sâmbătă, 18 octombrie 2014

Marginalii la un sondaj

Am urmărit aseară la Digi24 o emisiune a lui Prelipceanu privind campania electorală.
Digi24 a decis să folosească serviciile IRES pentru sondaje privind campania, situaţia candidaţilor şi alte lucruri privind campania.
Dintr-un început nu pot avea încredere în sondajele lui Dâncu, care este pesedist, deci tentat să-l avantajeze pe propriul său candidat şi pe deasupra a mai dat şi chicsuri mari în alte sondaje.
Aş vrea să discut unele consideraţii ale lui Dâncu pe care eu le consider greşite sau false.
Nu sunt ale unui expert în sociologie sau antropologie, dar sunt, cred eu, opinii de bun simţ.
Cel mai tare m-a intrigat opinia lui Dâncu privind atitudinea românilor la lucrul bine făcut. Mă surprinde pentru că Dâncu este ardelean. El ar vrea să acrediteze superficialitatea românească  care s-ar extinde asupra opiniei populare privind sloganul lucrului bine făcut, promovat de sasul candidat. Or tot Ardealul contrazice această opinie. Românii din zona săsească şi-au construit casele exact sau aproape la fel ca saşii, nici în alte părţi nu poţi face mari deosebiri între locuinţele românilor şi ale ungurilor. Şi asta înseamnă că o gospodărie este bine închegată cu casă şi acareturi. Problema este cu românii extracarpatici. Există într-adevăr o tradiţie a efemerului, a improvizaţiei în viaţa românilor din Principate. Acest lucru este cauzat de situaţia acestora în secolul XVIII, când în această zonă s-au desfăşurat lungi războaie între otomani pe de o parte şi austrieci şi mai ales ruşi pe de altă parte. Aceste războaie, plus năvălirile tătăreşti sau ale lui Pazvanoglu în părţile Olteniei erau însoţite de indescriptibile jafuri. Românul de la câmpie trăia în locuinţe improvizate, bordeie săpate în pământ. Totuşi în secolul XIX se constată creşterea nivelului de trai ţăranilor, aceştia încep să-şi construiască case propriu zise. Materialul de construcţie a fost în principal paianta care este un amestec de chirpici armat pe o structură de nuiele sau şipci. Acest material are excelente calităţi de izolare termică care fac casa răcoroasă vara şi călduroasă iarna, dar cer întreţinerea periodică a acestei case. Astăzi nu văd pe români să trăiască în improvizaţii, doar ţiganii acceptă locuinţe prost făcute. Mutarea în blocuri a fostului ţăran a trădat lipsa unei educaţii de trai în comun, fiecare având grijă de propriul apartament, te pun să te descalţi când intri în casă, dar spaţiile comune sunt lăsate de izbelişte. O constat şi din propria experienţă. Deci românul de oriunde apreciază lucrul bine făcut, mai ales după cum arată casele făcute după 89 în zonele rezidenţiale. Discuţia privind lucrul prost făcut are rădăcini mai ales în comunism şi pentru exemplificare am să pun automobilul Dacia. Era prost făcut pentru că erau folosite materiale proaste, un securist se lăuda că l-a prins pe cel care a spus francezilor că am înlocuit oţelul cerut cu unul prost şi lipsea mai ales controlul de calitate. 
Cum se explică faptul că acum, Dacia este un automobil bun, care se vinde bine în străinătate? Pentru că sunt controale stricte ale calităţii, pentru că etica muncii s-a schimbat. Nu se mai fură din fabrica care aparţinea poporului, adică nimănui, rişti să pierzi locul de muncă, controlul calităţii este strict. Românii apreciază lucrurile bine făcute, de aceea se cumpără second hand-uri auto germane, că ar fi mai bune decât cele autohtone, lucru care nu se prea mai confirmă acum. Deci o lozincă a lucrului bine făcut este pozitiv receptată. 
Acum strict despre sondaj. IRES spune că după desfăşurarea spectaculoasei poveşti cu Ponta ofiţer acoperit impactul ar fi minim. Cred că aici este wishful thinking şi nu sociologie măsurată. Românii continuă să vadă pe poliţişti în continuare ca nişte miliţieni vopsiţi din cauza abuzurilor şi a mentalităţii de şpăgari.  Cât despre cei din serviciile secrete şi ei au aureola securiştilor de altă dată şi pe acest lucru se pare că a mizat Traian Băsescu în dezvăluirea sa. Ponta, în calitatea de agent secret nu va fi asociat cu James Bond, cred mai repede cu Pacepa, sau Pleşiţă, nume cu rezonanţă sinistră. Aşa că Ponta va suferi consecinţele acestei dezvăluiri în turul II. 
În privinţa cifrelor nimic nou, Ponta ar avea 41%, iar Iohannis 30%, deci cam pe unde şi alte sondaje au indicat aceste cifre. Referinţa rămâne rezultatul europarlamentarelor 37% PSD şi 15+12 = 27% PNL + PDL.  Efectul unificării este pozitiv şi aceasta poate da o tendinţă de creştere a forţelor de dreapta reunite. 
Pe de altă parte nu pot să contrazic opinia lui Dâncu privind anumite tendinţe centrifuge la PDL, şi prin faptul că Boc o susţine pe Udrea şi nostalgiile păguboase de la PNL privindu-l pe Antonescu. 
8% pentru Udrea şi Tăriceanu ne spune că se confirmă tendinţa de recul al lui Tăriceanu, simpatizanţii liberali încep să se lămurească de faptul că Tăriceanu nu este decât un iepure al PSD, iar Udrea stagnează, dar trece peste Tăriceanu. Restul nu contează, 4% pentru Macovei şi Meleşcanu sunt în marja de eroare. 
Cât despre 55% Ponta şi 45% pentru Iohannis în turul II cred că sunt încă cifre ca să-l liniştească pe şefu'!
Mai este până la turul II şi ecartul cred că va fi mult mai strâns, într-un sens sau altul. Se va repeta situaţia din 2004 şi mai ales din 2009! 
Este clar că lupta se dă între Ponta şi Iohannis, ceilalţi sunt decor sau bâzâituri, cel mai bâzâitor rămâne Traian Băsescu.
Aş mai comenta şi efectul justiţiei, ceea ce se întâmplă poate zdruncina marginal şi pe susţinătorii PSD, dar mai ales va induce neîncredere între indecişi. Prea s-a furat cu toptanul şi neruşinat şi trebuie pedepsiţi vinovaţii şi aceasta pare a fi şi opinia populară. 

Aş mai comenta că încrederea în Biserică este în continuare ridicată, dar a scăzut semnificativ faţă de cea în Armată. Şi pentru asta trebuie văzută comportarea clerului ortodox, de la opincă la vlădică. Domină acolo o lăcomie neruşinată  şi o aroganţă care n-are nimic cu cele sfinte!

PS L-am zărit pe Tăriceanu ieri în campanie electorală la Piteşti. Era un o mână de oameni în jurul lui, predominând ziariştii şi fotografii. Nu lipseau deputatul Andrei Gerea şi şeful organizaţiei locale Dan Crişan. Am remarcat puţini trădători liberali, din cei care îi ştiu eu. Şi am remarcat câteva peroane cu nişte geci alabastre, elegante pe care scria Tăriceanu. Primeşte şi Călin nişte fărâmituri de la PSD! 

5 comentarii:

  1. Joe, perseverezi, dar e stilul tau.
    1) Precum basistii sadea(caci pe acolo sunteti desi faceti pe imaculatii) vezi hotii doar peste gard in curtea vecinului. In ograda voastra nu va uitati. Dai mereu exemplu cu videanu de parca ar fi singurul furacios de la pdl+pmp.
    2) Continui sa crezi ca sunteti o forta de dreapta in devenire foarte puternica, alternativa la psd. Uiti, sau nu iei in considerare ca pnl (adevaratul tradator) a luat cele 15 procente mintind cu NERUSINARE electoratul lui(din care am facut si eu parte in mod constant). Cum s-ar spune pe aici pe Dambovita, ciocu' mic, ca nu sunteti exemplu de moralitate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am propunere sa schimbi motto-ul - Un Blog de Dat cu Capul. Cam mult sange pe aici moncher. Si mai si pute. Urate apucaturi la uslam.

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow ce cuvinte scarboase?!?!?! uslam???

    RăspundețiȘtergere
  4. http://reportaj.stirileprotv.ro/klaus-iohannis-candidat/

    RăspundețiȘtergere
  5. ...din pacate o sa castige Ponta,poate din primul tur...atunci sa vedeti nenorocirea acestei tari. Ati vazut ce se pune la cale pe sest intre Hrebengiuc si Sova ? Ati vazut care-i miza ? Eu te sustin,te propun, sunt influent,sunt creierul iar tu ma scapi prin legi...de aceste anchete. Asa a facut Ponta-che cu Melescanu cu acei " neacoperiti " care sa nu se mai dea in vileag...chiar daca au iesit din SIE ati vazut procedeul ??? Si ei apar apoi imaculati cu cravata si camasa alba impecabila fiind borfasi de drumul mare. Daca as sti ca Ponta-che nu o sa tamponeze justitia cand va fi presedinte si nici primul ministru care va veni nu o sa obstructioneze DNA eu ii zic de pe acum : bine ai venit " acoprit " Ponta-che,de-abia astept sa vad ca esti mai bun ca Base si sa incerci sa ne arati ce n-am vazut pana acum Sincer succes ! Dar numai ce dadu ordonanta si prelua cca 40 primar de colo la ei incalcand o lege,de la asta la amnistieri si hotii este un singur pas,,,Sa dea domnul sa gresesc.

    RăspundețiȘtergere