularii cat si socialistii ucid middle class-ul, baza liberalismului. Sunt de acord ca vin vremuri intunecate si liberalismul e pe duca. Dar nici ce se intampla acum in PNL nu poate justifica moral sau ca si inteese plecand de la aceste realitati. Este dincolo de inchipuire sa ii minti electoratul in asa hal; sa te juri cu mana pe inima ca ramai in ALDE, si apoi, dupa ce minciuna a dat roade, a doua zi dupa alegeri sa spui ca ai mintit si totusi pleci. Nu poti sa iti dai demisia si sa ramai la putere, executandu-ti in continuare adversarii interni. Nu poti sa iti recunosti erorile si apoi sa ramai agatat pentru a continua sa le faci. Cred ca PNL a murit azi. Va fi doar, penru un timp scurt, o alta pastise Basesciana, in gruparea "dreptei" existand doar datorita strainatatii si nu suportului popular. Dar din pacate nici nu mai este nimic in urma. Ne-am intors la statul partid, eventual cu doua grupari fraicide care nu pot fi realmente deosebite de politici (cu Nastase mult mai de dreapta ca Boc) ci numai prin tipul de oameni de la tata vacii.
      Si nu inteleg de ce sa fii PNL cand poti sa fii direct PDL sau PMP. Vae Victis.
      PS: il vad pe Antonescu din nou bucuros. De ce ? M

      Ștergere
    4. Perfect de acord. BIG LIKE :)

      Ștergere
  7. 1. Atitudinea lui Iohannis nu o înțeleg deloc.
    2. Majoritatea oamenilor a înțeles demult că Elena Udrea (cum scrie și M.V.) este o piază rea oriunde și oricînd. Cum de au acceptat să o mențină ? De asemenea și eu cred că Antonescu a greșit prea mult din infatuare.
    3. Dar cel mai grav este procentajul prezenților la vot; dacă mai scădem și voturile anulate se sjunge la vreo 30 %. Valoarea asta are o semnificație mai mare decît toate celelalte chestiuni.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ehehe dragii mosului... cate spagate intelectuale. Cate cuvinte inteligente care se doresc sa explice evidenta. Concis, anul asta Filantropica s-a jucat in Duminica Orbului. 1990 Reloaded.

    RăspundețiȘtergere
  9. 1) PNL + PPE+basescu = LOVE.Cred ca antonescu si-a pierdut mintile sau este de o ticalosie maxima.Nu poate fi catalogata decit JEGOASA (cuvintul este prea blind) decizia de a se afilia la PPE, dupa ce in campanie electorala, la brat cu liberalii europeni, a subliniat afilierea la grupul ALDE. Cum crezi ca se simte votantul PNL cind afla ca, " una vorbim si alta mancam"? Sau , cum crezi ca ar "da la imagine" sa va luati de toarta cu macovei si udrea?

    2) Mircea Diaconu a luat voturi de la oameni care sustin un candidat ce pare onest si motivat sa lupte cu sistemul ticalosit. Nu-l vad intorcindu-se in PNL. Cred ca oamenii care l-au votat nu erau nici psd-isti nici pnl-isti nici antenisti .Chestia cu A3 este o obsesie folosita frecvent de unii din dispret fata de alte opinii.
    3) Iohannis s-a retras din motive de bun simt (cred). De fapt , nu stiu de ce s-a bagat in jocul asta dimbovitean (cum a fost manipulat?)

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma tem sa nu avem scenariul din 2004,vrem sa scapam de PSD(Adrian Nastase) si dam peste Basescu!!
    Adica daca aduni PDL,PNL,PMP si Diaconu bati PSD!!Nu asta vrem?

    RăspundețiȘtergere
  11. Vad ca in logica lui JOE, ""dusmanul" nostru este PSD si trebuie sa"" facem totul""(adica sa fim si ticalosi- scopul scuza mijloacele) sa dam in ei, ca doar avem alternative sanatoase si demne de luat in seama.Ciudat cum se schimba parerile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi acum când divorţul sa pronunţat, cu cine eşti mai adversar?
      Cu cel cu care te-ai luat, din interes!
      USL s-a consumat după efortul nereuşit de a scăpa prin referendum de Băsescu!
      PNL rămâne în cealaltă parte a eşichierului politic împreună cu PDL , Forţa Civică .....PMP!
      Aşa este în viaţă!
      Cine nu înţelege, pierde!

      Ștergere
    2. Divortul s-a dorit de la inceput. A fost o casatorie de interes. Pentru mine e ne neinteles cum poti sa ai afinitati cu vechii adversari. Se prefigureaza un nou mariaj din interes. Morala mai exista sau ciolanul conteaza?.Problema este , cum poti sa te folosesti marsav de persoane onorabile (liberali europeni) , ca de votantii PNL nu se pune problema ca ai de dat socoteala. Oricum ei sunt asimilati cu votantii contra punga de 1 leu care nu stiu ce voteaza. A

      Ștergere
    3. este foarte greu de explicat moralmente cum faci anuntul dupa alegeri. pe cine ai mintit ? proprii alegatori ? proprii membri ? adica stiai ca acestia nu snt de acord si i-ai mintit ca sa ii pacalesti ? aici nici macar scopul nu scuza mijloacele. pentru ca scopul nu este al PNL ci al lui Basescu. acesta se chinuie de ani de zile sa distruga PNL. acum Antonescu a eliminat toti liberalii vechi si pe toti cei ce aveau idei diferite. ca in PCR ! care este viitorul PNL ? sa devina din unul din partidele de baza ale esicherului politic un partidulet in grupul "dreptei" coordonat de Basescu. Am arata ieri ca Liberalismul nu este dreapta populara. aaa, poti schimba doctrina cand membrii o cer (asa cum cu demnitate Basescu a mutat PD de la Socialisti la Populari si Voiculescu la Conservatori). dar nu o faci pentru un os mai mic decat il ai deja. l-am intrebat pe J de acum cateva luni daca poate crede cu onestitate ca Basescu il va sustine pe Antonescu la Presientie (desi nu vad ce bine aduce asta PNL sau votantilor sai). atunci, repet care este logica manevrei ? sa lupte mai bine cu stanga de la 15% decat o facea de la 20% ? sau sa o faca alaturi de Basescu ? Scuze unde este programul de dreapta la PDL sau PMP ? Ce avantaje propun aceste partide electoratului roman ? chiar si "lupta impotriva coruptiei" este dincolo de ridicol prin analiza statistica. daca acesta este statul pe care PNL il propune si il sprijina doar de dragul avantajelor personale presupuse doar de o minte bolnava de egocenrism (plus cateva locuri la Bruxelles pentru 2-3 neveste - primele 3 pozitii) atunci vai de noi. Repet, PNL a murit. Si a murit in stilul Basescu. Urat, murdar, cu nimicnicie (cum ar zice J). M
      PS: am fost membru PNL vre-o 16 ani.

      Ștergere
    4. si J, ce pierde ? un salariu tip sinecura ? o mica invarteala ? si cine pierde , tu ? nu ei pierd J, ei pierd. este la microbisti: pu poti explica de ce tii cu o echipa. dar o faci cu pasiune. si jucatornii, pe pasiunea ta se umplu de bani

      Ștergere