luni, 17 noiembrie 2014

Câteva observaţii privind alegerile din 2014

Privind retrospectiv campania desfăşurată de PSD şi acoliţii de la Televiziunile România tv şi Antena 3 au fost teribile, murdare, ticăloase încercând să împroaşte cu noroi într-un om profund onest şi modest.
Crin Antonescu a fost extrem de inspirat atrăgând pe Klaus Iohannis, acest ultim german din România, care a refuzat să stingă lumina şi care a transformat Sibiul într-un oraş european şi ales de sibieni cu nostalgia concitadinilor saşi care şi-au luat rămas bun de la locurile natale.
În condiţiile în care Antonescu a părăsit scena politică, coaliţia PNL - PDL trebuia să găsească un înlocuitor pentru candidatul prezidenţial. Candidatul PDL Cătălin Predoiu era doar o glumă bună, dacă nu tristă. Era legat de catastrofala guvernare Boc, casa lui de avocatură este acuzată de deturnarea procesului angajaţilor cu Arpechim în favoarea Petrom OMV.
Rămânea doar acest sas care a condus timp de 14 ani cu pricepere şi precizie oraşul său natal care este una din oglinzile plăcute ale României. Cred că nu se aştepta să fie subiectul atâtor investigaţii de rea credinţă, calomnii  şi murdării. Am constatat că are pielea tare şi nu este de loc un biet provincial fricos şi temător de miticul Mitică dâmboviţean.
Contracandidatul său Victor Ponta are însă grave probleme de imagine în pofida coafării date de slugile din presă de la cele două televiziuni aservite. Rămâne problema plagiatului care scoate din politică pe orice politician democrat, rămâne cohorta de penali pesedişti trimişi la tribunal de DNA,  rămân minciunile spuse pe toate părţile.
Desfid toate analizele pe picior privind prima confruntare dintre Iohannis şi Ponta.  Se crease o adevărată isterie a confruntării, Ponta a impus agenda confruntărilor, orice tentativă a lui Iohannis pentru un teren neutru a eşuat. Aşa că Iohannis a apărut intempestiv la Realitatea tv. Nu era însoţit de nimeni, blamat de experţii media, pentru că neamţul precis nu avea nicio hârtie. Ponta în schimb era plin de hârtiuţe, copiuţe. Deh, deformaţie universitară, sau de Prim Ministru?
Cred că dezinvoltura şi politeţea lui au impresionat mai mult decât o logoree abilă dar fără conţinut.
A doua confruntare de la B1 tv a consolidat ideea pentru că Iohannis este un personaj impunător, a fost mult mai agresiv, şi lumea a înţeles cine este şeful! Că analiştii de imagine n-au priceput, a priceput electoratul!
Nu exclud că a contat şi votul negativ, generat în special de dispreţul manifestat faţă de concetăţenii din diaspora, care sunt investitorii cei mai importanţi ai României. Alegerile din străinătate au fost făcute de parcă aceşti români expatriaţi erau duşmani fugiţi ca pe vremea comunismului.  Aici se poate spune că cine sapă groapa altuia, cade singur în ea. Iar rezultatul s-a văzut! Există o revoltă a tinerilor care nu mai depind de un stat patron care sunt mult mai mobili şi care se puteau afla în situaţie neplăcută a congenerilor care li se refuza votul şi au votat ei în loc cu asupra de măsură. Mai trebuie făcut ceva, trimişi la plimbare toţi funcţionarii din reprezentanţele diplomatice care put de securism de tip vechi şi nou cu nimic deosebit de cel trecut!
Acum după ce s-a votat observ nişte lucruri interesante pe zone geografice.
Ungurii l-au votat masiv pe Iohannis, este totuşi minoritar şi ardelean, chiar dacă liderii maghiari nu prea le place cum administrau nemţii.
Interesant că Bucovina a votat tot cu Iohannis, pentru că şi bucovinenii au nostalgia Imperiului de acum o suta de ani. 
Iaşiul este capitala Moldovei, este elita Moldovei acolo şi bine au făcut că au votat aşa! 
Constanţa este poarta României şi marinarii sunt oameni deschişi la minte, bravo lor!
Prahova este primul judeţ industrial al Vechiului Regat, deci sunt oameni de ai mei din spiţa lui Caragiale, şi ploieştenii au simţul ridicolului foarte dezvoltat!
Doar Hunedoara face figură separată de restul Transilvaniei, pentru că sunt acolo pripăşiţi prin Valea Jiului care nu posedă spiritul ardelenesc!
Iar pentru argeşenii mei între care îmi duc viaţa de patruzeci de ani este o consolare! Acum suntem siguri că autostrada Piteşti Sibiu va deveni o realitate. Preşedintele trebuie să ajungă repede şi pe şosea acasă!


Şi ca Shakespeare putem spune: Totul este bine când se termină cu bine!

PS 
Dacă nu vă place poza să ştiţi că o pun ca să vă ofticaţi! Am o poză cu noul preşedinte al României. Mai am una şi cu Emil Constantinescu!

17 comentarii:

  1. Va iert si rautatile, pentru ca prea v-au "tavalit' criticii pana acum. Cum va sunt in mare masura prieteni, sa vedeti ce va asteapta de acum incolo. bravo Joe, Bravo Klaus!

    RăspundețiȘtergere
  2. Joe, vad si tu cazi in Catalonizarea fostelor posesiuni austro-ungare! Este bine cum s-a intamplat, este normal sa fie greu de accepta de 45%, dar cred ca toti trebuie sa se apuce de treaba. Daca va mai urma un 'cutremur' sau nu, vom vedea, dar tara trebuie sa evite continuarea isteriei, iar politieniii, oricare ar fi ei, sa nu repete greselile celor de dinainte. Cel mai periculos lucru astazi mi se pare o ruptura intre Ardeal (incluzand Banatul, Maramuresul si Bucovine) si 'Regat". Curat trebuie sa-si faca toti in curtile lor, nu numai PSD. Oricum te felicit pentru darzenie si perseverenta. Dorin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. perseverare diabolicum

      Ștergere
    2. Dorin dragă, nicidecum!
      Doar că Bucovina a făîcut parte din Imperiu şi ar putea exista nostalgia. Nu se aplică la Iaşi, la Constanţa şi mai ales la Prahova natală unde există cea mai puternică tradiţie industrială din Vechiul Regat.
      Am încercat explicaţii, nu dezbinare şi nu cred că greşesc prea mult, fiecare vot are nişte explicaţii. În Argeş doar un loc a avut majoritate Iohannis, Poenarii de Argeş, spre Vâlcea, deci acolo nu-i explicaţie poate doar vreun primar influent!

      Ștergere
  3. Cea mai grea problema a neamtului este reforma clasei politice din Romania. Daca nu se face curat in TOATE partidele si nu se ia taurul de coarne impotriva coruptiei si a incompetentei neamtul este pierdut din start. Tinerii vor locuri de munca salarii decente si eradicarea coruptiei. Daca nu se realizeaza rapid niste pasi in aceasta directie oamneii ies in strada ca acum 25 de ani. Putem sa citim aceste lucruri pe site-urile de socializare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Anonimule, ai deplina dreptate, dar Johannis singur, cat de 'neamt' (desi nu-mi place sa-i spun aste) nu poate face mai nimic fara suport politic onest si o societate civila vigilenta. Indiferent cine va guverna in viitorul apropiat sau in cel indepartam sunt figuri care ar trebui sa dispara, fie dintr-un bun simt castigat in ceasul al 12-lea, fie printr-un sut bine articulat. Altfer este pacat de tot efortul din 16 noiembrie! Oricum bine ca am scapat de hahait si mizeriile lansate care nu au iertat pe nici-unul din cei doi candidate. Dorin

      Ștergere
    2. Imi cer scuze, dar scriu de pe un mobil si-mi scapa cam multe greseli. Dorin

      Ștergere
  4. ,,,auzi ?,,,cu Ponta n-ai ? dm

    RăspundețiȘtergere
  5. O analiza aiurea, partizana, dar este o parere. RESPECT.A

    RăspundețiȘtergere
  6. Doua observatii mai putin importante, dar spectaculoase:
    1. Intr-o analiza sociologica, autorul (care nu prea le vede, fiindca a facut numai preziceri gresite inainte de scrutin) examineaza greselile lui Ponta in campanie si spune, intre altele, ca doua cuvinte folosite de Ponta l-au facut probabil sa piarda un numar disproportionat de mare de voturi: cuvantul "lucru", nu ca in "lucru bine facut" ci ca in "Johannis e un lucru" si cuvantul "lozinca", folosit in sintagma "doar o lozinca", referitor la dreptul de vot.
    2. Iata un comentariu, gasit pe nu mai stiu ce forum, cu niste afirmatii care m-au amuzat grozav, si care ar putea fi chiar adevarate. La alegerile din ultimii zece ani, spune cel care scrie acolo, PSD-ul a reusit performanta de a fi mereu defazat
    in desemnarea candidatului cel mai potrivit.
    "In 2004, probabil ca Iliescu ar fi castigat in fata lui Basescu. A candidat insa Nastase.
    In 2009, probabil ca Nastase ar fi castigat in fata lui Basescu. A candidat insa Geoana."
    In 2014, probabil ca Geoana ar fi castigat in fata lui Iohannis. A candidat insa Ponta.
    Ma intreb daca pentru 2019 PSD-ul poate sa inventeze un candidat care sa ne faca sa il plangem pana si pe Ponta. Pare de domeniul imposibilului, dar nu stiu, ramane sa vedem... Spirala autodistructiva a functionat pana acum."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Mihai Vasilescu,
      Aveti impresia ca este un blestem sau o prostie organica?

      Ștergere
    2. Daca ma intrebati pe mine, eu as spune, independent de comentariul de pe acel forum, ca PSD-ul s-a "inrait" cu timpul, adancindu-se tot mai mult intr-o mocirla a coruptiei, cu tendinta crescanda de a sfida si a minti "in fata" si cu mentalitate tot mai accentuata de stapani, siguri ca pot manipula populatia cum vor prin televiziunile de partid si prin influenta numerosilor baroni locali fara de care nu misca nimic in judetele respective. In consecinta, si-au ales si lideri "pe masura" la fiecare etapa, pe parcursul acestei decaderi. Nu spun ca Geoana si Ponta ar fi corupti, dar au fost alesi fiindca erau gata sa mearga mana in mana cu coruptii. Evident, corupti au fost si sunt si la celelalte partide. Dar aceia n-au avut nici aceleasi posibilitati, nici aceeasi indrazneala si siguranta ca lor nu li se poate intampla nimic, fiindca partidul lor e de departe cel mai puternic si fiindca dispune de cele mai eficiente mijloace de manipulare.

      Ștergere
  7. Domnule Negut, cred ca Nicolae Ceausescu ar muri de invidie citindu-va acest text. „Maistri” Cristoiu, Nistorescu si Plaer nu l-au „cantat” asa frumos prin anii '70-'80 cum o faceti dvs.!
    A propos de un comentariu al unui „distins” conviv care a incercat sa para cult si a terminat-o ca la o cearta intre locuitori din Ferentari, nu stiu ce este mai grav: sa iti respecti principiile sau sa le schimbi dupa cum bate vantul. Ca taran, pot sa acept zicerea populara, inteleasa cu adevarat (ai o treaba de facut si incerci din toate puterile sa o duci la capat). Imi este mai greu sa accept zicerile celui considerat filosof. Nu a stiut decat sa „imprumute” in folos propriu (de la ideile filosofului (adevarat) Cosntantin Noica, la Editura Politica).

    P.S. Doresc sa spun ca nu cu mine s-a injurat ....

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma surprinde neplacut chestiunea cu „nostalgia imperiului habsburgic”. Nu stiu de unde le scoateti, dar ma doare sufeltul. Credeam ca sunteti altfel (si pareti sa fiti cand nu faceti jalnice comentarii politice la „prea cald” si discutati de arta si „peisagistica pescareasca”; cand sunt la „la mai rece” sunt mai suportabile)

    RăspundețiȘtergere
  9. Stimate domn, nostalgia Bucovinei pentru ordinea austriacă a existat, pentru că este cea mai evoluate parte a Moldovei şi se vede şi azi. Nu este o nostalgie pentru autoritatea imperială cât pentru administrarea corectă şi necoruptă. Niciun ardelean nu-şi doreşte Austro Ungaria, dar administrarea necoruptă este a rămas în amintire. Transilvania are o altă mentalitate, dar asta nu o face mai puţin românească şi temerile faţă de separatisme o dovedeşte chiar alegerea unui etnic german ca păreşedinte al României! Trăim într-o ţară modernă care evoluează în mentalitate spre bine iar naţionalismele nu-şi mai au rostul! Patriotismul, da!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ati cauta prin arhive si ati discutat cu cei putini ramsai in viata, daca isi mai amintesc, veti constata ca nu a fost atat de corecta si necorupta. Cititi, de exemplu, cartile unui parinte profesor de la Sibiu, chiar dac este ortodox (Mircea Pacurariu) si mai vedeti ...
      Nu imi este prea clara provenienta acestei execerbari a corectitudinei germane. Nu uitati ca pana si primi ministrii lor au luat "ciubucuri" grase si au disparut de pe scena politica, chiar daca fara inchisoare. Sa nu ne imbatam cu apa chioara. Ca, pentru a il cita pe alesul presedinte - protejat, para-se de ICCJ - vom avea "ghinion" (am pus ghilimelele, pentru a nu fi acuzat de plagiat, cum a patit nealesul presedinte; pacat ca la umanioare si la juridice nu se citeaza cu numere ca la Stiinte exacte ...).

      Ștergere
  10. Joe, se pare ca sloganul pacaliciului de Ponta a functionat. Sunt mandru ca sunt roman si ca mine multi altii.

    RăspundețiȘtergere