duminică, 16 noiembrie 2014

Dreptul de vot

În 1990, la primul vot în condiţii de democraţie s-a prezentat peste 86% din corpul electoral. 
De atunci la următoarele alegeri prezenţa la vot a scăzut constant. S-a ajuns acum la un vot de cam 50-55% din electori. 
De ce?
Încerc să descurc această enigmă. 
O explicaţie ar fi emigraţia masivă peste ocean, circa un milion şi aceştia sunt oameni cu studii superioare, activi social. Acolo însă puţini dintre ei se vor mai gândi la problemele din fosta patrie, mai interesaţi fiind de realitatea în care trăiesc.
Cei care au mers masiv în 1990 au început să nu mai vină pentru că au constatat că votul lor nu a însemnat o îmbunătăţire a statutului lor, mai ales în anii 90. Din anii 2000 cei foarte săraci şi mulţi, cam 30% sunt foarte puţin cuplaţi la realitatea cotidiană şi în consecinţă lipsesc de la vot. Şi din acest motiv prezenţa a început să scadă. Statisticile spun că acum că românii sunt cei mai mulţi în afara ţării dintre cetăţenii statelor UE. Probabil că majoritatea sunt la fel ca şi cei de peste ocean interesaţi de problemele lor personale. Însă atenţie! Aceştia sunt totuşi oameni care şi-au luat destinul în propriile mâini, care au opinii mai clare decât conaţionalii de acasă. 
Chiar dacă din cei 3 milioane de emigranţi se pare că vor vota cam 10%  asta nu scuză pe Ponta şi guvernul său care parcă au făcut-o special ca aceştia să fie şi mai furioşi. 

Temerile că aceştia pot să răstoarne aranjamentele de acasă este o mare prostie care poate avea repercusiuni, nu imediate,  dar care va lăsa amintiri urâte  despre acest prim ministru şi posibil viitor preşedinte.


Să sperăm că toţi cei care vor să voteze azi vor putea să-şi exprime acest drept fundamental!

5 comentarii:

  1. Cei real interesati, vor vota. Gargaragii care striga ca vor sa voteze, dar nu isi anunta intentia - asa cum cere legea - vor striga ca nu s-a putat ca sa se exprime acest drept. Daca estimarile nu il vor da pe „al lor” castigator strigatele vor fi amarnice, cu ragnituri si imbranceli, urmate de pare la „Inalta Poarta Vestica”

    RăspundețiȘtergere
  2. Joe, exista sectii de votare in orase si au fost relativ goale. Daca se bulucesc doar in Londra, Paris....sa le spunem "mai raspanditi baieti si galagia mai mica". De acord ca trebuie o estimare a votantilor din diapora(fara mutantii care pot vota, dar prefera excursiile) astfel incat sa se calibreze numarul sectiilor. . Este o mare diversiune in stil basist.Daca Jh. va cistiga, sa vezi cum fac ciocul mic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cine o fi luat stampila?
    http://stiripenet.info/apel-disperat-se-incearca-fraudarea-alegerilor-la-torino/

    RăspundețiȘtergere
  4. Joe, esti incredibil de introspect. Vezi complet lumea numai pron ceea ce crezi nu ceea ce iti comunica simturile. Stim ca Paradisul tau este USA, dar romanii nu pleaca chiar asa in America. Cf datelor pe net, sunt 800k in Italia, 780K in Spania, 518k in USA, 200k in Germania, 200k in Israel si 151k in Ucraina. Date din 2009. Evident, numerele includ si cei emigrati cu zeci de ani inainte, sau etnici in afara granitelor. Aaa, daca vrei sa zici ca numai cei "plecati peste ocean" au creier si votau, atunci este te plasezi in alta categorie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Joe, felicitari pentru victoria candidatului pdl . Sunteti (pnl),intr-o poveste urata cu iz basist din care va veti alege doar cu sigla furata. Felicitari si pentru luiza macovei care a mobilizat pe retele de socializare (controlate basist) si a tampit mai ales tinerii si pe alti fraieri cu visul ei. In diaspora s-a creat o mineriada pe care nu o vedeti si nici votantii cinstiti si motivati sa voteze. Minerii ce veneau sa voteze(impiedicind votul firesc) plantau floricele (ca voturi nu mai puteau sa fure datorita noilor reglemenatari). Dca uiti de votul de la Paris, inseamna ca ai dat in amnezie(si nu numai tu).Uiti din cine se compune diaspora(exeptind oamenii cinstiti care recunosc ca sunt multi si cu diverse optiuni politice)? Uiti de delicventii de profesie ce pot fi manevrati sa se afle si ai asa prin treaba, turbulenti fiind?. E GRETOS DE URAT. As vrea sa vad un Werner Jh. care sa nu isi puna consilieri pdl isti care sa-i sufle la urechea bleaga ce dorea si basescu. El oricum executa ca un neamt sadea tot ce i se spune pentru ca nu prea are pareri si nu-i pasa.Daca asta inseamna pentru tine ca vom trai " nemteste" ai timp destul sa-ti rozi unghiile de ciuda.

    RăspundețiȘtergere