sâmbătă, 19 martie 2016

Măsura

Am urmărit aseară dezbaterea de pe Realitatea tv. În weekend seara de prime time este rezervată lui Octavian Hoandră. Hoandră este un fel de literat de Cluj. 
De fapt prin poziţia ocupată de Rareş Bogdan sunt mulţi clujeni care sunt acum jurnalişti la acest post tv. De fapt şi patronul Cosmin Guşă este clujean şi asta explică inflaţia de concitadini ai dumisale. 

Ca toţi provincialii, îi includ aici şi pe locuitorii capitalei moldave, ieşeni suferă de anumite complexe pe care încearcă să le surmonteze printr-un anume excepţionalism  provincial de foste capitale ale provinciilor istorice româneşti.

Constat că patriotismul deseori se varsă într-un naţionalism alimentat de reziduurile educaţiei ceauşiste.

Pe de altă parte realităţile de azi ne-au obligat să privim scrutător trecutul apropiat interbelic şi să vedem şi derapajele spre extrema dreaptă a unora din intelectualii excepţionali ai epocii. 
Legea privind penalizarea celor care propagă idei extremiste de dreapta, antisemitism, rasism a stârnit o polemică în societatea românească mai ales în mediile intelectuale.
Cum am mai pus câine de pază pe Institutul Elie Wiesel a acestor derapaje mai ales pe internet în tot felul de siteuri. Această instituţie are în frunte fiul unui cunoscut propagandist comunist din anii 50-60, la rândul lui politruc al regimului ceauşist. Este cumva cam exotic ca după ce Comisia Tismăneanu a blamat comunismul din România prin vocea preşedintelui Traian Băsescu ca în acest post să fie selecţionată o persoană ca aceea de mai sus, care aprinde multe sensibilităţi.

De câtva timp se poartă o polemică aprinsă privind tentativa importantei (sic!) localităţi oltene Segarcea de a-l face cetăţean de onoare pe Vintilă Horia, fiul al acestui oraş. Vintilă Horia a fost laureatul  premiului Goncourt în 1960, dar nu l-a mai primit pe motiv de acţiune vehementă a RPR-ului comunist. Vintilă Horia s-a distins în tinereţea lui printr-o publicistică entuziată la adresa liderilor fascişti şi hitlerişti. A avut noroc faţă de alţi intelectuali care au rămas în România şi au îndurat puşcărie grea şi exterminatoare.
Cum a fost cazul controversatului Radu Gyr, autor al versurilor imnului legionar, dar şi al celei mai zguduitoare poezii anticomuniste: "ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane". Supravieţuind puşcăriei el, sau ortodoxistul apropiat legionarilor Nichifor Crainic au fost obligaţi la înjositoare tămâier la adresa statului totalitar comunist în reviste dedicate exclusiv diasporei româneşti. 
Altul, precum Dinu Noica a fost valorificat pentru ideile sale naţionalist excepţionaliste şi pus în slujba propagandei ceauşiste. Acest târg i-a permis să devină antrenor de genii având în jurul său pe importanţi intelectuali publici în perioada postcomunistă, precum Andrei Pleşu sau Gabriel Liiceanu care a relatat aventura paideică de la Păltinişul noician, jurnal care a devenit cel mai mare succes cultural al finalului epocii negre de tinichea calpă a ceauşismului.

De asemenea, am fost zdruncinaţi de revelaţiile produse de Norman Manea privind tinereţea legionară a lui Mircea Eliade, care a stârnit la începutului anilor 90 mari frământări în mediul intelectual românesc.

Problema se complică rău şi când s-a redescoperit rezistenţa anticomunistă armată din munţi din finalul deceniului 5 şi începutului celui de-a 6-lea. Mulţi dintre cei care au luptat cu arma în mână împotriva securităţii erau tineri legionari, cum erau şi cei care au fost supuşi sinistrului experiment concentraţionar de la Închisoarea Piteşti. 

Diferenţa marcată era că aceşti tineri nu apucaseră legionarismul clasic, pregnant anti-semit şi mai puţin anticomunist, cu care era legat ideologic prin aceleaşi idei de tip populist. Aceşti tineri erau mânaţi de ideea anticomunistă străină şi duşmană neamului românesc în cei mai stricţi termeni. Am apucat şi eu acest comunist internaţionalist filo-sovietic în care tot ce era românesc era rău şi ce era bun aparţinea sedimentului slav din fiinţa neamului românesc. 

Aici cred că stă eroarea Institutului Wiesel care confundă într-un erou anticomunist ca Ogoranu un legionar antisemit. Şi cât de puţini eroi anticomunişti am avut  şi şi pe ei îi punem sub semnul întrebării.
Asta este pe placul tezei subterane ceauşiste că ce a fost rău în comunismul românesc avea ascendenţă iudaică, iar patrioţii adevăraţi au făcut comunismul naţionalist.

De fapt asta este teza care a fost dezbătută şi la Realitatea Tv având în Oreste Teodorescu dobitocul perfect. Mai puţin pregnant s-a manifestat Oana Stănciulescu, jurnalistă apropiată liberalilor, care au propus-o la CA al TVR. În consecinţă agitatul Liviu Antonesei  ai iniţiat o listă de contestare a acestei numiri. Şi această iniţiativă mi s-a părut nepotrivită prin vehemenţa ei, pentru că a stârnit valuri. 

În dezbaterea de aseară a lui Hoandră singura voce echilibrată a fost a lui Ion Bogdan Lefter profesor la UB şi un fin observator al realităţilor politice româneşti. Ioan Buduca şi Tudorel Urian par cuceriţi de conspiraţionismul cultivat inclusiv şi de serviciile secrete româneşti pentru a-şi acoperi incompetenţa.

Oana Stănciulescu este o jurnalistă simpatică, dar reziduurile naţionaliste din educaţia ceauşistă o fac să adere la teze discutabile privind istoria recentă a României. La fel sunt şi optzeciştii Hoandră şi Buduca. I
ar responsabilii de la Institutul Wiesel ar trebui să fie mai atenţi pentru că pot crea antisemitism acolo unde nu este nevoie.

Toate aceste vânzoleli mi-au reamintit replica lui Ionel IC Brătianu adresată lui Iorga când acesta i-a zis: "Ce pot eu învăţa de la un inginer?", "Măsura domnule profesor!".

Asta lipseşte în agitaţia asta, care dacă ar fi abordată serios şi aşezat cu măsură cum spunea Brătianu ar da rezultate favorabile mediului intelectual şi politic românesc.


2 comentarii:

  1. Ce inseamna RPR? Nu cumva Republica Populara Romana? Nu mai intele acordul .... (aveti in general probleme cu gramatica sau cu coerenta, dar acum sunt mai multe ...
    Nu inteleg nici atacurile la provincii. Ma asteptam sa il includeti pe retrogradul si anti romanul Gherman pe lista celor care ar trebui pedepsiti pentru ura de neam (alaturi de Rares Bogdan si de pseudo-orice Cosmin Gusa/Guse) ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Această lege antiromânească impusă de străini și propusă în parlament de niște cozi de topor printre care repetentul Cr(et)in Antonescu trebuie să fie anulată urgent; iar tocmai aceștia trebuie pedepsiți drastic pentru acțiuni antinaționale. Nici măcar rușii nu au încercat în așa măsură să ne rescrie istoria și cultura !

    RăspundețiȘtergere