marți, 5 aprilie 2016

Afaceri cu trecutul

De ceva vreme media şi cercurile intelectuale sunt frământate de probleme care amintesc de trecut.
Una a fost declanşată de apărarea luată de nişte jurnalişti privindu-l pe scriitorul Vintilă Horia.
Vintilă Horia este unul din scriitorii interbelici atinşi de febra mişcărilor de dreapta. El este pe de altă parte singurul scriitor român câştigător al unui important premiu literar, Prix Goncourt în 1960. Dra reacţia autorităţilor comuniste care l-au acuzat de toate relele dreptei româneşti l-a făcut pe autor să renunţe la premiu. De notat că era un roman scris în franceză, pentru că Vintilă Horia putea să scrie fără probleme literatură în franceză şi spaniolă. Scandalul în jurul numelui său s-a resuscitat când autorităţile locale au decis să-l facă cetăţean de onoare al oltenescului oraş Segarcea, unde se produce vin foarte bun. Aflu că ce fapt cei în cauză au decis acest lucru în urma unui chef sănătos în care în entuziasmul general se pare că primarul a luat această hotărâre, datorită faptului că Vintilă Horia s-a născut în acest important oraş doljean. Inoportun ca de obicei Institutul Wiesel s-a revoltat şi prin gura şefului său  lui Alexandru Florian a protestat vehement. Eu mă mir că acelaşi domn nu ia măsuri ca străzile bucureştene ce poartă numele lui Eliade, Cioran, Noica să-şi schimbe numele. Cred că legea privind extremismul românesc interbelic antisemit şi criminal este destul de rău aplicată. Cum am mai  spus ea cred că se referă la cultul şefilor legionari şi a lui Antonescu şi nu la scriitorii cu acest trecut deochiat. Este dificil să renunţi la Eliade, la Mircea Vulcănescu, la Cioran sau Noica şi de ce nu la Vintilă Horia! Văduveşti cultura noastră de personalităţi majore.  Cred că este bine să nu uiţi a menţiona trecutul lor politic, dar să reţii operele lor literare şi filosofice.
Din motivul Vintilă Horia s-a declanşat o dezbatere la Realitatea tv la care Rareş Bogdan, un tip complet nepriceput în aceste chestiuni a invitat nişte jurnalişti complet pe dinafară. Aşa a ieşit biata Oana Stănciulescu ca fiind neo-legionară cu proteste vehemente pentru că liberalii au promovat-o în conducerea TVR. Eu cred că doamna Stănciulescu mai bine tăcea, educaţia primită în şcoala, de notat comunistă începuse să exalte naţionalismul cu toate derapajele lui în perioada interbelică. Chestiunea trebuie să rămână la istorici care se pricep la epocă sau a unor oameni cu cunoştinţe în materie nu la idioţi gen Oreste.

Iată că problema s-a resuscitat pentru că alt jurnalist, Mircea Toma îi include în categoria legionarilor bătrâni şi a naziştilor pe Ana Blandiana şi pe Gabriel Liiceanu. Liiceanu a mai avut de a face cu acuzaţii când l-a declarat pe Mihail Sebastian Mon Frere şi a stârnit revolta unor purişti din etnia lui Sebastian. Se pare că pe Sebastian au dreptul doar unii, Liiceanu care i-a editat Jurnalul, NU!
Ce l-o fi apucat pe Mircea Toma să dea etichete nu ştiu?!

O cunosc pe Ana Blandiana pentru poeziile ei dar mai ales pentru cea mai importantă înfăptuire, transformarea în Muzeu a închisorii de la Sighet unde au fost închişi şi omorâţi mari demnitari interbelici. Nu ştiu să fii fost printre ei şi legionari, este puţin probabil, erau acolo foşti miniştri şi cler înalt dintre cei uniţi. Doamna Blandiana are ca toţi ardelenii din nord vest convingeri patriotic naţionaliste izvorând şi din experienţa uneori nu prea fastă cu maghiarii dar să ajungă legionară bătrână este foarte mult şi o exagerare, la fel şi în cazul lui Liiceanu. Mă întreb de ce nu a primit eticheta fostul preşedinte Băsescu, cel mai vehement xenofob şi urmaş al lui Corneliu Vadim Tudor. Observ că de această etichetare s-au simţit vexaţi oameni care culmea au acuzat-o pe Oana Stănciulescu. Parcă nici asta nu chiar în regulă, unii se pare că sunt mai egali decât alţii!


Şi acum o problemă de stringentă actualitate, Nicuşor Dan, salvatorul Pieţei Matache îi somează pe liberali să-l dea la o parte pe Orban. Pentru asta unii se bazează pe vechi sondaje sau rezultate electorale din alte campanii electorale. Sondajul de actualitate realizat de CURS îi dă lui Nicuşor Dan cam 11%. De ce este aşa de convins că el  este mai bun decât Ludovic Orban în luptă cu guraliva de madam Firea nici asta nu ştiu?

3 comentarii:

  1. Daca nu vrei sa primesti emigranti in tara din motive intemeiate esti xenofob ? Chiar daca ulterior se intampla cu ei ce sa intamplat in Paris,Londra,Madrid mai nou Bruxelles ? Bravo Jo,sa ceri mai multi decat ni sau alocat ca Hoinaris dupa ce termina cu ciresii din Whashington iti aproba imediat...dar nu ai putea sa iei vreo 5-6 acasa sa-l convingi mai tare ? Sti ca,fara exemplu personal paralel cu bombele din Belgia e mai greu sa convingi,nu ? Hai,Jo ia cativa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te eşti la fel cu castravetele lui Mircea Crişan. Articolul se referă absolut tangenţial la Băsescu. Pe tine asta te doare!

      Ștergere
    2. Totuși nu este normal ca un alt stat (Israel) să impună legi în țara noastră - căci de fapt asta e problema, de ce să ne facem că nu înțelegem. Buni, răi, de stînga, de dreapta acei oameni sunt de aici și ne purtăm cu memoria lor cum vrem noi, în funcție de preferințele noastre și nu cum vor alții. Aș vrea să văd la Tel Aviv o instituție plătită de stat (al lor) care să se ocupe de criminalii evrei are s-au vînturat prin România și să îi desființeze postum. La evrei nu e ceva nou: de ex. Moses Rosen a protestat vehement contra unor articole foarte interesante ale lui Eminescu - poate îl interzic iar după ce în perioada proletcultismului multe părți din opera lui fuseseră interzise tot de ei. Apoi tot M.R. a cerut ca din Baltagul, Castelul din Carpați etc. să fie înlăturat cuvîntul evreu dacă apare ocazional.
      Iar astăzi în orice țară din lume cei care nu sunt naționaliști sunt considerați cel puțin dubioși - și asta indiferent de ce guiță vreun politician sau ziarist stupid, cointersat poate sau măcar dus cu sorcova.

      Ștergere