joi, 9 iunie 2016

Cum salvăm capitalismul? Maşina de bani

Această întrebare o pune Rana Foroohar, editorialistă la Time. Este de fapt un articol care rezumă cartea sa Makers and Takers.

Ce spune în esenţă Foroohar?
Că acum capitalismul are nişte probleme şi necesită resetări şi reparaţii.
Şi pentru asta face nişte comparaţii.  Ea spune că în decurs de 50 de ani salariul orara în SUA a crescut doar cu 2$!!!! Asta făcând corecţiile pe inflaţie.

De fapt problema cea mai mare a capitalismului contemporan este că a devenit mult prea financiar, dependent de Dow Jones şi NASDAQ. Nu mai sunt încurajate investiţiile în noi afacere - startups cum se spune în americana financiară. Inclusiv anumite iniţiative de investiţii Apple au dus la scăderi pe Bursă!
Ori asta afectează dezvoltarea capitalismului, care a devenit prea cleptocrat, prea lacom şi fără viziune.

Foroohar spune că soluţia este cea a New Deal a lui Roosevelt după marea crah al Bursei din 1929. De fapt semnele mondializării s-au văzut de atunci pentru că a intrat în criză economia mondială inclusiv în România, dar şi-a revenit rapid atunci şi în anii 30 România s-a dezvoltat rapid. Bucureştiul se mândreşte cu aerul capitalist al bulevardului Magheru, foarte american în partea asta de Europă şi cu toate clădirile Art Deco care sunt acum într-o incredibilă paragină.

Criza subprime şi a fondurilor ipotecare declanşate de lăcomia şi algoritmii inventaţi de cei mai străluciţi matematicieni din lume angajaţi de Walt Street ne-a afectat din nou în 2009-2012. Deci soluţiile de vindecare a capitalismului american şi implicit cel mondial, global este de interes pentru noi.

Ca o ilustrare a acestor probleme este noul filme aflat acum pe ecrane Money Monster - Maşina de bani în regia lui Jodie Foster. Această excelentă actriţă se dovedeşte şi o foarte bună regizoare.

Lee Gates (ce nume! te duce clar cu gândul la Bill cel cu Microsoft!!!) interpretat de George Clooney este prezentatorul de succes al unei emisiuni financiare, gen Moise Guran(vai de noi cu acest încrezut precar!). Regizoarea emisiunii este Patti Fenn - Julia Roberts. Iată că în plină emisiune pătrunde un individ înarmat cu un pistol şi care-l obligă pe Gates să îmbrace o vestă cu explozibil. Kyle Budwell - Jack O'Connell este un tânăr disperat care şi-a pierdut banii investiţi într-un fond de investiţii recomandat de Gates. De fapt fondul fusese jefuit de patronul lui Walt Camby. Filmul este o desfăşurare contra-cronometru a investigaţiei  asupra malversaţiilor comise de acest individ. Sunt puse în contact colţuri îndepărtate ale lumii, pentru că algoritmul matematic al fondului este creat de un sud-coreean care explică că doar intervenţia umană poate influenţa afacerile fondului. Gates ca să-şi salveze viaţa îi roagă pe spectatori să cumpere on-line acţiuni ale fondului ca acestuia să-i crească din nou valoarea şi Kyle să-i recupereze banii pierduţi, erau banii de pe casa mamei lui, decedată recent. Apelul primit are ecou, lumea cumpără, valoarea acţiunilor creşte puţin ca apoi să scadă marcat.

Tot avântul lui Kyle se prăbuşeşte când poliţia om găseşte pe prietena lui gravidă în ultima lună care îi boscorodeşte şi-l face om de nimic.
Gates află de la Fenn că poliţia vrea să-l împuşte ca să anihileze transmiţătorul. Şi atunci Gates folosind ca pavăză pe Kyle  pleacă spre clădirea unde se află sediul fondului de investiţii. Îl capturează pe Camby, revenit din Africa de Sud unde dăduse faliment cu o mină în care investise banii furaţi din fond. 
Kyle Budwell îl obligă pe Camby să îmbrace vesta cu explozivi ca să recunoască că a furat banii. De fapt vesta era plină cu pământ!

Final trist, dar măcar banditul investitor este pus sub acuzare!
Am văzut mai multe filme excelent realizate privind lumea asta a marilor afaceri de pe Wall Street. Este clar că avem probleme cu capitalismul. 
Dar este el oare el un insucces când finanţează filme de acest tip cu mare succes de public?

Pentru că se poate ca un film chiar şi cu actori de calibru şi regizori excelenţi să fie un fiasco financiar! 

Un comentariu:

  1. Dar,scriitoarea de la Time nu a vazut capitalismul vizionar din Tarile Arabe ? Nu a fost prin Dubai,Abbu-Dabi si sa nu gandeasca capitalismul doar prin America ? Va dati seama ce grav este daca salariile in SUA in 50 anii au crescut doar cu...2 $ ? A devenit cea mai saraca tara din...Europa,tu iti imaginezi Joe ca in urma cu 7 ani in Pennsilvania stalpii de curent electric erau de...lemn ? Nici la tara la soacra-mea unde nu are astfalt dar stalpii de en.electrica sunt ultima generatie... Ce fac americanii tai in afara de armament si zanzanie intre state pentru a folosi totusi acest armament ? El(statul ) nu se gandeste de mult la poporul american,daca nici asigurari sociale nu au ca lumea,,,,vai de ei,plini de oameni care dorm sub poduri si in cutii de cartoane. Asta e tara visurilor tale ?...pa

    RăspundețiȘtergere