luni, 6 iunie 2016

Impresii după locale

Aseară 5 iunie după rezultatele exit poll de la Bucureşti se părea că suntem în faţa unei catastrofe electorale înregistrate de PNL. 
Azi după rezultatele pe consiliile judeţene realitatea este tot proastă dar nu chiar aşa. 
PSD are cam 39%, PNL aproape 33%, ALDE 5,6%, UDMR 5,24%.
PNL a câştigat în Transilvania, iar PSD s-a impus în vechiul regat.
Există în continuare această fractură, excepţie fac ploieştenii care impulsionaţi de centenarul Ionescu Quintus au dat PNL victorios! Vivat Ploieşti!

Ce s-a întâmplat?
Toate frustrările acumulate în ultimele luni au fost capitalizate în Bucureşti de Nicuşor Dan. El este un candidat antisistem şi PNL care putea domina capitala a avut o strategie complet eronată în alegerile pe Bucureşti. Şi eu pot spune că am prevăzut dezastrul, anticipând o susţinere nerealizată a PNL pentru Nicuşor Dan. În această lumină probabil că PNL, dacă îl folosea pe Marian Munteanu, tot un candidat anti-sistem putea avea cu totul alte rezultate.

Ambiţiile lui Nicuşor Dan se vedeau deja că nu se opresc doar la Bucureşti, el vrea să lanseze acum o mişcare politică în întreaga Românie, Uniunea Salvaţi România! El speră să capitalizeze în continuare frustrările românilor şi să devină un jucător important pe scena politică. În principiu acesta nu este un lucru rău, ciudat este că Nicuşor Dan în declaraţiile sale publice dă dovadă de o inflexibilitate periculoasă în politica din democraţie.
Un singur exemplu de acest fel s-a întâmplat în România interbelică şi a fost semnalul catastrofei democraţiei burgheze româneşti şi atunci tot liberalii au fost victime. 

Este adevărat acum situaţia este complet schimbată, dar acest Nicuşor Dan şi formaţiunea sa politică mă duce cu gândul la situaţia din Spania, partidul de dreapta Ciudadanos şi cel de stânga Podemos arată o aceeaşi inflexibilitate care a condus la o mare instabilitate politică şi la alegeri anticipate. 

Deocamdată Nicuşor Dan a reuşit un singur lucru a salvat Bucureştiul de liberali, predându-l social democraţilor!  
Aceştia pentru prima oară în 27 de ani domină capitala unde sentimentele anti pesede erau cele mai accentuate. Sper ca aventura politică din toamnă cu Nicuşor Dan să nu aibă aceleaşi rezultate. 

Aş mai spune ceva!
Privind sondajele care arătau reacţia publică după acţiunile DNA de a vâna pe corupţii care au infectat politica românească se părea că PSD care are cel mai mari probleme în acest sens este perdant. Se pare că electorul român crede într-un fel de haiduc, un fel de Robin Hood mai special, nu cei care luau de la bogaţi şi dau săracilor, ci în cazul autohton sunt admiraţi se pare cei care jefuiesc pe săraci ca să devină ei bogaţi.
Cu multă tristeţe nu pot să nu-i dau dreptate unei prietene care remarca sarcastic expresia admirativă românească despre astfel de personaje: Oţule!

Ce se poate întâmpla? 
Dacă nu se mobilizează forţele democratice reprezentate de PNL, care au o voce în Parlament şi care au fost vehement şi constant pentru o reformă a politicii  în România există speranţă. 
PNL trebuie să dea replici rapide la toate derapajele exprimate de personaje precum expiratul Băsescu sau toxicul Ponta, care sunt cu mare iresponsabilitate răspândite în media, se poate crea impresia că ei au dreptate, aceia care atacă fundamentele democraţiei şi ale statului de drept.

Privesc cu interes ce va realiza Uniunea Salvaţi România. Dacă liderii acestei formaţiuni noi vor da dovadă de responsabilitate şi flexibilitate politică, există un viitor pentru România. Dacă nu, se salvează şi România pe mâna PSD!

În final mă întorc la Piteşti şi Argeş. Aici am trecut pe lângă o catastrofă. Penalul Pendiuc, jupânul Piteştiului timp de  24 de ani, candidat independent a scăpat Primăria la câteva sute de voturi în favoarea social democratului Ionică.
Prestaţia PNL a fost mizerabilă, avem jumătate din voturile pe care le obţineau PNL şi fostul PDL. ALDE canibalizează din voturile probabil liberale în favoarea lui Andrei Gerea, un personaj de cea mai jenantă amintire, dar cu ecou favorabil la electorat.
PNL nu mai are nicio primărie de oraş în Argeş şi Muscel, inclusiv fieful brătienist de la Ştefăneşti Florica. 

Fereastra de oportunitate oferită PNL a fost irosită şi trebuie regândită complet strategia pentru campania de la parlamentare.

Situaţia nu este roză aici sau multe alte locuri din România. Dar trebuie mobilizat electoratul care trebuie să înţeleagă care este viitorul patriei noastre.



7 comentarii:

  1. Stimabile! Reorienteaza-te! Nici in al noulea ceas nu realizezi ca mergi pe mana unor .... perdanti! Degeaba critici PSD! Nu inveti nimic din tot ce se intampa! In democratie, pe care tu o ..proclami si o ..promovezi (!!! nu prea inteleg cum, dar ma rog..), dar nu o practici, trebuie sa accepti rezultatul votului! Imi pare rau, dar iar crezi ca PNL a realizat ceva! Din acest motiv acest partid cu traditii istorice va ramane in acesiasi stare si atitudine, fara nestructurare, si ..vei avea din nou mari surprize in toamna la alegerile generale! Mobilizarea electoratului, pe care tu mare "specialist" o recomanzi trebuie sa aibe in spate FAPTE, nu VORBE "a la PNL"! Batrane, linge-ti ranile!

    RăspundețiȘtergere
  2. 42 % dintre romani sunt analfabeti functionali, procent ce rimeaza perfect cu procentul obtinut de PDS si aliatii lor la ultimele alegeri. PNL cred ca se simte bine dupa acest non-combat cu PSD. Life is wonderful.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce idiotenie din partea celui care a postat mai sus! Cred ca ... "omul" a votat si el, dar nemultumit fiind, se auto-considera "analfabet"!!! Ha ha ha ha .. Joe unde ti-ai adus colegii! Stiu ca si tu ai votat, deci dupa spusele sale, esti ... ???????!!!!!!Hai baieti fruntea sus! Pregatiti-va de o noua infrangere in toamna! Sau faceti din nou un USL????????????????????????????????????????????????????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Without data, you're just another person with an opinion.” Dar sa fi simpatizantul celui mai corupt partid din Romania te discrediteaza la modul absolut.

      Ștergere
  4. PSD câştigă pe absenteismul celor educaţi!
    Doar la Bucureşti ei au contat! pentru USB! Cu rezultat înfrângerea dreptei.
    PNL trebuie să se mobilizeze şi poate întoarce rezultatul!

    RăspundețiȘtergere
  5. E ridicol să împarți opțiunile politice ale oamenilor pe criterii intelectuale; presupun că numărul idioților e identic peste tot. Iar la alegerile locale în localitățile mici s-au votat nu partide ci persoane mai bine cunoscute. La București au votat ca deobicei indivizi de vîrsta mea în proporție de 80 %, parcă eram la clubul pensionarilor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu nu fac decât o observaţie Sorin!
    La noi cei educaţi sunt mai înclinaţi să fie fatalişti că decide vulgul.
    Este o mentalitate extrem de periculoasă cultivate de elitişti şi este veche la români.
    Asta se observă şi acum chiar cu USB.Au fost mobilizaţi tinerii şi au dat pentru aceştia votul, dar restul celor activi şi educaţi din Bucureşti au avut alte preocupări.
    Dacă cetăţeanul activ între 30 şi 65 de ani s-ar implica mai mult în politică situaţia ar fi cumva diferită, cum se întâmplă peste tot în ţările occidentale, acolo ei decid electoral, nu bătrânii.
    Este culmea că aceştia sunt beneficiarii direcţi ai democraţiei şi libertăţii şi tocmai ei refuză implicarea activă prin vot.

    RăspundețiȘtergere