duminică, 20 iulie 2014

Doi ani de la referendum

La 29 iulie se vor împlini doi ani de la ziua referendumului de demitere al preşedintelui Băsescu.

Gândurile îmi sunt provocate şi de un interviu în Dilema veche al jurnalistului Petre Iancu, de la Deutsche Welle.

Evenimentele care au precedat acest eveniment politic a au avut interpretări diferite la 180 de grade, funcţie de tabăra implicată.

Ce se poate spune despre aceste desfăşurări după doi ani?

Înfiinţarea USL a avut ca obiective şi pe acesta, demiterea preşedintelui Băsescu, în afara câştigării alegerilor parlamentare din toamna lui 1912.

Că procedura de demitere a preşedintelui a fost grăbită şi neinspirată. 
De ea se face vinovat în primul rând prim ministrul Ponta, nu şi Crin Antonescu, care a avut parte de foarte neinspirat intermezzo prezidenţial, atacat şi de media prietenă preşedintelui Băsescu, adică aproape toate ziarele importante şi câteva canale de televiziune.  
Nu poţi să provoci un asemenea eveniment politic în mijlocul verii., când lumea este cu gândul la concedii. Şi în această situaţie specială un număr enorm de români au participat la referendum. Soluţia prezenţei obligatorii a jumătate din electorat a fost iarăşi o problemă controversată. Prezenţa a 8,5 milioane de votanţi nu a fost suficientă după datele furnizate de pomposul imbecil ministru de interne Rus, una din marile catastrofe ale anului 2012! 
Şi în aceste condiţii, în care toate statisticile serioase arătau că românii sunt mai puţini ca în 1990, a fost acceptată o cifră care nu era acoperită de realitate.

Şi Victor Ponta a mai primit de la Comisia UE şi nişte indicaţii speciale, care au facilitat menţinerea lui Traian Băsescu în funcţie.

Şi în aceste condiţii Curtea Constituţională a pregetat, speriată de numărul enorm al votanţilor anti Băsescu.

Până la urmă referendumul a fost invalidat şi Băsescu a fost repus în funcţie şi ne-a păstorit şi ne mai păstoreşte în stilul său specific încă 2 ani jumate! Obiectivul lui Ponta de a umbla nestingherit pe la UE nu a fost îndeplinit. În schimb Băsescu a avut grijă să-l chinuiască e cu jocul lui lipsit complet de fair-play şi raţionalitate.

Alegaţiile taberei pro-Băsescu au fost dintre cele mai mari gogoriţe propagandistice post decembriste. 

Ideea unei lovituri de stat care a fost persuasiv şi extrem de iresponsabil difuzată în Occident. 
Ea este una din operaţiile de otrăvire propagandistică cu efecte similare cu mineriadele. 
Există iresponsabili printre care jurnalistul mai sus menţionat şi mai ales Vladimir Tismăneanu, un sinecurist obraznic şi neruşinat al regimului Băsescu care susţin această teză stupidă în continuare.

Teoria loviturii de stat a prins, au fost înşelaţi şi europenii şi americanii prin ambasadorul Gitenstein, care ulterior şi-a nuanţat opiniile. Cel mai jenant moment a fost ocazionat de vizita lui Gordon de la State Department, ca un paşă venit să mazilească pe domn ca-n vremea fanarioţilor, rău informat şi arogant, dăunând filo-americanismului genetic al românilor! 
Toată această apă de ploaie propagandistică s-a scurs şi în ea mai cred doar unii, care nu au contact cu realităţile româneşti. O lovitură de stat în care toate deciziile s-au luat prin vot în Parlament, cu ajutorul unei majorităţi false, cum la fel s-a guvernat cinic în perioada Boc Băsescu!

Cu un preşedinte suspendat de Parlament care a putut să-şi exprime opinia în acest for şi să se apere, cu o Curte Constituţională care a aprobat toate acţiunile Parlamentului, cu decizia finală acesteia de a-l reînscăuna pe Băsescu, respins de 90% din cei care au votat, cu toate apelurile şi prezenţa media a lui Traian Băsescu care a convins pe unii să boicoteze referendumul, de notat minoritatea maghiară azi prezentă la guvernare! 
Aceasta este lovitura de stat, aferim de asemenea lovituri de stat!

Cineva prezent în acea vară foarte fierbinte din punct de vedere politic, revenit azi fără să ştie ce s-a mai întâmplat pe la noi, ar fi într-o foarte mare dilemă.

Pentru că alianţa politică dintre PSD şi PNL nu  mai există! Ea a fost boicotată cu cinism de către Victor Ponta şi PSD. După victoria categorică la alegerile parlamentare a USL, noul guvern Ponta , avea miniştrii PSD care au parazitat ministerele economice importante deţinute de PNL. Pentru că Ponta, necruţătorul inamic al lui Băsescu a negociat şi compromis cu acesta un acord de coabitare, respins de Antonescu, pentru că Ponta a negociat procurorii şefi cu acelaşi Traian Băsescu!

USL s-a spart în momentul respingerii de către Victor Ponta a prezenţei lui Johannis ca vice-prim ministru! Oricum PSD nu avea de gând să-l mai susţină pe Antonescu la preşedinţie. Crin Antonescu a devenit inamicul numărul unu al propagandei pesediste de la Antena 3 şi România tv. El a comis eroarea de a face pariuri necâştigătoare cu procentele PNL la Europarlamentare, neluând în considerare şi factorul Mircea Diaconu, candidat independent care a luat voturi ce trebuiau să ajungă la PNL. Aşa că Antonescu  a trebuit să se retragă de la conducerea PNL şi de la candidatura la preşedinţie. 
A făcut două mişcări politice controversate trecerea la PPE a PNL şi decizia fuziunii partidelor de pe partea dreaptă a eşichierului politic românesc a PNL cu PDL. Foşti adversari politici vor constitui partidul de pe partea dreaptă menit să contracareze PSD pe partea stângă. Klaus Johannis a preluat conducerea PNL şi devine cel mai probabil candidat prezidenţial al coaliţiei de dreapta. 

Tentativele lui Antonescu de a reveni acum din nou în actualitatea politică este jenantă, el trebuie să aibă răbdare. Este învins de propriile sale calcule eronate, respins de electoratul USL şi nu-l ajută doar peroraţia, trebuie să beneficieze de încrederea electoratului. Trebuie să aibă răbdare şi este nevoie de un sabbatical (concediu), cum spun americanii!

Pe partea susţinătorilor lui Băsescu lucrurile sunt la fel de încurcate. MRU fuzionează cu Forţa Civică la PDL şi intră în viitorul partid care va fi numit ...PNL!! 
Udrea a pierdut şefia PDL şi de aceea Băsescu i-a inventat un partid PMP care acum cu demisiile şi scandalurile aferente tinde spre zero simpatii. Băsescu are mari probleme ca viitor chiabur, proprietar de terenuri agricole cu origini necurate, fratele lui a intrat la arest pentru mari afaceri de corupţie cu mafia ţigănească. Finalul său de mandat apare din ce în ce mai jenant. Doar camarile mafiotă din jurul lui mai crede în el cu multă ipocrizie aferentă.

Ce va fi?

O victorie a lui Ponta în prezidenţialele din toamnă îl vor transforma într-un Băsescu doi, dat fiind că vine din frunte executivului şi vrea şi el un pseudo Boc ca prim ministru!

O victorie a lui Johannis va avea un ecou internaţional foarte pozitiv, el se va comporta normal, nu va interfera cu guvernul şi România va evolua mai bine.

Rămâne ca românii să decidă care este soluţia optimă!


Sper în mintea de pe urmă a românilor!




15 comentarii:

  1. Nici recensămîntul din Octombrie 2011 nu a fost serios, a fost un fiasco, ceva ridicol. Nici după trei ani nu au reușit să publice niște rezultate complete, coerente, sigure și nici nu se va putea vreodată cu așa hal de organizare, execuție și prelucrare a datelor.
    Iar de referendumul respectiv la vremea aceea puțini s-au interesat. A fost o țigănie: nimeni nu a putut prezenta niște date numerice corecte.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dear George Littlewart,

    Thank you for your kind support. We subscribe to your fuck EU attitude. Only the Russian agents suggested it was us not EU. We never went back on our statements regarding the over 1m votes fraud and our support to the legality of the democratic process against the destabilizing coup d'etat of the elected Parliament. Parliament power should be abolished when is dominated by political parties disagreeing with the values of a pure democracy. An un-dependent Parliament is to be weary.
    As for Mr. Johanis we are sorry to inform you that although we agree he me look better to the interest of other countries then Romania, in the very words of Morpheus, He is Not the One. The Trinity found the Neo. Or Neo B in slang.
    But we are sure the Romanians themselves will choose the optimal solution. Like always did.

    We, your truly and uninterested friends from Narnia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Proper Nouns, can not be translated. You are impolite, ori a fost o gluma proasta.A

      Ștergere
    2. NO, no , nu traducere. integrare culturala

      Ștergere
    3. немногобородавка !

      Ștergere
    4. Poliglot? "multicultural"?!?!?

      Ștergere
  3. Fostul tau coleg20 iulie 2014 la 17:09

    Marile idei din articol sunt luate de la mine: merci pentru recunoastere! Ti-am mai spus dar vad ca nu pricepi: cvorumul la referendum a fost introdus de catreDAN SOVA, in idea ca adrian nastase va castiga alegerile, pentru ca nimeni sa nu il mai clinteasca! Realitatea asta a fost recunoscuta de ilie sarbu pe un post TV, pe care, ca Taliban nu il frecventezi, desi liberalii il frecventeaza! In alta ordine de idei: stii cate buletine de vot au fost tiparite la alegerile ulterioare? Voi, talibanii sustineati ca sunt vreo 15 milioane!!! Acum nu mai sunt atatia? S-ar putea sa devina invidiosi chinezii cu o asa natalitate! In privinta viitorului " chiabur "! Proprietatea a fost cumparata cu acte in regula, de la un Italian! Acolo, probabil ca au fost restituiri incorecte, ca in toata tara! Dar cine le-a facut, caci acolo au fost numai oficiali psd, fostii tai aliati! Ca pe toti excrocii, vreau sa fie arestati! Dar va face asa ceva psd-ul? S-ar putea sa nu aiba inctro! Dece? Pentru ca toate anchetele DNA si ANI se fac datorita unor anchete incepute in SUA, Franta, Portugalia, Olanda, Germania.... Este implicat pana si celebrul Microsoft! Fraude inceputa pe vremea lui Adrian nastase si continuate pe vremea lui Barba Albastra, pardon, tariceanu! Mai asculta-l si pe Mircea Cosea si alti economisti autentici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă fostule coleg, unde îţi apar aceste mari idei, în ce cărţi, pe ce linkuri, luminează-mă?
      Să sorb cu recunoştinţă, eu micul neg, cum se exprimă alt fost coleg în englezeşte fără profesor!
      Dar cu idei puţine şi dubioase, la fel ca pământurile chiaburului Băsescu!
      Cel puţin privind faimoasa fraudă de un milion de voturi de care râd şi curcile şi le cred doar fraierii care mai au o părere bună privind onorabilitatea actualului preşedinte, viitor persoană particulară şi cu mari probleme pe care i le va pune justiţia independentă pentru care a militat!
      Milionul ăla de voturi fraudat şi căutat de procurori la ţară, precum făcea securitatea când se desăvârşea transformarea socialistă a agriculturii, adică îi obliga cu anasâna să intre la colectiv!
      Şi au găsit câţiva fraieri care nu au votat ilegal.
      Este o mare distanţă până la un milion, precum veniturile noastre care nu or să depăşească niciodată milionul de Euro!

      Ștergere
  4. Ha, ha, ha. O noua provocare pe blog, Joe. Cineva care intelege perfect romaneste, te stie(si inca bine), dar iti scrie in engleza. Super! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Johannis nu are cum sa castige alegerile pt ca nu e roman. O problema relativ similara o are si MRU. Cele mai mai sanse le are tot Antonescu, mai ales acum ca a demisionat: ar putea sa devina perceput "din afara sistemului" daca ar juca magistral pe cartea asta. Antonescu e acum si liber sa faca orice fel de intelgeri, aliante si promisiuni, si devina un "patriot roman adevarat". O alta contra-candidata seriosa pt Ponta va fi Elena Udrea, mai ales dupa ce Hillary Clinton va castiga in US. Acum eu ii dau lui Antonescu fifty-fifty; daca ajunge in finala, Antonescu n-avea cum sa-l bata pe Basescu, dar "stie" sa-l bata pe Ponta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parca se pariaza pe cai (ha,ha)

      Ștergere
    2. "Dumneata nu vezi cum se încurcă lucrurile în politică, care nu poţi pentru ca să ştii de azi pe mâine cum poate pentru ca să devie o complicaţiune... Dumneata nu vezi ce se petrece în China cu boxerii, şi toată Europa nu poate pentru ca să se-nţeleagă; asta e o chestie mare, nu vorbi aşa, îmi pare rău!"

      Ștergere
  6. WoW, invazie de basisti(sau nici ei nu stiu ce mai sunt) .Sigur , paraleli cu realitatea.

    RăspundețiȘtergere
  7. 1. " pomposul imbecil ministru de interne Rus " nu a vrut sub semnatura sa spuna ca 8,5 mil de romani inseamna jumatate plus unu sa scape de Basescu. Daca mintea si semna ( cu riscuil lui de as petrece ceva ani in puscarie...) il laudai,pentru ca a refuzat e imbecil,bravo Jo,felicitari...
    2.In gogoritele propagandistice post decembriste NIMENI nu depaseste Antena 3,pe care te faci ca nu o observi,o ignori ( avand si niste falsi ziaristi,platiti regeste de cel mai mare talhar al tarii Varanu tau...care a luat de la stat mii de ha de pamant pe contracte secretizate si te faci ca nu stii iar daca cumperi cu bani albi imprumutati de la banca 200 ha e foarte nociv,,,uah....)
    3.Deja si baba Floarea si mos Gheorghe stie de tentativa de lovitura de stat,mai putin tu...Pesemne de la pescuit ti se trage...
    4. Uita-te la postarile tale mai vechi,ca poate nu ma crezi,l-ai pupat in cur pe Pontache mult timp,gata ti-ai dat seama de ce ti-am zis eu ca Pontache e mai rau ca Basescu ? Vad ca zici la fel,bravo...
    5. Ce ti-am zis de Tariceanu,rasfoieste inscrisurile mele ? Hei,ce mai zici de el ? Ce caracter are ? Unde este acum in esicherul politic ?Al cui e ? Cand a fost PNL ist ? El se pare ca a fost doar ...fripturist....Cand inainte de a termina cei 4 ani de mandat a dat pensiile dementiale ( 100% din ultimul salariu inclusiv premiile de sa intamplat o nenorocire in tara,,,)si a cheltuit aiurea 5-6 miliarde sa nu ramana la cel de dupa el nimic ,gandire de posedat mintal nu de roman,ce zici ? dm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa nu amestecam lucrurile cu pensiile. Cei mai multi au pensii pe paza contributiilor la asigurari sociale PE TOT PARCURSUL ACTIVITATII. Mi se pare corect. Categoria la care va referiti, sunt "crema" societatii, privilegiatii cu pensii nesimtite. De ei nu se ia nimeni. Ce a gasit regimul basescu sa faca (intentie), a fost sa taie tuturor la fel. Adica, una e sa iei un procent dintr-o pensie fff mare si alta e sa iei acelasi procent la o pensie stabilita corect. Frustrant !!Mai sunt si cei cu pensii sociale-fara contributii (simbolice) si toate astea sunt bagate la capitolul "datorii ale statului"-cind se depaseste bugetul de pensii. Iar daca ne amintim de basescu cum s-a inversunat el sa promulge legea salarizarii profesorilor (marire cu 50%) cind stia ca n-are de unde, chiar ca ticalosia nu mai are limite.

      Ștergere