sâmbătă, 31 mai 2014

Retragerea lui Crin Antonescu

Crin Antonescu a declarat că se retrage din viaţa politică activă, renunţând la candidatura pentru preşedinţia României şi din cea de preşedinte interimar al PNL.

Ce se poate spune despre Crin Antonescu?

A fost unul din tineri oameni politici apăruţi după 1990. În anii '90 afişa părul lung de rocker, care-l făcea simpatic între tinerii contemporani. 

A dovedit un adevărat talent oratoric. Mi-l amintesc din Congresul PNL de alegeri din 2001, A ţinut un discurs strălucit, Tăriceanu unul foarte slab, dar jocurile erau făcute la nivel de organizaţii şi a devenit preşedinte Valeriu Stoica. N-a rezista şi s-a retras după un an!
La noi în PNL se poartă şi retragerea nu pierderea postului de lider.
Crin Antonescu este un  personaj singular în politica românească, nu s-a implicat în diverse afaceri, cum au făcut, fac şi vor face majoritatea politicienilor români.

A devenit preşedintele PNL în 2009, după eşuarea lui Tăriceanu să rămână la guvernare.

A ţinut discursuri strălucite în Parlament.
A reuşit să-l convingă pe Victor Ponta să formeze o coaliţie anti PDL, când aceştia erau pe cai mari, cu Băsescu conducând autoritar România. Vreau să amintesc că liderilor PSD le umblau fluturi prin cap şi se uitau la sondaje plăsmuite care-i dădeau cu peste 50%.

USL a fost o reuşită în primă instanţă. Pe fondul nemulţumirii generale, regimul Băsescu Boc s-a zdruncinat serios în iarna lui 2012, a urmat intermezzoul guvernării MRU şi prin votul de neîncredere în Parlament acesta a fost schimbat  de primul guvern USL, condus de Victor Ponta. 
A urmat atunci o decizie pripită, demiterea preşedintelui Băsescu. A fost făcută în grabă,  fără o pregătire prealabilă, cu o lipsă de comunicare externă foarte nepotrivită, şi exteriorul a rămas la tezele emise de susţinătorii preşedintelui demis. A contribuit şi gravul non combat al ministrului de interne Rus, eram în vară şi mobilizarea electorală era slabă, CCR era un preş la ordinele preşedintelui demis.

Crin Antonescu a comis eroarea să-şi pună în joc viitorul politic dacă preşedintele nu este demis prin referendum. Ca preşedinte interimar a comis erori, a dat declaraţii controversate, s-a implicat prea mult în campania de demitere nefiind deasupra politicii.

Eşecul demiterii preşedintelui Băsescu, cu un vot zdrobitor pentru demitere, dar insuficient pentru a depăşi un 50% fantezist al electoratului român, a însemnat un mare eşec la USL. Singura consecinţă valabilă a fost succesul zdrobitor al USL la parlamentarele din 2012. 
A urmat pactul de coabitare al lui Ponta cu Băsescu, iar Antonescu a avut slăbiciunea să nu iasă din combinaţia electorală a cu PSD. Putea să sprijine un guvern monocolor PSD, fără miniştri PNL. A urmat şi trocul cu Băsescu cu procurorii generali pe care Ponta l-a luat  fără a-l consulta pe Antonescu. Aici s-a mai produs un scurtcircuit. Era din ce în ce mai manifestă aroganţa PSD care nu-l mai dorea candidatul comun la prezidenţiale. 
Ruperea USL care era previzibilă, s-a realizat în momentul când Ponta  l-a refuzat pe Johannis viceprim ministru.
Lucrul acesta a produs dezamăgire în electoratul USL favorabil liberalilor. 
Au urmat erorile privind neincluderea lui Mircea Diaconu pe lista europarlamentară PNL şi pariul din nou periculos cu procentele de la europarlamentare.

Crin Antonescu a pierdut!

A demisionat, dar a luat câteva măsuri bune care dau un viitor partidului şi normalităţii vieţii noastre politice.
L-a convins pe Klaus Johannis  să revină asupra demisiei, a luat hotărârea bună de a asocia PNL cu familia popularilor europeni, ca principal partid de dreapta, în ciuda unor critici şi controverse. Cea mai importantă decizie este reunirea forţelor de dreapta din România într-un singur partid, lucru acceptat imediat de PDL şi de MRU şi Forţa Civică. Cred că şi cei de la PMP vor face pasul, siliţi de realităţile politice.

Crin Antonescu  a fost detestat de serviciile secrete, pentru că nu avea nicio legătură cu ele şi şefii lor se temeau de le ca preşedinte. Cred că Johannis nu este nici el în postura de a avea legătură cu acestea, poate doar dacă el şi familia lui au avut de gând să emigreze, dar cam atât. Sper ca aceste servicii să se preocupe de obiectul lor de activitate şi nu să mai facă politică în favoarea unui partid, cum au mai fost adesea bănuite.

Mulţi l-au urât şi detestat pe Crin Antonescu, martorii lui Băsescu îi inventaseră o poreclă infamantă, stupid din partea unuia al cărui nume te duce cu gândul la neplăceri fiziologice!
Era urât pentru că nu avea probleme şi pete în biografie, cum oameni mai în vârsta ca el, dar şi unii mai tineri le au!
I s-a reproşat că nu s-a distins în profesie. Păi a fost neîncetat politician de la 33 de ani, a renunţat la doctoratul în istorie pe care-l poate face oricând!

Unii politicieni români sfârşesc prin a fi detestaţi pentru că se agaţă de putere până când sunt alungaţi de alegători, membri de partid sau organe judiciare. 

Nu este cazul lui Crin Antonescu. El pleacă singur, pentru că a fost consecvent atunci când a promis ceva!


Cred că o să lase şi regrete! Mai ales cel care îl urau vârtos, pentru că nu mai au pe cine-şi vărsa veninul!

10 comentarii:

  1. Of, Joe, tu esti baiat bun, dar ca si femeile slabe, te indragostesti de cate un nenorocit care te bate, iti ia banii, te inseala si cand vine in sfarsit acasa beat te r...aza si tu zic : vai, e totusi baiat bun, uite cum ma iubeste.
    Expunerea ta de sus este plina de inexactitati istorice, interpretari personale comice si un wishfull thinking adolescentin. Joe, tampeniile nu se pot explica (v. Geoana) iar caracterul ori il ai ori nu (si nu vorbesc aici de lipsa de minciuna, fair play, corectitudaine etc pe care un om politic constient nu si le poate permite pentru ca, nu este asa, Parisul merita o liturghie; vorbesc de forta interioara de a alege o cale pentru un obiectiv real, nu vre-o prosie personala, si de a avea puerea de a o duce la capat. Gen Bratianu, Stalin, Churchil, Reagan, Schuman. Uite, Basescu are asta. Pacat ca nu are si un obiectiv real, maret chiar si cu minuscule. Asta il face mic si odios). Antonescu a mereu n om mic. A fost pus presedinte al PNL de catre o revolta interna suparata de influenta totala a lui Olteanu si mai ales Andronic asupra lui Tariceanu. A fost ales tocmai pentru ca la nivel personal era un un zero. A primit un partid puternic, inchegat si pe care toata prigoana din guvernarea Boc nu l-a zgaltait. A lasat un partid mic, fracturat, speriat in care totti liberalii vechi, veterani, cu spinarea tare au fost ori dati afar ori sacrificati fara un gest. A lichidat PNL si l-a bagat in gruparea tuturor Basistilor. Dupa alegeri, cand Basescu o sa fie Prim Ministru, Udrea va fii prim-vicepresedinte si un anonim presedinte al PNL. Asa ca nu, nu cred ca PNL a iesit intarit. Cred ca numai a iesit. M

    RăspundețiȘtergere
  2. Unde ai vazut tu onoare la un politician roman !!!??? Il santajeaza cu ceva inregistrari Bercea Mondialu, ramine sa afli de unde a primit asta inregistrarile, in loc de 280.000 euroi. Geamparale politice, mai ramine de vazut cit rezista neamtzu saracu pe Dimbovita.

    RăspundețiȘtergere
  3. Esti in mare eroare Crinache-Cacarau nu putea sa aibe un altfel de sfarsit. Daca era de onoare isi dadea demisia cand a promis in fata natiunii atunci cu Basescu. Valorile se formeaza pana-n 33 ani ,el a fost un profesoras de tara ,pocherist inascut cu dictie si sarm la vorbire ca profesorii,atat. Cu primirea foloaselor necuvenite de la Stanisoara si Becali are doua generatii rezolvate ca trai ,la fel ca si Pontache ( macar aici stim din MH ce se trimitea ...) Sa demonstrat ca nu avea nimic in cap cand a fost o luna presedinte interimar....dm salut colegul care te contrazice mai dur ca mine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce aveti cu Domnul Negut? Daca nu s-ar expune in public, ce ati mai comenta? Fiecare dintre noi are dreptul la simpatii, inclusiv politice, care ar trebui sa nu fie contestate prin logici axiomatice. Sa le consideram si pe acestea ca indragostiri sentimentale!....Mai ales ca il iubiti si de aceea il cititi. Stiu si ca pe multi dintre Dumneavoastra si Domnul Negut va iubeste. Dar ce iubire cu nabadai este intre intelectuali fini si incisivi!...Asevarul este ca si eu citesc postarile Domnului Negut si pentru comentariile Dumneavoastra. Asa ca va rog sa continuati, nu luati in seama cu ce am inceput.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc stimabile!
      Păcat că nu vă dezvăluiţi identitatea!
      Mai ales la postări aprobative!
      Puteţi semna la capăt, dacă nu direct, nu-i nicio problemă!

      Ștergere
  5. Nu prea îmi vine să cred într-o retragere definitivă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu cred la fel.Cind nu ne vom mai astepta, va aparea pe cai albi. Este un tip diabolic, razbunator si setos de putere. Altceva nu stie sa faca, Chestia cu doctoratul in istorie este ideia lui Joe care il vede ca pe un istoric de marca. Dupa opinia mea, antonescu este doar un bun jucator de pocker cu experienta in jocuri de orice fel. A

      Ștergere
  6. Multumesc pentru "Stimabile" Sper sa nu fie ales sub influenta concitadinului Dumneavoastra ILC. Am postat comentarii destul de rar, deoarece nu voiam sa stric farmecul impunsaturilor unor ilustri colegi ai Dumneavoastra, care va motivau sa continuati si mai frumos. Si in continuare voi semna tot ca Anonim, deoarece primesc sa fiu regalat fara preconditii. Astazi, pentru ca va respect dorinta, voi semna in clar: Alexandru Botu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate domn,
      Vă mulţumesc pentru declinarea identităţii!
      Îl iubesc prea mult pe geniul concitadin ca să-l iau în răspăr!
      Stimabile şi onorabile nu au nimic peiorativ, doar o formulare anacronică şi vetustă, când românii erau mai civilizaţi, chiar dacă la începuturile modernităţii.
      Mi-ar plăceaca oamenii să se comporte cu respect faţă de preopinenţi chiar şi dacă au opinii diferite!
      Din acest punct de vedere trebuie să revenim la începuturi.
      Inclusiv la respectul din vremea adolescenţei noastre când aristocraţia unui liceu era constituită din olimpicii, la română, fizică sau matematică, etc, nu derbedeii şi fiii de bani gata şi burtăverzimea ciocoiască a actualităţii!

      Ștergere
    2. bine zis, Joe! L

      Ștergere