miercuri, 28 mai 2014

Unificarea dreptei

Au trecut alegerile parlamentare şi ecourile rezultatelor încă se aud.

PSD a reuşit un rezultat foarte bun, dar nu atât de bun pe cât se aşteptau. Una este exit poll-ul cu 43%, alta este rezultatul de 37,6%!

Dezastrul s-a produs la dreapta! 
PNL nu a obţinut decât 15% cu 5 procente sub ţinta propusă, care a dus la demisia conducerii liberale în frunte cu Crin Antonescu. PDL a făcut 12,2%,  rezultat bun după cât a fost de hărtănit de Băsescu şi PMP. Rezultatul de 6,2% al PMP ne spune că Traian Băsescu nu mai are un cuvânt de spus, nu a reuşit destructurarea PDL şi rezultatul partidului doamnei Udrea, în primul rând este o dezamăgire. MRU cu Forţa Civica a reuşit un minuscul 2%, care îl îndeamnă la negocieri pentru o fuziune.

Din marele dezastru al dreptei se conturează o învăţătură. Toate partidele din partea dreaptă apar fărâmiţate faţă de  colosul din stânga.

De ce?
Sunt explicaţii istorice. După Decembrie1989 în România s-au reînfiinţat partidele politice în noile condiţii de democraţie.
Au fost reînfiinţate cele trei partide istorice interbelice, PNL, PNŢCD şi PSD. PSD a cunoscut o pantă ascendentă culminând cu victoria Convenţiei Democratice din România în1996. PNL a fost simpatizat iniţial, în 1990 dar volutele şi erorile din 1992 l-au scos din Parlament în 1992 şi doar CDR l-a repus în funcţiunea. Moartea lui Corneliu Coposu care a avut ecou în coalizarea forţelor reformiste conducându-le la victoria istorică din 1996 nu a avut repercusiuni pozitive în PNŢCD. A rămas un partid mult prea cantonat în trecut şi cu foarte proastă politică de cadre, vanitatea epigonilor lui Coposu de după 1996 a dus partidul la dezastrul din 2000 şi ieşirea din politica României. Acum este doar istorie, cel care-l conduce azi nu are nicio legătură cu trecutul partidului, doar îndemânări avocăţeşti.

PNL s-a adunat, după 1996, din tot felul de partiduleţe cu sufixe liberale datorită, în primul rând, înţelepciunii preşedintelui Mircea Ionescu Quintus. Drept mulţumire securiştii i-au dezgropat slăbiciunile din vremea comunismului, unuia care făcuse Canalul. La fel şi alţi lideri liberali erau catalogaţi drept colaboraţionişti, în timp ce marii profitorii ai comunismului stăteau bine mersi în FSN de parcă usturoi nu mâncaseră şi gura nu le mirosea. PNL a rămas până azi cea mai importantă forţă politică de pe dreapta eşichierului politic românesc.

Al treilea partid istoric PSD s-a reunit cu urmaşul post-comunist al trecutului pecerist şi a devenit partidul de stânga mare şi important numit tot PSD, cel istoric l-a blagoslovit cu numele şi un trecut de onorabilitate, ştiut fiind că liderii social democraţi interbelici au pierit în puşcării pentru că au refuzat colaboraţionismul cu peceriştii bolşevici.

PD desprins din FSN în 1992 de către Petre Roman a comis tot felul tribulaţii în politica românească. El a reprezentat stânga pragmatică care intrat în majoritatea guvernamentală cu CDR în 1996. Acest partid şi-a adus contribuţia importantă în subminarea prestigiului PNŢCD prin populistul Traian Băsescu. Acesta a pus un bolovan important la dezintegrarea acestui partid istoric. Preluat de acelaşi Traian Băsescu a intrat în ca partener junior în coaliţia cu PNL numită DA în 2003 împotriva colosului PSD instaurat în 2000 la guvernarea României. Victoria istorică a lui Traian Băsescu în 2004 şi guvernarea PNL - PD a dus la creşterea importanţei acestui partid,. Prin viclene acţiuni băsesciene, agresive şi false promovări ale miniştrilor pedişti, PD a crescut electoral cancerizând pe liberali. Obiectivul lui Traian Băsescu era destructurarea PNL, ultimul partid istoric, fără trecutul ruşinos ale celorlalte partide româneşti. Operaţiunea nu a reuşit şi datorită unei situaţii economice foarte bune, a unei guvernări reuşite care i-au mărit popularitatea. Operaţiunea de destructurare a continuat şi un fracţiune condusă de Stolojan, numită Partidul Liberal Democrat a reuşit un rezultat extrem de onorabil la primele europarlamentare din 2007. Atunci PNL s-a aflat într-o imensă primejdie de a urma soarta PNŢCD. Intempestivul Traian Băsescu a decis fuziunea PD cu PLD devenit PDL cu care a guvernat extrem de controversat pe perioada crizei economice până în 2012. Rezultatul extraordinar al PDL de 33% din 2008 a depăşit şi estimarea optimistă a lui Traian Băsescu din 2003 care promitea un 25% pentru PD!

Guvernarea minoritară cu trădători de la opoziţie a PDL cu măsuri dure şi discutabile a dus la coalizarea USL dintre PNL şi PSD. Obiectivul răsturnării guvernării regimului Băsescu s-a îndeplinit acum 2 ani când a fost învestit şi i-a luat locul guvernul USL cu Victor Ponta prim ministru. Însă obiectivul principal al acestei coaliţii nu s-a îndeplinit, demiterea lui Traian Băsescu prin referendum nu a reuşit. Ultimul obiectiv al USL a fost reuşita în alegerile parlamentare din decembrie 2012. Anacronismul acestei coaliţii s-a văzut imediat după semnarea coabitării Băsescu - Ponta, PNL trebuia să părăsească atunci guvernarea şi să se definească partid de opoziţie, în primă fază prin susţinerea guvernului Ponta ca apoi să ia o atitudine din ce în ce mai critică. Nu s-a întâmplat aşa şi PNL a înregistrat catastrofa de a nu atinge cifra de 20% în sufragiul europarlamentare.

Aşa că măsurile întreprinse de liderii partidelor de dreapta după eşecul din 25 mai, 2014 sunt binevenite!
Este clară nevoia definirii unei partid mare pe partea dreaptă a eşichierului românesc.  Sunt uimit că oameni cu convingeri liberali sunt atât de radicali în contestarea acestei acţiuni de unificare.
În fond PNL şi PDL împărtăşesc concepţii ideologice apropiate. PDL pe lângă multe măsuri controversate şi controversabile a făcut un cod al muncii mai flexibil, care subminează dictatura sindicală şi dă oportunităţi afacerilor. În această eventuală fuziune eu nu văd mari piedici. Liderul PDL este Vasile Blaga, considerat cel mai echilibrat lider pedelist, Traian Băsescu, autorul fărâmiţării dreptei prin intervenţiile sale abuzive nu mai este parte a jocului. PMP valorează electoral mai puţin de jumătate decât PDL. Cred că este necesară crearea unui masiv de dreapta care să contracareze colosul de stânga. Sunt opţiuni ideologice şi de guvernare care despart categoric PSD de cei aflaţi la dreapta. Problema cea mai serioasă a PSD este corupţia vătafilor de judeţ, numiţi de mass media baroni, denumire nemeritată şi pozitivă!

Altă controversă creată este şi trecerea PNL la familia europeană a popularilor. Rămânerea la liberali europeni ALDE, care avea ca principal pilon pe liberalii britanici, devine caducă. Britanicii vor trimite doar un liberal la Parlamentul European! Au fost canibalizaţi de extremiştii de la UKIP. Este interesant în context că singurele ţări cu o manifestare majoritar xenofobă prin UKIP-ul britanic şi Frontul Naţional francez sunt aceste ţări cu cel mai important trecut colonialist şi imperialist. Să conteze şi acest fapt în ecuaţia opţiunilor electorale? Poate?

PNL este singurul partid de dreapta de la reapariţia sa de după 1989. Aşa că revenirea în familia partidelor de dreapta nu este vreun exotism. Aşa că la PPE românii vor trimite exact 15 europarlamentari, socotindu-i pe cei de la PNL, PDL, PMP şi minoritarii de la UDMR. Este un număr care depăşeşte aşteptările acestora!
Rămâne ca şi Mircea Diaconu să facă o decizie, am înţeles că ar vrea la ALDE, la Watson, care din păcate este în afara PE! Văd că polsterii - sondorii  de tip Dâncu dau pe Mircea Diaconu ca un experiment nereuşit al acestui partid. Analizele arată că Diaconu a fost votat covârşitor la oraşe, deci voturile sale au rupt cel puţin 3 procente şi de la liberali. Cifrele de la Argeş arată că reprezentantul PNL la candidatura Preşedinţiei Consiliului Judeţean a luat cu cel puţin 3,5% procente mai mult decât PNL la europarlamentare. Simpatizanţi liberali l-au votat pe Popa şi pe Diaconu ca liberal!

Pe de altă parte mă surprinde atitudinea negativă a unora dintre prietenii mei la astfel de iniţiative. Pragmatismul unora ar trebui să prevaleze resentimentelor personale.

România are şi şansa că nu mai există partide antisistem sau extremiste, care să mai aibă pondere. Temerile din anul electoral 2000 au dispărut. Deschiderile  prin alăturarea la UE a României au lecuit multe xenofobii româneşti, mai ales atunci când eşti tu victima acestor resentimente! 

Cred că reunificarea dreptei într-un singur partid ar fi benefică pentru electoratul românesc. Nu mai sunt dileme privind persoane. Singura care putea trezi resentimente puternice iese în 6 luni din politica mare. Dacă se vor negocia peroane şi nu principii ar fi extrem de contraproductiv.  Nu mai este loc de resentimente şi idiosincrazii privind pe unii sau pe alţii.


Un mare partid de dreapta este un deziderat realizabil şi necesar. 

19 comentarii:

  1. Quem deus vult perdere, dementat prius
    M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Full correct !!!

      Sau pe romaneste:

      Bula învârte în neştire, neobosit, un sac cu şoareci. E întrebat ce are acolo. „Soareci", răspunde Bulă. „Şi de ce-i învârţi?" „Dacă nu-i învârt, se organizează şi-mi mănâncă sacul".
      Joe , o sa ai ameteli mari, ca jena nu mai ai demult...sau pe nemteste:

      Ist der Ruf erst ruiniert, lebt es sich ganz ungeniert,

      Dupa ce ti-ai pierdut onoarea, poti trai fara nici o jena ( sau, nu mai ai ce pierde )

      Ștergere
    2. Mihai Vasilescu28 mai 2014 la 13:00

      Sa nu fim asa de aspri! "Ruf" se traduce totusi mai bine cu "reputatie" decat "onoare". Este plauzibil ca Joe sa-si fi pierdut "reputatia" de analist politic, dar asta nu inseamna ca si-a pierdut onoarea. Sunt sigur ca prietenul nostru Joe are un solid "Ehrgefühl" - simt al onoarei. Analizele lui politice pot fi gresite, dar nu sunt rau intentionate sau manate de interese meschine, asa ca nu-i afecteaza onoarea.

      Ștergere
    3. Mihai Vasilescu28 mai 2014 la 13:20

      Draga M, mi se pare foarte potrivit aforismul, in momentul de fata, pentru multi lideri politici din Romania. Inteleg ca la unii dintre acestia te referi. Sau... am inteles cumva gresit?

      Ștergere
    4. De tradus se poate traduce si asa, dar insemana de fapt onoare... In plus e vorba de onoarea pierduta de Crin si ai lui, tu ce crezi ca gindeste Verhofstadt, care statea acum 6 saptamini cu Crin la conf de presa , si auzea cum liberalii, 129 de ani, noi pe viata liberali, in ALDE, onoare, etc. bla-bla. Nu si-a facut doar lui rau, sau PNL-ului, a mai pus o stampila pe romani, care si asa ... Joe nu si-a pierdut nici onoarea nici reputatia. El e la vinatoare de "bolsevici", singura caracteristica pe care trebuie sa o aiba unul de dreapta, pe linga carnetul de sofer, dar cum el n-are asa ceva, sigur ca se concentreza pe vinat !

      Ștergere
  2. Exceptionala prezentare,superb.. . Bravo ! Am o nelamurire totusi,spui " " ca PSD istii au baroni denumiti de mass media nemeritat si pozitivi ? " Cum nemeritati,cum pozitivi ? Inca nu vezi ce facea Duicu sau Nicusor Constantinescu la Cta ? Din contra ,mass media are dreptate ,cum pozitiva ? Explica-mi te rog...restul la superlativ,batrane ...pnl ist ( sau pontist acum ?...dm.

    RăspundețiȘtergere
  3. M.Diaconu a luat voturile de la cei care au votat PPDD , PRM ,Gigi Becali si la cei fara duh ,care voteaza aiurea in functie de ce-au in creier in acel moment.PNL ,cu sau fara MD, acelasi scor lua-asta e la ora actuala putere PNL-ului si asa a fost mai tot timpul.La conjuctura actuala e un scor bun .MD la aceste alegeri a fost un DD din vara 2012.

    RăspundețiȘtergere
  4. Joe, este primul tău comentariu politic cu care sunt de acord. Cu rezerva că nu cred in părăsirea scenei politice de către persoana care, crezi tu, ar putea trezi resentimente puternice, în 6 luni!
    Ce ai păţit, nu mai urmăreşti Antena 3, care dăunează grav sănătăţii psihice?

    RăspundețiȘtergere
  5. Joe, vad ca in sustinerea ta cu naivitate a constructiei dreptei in forma existenta(alta nu prea exista pentru a da un cadidat la prezidentiale adica antonescu), ti-ai cistigat simpatia aplaudacilor basisti. Nu are rost sa mai comentam fixatiile, obsesiile lor. Priveste realitatea. O dreapta trebuie construita pentru ca nu e de acceptat un partid stat PSD (care cu siguranta nu va rezolva problemele singur). Ne amintim ce inseamna partidul stat in ultima vreme (vezi noii-vechi aliati PDL). Imi amintesc ca, de curind comentai pe blogul tau ca (citez aprox) cind un divort s-a pronuntat, vechiul partener iti devine (automat) cel mai crincen adversar. Pai cum ramane Joe, cu vechii parteneri PDL de care ati divortat si acum ii reevaluati? V-ati pierdut memoria?. Da, sa se construiasca dreapta, dar ma tem ca din cioburile din paharul lui basescu nu se poate face mare lucru decat o abureala.Noii vostri aliati sunt clonele lui basescu , il au in suflet si ii vor aplica politicile demente. Sa nu incepeti iar sa pacaliti cu cresterea nivelului de trai + alte lucruri minunate, ca mintiti iarasi cu nerusinare. Directivele UE privind lupta politica sunt clare, numai ca acolo in parlamentul european lupta poate fi cit de cit onesta, neexceptind unele "coabitari", pe cind aici, lupta politica intre stanga si dreapta se desfasoara " corp la corp- pe viata si pe moarte". Se vor certa ca chiorii pe ciolan sau vor face compromisuri de moment(pina cind sacii vor fi urcati in caruta). Vom asista iarasi la discursuri tupeiste incrincenate si la hirdaie de zoaie. Asta e politica romaneasca. Ca un sfat, scoateti N din sigla partidului si spuneti ca nu mai sunteti liberali, ci ati intrat in malaxorul PPE.
    Good luck! A

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihai Vasilescu28 mai 2014 la 13:46

      Ca veni vorba de minciuni ale politicienilor, iata un banc cu o relevanta limitata in context, recunosc, dar amuzant.
      Acum multi ani, un taran, intrebat cu cine o sa voteze a raspuns ferm: eu, cu comunistii. Pai de ce, bade Gheorghe?
      Noa, pai taranistii au zis ca ne fac un pod. Vezi dumneata pod? Liberalii au zis ca ne fac moara noua si e tot aia veche. Comunistii au zis ca ne iau tot si ne-au luat tot. Numa' astia se tin de cuvant.
      Si acum, o remarca mai in context: mi se pare absurda aducerea in discutie a comunismului in tot felul de situatii in care nu are nici un rost, dar mi se pare absurda si aducerea in discutie a "basismului" cand asta chiar nu se mai justifica.


      Ștergere
    2. Joe, văd că "susţinerea ta naivă" a atras comentariile a doi anonimi. Eu sunt anonimul "aplaudac băsist". Părerea mea este că celălalt anonim (cel antibăsist şi probabil adulator de antene) vrea o "dreaptă" fără cioburile băsiste (PDL, PMP, MRU) şi probabil, în viziunea sa adevărata "dreaptă" se face tot cu psd-ul.
      Eu îmi aduc aminte cu nostalgie (cum trece timpul..) de ruperea alianţei DA de către marele liberal trădiceanu, care a preferat parteneriat cu psd nu cu BASESCU care l-a făcut Premier (ne amintim că Băsescu a câştigat alegerile, nu alianţa DA). În loc să se certe "ca chiorii pe ciolan", PNL şi cioburile băsiste ar trebui să se uite la antene şi PNL să renunţe la litera N???

      Ștergere
    3. Amice, bati rau cimpii.
      1) Nu sunt adulator de antene, dar nici nu baga capul in sac cind vezi documente si fapte ale politicienilor (de orice culoare ). Poate preferi sa privesti posturi care baga lucrurile sub pres, astfel incit sa crezi ce te ""coafeaza" ca aplaudac basist cum te recomanzi.
      2) Nu ai inteles nimic din comentariul meu. NU VREAU O DREAPTA CU PSD -UL. Tocmai ce spuneam viceversa, dar remarcam "calitatile" componentilor noii drepte.
      Asa ca, citeste cu atentie , nu te mai inflama degeaba si nejustificat.A

      Ștergere
  6. - Joe, desigur că în politică se poate orice. Dar dacă admiți nesimțirea, interesul personal, imoralitatea, minciuna la idolii tăi falși trebuie să le accepți și la cei pe care îi consideri adversari. De asemenea orice critică a ta (sau a altora) la adresa unora devine nulă și a neavenită dacă ești partizanul altora !
    - Mă irită categorisirea asta cu partide de dreapta sau de stînga; așa ceva nu există în România. Toți sunt de dreapta cînd e vorba de furat și ploconit la UE și NATO. Englezii au trei partide comuniste, desigur fără importanță și chiar în discordie, dar măcar au și nuanța asta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mihai, ma refeream nu la Joe, aflat departe in lumea lui ci la Antonescu si PNL si toti cei ce aplauda evenimentele. Pentru ca eu cred ca acum, dupa lichidarea PNL, urmeaza PSD (nu pentru ca este socialist , "de stanga" cum se zice pe Raul cu Stejari) ci pentru ca a ramas singura constructie politica puternica, care se poate opune pe fata Sitemului.
    In acelasi nota, mai putem folosi si Mane Tekel Fares
    M

    RăspundețiȘtergere
  8. Ştiam că postarea mea va trezi multe discuţii şi comentarii!
    Unii zic într-un fel , alţii în alt fel!
    Mă uit la madam Guseth,deontoloagă nemulţumită! După respectiva probabil că Băsescu ar trebui îmbălsămat şi fixat la Cotroceni că a pus jordia pe corupţi, uitând doamna că doar pe unii corupţi.
    Trezirea liberalilor şi a întregului spectru anti PSD văd că irită pe mulţi care sunt oameni ai acestei opţiuni. PSD reprezintă Sistemul corupt, lacom care nu-şi uită originea ante decembristă!
    Apropo dm nu a înţeles că denumirea de baroni este onorantă, ei de fapt sunt nişte vechili nesimţiţi, fără scrupule, ahtiaţi după bogaţia obţinută prin jaf. Aceşti ciocoi nu sunt exclusiv prin PSD, s-au răspândit şi au cancerizat şi dreapta, pe la PDL sau PNL. Pe cei de la PDL i-a uitat justiţia, unii mai mici sunt acum sub scrutinat să aşteptăm şi şalăii graşi tip Videanu şi Berceanu, ciocoi hulpavi naţionali şi pe madam Udrea care s-a luptat cu banii ţării când era lipsă. Îl văd acum la tv şi pe faimosul Pinalti la DNA, cel care a dat jos vo' treij dă kile de când se plimba cu telegondola cu Nuţica.
    E timp pentru toate şi pentru toţi.
    Antonescu şi-ar fi pierdut onoarea dacă nu ar fi făcut acest lucru simplu şi clar reunirea forţelor de dreapta.
    Că mai rămâne în cărţi depinde de el, mizând pe unele a pierdut, s-ar putea acum să dea de cele câştigătoare.
    Faptul că toţi frustraţii de la PSD, lătrăii tip Tăriceanu (vai de el!), Antena3 şi ROTV au intrat în fibrilaţie indică faptul că se tem!
    Le este frică că n-o să încalece România cum îşi doresc!
    Marele duşman ale României nu mai este Băsescu a devenit Antonescu (Dixit Gâdea şi ejusdem farinae)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Joe, vocabularul asta proletar impreuna cu discursul anti-chiaburi l-ai luat de la intelectualul Miahiescu in diatriba sa anti-pensionari ? Sau este doar o reactie tip Ion sau Rascoala in viziunea Stancu ? Ca nu prea ma pricep la dreapta.
      :)

      Ștergere
    2. sunt mandru ca nu am stiut !

      Ștergere
  9. Joe , ai o fixatie cu A3(ca unii comentatori iritati). Le mai ai cu democratia, liberatatea de opinii etc sau te-ai molipsit ? Pai zic ca sa lasam pe altii sa incalece Romania, daca asta e tinta. Alte idealuri nu mai avem?A

    RăspundețiȘtergere