joi, 4 septembrie 2014

Comisarul european

Domnul Victor Ponta, Prim Ministru al României este scandalizat, acuză opoziţia că-i torpilează negocierile privind departamentul pentru viitorul comisar din partea României.

Numirea viitorului comisar se lasă din nou cu scandal. 
În 2006 Traian Băsescu l-a torpilat pe Varujan Vosganian. 
Din fericire în 2009 s-a realizat un consens în persoana lui Dacian Cioloş pentru Agricultură.

Domnul Cristian Pârvulescu era foarte dezamăgit de componenţa Comisiei Europene, cea a lui Barosso. El spune că aceasta trebuia să conţină personalităţi, foşti prim miniştri, oameni cu anvergură europeană. Şi cei din Barosso nu erau, air noua CE a lui Juncker riscă să fie la fel!
Tocmai în această idee aş vrea să scriu.

În primul rând pentru nominalizarea comisarului ar trebui să existe un consens obţinut prin negocieri. Nu a fost aceasta pentru nominalizarea doamnei Corina Creţu. Şi de aici scandalul declanşat de scrisoarea lui Iohannis şi Blaga la UE şi PPE. Politrucul Ponta, pentru că el este mai ales, după declaraţiile imprudente din  China ar fi trebuit să negocieze această numire.

Esenţială ar fi competenţa lingvistică şi la această probă cred că doamna Creţu se califică. 
Acum despre notorietatea, greutate politică doamna Creţu întâmpină probleme!

Luându-ne după propunerile domnului Pârvulescu ce aveam noi?
Păi cred că în primul rând pe Călin Popescu Tăriceanu, fost prim ministru! Dar cum să nu-l folosească politrucul Ponta pe Tăriceanu pentru spargerea liberalilor în loc să-l folosească într-un post în care sunt sigur că domnul Tăriceanu s-ar fi descurcat. 
Fostul prim ministru Boc nu se descurca lingvistic, o altă variantă reuşită ar fi fost efemerul Mihai Răzvan Ungureanu. 
Probabil că nici Stolojan n-ar fi fost o alegere rea, de domnul Văcăroiu însă...passons!
Apoi PSD îl avea pe Mircea Geoană, chiar dacă am îndoieli asupra calităţilor sale politice într-un astfel de post ar fi dat bine.
Fără mari probleme putea însă rămâne Dacian Cioloş care şi-a câştigat o anvergură europeană.

Este păcat că doamna Creţu nu a fost rezultatul unor negocieri. 
Dacă pierdem şi postul de Politici Regionale, pe care ni l-a trecut pe sub nas domnul Ponta, atunci se adevereşte că nu-i decât un politruc. 


Şi sursele de la Bruxelles nu prea sunt optimiste!





20 de comentarii:

  1. Vad ca nu comentezi prea mult gestul ordinar facut de noii liberali si democrati! Ba din contra incerci sa justifici intr-un fel murdaria facuta de ei prin analiza calitailor candidatilor, introducand si niste criterii noi care mi se par ..ciudate! Si in comentariul tau se citeste printre randuri URA! Pacat prietene! dar ce sa mai zic! Astia suntem, apropo si de Vosganian! tare mult dorim sa-i moara capra vecinului, chiar daca vecinul e un priten bun dar nu ..liberal-democrat!!!! Curat ..muradar coane Joe!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie nu mi se pare atat de criticabil faptul de a avea o apartenenta politica si de a actiona cu consecventa si cu mijloacele de care dispui pentru promovarea acesteia. Citesc ceea ce ne propune Domnul Negut si consider ca face toate acestea mai mult din generozitate, permitandu-ne sa ne exprimam si noi punctul de vedere, de multe ori contrar, vehement si nepoliticos pe deasupra, decat din motive politice, de castig personal ori de partid. Asa ca daca i se reproseaza tot cu generozitate faptul ca se expune public, inteleg, dar nu inteleg si nici nu justific comentariile rautacioase ale celor care doar combat ceea ce nu le convine.
    Nici eu nu sunt de acord cu modul destul de subiectiv in care prezinta disputa politica, dar il inteleg, caci el o face cu mijloace civilizate, din postura recunoscuta de membru de partid, alianta. Daca partidele ar avea membrii doar de talia Domnului Negut, cred ca si eu as simpatiza, ori chiar mai mult, cu vreunul dintre acestea. Dumnezeu ii iarta pe cei care mai gresesc din naivitate, din onoare, din iubire, dar nu cred ca ii iarta pe cei care gresesc dinadins, premeditat. Nu vad asadar nici urma de URA in textul Domnului Negut, poate doar simpatie pentru cei cu care tine. Ura este apanajul oamenilor rai, ea nici n-ar exista daca n-ar fi relevata de ei...
    Apoi, scrierile Domnului Negut nu sunt numai politice, unele-mai ales cele de tip reportaj- sunt excelente, indiferent de subiect (cultural, artistic, turistic s.a.) si indiferent de numarul si marimea pestilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, J, cred ca te scufunzi tot mai rau si iti dispare si ultima bruma de decenta (cea de logica politica s-a dus mai de mult). Cum poti sa sustii para la Sultan ? Avem mereu nevoie de un stapan care sa ne spuna la noi in tara ce sa facem ? Asta vis a-vis si de comentariile pro-consulului USA la Bucuresti (una din putinele tari fara ambassador pentru ca Dep de Stat nu vrea sa isi faca chestiile mai urate prin expunerea la un nivel prea inalt, un functionar poate fi oricand dezavuat). Cica "Dl Ponta nu ne-a oferit nici o explicatie". Era o treaba nterna. Asta apropos e Mandria de a fi Roman. Aici ar trebui sa se simta, nu cand cineva dovedeste ca nu e idiot, cum ar fi fost de astepta (cam asta ai spus tu in exposeul ala).
    Dar sa revenim. Stiai ca Dl. Ciolos e casatorit cu o frantuzoaica ? Stiai ca are (ha !) dubla cetatenie ? Te-a izbit cumva prin inteligenta ? Sau prin vizibilitate locala sau Europeana ?
    Oricum ai da-o, fratii Max au facut o mare porcarie. Rufele la Stambul. Cam la fel cu Macovei.
    Numirea unui reprezenant oriunde, reprezentant POLITIC se face de catre govern si este aprobata de catre Parlament.
    Dl. Junker , pe care Nicolae Ioan (caci e roman nu ?) il considera idiot ; adica vezi tu , nu stie pe ce lume traieste cand a acceptat-o pe Cretu, are vre-o 30 de ani in politica. In fond, el si numai el a bagat Romania in UE. Sincer. Ar trebui lui sa ii acem o statuie la Bucuresti pentru ce a facut omul asta pentru Romania. Asa ca acum vin doi comici si spun la intreaga lume ca e idiot. Daca aveau ceva de spus si ceva creer o luam pe canale "diplomatice", prin PPE, prin o vizita scurta cu Junkers, etc. Nu faci scandl dupa ce Junkers s-a pronuntat. Il faci pe el de rahat ca nu stie ce face. Si asta nu vine de la PSE, vine din interiorul PPP ! Ha. Si sa fii sigur ca Junkers a stiut exact totul. Si pe cine allege (evident ca Ponta s-a dus cu o lista e 3-4 nume initial si Junkers a pus degetul). Si a fost de accord si cu procedura confidentiala pentru ca a trimis un semnal catre Basescu. Insasi faptul a B nu a iesit public ci numai cuplul vessel-fantezist arata de fapt who's who. Alta reactive nervoasa a lui B.
    Si in final, este absurd sa incerci sa ii fortezi mana lui Junker care a spus de la inceput, clar si public ca nu accepta un membru al Comisiei Barosso (correct, nu ?), nu accepta un candidat francez la Agricultura (pentru ca prin PAC, esentiala politic pentru votantii francezi, Franta suge la greu bani de la Germania, Olanda si UK) si ca vrea o femeie. Acum astept sa ne spuneti ca de fapt Ciolos e gay.
    PS: nu mai comentez idiotenia atat de draga romanilor ca un ministru trebuie sa se priceapa la domeniul lui. Un ministru e un trimis POLITIC pentru a implementa o anumita POLITICA, reprezentand vointa si viziunea POLiTICA au partidului POLITIC ce a castigat votul POLITIC al cetanilor. Stii e facultate a terminat Obama ? Sau Clinton ? Kohl ? Miterand ? Daca era dupa voi, Churchill era chelner. Se pricepa bine la Whiskey.
    PS2: Si daca pierdem portofoliul din cauza a doi idiotic nepatrioti, trebuie sa ne bucuram Nu ? Iar rade Europa de stupizenia romaneasca. Ce tara a mai facut asta ever ?
    cu tristete M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă obligi la o replică!
      Eşti victima declaraţiile impulsive şi necontrolate ale politrucului Ponta! Că asta este el după "Cina e vicina"!
      Scrisoarea se referea la procedurile parlamentare din România, nu la postul de comisar!
      Iar schimbarea postului n-o decide această scrisoare!
      Asta cred că rămâne la latitudinea lui Juncker!
      Dacă el crede că doamna Creţu este potrivită, a o va desemna!
      Rămâne problema anvergurii acestei doamne, Tăriceanu ar fi fost cu mult mai potrivit! Uite că nu mă mai interesează trădările lui!
      Femei remarcabile în politică nu prea avem acum!
      Aş fi dorit-o pe Zoe Petre, dar cred că este mai preocupată de bătrâneţe!
      Poţi să-mi oferi o femeie remarcabilă azi, echilibrată şi modestă? Nu o mahalagoaică, cum sunt cele mai multe din politica românească de azi din orice parte a politicii!

      Ștergere
    2. Si sa nu uit, apropos de politici interne: scrisoarea asta e un ajutor pentru Elena Udrea sa devina candidatul "dreptei" ! Unic
      Pentru ca orice "explicatii" vor fi date, cetatenii tot o percep ca o porcarie anti-romanesca

      Ștergere
    3. J, un sfat preluat din codul bunelor maniere. Cand faci o gafa, nu incerca sa te scuzi. sau sa o explicit. faci mai rau
      Si sa spui ca sunt victima declaratiilor ...etc este o insulta la adresa inteligentei mele pe care nu cred ca o merit. Mai am cativa ani pana la Altzheimer.

      Ștergere
    4. Dragă nici prin gând nu mi-a trecut asta!
      Declaraţiile idiotului politruc imprudent Ponta reflectă o nervozitate generată nu de scrisoare, ci probabil de faptul că Juncker şi-a schimbat părerea! Şi a găsit ţapul ispăşitor!
      Cred că doamna Creţu nu se califică ptr asemenea răspundere.
      Reflectează un pic, nu era mai bine ca negocierea să se fii dus pe toate canalele cu sprijinul socialiştilor şi popularilor?
      Şi Tăriceanu ar fi fost o nominalizare optimă!

      Ștergere
    5. Repet: a. Junkers a ales dintre mai multi. Intai si-a dat acordul intern si apoi a deschis gura. Doar nu iti inchipui ca citeste dupa dictare ! Cretu e un animal politic. Nu stii nimic dsprea ea. Decat ce scriu ziarele idioate. Oamenii care au apreciat-o au fost oameni de valoare. Chiar daca era numai curva. Oamenii fara valoare isi iau curve de speta joasa. Exemple disponibile.
      Junkers nu se expunea la o gafa politica. Asa ca atacul a fost de fapt la Junkers. Cred ca face parte din lupta mai mare a noii Europe cu USA. Barosso era complet manevrat de americani, probabil datorita trecutului sau Maoist si americanii taliei si Spaniei si cel mai discret dar hotarator in final a lui Merkel. Cand Blufful lui Cameron cu iesirea din UE nu a tinut (adu-ti aminte de discursul lui Merkel de la Lonra cu "putem concepe, chiar daca nu o dorim, si o Europa fara UK"), atunci l-u acceptat si pe Baroso. Acum, Romania este perceputa, ca si UK, ca o colonie USA. Datorita lui Basescu. Ce pion mai bun poti avea pentru a il ataca pe Barosso ? De aici si incapatanarea ca impotriva semnalelor si apoi atentionarilor oficiale impotriva lui Ciolos, Basescu a tot insistat ? Se dorea provocarea unui scandal. Si s-a reusit. Exista riscul ca Junker sa retraga portofoliul R tocmai pentru a nu se lasa atras in scandal. Teoretic Junkers controla PP. Nu s-a asteptat la cutitul in spate tipic romanesc. Iar cu Schultz avea intelegerea pentru o femeie din partea Socialistilor in schimbul sustinerii. A dorit Romania pentru a trimite un mesaj anti-Basescu, adca anti-American. Acum, se poate retrage daca vrea, arataind cu degetul la stupizenia romaneasca. Clar oameni pe care nu te poti baza. vrba lui von Manstein in Batalii Tradate.
      PS: si nu crezi ca, in ultima instant, ca nu tu sau Gandul au toata presa romaneasca sunteti cei care decid daca Cretu e capabila sau nu ? Nu va intreaba nimeni. Este decizia lui Junkers. Nici macar a lui Ponta.Repet Ponta nu I-a dat un nume. Nu asa se face. I-a oferit posibilitatea sa isi aleaga dintr-o lista de 3-4 nume. asta e uzanta. Echipa lui Junkers a facut analize, due diligence si a iesit cu 2 propuneri acceptabile. Junkers a pus degetul si apoi I-a comunicat lui Pona decizia
      Ma faci sa rad cu Tariceanu au alte nume pe care le vehiculati. Iesiti putin din sat. afara se vede altfel. Si iti repet, Cretu e mai desteapta si stie mai multe espre Inalta Politica decat cam tot Ministerul de Externe la un loc. Are niste ani de stat in detaliile si culisele de pe acolo. Si a nu crezi cumva ca e de capul ei. Crede-ma, a fost o tampenie profund anti-nationala

      Ștergere
    6. a disparut "dupa trecutul sau Maoist si americanii, mari sustinatori ai lui Salazar, stiu multe despre cine ce a fost, despre agenti dublii car si-au tradat camarazii pentru a fi torturati si ucisi de catre Politia secreta, etc. Si de aici lupta UK impotriva lui Junkers perceput ca pro-European si nu pro-American. De aici si sprijinul pe fata al Frantei, Italiei si Spaniei " si apoi se continua.M

      Ștergere
    7. Nici eu nu am nimic cu doamna Creţu!
      Sper să ajungă comisar european pe Politici regionale!
      Acum tu faci cam mult zgomot pentru ea.
      A ajuns cunoscută prin ataşamentul pentru Iliescu, care seamănă cu al Lenuţei U pentru Băsescu şi apoi ptr un putativ scandal erotic cu Powell.
      Nici nu mă exprim privindu-i calităţile. Se pare că are un statut onorabil la PE.
      Problema nu este doaman Creţu. Problema este cum se face la noi politica.
      Şi din păcate la Ponta este o continuitate cu Băsescu, acelaşi tip de mahalgism!
      Prin 2010 Ponta părea un puşti cam răsfţat şi obraznic.
      Formarea USL îi dădea un semn de maturitate. Părea că poate controla PSD, dar când a venit la putere toţi mahării judeţeni de extracţie pur comunistă aceştia au început şantajul.
      Nu i-am luat în seamă plagiatul tezei, chestie academică am zis!
      De cum a ajuns la putere s-a schimbat în rău nu în bine!
      A forţat referendumul la o dată imposibilă mijlocul verii care a eşuat!
      A reuşit să repare totuşi imaginea externă a României mai ales şi după lanslide-ul din decembrie 2012, dar a greşit cu pactul de coabitare şi cu procurorii.
      Şi de atunci o duce într-un şir de minciuni, are şi colegi incapabili, dar este un mincinos feroce, pe care nu te poţi baza. A declanşat ruperea USL, prin nerozia neacceptării lui Iohannis.
      Astea se plătesc odată, chiar dacă acoliţii cu Dragnea în frunte fac tâmpenii care nu o să-l avantajeze.
      Se iluzionează mai rău decât mentorul lui, Năstase.
      Iar în afacere Creţu Juncker mă tem că "Promettre c'est noble, tenir c'est bourgeois!"
      Să sperăm că mă înşel şi Juncker e chiar burghez!


      Ștergere
    8. Nu pot polemiza cu opiniile lui M in chestiunea Cretu. Cred ca el e mult mai bine informat decat mine in aceasta problema. Dar obiectez la intrebarea retorica pe care i-o adreseaza lui Joe: "Cum poti sa sustii para la sultan?"
      Obiectez din urmatoarele motive: 1. Analogia cu plangerile adresate la Uniunea Europeana de diferiti actori politici din Romania nu se sustine, lucru pe care cred ca M, foarte bun cunoscator de istorie, il stie; iar daca M vorbeste doar metaforic, atunci nu se justifica indignarea cu care pune intrebarea. 2. M nu uita, sunt sigur, faptul ca Romania a intrat de buna voie (chiar cu entuziasm) in Uniunea Europeana; sunt sigur ca M stie ce implica acest lucru din punct de vedere al suveranitatii unei tari membre; M nu poate gandi asadar in termeni de "neamestec in treburile interne". 3. Romania si Uniunea Europeana au convenit de comun acord ca institutiile democratice ale tarii noastre nu functioneaza inca asa cum trebuie si ca este nevoie sa fie imbunatatite; s-a convenit ca Romania sa fie ajutata in acest sens de UE si s-au stabilit mecanisme de supraveghere, dintre care cel pe justie e inca in vigoare. 4. In acest context, reclamatiile la UE, menite sa impiedice derapaje de la functionarea institutiilor democratice fac parte din procesul prin care Romania a acceptat ajutorul UE pentru imbunatatirea acestor institutii. 5. Toti actorii politici importanti au acceptat acest lucru: PSD a "parat" la UE atunci cand s-a temut ca alianta DA va face abuzuri prin schimbarea in masa pe criterii politice a functionarilor publici; abuzul a fost astfel impiedicat; USL a "parat" de asemenea pe buna dreptate abuzuri ale lui Basescu, obtinandu-se efecte bune; in fine, n-as putea spune ca "parile" Monicai Macovei privind potentiale derapaje in functionarea justitiei n-ar fi avut efecte favorabile. 6. Nu pot decat sa conchid ca plangerile la UE fac parte dintr-un proces legitim, care a fost acceptat si de putere si de opozitie, si care a dat rezultate in imbunatatirea institutiile democratice din Romania. 7. Din punct de vedere logic, acest proces poate fi criticat numai de cei care ar dori ca tara noastra sa nu fi intrat in UE, sau macar sa nu fi intrat in UE la acel moment, cand Romania nu era inca pregatita.

      Ștergere
    9. Mihai, cu scuze:
      a. mai cunosti un alt caz in Europa de astfel de pari ? (a fost doar cel Ungar legat de Guvernatorul Bancii Nationale can Brixelles a zis ca nu e bine si pe unguri I-a durut in dos) {nu am ai din a ci numai ai din I}. Si una este sa cedezi o parte din Suveranitate (eu sunt 100% federalst, cred ca statul national este o prostie ce si-a trait traiul) si alta este sa cauti arbitraj. In cazul de fata, de ce nu au inceput o procedura interna ? CC, Avocat popor, etc ? Maxim: demontratii populare. Imi mentin pct de vedere ca de fapt am fost uneltele unui atac la Junkers si la Comisie. Iar intern o destabilizare a lui Johanis.
      b. ba da. pot spune asta despre Macovei. uita-te cat de curati sunt cei promovati de ea (Kovsi, fostul procurer, imi scapa numele etc). vezi cum a fost plesnita cand s-a dat Jean 'Arc in PE si I-a atact pe Comisari. vezi politica - politica care a dus-o in reformarea justitiei, etc. Sincer, cred ca are o usoara dezechilibrare emotional.
      Si am dispretuit para in orice cazuri. Daca nu avem mecanisme interne corecte, atunci sa le creem. putem copia . linstit structure existente. De exemplu sa preluam legislatia Germana. "punct". Nu sa cautam arbitrii externi pentru legile proaste care eventual permit abuzuri. In cazul de fata care este problema ca acum Cretu sa fie acceptata sau respinsa de Parlament ? O sa vezi ca nimeni nu mai face scandal. Obiectivul a fost atins. Scandal, Comisia/Junkers loviti, Romania facuta de rahat, Johanis lichidat. Asa ca nimeni nu o a o mai atace pe Cretu.
      PS: nu, nu este retorica intrebarea. ca si in sec XVI-XVII ne spalam problemele politice in palatal altuia. Dar ma refeream mai putin la UE. Aceiasi neputinta politica de a castiga singur, local. Daca o lege nu este buna, schimb-o nu incerca sa o ocolesti prin intrumente exterioare. M

      Ștergere
    10. Draga M, ai dreptate, nu mai cunosc alt caz. Dar singurii care au avut probleme din start cu institutiile nefunctionale au fost romanii si bulgarii. Poate si la bulgari au fost pari si nu stim noi. Problema e ca romanii nu par capabili sa-si imbunatateasca functionarea institutiilor. Chiar cand copiaza institutii functionale, le modifica in puncte esentiale, pe considerente de conjunctura, astfel incat ceea ce in varianta originala era menit sa rezolve potentiale crize si sa creeze stabilitate, la noi creeaza instabilitate si haos. Sunt multe carente de acest tip chiar in Constitutie, dar iata un exemplu foarte elocvent, care imi vine acum in minte. Cred ca il cunosti: chestiunea cu
      presedintia, copiata dupa austrieci. Si in Austria, presedintele e ales prin vot direct, si acolo presedintele poate fi suspendat de parlament si urmeaza un referendum. Dar acolo presedintele poate fi suspendat de parlament numai daca se intrunesc doua treimi din voturi, nu 50 la suta cum s-a decis in pripa la noi. De asemenea, daca referendumul decide ca presedintele sa ramana in functie (cum s-a intamplat la prima suspendare a lui B.) atunci
      parlamentul a automat dizolvat si au loc noi alegeri, ceea ce e menit sa rezolve cumva criza. La noi nu s-a rezolvat nimic si criza a continuat. Asa cum stii, pentru ca institutiile democratice sa functioneze bine este nevoie si de o anumita atitudine civica, atat a politicienilor cat si a populatiei. Daca aceasta atitudine nu exista, degeaba copiezi institutii si legi oricat de bune. Unele dintre parile la UE au incercat macar sa impiedice schimbarile daunoatoare, facute dupa bunul plac, in legile si institutiile copiate dupa altii.

      Ștergere
  4. Eh ! Cum ramine Joe, mai esti mindru ca esti roman ???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt în continuare pentru lucrurile bune!
      Pentru mahalagismul dâmboviţean nu prea!

      Ștergere
    2. Si ca intotdeauna, tu te situezi in tabara celor buni, altii sunt mahalagii ha, ha, ha.Ai luat-o razna , sorry. A

      Ștergere
  5. Joe, esti obsesiv pina la incurabil :(. Te situezi in tabara violenta a baietilor de cartier ACL. Nu mai face afirmatii privind viata amoroasa a Corinei Cretu (nu se compara cu blonda de la cotroceni, ori cit ai vrea tu sa insinuezi).Este indecent, sa pleci urechea la birfele misogine ale prietenilor din aceiasi tabara.Aproape ca nu te recunosc in modul de a gandi dar mai sper sa ai o revelatie ca gresesti . A

    RăspundețiȘtergere
  6. Joe, vad ca au iesit multi pontisti la atac impotriva parerilor tale...Nu-i lua in seama, eu cred ca e bine cum sa-ti sustii opinia! Si mie mi se pare corecta abordarea ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inteleg ca la Dvs conteaza culoarea tricoului nu argumentele ? Steaua Forever ?

      Ștergere
    2. Si din spirit de gasca sariti sa aparati opiniile aiuritoare ale lui Joe.Observ aceiasi obsesie basista, cine nu e cu noi e cu Ponta. Halal abordare.

      Ștergere