vineri, 26 septembrie 2014

Simpozionul Experimentul Piteşti Reeducarea prin tortură 2014

În fiecare an în acest oraş frumos cineva ne reaminteşte că numele Piteşti este legat şi de cel mai diabolic experiment comunist. Acel cineva este prietenul meu Ilie Popa. El se munceşte şi se străduieşte să organizeze acest simpozion ajuns la a XIV-a ediţie.
Cu Ilie Popa, organizatorul Simpozionului 
La Piteşti s-a experimentat un tip de tortură sinistru, deţinuţii în principali tineri care aderaseră al mişcarea legionară ca să lupte împotriva comunismului erau obligaţi să facă confesiuni sub tortură şi să se reeduce. Dacă torturile eru teribile, cel mai goaznic era că devenea la rândul lor torţionari.

Cu preşedintele Emil Constantinescu
Simpozionul strânge în fiecare an istorici, cercetători ai trecutului comunist şi victime ale puşcăriilor comuniste. În acelaşi timp Simpozionul atrage şi românii de peste graniţă, în primul rând basarabeni, dar şi din zona Cernăuţi. În fiecare an numărul victimelor se restrânge pentru că unii au ajuns la 90 de ani sau mai mult!
Cu George Cuşa

Anul acesta invitat de onoare este fostul preşedinte României Emil Constantinescu. La şedinţa de deschidere de la Sala Primăriei a fost prezentă multă lume.
Ilie Popa şi Nicolae Dabija
Singurul martor al torturilor lui Ţurcanu de la Piteşti, prezent astăzi a fost George Cuşa.
Dumitru Lăcătuşu la prezentare
A urmat după amiaza o primă sesiune de lucrări.
Lucrarea cea mai de actualitate aparţine lui Dumitru Lăcătuşu, privind biografia lui Alexandru Vişinescu, torţionarul de la Râmnicu Sărat. Lucrări dedicate problemelor din România  au mai prezentat doamna Ileana Rotaru dedicată poeţilor din puşcăriile comuniste, Vasile Militaru şi Constant Tonegaru. Mircea Stănescu a prezentat Documentele Reeducării.

Multe din prezentările de azi s-au referit la Golgota românilor din părţile ocupate de bolşevicii sovietici din Basarabia sau din Bucovina de Nord, care nu diferă mult de nenorocirile Holocaustului.
Alexandru Mihalcea şi Mircea Stănescu
Domnul Alexandru Mihalcea s-a referit la Laboratorul de otrăvuri al CEKA şi urmaşii care au omorât multe personalităţi, umbrela bulgărească, Litvinov şi lideri comunişti care nu erau agreaţi de obscurele cercuri ale puterii comuniste sovietice.
După ce urmăreşti astfel de dezbateri te întrebi dacă anume lucruri bune privind educaţia în comunism minus îndoctrinarea cretina nu sunt anulate de năclăirea abjectă, de hărţuirea şi terorizarea populaţie pe care comunismul a realizat-o cu asupra de măsură.
Cum am mai spus este un exerciţiu de înrăire.
M-am bucurat că am văzut nişte tineri pe care era o matricole pe care scria Liceul Teoretic Doroţkaia din Transnistria. Sunt încă români şi acolo!

Abia aştept anul următor!

Un comentariu: