sâmbătă, 18 iunie 2016

Chestiuni vechi cu reflexe în actualitate

Prima chestiune este foarte veche, de aproape 1000 de ani, Marea Schismă, adusă în actualitate de Congresul Pan Ortodox din Creta.
Am citit o năzbâtie într-un zar că ortodocşii nu s-au mai întâlnit din 787 d. Cr. Adevărul că biserica creştină a avut mai multe concilii importante în Răsărit care au reglementat creştinismul în secolul al IV d. Cr. la care nu a prea participat Papa de la Roma. După ruperea din 1054 Răsăritul a rămas sub Patriarhul de la Constantinopol, iar Apusul catolic sub egida papală. Papalitatea a organizat mai multe concilii unul pe la 1430 şi ceva care reuneau bisericile ortodoxă şi catolică la apelul disperat ai împăraţilor Bizanţului, dar nerecunoscute de clerul ortodox.
Ortodoxia a rămas izoltaă în trecut pe când Conciliile Vatican au racordat catolicismul cu lumea contemporană.
Cum se prezentau Balcanii şi zona învecinată nouă la Marea Schismă din 1054?
Păi existau Ţaratul Bulgar şi cel Sârb, Marele Cnezat Rusesc al Kievului. Românii încă nu coagulaseră în statalitate, dar stăpânirea bulgărească la nord de Dunăre şi marea boierime slavă a adoptat ritul răsăritean puternic influenţaţi de misionarii slavi bulgari trimişi de Constantinopol, care i-a obligat apoi la 1300 pe Basarabi să treacă de la catolicism la ortodoxie. Aceeaşi situaţie s-a întâmplat şi cu Drăgoşeştii şi Bogdăneştii din Maramureş în noul principat al Moldovei.
Ungurii care ocupaseră Transilvania s-au creştinat sub regele Ştefan în rit catolic, probabil şi ca răspuns la principatele din sud bulgar şi sârbesc ortodoxe. 
Aşa că românii sunt singurii latinofoni ortodocşi.
Iată că după discuţii care ţin de zeci de ani ortodocşii s-au hotărât la un conciliu ortodox. Acesta fost boicotat în ultimul moment de biserica Rusă, cea Bulgară şi Sârbă, clar aflate sub influenţă rusă, dar şi cea georgiană.
Ce am aştepta noi românii de la acest conciliu?
Păi să se îndrepte calendarul, să putem sărbătorii toţi creştinii Paştele odată!
Noi românii dar şi grecii şi bulgarii sărbătorim Crăciunul pe 25 Decembrie, doar ruşii, ukrainienii şi  sârbi se încăpăţânează cu vechiul calendar iulian. 

Cred că aşteptăm o ortodoxie racordată la societatea contemporană, pentru că are un aer învechit şi anacronic.

Bisericile slave se încăpăţânează să fie altfel sub influenţa factorului politic de origine bolşevică, fiind acum cea rusă sub talpa putinistă.
Ukrainienii vor să se emancipeze de sub dominaţia moscovită, precum şi parte din biserica Basarabiei. Aici se vede caracterul imperialist periculos rusesc, pe care unii se fac că nu-l văd.

Şi nu departe de aceste probleme sunt acum situaţia şi echilibru militar din Marea Neagră. Pe flancul sud estic al NATO este singurul loc unde agresiunea rusă împotriva Ukrainei este o realitate. Ruşii au anexat Crimeea şi duc războiul hibrid în estul Ukrainei. 
Din acest motiv România este îngrijorată şi a avut iniţiativa unei cooperări cu celelalte ţări din Alianţa NATO riverane la Marea Neagră. Această iniţiativă a fost boicotată de primul ministru bulgar Boiko Borisov în ultimul moment, deşi preşedintele Plevneliev se declaraseră de acord. Raţiunile sunt de politică internă, alianţe cu partide pro-ruse. În Bulgaria persistă acest sentiment, Bulgaria modernă fiind o invenţie cu contribuţii ruseşti în Războiul din 1877. 
Pentru România istoria cu vecinul de la Răsărit este al unor continue agresiuni, toate războaiele cu imperiul otoman petrecându-se pe teritoriul principatelor Valahiei şi al Moldovei. În 1812 otomanii cedează Basarabia, recuperată după Marele Război de Reîntregire din 1918 şi pierdută în 1940. A fost recuperată în 1941, pierdută din nou în 1944 cu nordul Bucovinei şi finalizată comunizarea României.

În momentul de faţă se pune din nou reîntregirea cu Basarabia ciuntită. Un motiv de îngrijorare ar fi apariţia unei minorităţi rusofone şi primejdia agresiunii hibride din Ukraina pentru protejarea acestei minorităţi. 

Şi la noi au fost reacţii la insuccesul preşedintelui Iohannis. Cel mai vocal este din nou Traian Băsescu. Autor a multor eşecuri politice în această zonă, Băsescu se trezeşte vorbind uitând de problemele personale, cu fratele la puşcărie şi el băgat în tot felul de probleme cu justiţia.

Cu toate că România este predominant anti-rusă, având în vedere şi comunismul importat de acolo nu pot să nu observ că pe net apar tot felul de striviţi mintali care mizează pe Putin şi agresorul rus.

România trebuie să acţioneze în continuare pe plan politico militar în coordonare cu Polonia la nord şi cu Turcia la sud şi Marea Neagră.
Până când ambiţiile agresive ale lui Putin nu se opresc trebuie să fim pregătiţi şi să mizăm pe cooperarea NATO.

Suntem totuşi în cea mai favorabilă situaţie politică a României moderne!

4 comentarii:

  1. Sigur ca trebuie sa fim pregatiti.
    Numai ca grosul banilor alocati armatei se duce pe salarii si pensii speciale.
    Si nu pe dotari, asa cum ar fi normal.
    Generalii de carton prefera sa-si umfle buzunarele proprii, asa ca o sa luptam, daca va fi cazul, ca la Marasesti.
    La baioneta, in izmene.
    Nici o aluzie, evident, la generalul Izmana, general cu patru stele, gratie Basescului.

    RăspundețiȘtergere
  2. ,,,si nu numai lui. Dar armata a fost redusa la maxim,de teama sa nu ne innarmam ne-a obligat un procent minim in PIB pentru armata de suntem ca...Albania. Nici macar Basescu nu a avut c...e sa nu fie o marioneta in fata americanilor si aici m-a surprins. Americanii " ne aduc tot,arme si mercenari " pe bani bineinteles si la o neintelegere ei nu o sa piarda nici un soldat de-al lor decat de-al prostilor. Uitati-va si voi in lume cu cat este mai expansiv Putin fata de SUA ? Chiar nu vedeti ca acordurile chipurile facute de SUA sunt niste aiureli ? Luati la rand statele atacate de americani in ultimii 26 ani si luati si pe ale Rusiei si comparati sa vedeti ce iese...Acum zic de Putin ca e agresiv cum zicea zilnic de Irak ca are bombe chimice si incercari de bombe nucleare ,au zis au zis pana le-a aprobat Congresul sa-i atace,si ? Si-au cerut scuze lumii ??????

    RăspundețiȘtergere
  3. Si ...acum iti place de Turcia lui Erdogan! Halal neneaca!

    RăspundețiȘtergere
  4. Joe, incerc sa fiu in subiecT: chiar nimic despre .... Albania si generalu' Puiu?!

    RăspundețiȘtergere