duminică, 10 aprilie 2016

Dragnea la mâna justiţiei

Consecinţa întârziată a Referendumului din 2012 este aducerea în justiţie a lui Dragnea.

Dacă va fi condamnat Dragnea este ultima victimă a neghiobiilor lui Victor Ponta.

Pentru că tot ce s-a întâmplat în ultimi 4 ani în politica românească poartă amprenta neghiobiilor şi comportamentului iresponsabil al lui Victor Ponta. Dacă nu forţa nota în faţa lui Crin Antonescu pentru un referendum de demitere a preşedintelui Traian Băsescu în mijlocul verii lui 2012, evoluţia politică ar fi fost cu totul alta.

Dacă acest referendum se desfăşura concomitent cu alegerile generale din toamna lui 2012, Traian Băsescu ar fi fost cu siguranţă demis în urma acestui referendum, pe fondul general al victoriei USL. Probabil că Alegerile prezidenţiale anticipate ar fi adus victoria lui Crin Antonescu. 

Dar istoria nu se face din ipoteze contrafactuale. Traian Băsescu a mai rămas să emită otravă încă doi ani jumătate şi consecinţele au urmat Victor Ponta şi-a forţat în continuare norocul şi a  ajuns la un faliment total, a pierdut şi poziţia de Prim Ministru şi în locul lui este acum la şefia PSD chiar Liviu Dragnea. 

Este foarte neclar cum judecătorii vor lega infracţiunile comise la votul de la referendum cu poziţia lui Dragnea ca responsabil cu supravegherea votului. Interesant că în fruntea completului de judecată este Livia Stanciu, ultima relicvă sulfuroasă a sistemului justiţiar al lui Băsescu specializat în pedepsirea inamicilor săi personali. Privind deciziile de judecată din ultimul timp apar şi achitări în cauze unde părea că împricinaţii sunt deja condamnaţi.

În cazul în care Dragnea este condamnat definitiv lupta pentru conducerea acestui partid se redeschide. Probabil că Victor Ponta va încerca o revenire, dar cu problemele din justiţie  pe care le are deznodământul va fi acelaşi pe care l-ar avea şi Dragnea. Oricum este incredibil cât de prost a putut conduce acest partid important. Spre deosebire Dragnea pare mult mai flexibil şi dispus la o reformare a partidului. Are şi şansa că toţi aşa zişii baron sunt acum la puşcărie sau pe cale să ajungă acolo.

Aceleaşi probleme de reformă le prezintă şi PNL, dar acolo liderii par mai dispuşi la aducerea de figuri noi în faţă.

Sondajul care a aprins speranţele şi mai ales obrăznicia iresponsabilă a lui Victor Ponta este o poză de moment. 

Pentru că PSD nu a făcut nimic în afara unor iniţiative parlamentare iresponsabile şi populiste.

Pe de altă parte restul scenei politice nu aduce noutăţi.
PMP condus de Băsescu colectează opţiunile naţionaliste xenofobe care nu sunt neapărat din dreapta electoratului.
ALDE colectează voturi şi din dreapta dar şi de la stânga scenei politice.

Chiar şi aşa nu le văd niciun viitor. Tăriceanu va rămâne în Parlament în toamnă doar dacă se va asocia cu PSD, singuri nu-i văd să atingă pragul de 5%. Cât despre PMP acesta este condus de un expirat politic şi ei sunt şi în mai mare primejdie să nu ajungă la pragul electoral.


Aşa că totul se va decide între PSD şi PNL plus maghiarii care vor înclina balanţa.

Un comentariu:

  1. Asta-i parerea ta si daca o pui pe blog,se poate comenta.nu ? Dragnea a incalcat flagrant legea,legea alegerilor. De dragul de a castiga cu un numar mare,mare de voturi a adus cu autobuzele in fiecare catun din judetul sau mii de oameni de au depasit si numarul celor care locuiau acolo,nu a mai tinut cont de logica ,lege si chiar de bun simt. El a condus prin telefoane mobile,scheme special facute pentru eludarea alegerilor care acum pentru procurori nu mai sunt un secret. Azi "totul ii la vedre ' in tehnica ,el nu poate spune ca e altfel,cateva sute de oameni l-au "dat in gat " de eforturile ilegale de a vota aiurea sa iese Basescu de la guvernare . Minte permanent cand e intrebat de ce a facut-o. Orice judecator de buna credinta are obligatia morala fata de tara sa fie drept,nu aiurelile tale ca judecatoarea e a lui Base. Aiureli Gadiste. Eu cred ca si cand o sa moara Basescu la fel o sa zici,si dupa moarte ,ca el e...Tu nu tii cu realitatea clara,cu faptul ca a fost prins efectiv ca a sarit calul si trebuie pedepsit,o iei pe o ureche,pana cand ? Ai totusi un merit,si ma mir,il calci in picioare pe Ponta,in sfarsit si ma bucur foarte tare dar cam tarziu,cat timp l-ai pupat undeva de erai ridicol cum esti acum in continuare cu Base...De ce daca intra in puscarie Dragnea este victima neghiobiilor lui Ponta ? Uite si aici judeci stramb. Pai,Ponta ia dat ordin sa incalce flagrant legea ? putea sa faca asta ? Aiurea,pun pariu ca daca un director gen.de-al tau ti-ar da un ordin incorect nu l-ai respacta. Atunci Dragnea sa-si duca crucea,batrane. Sper sa-l vad dupa gratii. Vad mai nou si ma bucur ,ca accepti ca multi PSD-isti cu nume sunt dupa gratii...pana ieri spuneai ca sunt dupa gratii datorita lui Basescu,vad ca ti-ai revenit,nu mai e el de vina ca cca 80 de PSD -isti sunt unde le este locul ? Ce sa intamplat ? intre timp ti-ai dat seama ca de fapt erau vinovati ? Bravo baiete,bravo,tine-o tot asa.

    RăspundețiȘtergere