miercuri, 24 septembrie 2014

Spania 12 septembrie Croaziera la Tossa de Mar

După cum plănuiserăm, am plecat dimineaţa la Calella (Caleia) pentru croazieră. Croaziera se intitula ca o călătorie pe Costa Brava. Greşit! De fapt efectuam o croazieră pe Costa Maresma, aceasta fiind coasta din nordul imediat al Barcelonei. Costa Brava este mult mai la nord, spre Figueras, oraşul lui Dali.
Călătoria o vom face cu un vapor Dofi Jet, un vas cu fund plat şi prin care se poate observa fundul mării şi care vine direct pe plajă, asta şi din cauză că mare devine repede adâncă lângă mal.
Croaziera costă 30 de Euro de persoană.
Pineda
Ne-am îmbarcat la ora 9.15. Era lume multă, pe bănci, în spate stăteau 2 poloneze şi în faţă două rusoaice.
Am oprit la Poble Nou, apoi Pineda, unde ne-am uitat după cuplul Pongo Sanda, dar nu i-am văzut pe plajă!
castel
A urmat Santa Susanna, Malgrat, S'Abanell, Blanes unde încep stâncile, Santa Cristina, Fenals, Lloret (ioret) de Mar şi Tossa de Mar.
Blanes
Vaporul oprea tot pe plajă, lumea cobora şi urca.
Până la Blanes plaja era continuă se vedeau hotelurile aşezate paralel cu plaja.
De la Blanes începeau malul stâncos care ţinea până la Tossa de Mar.
 
Lloret de Mar
Pe orice vârf de deal, de stâncă se observa un castel, un fort, sau o cetate. Nu degeaba se spune castele în Spania. Explicaţia este istoria Spaniei şi coastei catalane cu oraşe bogate subiectul unor invazii maure şi de piraţi.
Fundul mării

 O cetate mare şi importantă este la Lloret.
Tossa de Mar

Cetatea Tossa de Mar
Am ajuns după două ore la Tossa de Mar care avea pe promontoriul stâncos o  cetate foarte mare faţă de tot ce văzusem anterior. Am debarcat tot pe plajă şi am început exploatarea oraşului. 


A mers spre Vila Romană. Am ajuns în zona unui hotel pe o zonă în pantă şi am văzut o casă într-o clădire foarte veche ca o cetate. Interesant să vezi locuinţe în clădiri foarte vechi de sute de ani!
casă castel

Bâjbâind am ajuns în fine la locul Vilei romane de Ametllers. Au fost excavate zidurile vechii vile şi au fost aduse la lumină, s-a păstrat un mozaic, puteai să vezi şi rămăşiţele unui altar şi sunt prezentate imagini cu reconstituirea clădirile vilei.
Am făcut şi o fotografie cu Turnul maur aflat mai sus şi vis a vis se află vechiul spital Sant Miquel, clădire barocă.
Am pornit apoi spre cetatea Tossa de Mar. Această cetate de prin anii 1300 este asemănătoare cu ce vezi la Sighişoara, la Siena, sau la Rothenburg. Poţi urca pe zidurile cetăţii destinate apărării la invazia piraţilor. Ne-am plimbat prin cetate am văzut şi o plajă aflată chiar între stâncile pe care era ridicată cetatea.
Turnul maur
Vila romană Amatller
Mozaicul roman
templul din grădină
După cetate am luat-o spre catedrala dedicată martirului creştin Vincenţiu de Saragossa de prin secolului al IV-lea, biserica fiind barocă din secolul XVIII.
Spitalul St Miquel
Acoperişuri
Fiindcă vremea era frumoasă m-am echipat de baie şi am înotat pe lângă stâncile de la baza turnurilor.
casele cetăţii




În zonă circulau tot felul de vaporaşe cu funduri transparente să vadă lumea peştii Mediteranei. Ne-am îmbarcat prin aceeaşi procedură, de pe plajă. Drumul de întoarcere a fost la fel de plăcut înconjuraţi de tot felul de neamuri aflate în vacanţă.




Hotel Gaudi style


Un comentariu: