sâmbătă, 9 aprilie 2016

Eu cu cine votez?

Vorba cetăţeanului turmentat din "O scrisoare pierdută" este mai actual ca oricând.
Aşa că s-o luăm de la "plebiscist", adică de la local la naţional.

Zilele acestea într-un săptămânal argeşean apare o discuţie între un jurnalist şi Mariu Pieleanu despre un sondaj pentru uzul PSD.
Şi în acest an Piteştiul şi Argeşul sunt dominate încă de PSD. Chiar dacă PSD a fost lovit şi cei doi mari caizi şi şacali sunt unul la puşcărie, Nicolescu şi altul pe drum, Pendiuc.
Există în electoratul acestui judeţ încă o întârziere reziduală a opţiunilor de stânga. Pentru că Argeşul de azi este produsul de succes al capitalismului în acţiune, cu Dacia şi cu celelalte întreprinderi de componente auto care s-au dezvoltat în zonă.
Interesant în sondaj este procentul pe judeţ al PSD 59%. El pare exces când sunt testaţi candidaţi la şefia Consiliului Judeţean, Florin Tecău 24% şi alţii cu mai puţin. Nu-mi aduc aminte ca PSD să fi luat mai mult de 50 la toate alegerile trecute, aşa că eu cred că cifra este mult umflată, dar un peste 40% nu ar fi o exagerare în timp ce PNL ar putea fi cotat la 30% maximum.

Realitatea în Piteşti este mai nuanţată, încă se  dă credit lui Pendiuc. Nu cred că Ionică, viceprimarul şi primarul  temporar în funcţie ar fi la nivelul lui Pendiuc, dar tind să cred că va fi în cifra PSD pe Piteşti care este peste 30%, în timp ce PNL este sub această cifră. Candidatul liberal Narcis Sofianu este competitiv, dar îi lipseşte notorietatea care să-l proiecteze peste partid. Depinde de acţiunile lui ca să devină cu adevărat de luat în seamă. În schimb cred că celelalte partide vor depăşi cu greu pragul de 5%. ALDE în Piteşti ar fi în această situaţie pentru că Gerea, fost ministru, dispune de ceva notorietate. Ar mai fi şi PMP cu zarva declanşată de liderul Traian Băsescu, pentru că Bulf, liderul local, este un guraliv lipsit de consistenţă, care face scandal doar în presa plătită. PAM partidul lui Mircea Andrei va putea câştiga pe unde sunt candidaţi luaţi de la alţi în zone rurale, altfel este cunoscut prin porcăriile pedeliste la nivel local şi nu are de loc o notorietate pozitivă.

Cu regret este concluzia că PSD va câştiga localele în Argeş şi Piteşti.
Mai dispunem şi de un sondaj CURS la nivel de Bucureşti şi acolo situaţie este paradoxal similară, pentru că ALDE are un procent bun. Probabil că ceea ce influenţează procentele ALDE este şi tactica eronată a PNL de a-l suspenda din funcţia de şef al Senatului şi poate apare şi victimizarea personajului. Pe de altă parte este un vârf de lance al populismului electoral deşănţat promovat de PSD cu tot felul de tantieme pentru diverşi, mai ales dintre cei aleşi, dar şi pentru populime ca să pare că sunt, vezi Doamne, cu poporul!

Sondajul INSCOP dă la nivel naţional un procent pentru PSD peste PNL 38% faţă de 37% pentru ultimii.Mai intră şi ALDE cu 10 % şi PMP cu 5%. Asta pentru că Băsescu cu accentele xenofobe, anti-musulmane atrage suporteri de tipul celor care-l creditau pe CV Tudor.

Explicaţiile le dă şi Alina Gorghiu. PNL este perceput în remorca preşedintelui Iohannis, ca fiind legat şi guvernul tehnocrat, fiind singurii care-l sprijină şi că nu practică populismul PSD.

Iohannis este sursa unor mari aşteptări ale electoratului şi nu este posibil ca el să rezolve probleme grave de structură ale democraţiei româneşti. Nici guvernul Cioloş nu poate produce minuni, mai ales când adoptă prudenţă la iniţiativele PSD care grevează din ce în ce mai serios bugetul României.

Pe de altă parte PSD nu a făcut nimic pozitiv în afara unor propuneri parlamentare multe lipsite de orice bază, este partidul minat de corupţia detestabilă oamenilor, dar există un nucleu electoral care nu renunţă la acest partid. Văd că Ponta exultă şi aruncă neghiobii la dresa liberalilor. Guvernarea lui nu a făcut decât să pună în aplicare propunerile liberale ca să le ia şunca din fasole! Şi asta a dus la bune rezultate economice. Au rămas probleme grave legate de infrastructură şi sănătate care par a nu se sfârşi. De drama petrecută la Colectiv încearcă să încaseze procente reiterând cu cinism reforma în sănătate propusă de Traian Băsescu. Era o reformă nerealistă pentru că afecta zona de urgenţă, care trebuie să fie gratuită. Băsescu a desfiinţat spitale, aşa să nu mai aibă tupeu de reformist!Eu sunt un caz care-şi rezolvă problemele de medicină preventivă, analize medicale, consulturi la specialişti din sistemul privat. Şi aici am mai spus  că în zona asta treburile merg prost şi trebui rezolvate prin faptul că se pot deconta aceste cheltuieli într-un anumit procent din asigurările medicale. Au fost propuneri de acest fel la liberali, dar au sărit cei de la PSD deviind aiurea discuţiile prin faptul că şi liberalii nu au fost prea inspiraţi în promovarea reformei în sistemul de asistenţă medicală.
Un semnal despre aceste alegeri îl va da cei care câştigă Primăria Bucureştiului. Dacă va câştiga Firea, de vină sunt autişti de tipul lui Nicuşor Dan, incapabil să negocieze cu PNL.

Ca liberal, pot spune că nu stăm bine, dar ţine de noi şi mai ales de  lideri să inverseze trendul. Nimic nu este pierdut!

4 comentarii:

  1. În România nu există partide realmente de stînga așa că și eticheta pusă P.S.D. este falsă. Populismul tembel nu este doar apanajul P.S.D. Repet că P.N.L. trebuie să scape de Johannis, Gorghiu și de relațiile dubioase cu camarila fostă regală - altfel într-adevăr pleacă în cursă cu handicap. Iar Firea aleasă primăriță în București ar demonstra încă odată degenerarea totală a poporului român.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mamă, ce grăbit eşti Sorin!
      Dar cine ar fi bun de primar la Bucureşti?

      Ștergere
    2. Firea-bagaboanda ? Niciodata nu o sa fie agreeata de bucuresteni...M-ar interesa daca s-ar aventura T Basescu sa preia din nou capitala,ar fi un circ fara bani dar e prea destept sa o faca dar ar merita sa o ridiculizeze pe partotina asta nerusinata...insa poporul roman in alegeri este ...nerusinat ,asa ca dzeu cu mila...

      Ștergere
  2. Aparent Nicusor Dan creste in sondaje si aerul lui de independent poate fi bun chiar daca si Oprescu zicea la fel si s-a vazut ca nu era chiar asa. Coruptia ramane o tema grea pentru toti!

    RăspundețiȘtergere