vineri, 10 octombrie 2014

Să punem lucrurile la punct!

Văd că sunt unii care mă critică şi alţii care mă laudă pentru reacţiile mele la unele atitudini ale intelectualilor noştri publici.
Să lămurim anumite lucruri. Eu am aceste reacţii din postura de cititor al celor trei intelectuali în chestiune. Blogurile mele sunt martore ale lecturilor mele.
La Pleşu am avut dificultăţi pentru că este vorba de vorba de filosofie şi dogmatică la Parabolele lui Iisus.
Liiceanu  a scris câteva cărţi superbe mai ales în stilul jurnalelor.
Lui Cărtărescu i-am citit cam toate cărţile cu excepţia lui Orbitor. Unele mi-au plăcut, altele nu m-au entuziasmat, chestie de gust!

Însă pe toţi îi citesc în calitate de autori de opinii publice, inclusiv pe Patapievici. Cel din urmă şi Cărtărescu au abandonat, probabil că unii din prieteni i-au tras de mânecă.

Pleşu este cel mai activ autor de opinii săptămânale, în Dilema veche şi în Adevărul. Cu unele din ele agreez, cu altele nu. Moralitatea sa mai elastică nu prea îl califică drept moralist, domnia sa însă insistă pe această latură. Din această postură a adus în atenţia publică gestul de susţinere al lui Beligan pentru Ponta. 

Dacă punctul său de vedere era de tip amical, izbucnirile lui Gabriel Liiceanu sunt umorale. El s-a apucat să-l beştelească pe Radu Beligan excesiv şi necumpătat, din postura susţinătorului Monicăi Macovei. Poate îl lasă şi pe el să se plimbe cu motocicleta? Ce mi se pare absolut dezagreabil la domnul Liiceanu este faptul că are astfel de izbucniri, pe de o parte, iar pe de altă parte sunt exerciţiile de prostituare publică la adresa celui mai mare mârlan public, numit Traian Băsescu. Nu a reacţionat la calomniile lui Băsescu făcute la adresa Regelui Mihai, în schimb mai că i-a pupat mâna lui Băsescu la o decoraţie.  Obiceiuri vechi şi proaste la a intelectualii publici români.

Mircea Cărtărescu putea să reacţioneze altfel, sau să nu spună nimic. Educaţia şi buna creştere îl obligau la aceasta, chiar dacă Victor Ponta îi este dezagreabil. Îmi reamintesc că Ponta l-a mai felicitat pentru propunerea la Nobel şi acum vreo doi ani şi nu-mi amintesc să fii reacţionat astfel!

Mârlănia şi comportamentul grobian publice le-a brevetat Traian Băsescu. Spaţiul public este intoxicat de proastă creştere şi nesimţire. 
Ce să mai zicem de mizeriile debitate de paţachina şi ţoapa de Gabriela Vrânceanu. Ea împreună cu retardatul mintal Dan Şova fac cel mai dezagreabilul cuplu din această campanie electorală.
Gabriela Vrânceanu a fost care a anunţat ruperea USL prin acelaşi tipi de atitudini de ţaţă.
Dan Şova,absolvent şi de Istorie!!!habar n-avea de petele negre ale istorie recente ale românilor.
Acest tip de indivizi sunt purtătorii de cuvânt ai lui Victor Ponta. Vai de capul lui! Este o invazie publica de tineri tupeişti pe post de experţi, unii absolvenţi de şcoli bune din străinătate, dar care nu-i califică cu nimic, dacă ştiinţa este înlocuită doar cu obrăznicia.

Din păcate plagiatul lui Victor Ponta nu are răsunet decât într-o zonă restrânsă, neîmplinirile lui ca Prim Ministru sunt criticabile şi de scos în evidenţă, în ciuda pomenilor electorale, care împiedică buna guvernare.

Cu exasperare mă uit la concitadinii mei piteşteni şi a argeşenilor cum votează fără discernământ pe cei care au nenorocit şi nenorocesc judeţul, pe descendenţii lui Constantin Doncea. Argeşenii uită parcă că trăiesc în judeţul celei mai mari familii politice din istoria modernă a românilor, pe Brătieni, sau pe martirul anticomunist Ion Mihalache.

Oare piteştenii şi argeşenii nu constată că cea mai mare reuşită industrială a judeţului a fost opera Convenţiei Democratice, că privatizarea nereuşită a Arpechim este din vremea PSD, cum şi distrugerea ARO aparţine marilor bandiţi pesedişti ai judeţului.
Acum aceeaşi mincinoşi în frunte cu incapabilul pompos Rus vor să îngroape şi autostrada Piteşti Sibiu.

Zilele acestea s-au făcut exact 40 de ani de când am venit pe aceste meleaguri.


Oameni buni treziţi-vă!

31 de comentarii:

  1. Daca acum un an nu-i besteleai exact la fel pe colegii tai actuali de partid, te credeam, asa cred ca tu nu vezi punerea la "punct" , e mai mult la "stele verzi"...

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Joe, vorba lui Mirciulica, vad ca "te-ai trezit" si gandesti ceva mai corect. As remarca insa ca mitocania lui Basescu a fost parfum pe langa ce au adus Ponta si ai lui. Era sa mor de ras cand Sova a declarat, referindu-se la Johannis, ca ardelenii nu vor vota un gangav si un incet la minte. Ce dovada mai mare de imbecilitate a lui Sova, decat sa le faca astfel de aluzii ardelenilor, cu sugestia sa voteze un mitic tipic, smecher si obraznic, ca Ponta? P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca ati inteles asta cu "trezirea " lui Joe. El s-a trezit din mirosul rahatului in care a intrat , trecind in cocina lui Basescu. Dar cu rastalmacirile, ne pricepem, noi astia , de dreapta, de stinga, de centru, de Dimbovita. Azi a venit oaspete la Merkel, premierul chinez, tremura toti de dragul lui pe aici, sa faca ghesefturi cu el. Poate pune Ponta o pila, jigodia aia "bolsevica", s-o ajute pe dreptacea model , aia cu curul spre Moscova, nu !?

      Ștergere
    2. Ba am inteles foarte bine si nu am rastalmacit nimic. Am fost doar un pic ironic. Dvs. ati considerat ca Joe s-a trezit cand a venit cu opinii care v-au convenit dvs. Eu am considerat ca Joe s-a trezit cand a venit cu opinii care mi-au convenit mie.

      Ștergere
  3. He he. Auzi la el. Great misie cu blogul dn Joe. Trebuie sa realize I ca te adresezi la doua population vrasmase. Mai este cei crept ai o a treia grupare careia I see rupe-n paispe de ce scrii tu pe blog. Asadar daca injuri esti laudat tocmai din Germania ditr-o parte iar din cealalta ti see spune ca ai iesit in decor. Cand nu o faci ti se spune ca ai intrat in cocina lui Basescu.Grea dilema. Da stii can poti sa dai si in raspuns evaziv. L

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din Germania a fost laudat a usurare. Acolo si in alte parti se vede ca pericolul cel mai mare pentru viitorul Romaniei este Basescu si sistemul ce l-a impus. Un system in care Parlamentul trebuie lichidat, opozitia zdrobita, justitia sa pedepseasca numai pe adversarii politici, interceptarile facute la liber sa apara in presa si oamenii sa fie conamnati fie ca sa dea un exemplu fie pentru ca desi nu sunt dovezi, asa pare. Ei uite, sunt unii care cred ca democratia se bazeaza pe partie politice, ca puterea suprema in stat este Parlamentul, ca presedintele trebuie sa fie decorativ ca peste tot cu exceptia nefericita a Frantei si cea ne-utilizabila ca preceent a USA. Cred, in traditie Augustana (de la sfant nu de la imparat) ca vinovatul trebuie dovedit si nu banuit. Cred ca dreptul la opinie este fundamental, cred ca nimic nu justifica un stat politienesc cu interceptari si filmari clandestine. Cred ca trebuie sa existe si presa de opozitie. Toti acestia vad ca pericolul vine dintr-un loc si ca dihotomia stanga/dreapta este falsa in Romania.Au fost tristi cand Joe a orbit si s-a mutat pe Pluto. Si se bucura cu posibilitatea sperantei de vedere. Si da, cred ca termenul de cocina este potrivit. Intre orice si Basescu, este de votat altceva. Daca acest altceva este Ponta/PSD sau Tariceanu chiar nu conteaza. Pentru ca PSD a mai fost dat jos. Basescu mi-e teama ca ramane si dupa alegeri.
      M

      Ștergere
    2. Eşti ca de obicei complet confuz M!
      Ponta este garanţia că sistemul ticălos al lui Băsescu va continua, cu mafioţii lui de data asta, vătafi de judeţe, escroci de Microsoft, şi alte afaceri necurate!

      Ștergere
    3. De aceea Băsescu ar face orice ca Ponta să fie ales pentru ca sistemul să funcţioneze!

      Ștergere
    4. Draga M, unii au incercat sa aduca democratia in Irak, Egipt, Tunisia, Libia, etc. Si n-a mers. Tot ce au put obtine a fost o primavara araba. Dupa care a urmat dezastrul. Intr-un fel asemanator s-a intimplat si cu biata Romanie. Bietii romani cam nepregatiti dupa '89 pentru pasul cel mare au ramas si acum in anul de gratie 2014 corijenti pe la ceva materii. Asa ca in fiecare an mai au cate o sesiune de toamna. Chiar si impinsi de la spate e cam greu invatatura.
      Atunci cand toata lumea racneste asta nu se numeste drept la opinie si nici nu mai este un drept fundamental. Si oricum cea mai draga libertate pana acum a fost dreptul la furat.In rest despre alegeri cred ca ele sunt in mare parte jucate.L

      Ștergere
    5. J nu confuz. Poate complicat. Restul de ne-comentat.
      L iarasi, doua negatii nu dau o afirmatie. Daca se fura nu inseamna ca libertatea este rea (vorbeam de Augustin: mai placut este Domnului sa scape o suta de vinovati decat sa fie pedepsit pe nedrept un nevinovat). Si indiferent cat de tare tip trebuie sa se tina seama de ce spun nu de cum o fac. In rest de acord ca democratia merge doar in sistemele cu ceva traditie germanica a primus inter pares si nu merge in sistemele culturale asiatice (inclusiv bizantine de la care ne tragem) numite ale Dominatului. De aici si disconfortul romanilor la un sistem neobisnuit. De aici fascinatia pentru un Conducator care "face" peste legi si reguli. De aici cei ce viseaza la un Basescu ce "face" curatenie etc. Doar ca de fapt campania asta impotriva "coruptiei" "furtului" etc este un stangism primitiv, capra atavica a invidiei si lacomiei. Tarele comunismului au fost atat de bine simtite de catre romani (alaturi de Bulgarii identici) incat sunt singurii care nu s au rasculat.
      Si sunt de acord ca revolutiile portocalii (noua culoare a lui J) seamana cu primavara araba. Doar ca aici e mai putin petrol.
      M

      Ștergere
    6. Democraţia a mers la români din 1859 până în 1945!
      Şi merge acum, fie că vrei sau nu vrei!

      Ștergere
    7. Hai mai J ! Ce naiba...
      M

      Ștergere
    8. Mica bibliografie selectiva
      Eminescu. Caragiale. Memorii Carol II, Argetoianu.A Calinescu. Istoria PMR.
      Pt contemporanitate: interviuri diversi insarcinati USA si UK. Colegii tai Macovei Ungureanu Blaga. Interviuri Antonescu. Interventii Basescu

      Ștergere
    9. Votul universal Joe = democratie a inceput in Romania din 1938. Deci cam cata istorie a democratiei avem? De aici pana la Dictatura Regala. Si atat. L

      Ștergere
    10. :) din primavara pana in toamna...

      Ștergere
    11. Votul universal pentru femei a fost din 1946!
      Uşor cu istoria....

      Ștergere
    12. Draga M, sistemul dezgustator din Romania s-a dezvoltat pe baza pusa cu mare grija in anii cand la
      putere a fost PSD-ul. Atunci s-au stabilit regulile care au dus la actuala situatie. Si nu cred ca e cazul sa scrieti in termeni apocaliptici, ca si cum cineva ar fi anulat puterea parlamentului, sau ca si cum presedintele ar ramane acelasi. Avem promisiuni, nu-i asa, ca noul presedinte va introduce noi standarde de comportament, desi ar fi mult mai bine daca ar fi constitutia mai clara in chestiunea asta. Cu presa independenta e intr-adevar mai grav, fiindca ea pare sa fi disparut cu desavarsire. Altfel, presa de opozitie exista, slava Domnului, cu partizanat feroce de ambele parti.
      In fine, sunt absolut de acord cu faptul ca dihotomia stanga/drepta e falsa in Romania, asa ca nu folosesc acesti termeni in legatura cu politica din tara. Lasand la o parte apocalipticul, diferenta de opinie intre mine si dvs e simpla: dvs ii considerati vinovati numai pe Basescu si ai lui de sistemul care s-a creat in Romania; eu ii consider vinovati si pe ei, dar ii consider si mai vinovati pe cei de la PSD.
      In consecinta, desi am vazut declaratia dvs recenta ca veti vota cu Ponta si, in general, ma cam ghidez dupa opiniile dvs, de data asta voi zice pas: nu voi vota cu Ponta in alegerile prezidentiale.

      Ștergere
    13. Joe ! era sa cad de pe scaun de ris ! L-ai facut confuz pe M. Tot nu mi-ai raspuns cum te simti cu colegii pe care-i balacareai acum un an... Si am aflat de la Mihai ca exista vinovati si ... si mai vinovati. Ce ne facem cind vinovatii trec peste noapte la cei si mai vinovati sau invers. Ca ai lui basescu, vinovatii, au fost mult timp la cei "si mai vinovati" ... Si acum intrebarea suprema ! Udrea e vinovata sau si mai vinovata !!?? Eh ?

      Ștergere
    14. Mirciulica draga, PSD-ul a creat conditiile pentru si a consolidat cel mai corupt sistem din orice tara a Uniunii Europene. Toate partidele din Romania sunt sindicate organizate pentru favorizarea coruptiei, dar PSD-ul detine si "personalul" cel mai dotat si mai bine plasat, si cele mai multe oportunitati pentru jaf. PSD-ul a conscrat, intre altele, sistemul prin care sunt cumparate, cu o fractiune din banii obtinuti prin coruptie, voturile saracilor mentinuti in mizerie tocmai in urma jafului practicat. In acest sens, cu siguranta, PSD-ul este mai vinovat decat ceilalti.
      Altfel, am impresia ca retraiesc atmosfera de la inceputul anilor 90. Votantii lui Ponta reactioneaza la fel ca votantii de atunci ai lui Iliescu. Lozincile au fost reactualizate: "nu ne vindem tara" a devenit "mandri ca suntem romani"; sperietoarea cu "vin mosierii" a fost inlocuita cu "revine Basescu!" si asa mai departe. Asadar, Mirciulica draga, "cand Ponta apare, soarele rasare"! Dragi votanti Ponta, sa nu va "orbeasca" soarele asta si sa vorbiti dupa aceea, cum au facut multi pe vremuri, de "duminica orbului"!

      Ștergere
    15. In Romania, dreptul de vot pentru femei a fost introdus prin Constitutia din 1938, promulgata de regele Carol al II-lea. Acest drept insa n-a putut fi exercitat intrucat, in aceeasi perioada, regele a desfiintat practic viata politica, introducand dictatura carlista. Asadar, votul femeilor a inceput sa fie aplicat abia dupa razboi. L

      Ștergere
    16. Draga Mihai, nu-mi aduc aminte sa fi spus ca Ponta e soarele, sau ca votez cu cineva. Singura data cind m-am obosit sa merg pina la Consulat in Stuttgart a fost la referendum, cind am votat pt demiterea lui Basescu. Nu ma informez nici de la A3. Dar am un prieten, adevarat anti-bolsevic, nu ca unii pe aici, din PNTCD-ul facut praf tot de oamenii lui Basescu, care stie exact cit de malefic e base si echipa lui. Daca-ti aduci aminte , acum 10 ani, la Pitesti , voi doi, Joe cu tine v-ati mirat ca eram anti Base ( si anti Bush ). Despre Basescu eram deja informat, despre Bush asa simteam doar. Atit informatiile cit si simturile mi s-au confirmat de mult. Dar toate astea nu insemna de loc "cand Ponta apare, soarele rasare" ! Chiar mi se pare ca a-mi interpreta asa parerile e cel putin neplacut, suparator. E ca si cind as spune eu ca daca apare Udrea, rasare luna pentru tine ! Nu cred !!!
      Chiar daca tipa pare a fi o "pasare de noapte" , ar fi o legatura ...

      Ștergere
    17. Presupun ca ii va fii foarte greu lui Joe sa se decida care talhari ii sunt mai apropriati. Cei din vechiul PNL, noul PNL ori vechiul USL. Si aici se aplica legile atractiei universale. Atractia este direct proportionala cu masa de corupti. De aceea USL este net castigator, atat prin numar cat si prin greutate totala. QED. L

      Ștergere
    18. Draga Mirciulica, regret ca printr-o proasta compozitie de text, a reiesit ca te-as indica pe tine drept votant Ponta. Mi-am dat seama ulterior de greseala mea. Te rog sa ma crezi ca nu-mi permit sa arat cu degetul pe nimeni in functie de cum as crede eu ca voteaza respectivul. In general, nici nu-mi permit sa intreb pe nimeni cu cine voteaza, consider ca e o intrebare nepoliticoasa. Daca cineva o spune deschis. argumentand si motivele, cum a facut M, atunci ma simt indreptatit sa-i aduc contra-argumente nominal, dar altfel nu. In fraza aceea nefericita, eu am vrut sa-ti arat tie in mod direct la ce s-a ajuns in aceasta campanie electorala, nu sa insinuez ca "soarele rasare" pentru tine. Si inca ceva: chiar daca prieteni de-ai mei voteaza Ponta, cred ca modul cum votam, ca si toate opiniile noastre politice nu pot constitui motiv de raceala intre prieteni.

      Ștergere
    19. Mihai ! fi atent, eu cunosc pe aici citiva dintre Anonimi sau neanonimi ... , mai citesc online , sau vad tv-uri variate , din Romania si asa-mi fac si eu o parere. Mai intii , chestia cu coruptia-PSD e caraghioasa. Poporul roman e cam hotz si corupt, asta e fibra, istoria, etc. Deosebirea intre PSD si PDL e ca PSD-ul ajuns la putere ii lasa si pe PDL-isti sa fure ca si atunici cind erau ei la putere. Ei inteleg firea poporului si nu-l deranjeaza, poporul e si PDL-ul, nu !? Pe M. nu-l cunosc personal, pe tine da, pe Joe prea mult. Si va ascult ( citesc ) cu atentie si respect ( exact in ordinea mentionata ) pentru ca aveti "stofa" cum se zice la noi. M pe stinga, tu pe dreapta iar Joe pe extrema. Parerea mea e ca noi, astia emigrati, din bun simt ar trebui sa ne abtinem de la vot, pentru ca nu suntem mai apoi condamnati sa suportam consecintele. Daca totusi as fi obligat, dupa astia 10 ani de Basescu-PDL si dupa , printre altele, scrierile de pe blogul asta, cred ca l-as urma pe M.
      Iar pentru tine ramine, desigur, tot un "big like" !

      Ștergere
    20. Mircea, eu am dat big like. Mi s-a parut mai echilibrat scris. In general, tu si M scrieti foarte bine dupa opinia mea fara a fi partizani, ci doar folositi o elementara logica.Despre Joe, numai de bine. Cred ca doar polemizeaza gratuit (si partizan) deci nu va suparati pe el ca asa este el. A

      Ștergere
  4. Ca de obicei exagerezi. Regreti ca ai venit pe meleagurile tilharilor de psdisti? Pai bag seama ca ti-a mers bine pe aici. Iar privatizarile nu le-au facut singuri. Uiti ca au pus umarul toti imaculatii din politica? Apoi te intreb de ce uiti cum te pupai cu psdistii pe vremea USL. Acum esti mandru ca intri in sediul pdl . Mai Joe, ce ai patit de esti asa furibund pe cei ce nu sunt in noua ta barca? Ia-o mai slowly.

    RăspundețiȘtergere
  5. Observ cu placere ca M il aminteste de doua ori pe Sf.Augustin in comentariile de mai sus si sunt convins ca M ii cunoaste bine tezele. Stie de exemplu, ca potrivit Sf A., doar un numar limitat de crestini vor fi mantuiti, ceilalti mergand (alaturi de restul omenirii) in iad, indiferent cat de buni crestini au fost, cat de virtuos au trait si cate fapte bune au facut. Pai atunci, s-ar putea intreba un nestiutor, cum se impaca asta cu citatul "mai placut este Domnului sa scape o suta de vinovati decat sa fie pedepsit pe nedrept un nevinovat"? Intrebarea asta nu poate constitui o problema pentru M: raspunsul e simplu, potrivit Sf Augustin, toti oamenii, crestini si necrestini ar trebui de fapt sa meatga in iad, caci toti sunt vinovati, prin pacatul originar al lui Adam. Deci Dumnezeu nu poate fi acuzat ca ar fi nedrept, din contra, faptul ca unii vor fi totusi mantuiti e dovada clara a bunatatii lui Dumnezeu. Deci M nu a gresit catusi de putin din punct de vedere logic citandu-l pe Sf A. in chestia cu nevinovatii. Caci mai mult, Sf Augustin arata foarte clar si ca nu trebuie sa punem intrebarea cum ii alege Dumnezeu pe cei care se mantuiesc. Este, cum ar zice si M probabil, "o intrebare prost pusa". Nu are sens sa-i ceri explicatii lui Dumnezeu, totul pe lume este pur si simplu asa cum doreste El. Si ca sa fie si mai clar cum e cu nevinovatii, Sf Augustin precizeaza ca oricum, numai unii dintre cei botezati deja pot fi mantuiti, asa ca nou nascutii care mor nebotezati merg de-a dreptul in iad, foarte pe drept. Totusi, marturisesc ca eu ma bucur de faptul ca aceste teze nu mai sunt incluse in canonul catolicismului.
    Si chiar daca au fost adoptate de Calvin si partial de Luther, eu consider ca este o teologie monstruoasa si din acest motiv, extrem de subiectiv, recunosc, as ezita sa-l citez cu atata aplomb pe Sf. Augustin. N-as vrea sa creada lumea ca sunt de acord cu el si in privinta tezelor lui cele mai importante. P

    RăspundețiȘtergere
  6. Dragilor ce pot constata este că blogul meu a ajuns un forum de dezbateri cum este cel al blogului lui Pleşu de la Adevărul.
    Acolo se bate rău de tot câmpii, aici la mine mult mai puţin!
    Ştiu că unii vor remarca caustic că încerc să mă umflu în pene că încerc să mă asemăn cu cine nu trebuie!
    Asta-i viaţa!

    RăspundețiȘtergere
  7. J draga, daca ai pomenit asemanarea cu Plesu, mi-e teama ca nu de pene este vorba
    Mihai, mi-am schimbat strategia: la primul tur votez Tariceanu cu inima (atentie, votez idea nu neaparat omul desi este chiar OK comparative). La al doi-lea votez cu orice va fi impotriva Sistemului Basescu. Sunt anti socialist (si mi-e teama ca si anti-liberal in sens American), dar orice este mai bun decat Sistemul.
    PS: J, scrisese-m pentru P un lung raspuns (scris cu placer si apreciere) dar care nu a aparut. Sunt pe un alt fus orar si cred ca ajunge mai greu. Ideile exprimate de P sunt mai valoroase decat "ticalosul, nenorocitu', baga-l-asi in ..."
    M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si fosrte refreshing discutia mirciulica-Mihai. Cu modestir remarc ca suntem dulci ; un fel de MMM digital :). Serios vorbind este trist cand expatii (adaug aici si pe L ) sunt mai interesati, informati si rationali, indiferent de pozitia adoptata, decat licalii. Foarte trist. A si P nu renuntati.
      J nu te alarma ca iti deturnam blogul. Fii bucuros si generos precum Academos.
      M

      Ștergere