luni, 1 decembrie 2014

Alegeri din Republica Moldova - n-au dansat decât o noapte

Ziua de 1 decembrie nu venea doar cu Ziua Naţională a României, dar şi cu alegerile parlamentare din Republica Moldova, adică bucata din Basarabia plus Transnistria desenată de Stalin în 1945, care azi alcătuiesc acest stat cu care împărtăşim o istorie şi o limbă comună.  
Miza era extrem de mare, sau Uniunea Europeană prin Tratatul de asociere cu UE, speranţa, prosperitatea, sau Rusia, crivăţul, sărăcia şi neputinţa!
Nu s-au făcut exit poll-uri pentru că rezultatele erau complet diferite de votul efectiv. A trecut ceva timp şi au apărut primele date privind numărătoarea voturilor. Am urmărit primele comentarii de la Digi24 până să apară rezultate din numărarea voturilor.  Târziu după 10 seara a rămas doar Realitatea tv unde se comenta în continuare situaţia votului din Moldova. Şi surpriză! Partidul din pol position era Partidul Socialist al lui Igor Dodon, foarte pro-rus şi visceral anti-românesc, şi pe locul doi Partidul Comunist al lui Voronin. La telefon a fost invitat Guşă patronul postului, care are pe post titulatura de consultant politic. Acesta a început să facă un comentariu  foarte sumbru al perspectivelor Moldovei dacă va fi condusă de reacţiunea pro-rusă, dar şi vulnerabilitatea României care este înconjurată de duşmani. Îi ţinea din studio hangul Alexandru Cumpănaşu. Acest părerist mă scoate din sărite tot timpul cu opiniile sale emfatice şi arogante.
Aroganţa sa s-a reconfirmat şi în situaţia în care la telefon a fost invitat Mihai Răzvan Ungureanu în calitatea sa de fost Ministru de Externe şi cunoscător al Estului post-sovietic. MRU a încercat să potolească fervoarea negativă în care se intrase spunând ca să se aibă răbdare că numărătoarea voturilor nu s-a încheiat. Cumpănaşu l-a apostrofat extrem de agresiv încât m-a închis televizorul.

MRU a avut dreptate!  Stângiştii moldoveni visceral anti-români n-au dansat decât o noapte parafrazând titlul unui film, la fel ca Geoană acum 5 ani. Pe la ora 4.00 m-a trezit şi am verificat, pe Hotnews trendurile se modificaseră. Dacă PSRM rămăsese primul, pe locul doi se situa PDLM, pe trei era PCM, pe patru PDM, şi pe cinci PLM. Final fericit! Moldova va păstra parcursul pro-european, cele trei partide PLDM, PDM, şi PLM au împreună majoritatea de 55 de mandate care le asigură formarea guvernului, dar care lasă în suspensie alegerea preşedintelui pentru care trebuie 61 de voturi în parlament.

Revenind la marile temeri ale lui Guşă & Cumpănaşu l-am auzit pe Emil Hurezeanu astă seară cum spunea că trebuie să avem o teamă sănătoasă faţă de manevrele şi diversiunile ruso-putiniste.

Ar trebui să analizăm şi situaţia vecinilor. Până una alta suntem legaţi de Ungaria şi Bulgaria de Tratatul Uniunii Europene, iar Serbia vrea să adere la UE. În Bulgaria este un guvern de dreapta mai puţin tentat de legăturile tradiţionale cu Rusia. În Ungaria este liderul problemă al UE, Viktor Orban. Tocmai Angela Merkel va face o vizită în Ungaria ca aceasta să cupleze la accentuarea sancţiunilor împotriva Rusiei putiniste. Nici ungurii nu ai sunt dispuşi să asculte adierile revizioniste care nu aduc prosperitate ci taxe precum cea pe internet. 

Pe de altă parte Ukraina a votat masiv cu Europa Occidentală şi ukrainienii şi-au reevaluat opiniile faţă de România care a susţinut parcursul său european, luând exemplul pozitiv al Poloniei, principalul avocat al Ukrainei în Occident.

Pe de altă parte revenind la Republica Moldova, că acest stat este în discuţie, nu  Basarabia din România Mare cum bine remarca Armand Goşu pentru că din acest stat face parte şi Transnistria. 
Ce mă intrigă în mod negativ este cum o ţară cu 85% etnici români sau moldoveni cum se intitulează unii au nostalgia imperiului asupritor moscovit? Am înţeles că în primă instanţă s-au numărat voturile din nordul Republicii Moldova unde sentimentul rusofil este mai pregnant. Votul moldovenilor moscoviţi a fost anihilat de votul moldovenilor din Vestul Europei. Este un blestem pentru basarabeni că, în comparaţie cu popoarele baltice nu exista un stat separat constituit care să conţină co-etnici cum este România? Aceasta este doar un magnet pentru cei cu simţire românească? A fost atât de eficientă propaganda sovietică făcând din România interbelică un stat asupritor, sau tratamentul rău al administraţiei româneşti din Basarabia care a trezit nemulţumiri? Toate împreună contribuie la acest sentiment visceral anti-românesc care trebuie să pună pe gânduri pe politicienii şi intelectualii români. 

Este clar că România trebuie să fie mai prezentă în Republica Moldova care să schimbe această mentalitate. 




3 comentarii:

  1. liberalii social-crestini populari cf

    Encyclopedia Britannica :

    In its contemporary understanding, however, populism is most often associated with an authoritarian form of politics. Populist politics, following this definition, revolves around a charismatic leader who appeals to and claims to embody the will of the people in order to consolidate his own power. In this personalized form of politics, political parties lose their importance, and elections serve to confirm the leader’s authority rather than to reflect the different allegiances of the people. In the second half of the 20th century, populism came to be identified with the political style and program of Latin American leaders such as Juan Perón, Getúlio Vargas, and Hugo Chávez. Populist is often used pejoratively to criticize a politician for pandering to a people’s fear and enthusiasm. Depending on one’s view of populism, a populist economic program can therefore signify either a platform that promotes the interest of common citizens and the country as a whole or a platform that seeks to redistribute wealth to gain popularity, without regard to the consequences for the country such as inflation or debt.

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Conform recensămîntului din 2004 populația care s-a declarat "moldoveană" este de 76,1 %; nu cred că este inclusă Transnistria. Aici așa zișii moldoveni declarați sunt 31,9 %) și nici teritoriile ocupate de Ucraina în statistică. Iar români declarați sunt doar 2,1 % în Republica Moldova, sunt considerați o minoritate ciudată. Cred că ei gîndesc precum moldovenii din Iași înainte de alegerea lui Cuza; clasa conducătoare ar pierde multe privilegii în cazul unirii. Apoi să te unești cu milioane de ruși, ucrainieni, bulgari, găgăuți după ce că noi avem milioane de unguri și țigani dușmănoși ? Ar fi o nebunie și pentru ei și pentru noi.
    2. Și de ce crezi că dacă sunt pro-ruși sunt și stîngiști ? Nu este obligatoriu, votul reflectă parțial niște opțiuni naționale precum și altele economice: cei contra sunt străinii (dar repet și români printre ei).
    3. Și de ce crezi că ucrainienii și-au schimbat atitudinea față de români ? Sunt dușmani neîmpăcați ai românilor încă din timpul acaparării Bucovinei de către Austro-Ungaria și apoi a Basarabiei de către Rusia. Și nu vor ceda niciodată nimic decît dacă li se aplică forța, așa cum fac rușii acum.
    4. Apoi situația din România este un exemplu prost pentru vecinii din est: totul a fost distrus aici de către "democrați" și "capitaliști".Nu se poate face o țară doar cu mall-uri, funcționari la reprezentanțe străine, funcționari bugetivori (adică bugetari), bigotism și furt sau prin exportul plevei societății. Nu cred că cei de dincolo vor asta, deși au început și ei deja cu salahorii și curvele.
    5. Astfel că mie votul nu mi se pare rău ci tocmai surprinzător de convenabil; ia gîndește-te ce ar fi fost dacă nu existau acolo liftele străine ? Ce procentaje ar fi fost ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Dake io aranjez cu mogiorii mei , fani internet taxat, 2 milio licheuri pentru Laszlo Tokes, voi votati pe el Presedinte, mocar in Moldova, ca post inche liber !!??

    RăspundețiȘtergere