duminică, 6 martie 2016

O diversiune pe contributors.ro

Această diversiune a apărut pe contributors.ro şi autorul este Vladimir Tismăneanu. Ea este ocazionată de retragerea decoraţiei Steaua României de către preşedintele Iohannis.
De fapt preşedintelui Iohannis nu face decât să constate soluţia ICCJ privind întâmpinarea făcută de Tokes la decizia Consiliului Decoraţiei de a-i retrage această decoraţie. Această hotărâre s-a luat în 2013 şi preşedintele Băsescu a trebuit să aştepte contestaţia făcută de Laszlo Tokes. Decizia definitivă de retragere a acestei decoraţii i-a revenit preşedintelui Iohannis. De rekmarcat că un etnic minoritar sas care este acum preşedinte retrage o decoraţie unui alt minoritar, ungur în acest caz.
Acesată decoraţie i-a fost înmânată de preşedintele Traian Băsescu lui Tokes în 2009 cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la Revoluţie. În istoria României numele lui Tokes va fio indisolubil legat de declanşarea revoltei şi ulterior Revoluţiei de la Timişoara care apoi a cuprins întreaga Românie. Nimeni nu-i poate nega acest rol!
Însă după acest moment prin toate acţiunile  lui Laszlo Tokes acesta a dovedit că militează pentru idei iredentiste menite  a destabiliza România şi integritatea ei.
Ei bine Vladimir Tismăneanu contestă această retragere de decoraţiei care ar fi semnificând că lui Tokes nu i s-ar recunoaşte meritele în Revoluţie. După mine decorarea lui Tokes făcută de Băsescu a fost o eroare. Nu poţi decora pe cineva care luptă împotriva intereselor României. Nimeni nu decorează pe cineva pentru anumite fapte negate apoi de activitate lui.

De fapt este foarte ciudat ce se petrece. Cred că doar în România conducătorii altui stat vin să promoveze idei contrare României şi integrităţii ei şi împotriva democraţiei cum face primul ministru maghiar Viktor Orban. M-aş mira ca în Slovacia sau Serbia Viktor Orban ar putea veni şi primit cu asemenea idei. De fapt retragerea decoraţiei lui Tokes a fost ocazionată de propunerea unui protectorat făcut de Ungaria asupra României privind situaţia minorităţii maghiare. În fapt România este monitorizată de către Uniunea Europeană prin mecanismul MCV şi România a acceptat acest sistem de supraveghere. Pe de altă parte Ungaria contestă decizii ale Uniunii Europene şi nu se supune unora din deciziile acesteia. Ciudată cerinţă din partea lui Tokes. Mai ales că aceste acţiuni ale guvernului Orban sunt contestate vehement în cercurile liberale maghiare. Laszlo Tokes este un suporter ferm al acţiunilor lui Orban. Chiar mă întreb care este atitudinea acestora faţă de Laszlo Tokes?

Eu aş înţelege atitudinea guvernului Orban relativ la invazia migranţilor care au creat mari tensiuni în Ungaria şi au ocazionat  construirea gardurilor de sârmă ghimpată la graniţele cu Serbia şi Croaţia. Însă Viktor Orban ameninţă cu construirea unui gard la graniţa cu România în eventualitatea invaziei de migranţi prin România. Slavă Domnului am fost feriţi până acum de această problemă şi autorităţile de frontieră româneşti par hotărâte să blocheze accesul pe teritoriul nostru al migraţiei necontrolate. 

În acelaşi timp Viktor Orban critică România pentru tratamentul la care supune pe liderii politici maghiari din România, sentiment de frustrare împărtăşit de aceştia inclusiv prin plângeri al Ambasada SUA. De fapt pe toţi corupţii din Romania îi urmăreşte justiţia fie ei mai ales români, dar şi unguri!
Fervoarea naţionalistă a lui Orban a contaminat şi pe politicienii maghiari din România. Este amuzantă teoria lui Orban ca zid de apărarea făcut de maghiari împotriva invaziei musulman otomane în Evul Mediu, seamănă cu istoria lui Ceauşescu?!!!!

Cel mai ciudat fenomen este relaţia mai mult decât de prietenie a lui Viktor Orban cu Rusia. Or Rusia este cea care a zdrobit cele două importante revoluţii maghiare, cea din 1848 şi cea din 1956. Parcă peste unguri a coborât autismul şi unul foarte periculos. Eu înţeleg raţiunile lui Putin de a-l cultiva pe Orban. Aşa se menţine o sursă de tensiune în vestul României care să deturneze atenţia românilor de la problemele din Basarabia, din Republica Moldova. Cât timp acest izvor de neînţelegere se menţine ruşii pot provoca diversiuni al Chişinău. 

Revenind la Tokes îmi amintesc că din cauza lui în 1992 mi-am pierdut prietenia cu un olandez care sprijinea maghiarimea transilvană prin biserica calvină. Însă îmi aduc aminte cu plăcere că prin anii 90 când poposeam la Budapesta am fost foarte surprins de atitudinea amabilă  şi politeţea a ungurilor vorbitori de română, ca de altfel atitudinea foarte politicoasă şi săritoare a budapestanilor în general. De asemenea îmi reamintesc destinderea aproape totală a relaţiilor româno-maghiare la sfârşitul anilor 2000 cu întâlniri periodice ale ambelor guverne.
Revenirea lui Orban la conducerea Ungariei a marcat o resurgenţă a naţionalismului şi extremismului iredentist şi este un mare păcat că maghiarii sunt acum prizonierii lui. România nu are altă direcţie spre Occident decât prin Ungaria. De aceea relaţii bune cu ungurii sunt obligatorii.
Revenind la diversiunile din contributors.ro domnul Szilagy Sandor îi sare în ajutor lui Tismăneanu în diversiunea Tokes. Simpaticul intelectual maghiar din România a scris o frumos eseu asupra limbii române care a primit unanime felicitări. Acum tentativa sa nu este decât o încercare iezuită de a-l justifica pe Tokes. 

Şi diversiunea anti-Iohannis continuă cu un articol scris de Claudia Postelnicescu care îi face un proces de intenţii preşedintelui pentru lista de eroi din Revoluţie. Or chiar preşedintele a explicat că această iniţiativă aparţine Secretariatului pentru revoluţionari de la guvern şi că această listă contestată de acolo originează. De fapt acest site îşi face de lucru susţinut activ de trolli şi postaci cărora nu le place de preşedinte. Ei au nostalgia preşedintelui de la Grivco, după cum a mărturisit chiar Băsescu, răspândacul calomniei primului ministru de la Grivco, adică propusul Iohannis şi neacceptat atunci de Băsescu. Confirmarea că Iohannis n-a călcat la Voiculescu o face acum chiar el.

Însă se merge pe sistemul calomniază poate rămâne ceva, aşa cum au sărit în sus toţi deontologii părerişti ai siteului la declaraţia favorabilă Antenei3 dată de Iohannis. 

Păcat că aici chiar sunt anumiţi contribuitori de valoare care mă face să îi citesc cu interes, dar şi să reacţionez când se sare calul, ca în cazul de faţă şi culmea de această dată mi-au fost publicate toate postările pe forum. Probabil că prea mulţi s-au exprimat negativ la diversiune şi mult mai vehement!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu