marți, 12 august 2014

Securitatea şi ventilatorul

Dosarele securităţii sunt ca excrementele aruncate în ventilator!
Murdăresc pe mulţi, mai ales pe unii nevinovaţi.

Asist de câtva timp de o polemică foarte ardentă între Gabriel Andreescu şi Dorin Tudoran.
Dorin Tudoran este nemulţumit că cercetările din arhive ale lui Andreescu îl scot basma curată şi nu prea, dar nu securist în sensul de turnător, pe Nicolae Breban.

Despre Breban cred că este alături de Marin Preda între cei mai importanţi romancieri postbelici români.
Nicolae Breban  a fost primul scriitor care a criticat tezele din iulie ale lui Ceauşescu care readuceau proletcultismul anilor 50 în cultură. Declaraţia a făcut-o de la Paris. Este însă singurul scriitor reîntors, dar şi cu situaţia de cetăţean german. Nu a fost acceptat de pontifii diasporei Monica Lovinescu, Virgil Ierunca şi asta l-a marginalizat. A continuat să scrie romane care au fost puse la zid pecere. Nu mai era un favorit al regimului, cum fusese înainte de 1971, când era la CC şi redactor şef la România Literară
L-a interesat mai mult literatura lui şi a călcat pe unghiile vanităţii altor scriitori, a avut relaţii ruşinoase cu d'alde Pleşiţă, dar a încercat să-l salveze pe Goma şi acesta nu a uitat!

Gabriel Andreescu s-a revoltat când exact adversari ai comunismului, puşcăriaşi politici erau livraţi ca turnători şi colaboratori secu de CNSAS. 

Graba şi nepriceperea celor de acolo a făcut ca libearlii Quintus, conu Alecu Paleologu, Amedeo Lăzărescu, apoi Mona Muscă să fie categorisiţi infamant.

De această acţiune ticăloasă se pare că nu este străin nici Traian Băsescu, care, de când este la putere livrează anumite dosare care încriminează doar adversari politici. 
Nu se simte de loc cu musca pe căciulă, fostul agent naval de la Anvers din anii '80!

Au urmat apoi şi scriitori precum Breban, Ştefan Augustin Doinaş,  Adrian Marino, Mircea Iorgulescu, intelectuali precum Mihai Botez şi Mihnea Berindei, Vasile Vetişanu să intre în aceste categorie de secu!

Ei bine pornind de la cazul Vetişanu Andreescu a început investigaţiile în arhive.
Munca d-lui Andreescu este mai mult decât stimabilă.
Ea înlocuieşte ceea ce este incapabilă să facă CNSAS.
Să nu uităm că dl. Andreescu este la bază fizician, deci logica şi abstractizarea îl pot ajuta să treacă de sentimentalisme şi reacţii viscerale.
Ca urmare s-a ales cu insinuări privind-i familia şi acuze grave că ar avea partis-pris-uri. 
De ce oare? Are vreun interes literar? Sau cultural?

Din studiile realizate de dl. Andreescu, nu am constatat că vrea să recupereze pe nu ştiu cine, pe Maria Banuş, sau pe Nina Cassian, muzele proletcultismului copilăriei mele din anii 50!
Nici măcar pe cel care a fost un real adversar al regimului ceauşist, proletcultistul Dan Deşliu.
G. Andreescu nu-l apără pe Ion Caraion, poetul meu preferat, dar un sinistru turnător!
Studiile domniei sale privesc pe unul din cei mai de seamă prozatori români postbelici, pe unul din cei mai mari poeţi.

Vanităţile de literaţi înceţoşează privirile!
Nu se  observă că dl. Andreescu încearcă să facă lumină asupra unor personalităţi controversate, dar care au contestat comunismul şi au avut curaj, iar securitatea vrea să-i facă prin efectul de ventilator nişte sceleraţi?
Lipsa de curaj a acestor vanitoşi culturali le dă satisfacţia aia vulgară şi gregară că acum sunt depistaţi unii care pot apare vinovaţi, având oarece curaj atunci, când era foarte greu şi periculos să ai curaj?

Ventilatorul pus de securitate şi-a atins scopurile!

5 comentarii:

  1. Continui sa il aperi pe Mircea Ionescu Quintus, desi, ca ploiestean ti-am explicat pe larg care este povestea cu el! Nici el nu o neaga! Si atunci? Dar am mai aflat intre timp ceva, de la un fost coleg de clasa de-al meu, al carui tata a fost arestat pentruca scosese o revista romaneasca in Basarabia! Nu a fost detinut politic, a fost arestat, probabil pentruca toti inaintasii lui erau liberali marcanti!!! De fapt nici nu a stat decat vreo 7 luni in puscarie! Dar a facut pactul cu diavolul! Daca ai fi onest, ai povesti cu ce s-a ocupat in justitie, dupa ce a iesit din puscaria asa-zis politica! Afara de legatura cu justitia, mai scria epigrame la meciurile de football ale Petrolului! Si pentru asta are stea de cetatean de onoare al orasului, in parcul Nikita Stanescu, unde poetul NU ARE STEA? Au stele si Toma Caragiu, Octavian Bellu, etc... Se poate verifica! ASA CA LAS-O JOS CA MACANE! Iti dai bine seama cine este anonimul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu îl apăr pe Quintus!
      Nu ştiu ce a făcut aşa rău pentru că a intrat în puşcărie în anii 50!
      Pentru că atunci cine intra în puşcărie risca să intre definitiv!
      Ştiu că a avut probleme cu secu, unii spun că mari, alţii că mai mici!
      Nu pot să judec nici pe el, nici pe alţii!
      Poţi să-l judeci dumneata?
      Şi distinse ploieştean, scrie numele lui Nichita Stănescu corect, dacă tot îi evoci amintirea celui cu care împart onoarea de a fi trecut prin acelaşi liceu!

      Ștergere
    2. in general, in istorie, cam totii scriitorii au avut caractere de rahat. Poate un narcisim asumat (gen autocategoria de "intelectuali" din pamfletarismul politic de az) ii indeamna oh, vae usurus, sa se simta precum Luceafarul lui Eminescu (oare un eponym jinduit ?). Pentru ei, limita morale cotidiene este nu numai flexibila dar si flasca. In plus, un bulinism Gargantuelic fata de placerile umane primare ii boieste in Gore Pargu intr-o vesnica rivalitate in plan istoric cu de'alde Rizea sau Arnautoiu, pe care ii dispretuiesc suveran prin totala ignorare. A te regasi spiritual intr-un lider politic este nu numai descalificant uman (dar ei, nitzchean, sunt dinclo de bine si de rau) dar si o tara cred eu genetica a scriitorilor de pe aici. Intre Paunescu si Patapievici diferenta este doar de alent si de loc in Istoria Literaturii. In rest, avem un sir continu (monoton dar nemarginit, contrar fui Fermant); Goga, Sadoveanu, Preda, etc etc. Caci este un hau de demnitate umana intre Arghezi sau Voiculescu si Liiceanu sau Plesu. Si, Apage Satana, nu poti sa nu razi cu lacrimi de mim trist recitind, acum, Minima Moralia.
      Cam asta am avut de spus despre acest subiect cum ar spune un Gump local.
      M

      Ștergere
  2. Securitatea-i peste tot !

    RăspundețiȘtergere