sâmbătă, 16 iulie 2016

Tristeţea generalului Degeratu

Nu mă apucam să scriu despre lovitura de stat militară eşuată dacă nu-l vedeam pe generalul Degeratu.
Evenimentele întâmplate aseară ne-au îngrijorat tare pe noi după cum au reacţionat televiziunile noastre de ştiri nu atât pe americanii de la CNN care în acelaşi timp se ocupau de terorismul de la Nisa.
Acest putsch eşuat nu poate decât să ne îngrijoreze pe noi în calitate ce principal aliat NATO la Marea Neagră. Pentru că generalul Degeratu a demontat toate aiurelile spuse despre Turcia şi România în NATO şi cred că este un om responsabil şi cel mai în măsură fiind implicat în negocierile accesului nostru la NATO. Turcia, cel puţin armata turcă a fost cea mai fermă sprijinitoare a intrării României în NATO. Şi asta se poate constata geopolitic.

Turcia face tranziţia dintre orientul Apropiat şi Europa, iar noi tranziţia dintre Balcani şi Europa Centrală. Suntem cea mai mare ţară din regiune în condiţiile sfărâmării Iugoslaviei şi nu unesc aceleaşi interese privind ambiţiile imperialiste ale Rusiei

De ce trebuie să ne îngrijoreze aceste eveniment? Pentru că Turcia este pilonul cel mai important în flancul sud estic al NATO. 

Turcia trece prin momente delicate şi fără acest putsch.
În Turcia se află vreo trei milioane de refugiaţi sirieni care sunt dificile de ţinut în frâu să nu dea iama din nou în Europa, este în război cu ISIS, cu kurzii şi cu cine or mai fi prin graniţa sudică. Turcia şi Rusia sunt într-o situaţie foarte tensionată după doborârea avionului rusesc.

Pe de altă parte politicile duse de preşedintele Erdogan de islamizare care deviază de calea laicităţii a lui Ataturk au alienat atât armata cât şi clasa medie turcă mai ales cei din marile oraşe. Ofiţerii superiori turci sunt toţi educaţi în SUA sau în Europa occidentală în special în Marea Britanie. Probabil că dintre aceştia din exasperare să fi montat această încercare de lovitură militară de stat, dar momentul a fost prost ales, bucurând probabil pe ruşi doar.

Am înţeles că generalul Degeratu a fost primit ca un frate de comandantul armatei turceşti. Orice am înflori noi în istorie există un respect pentru români, că doar singurul trofeu militar aflat în tezaurul de la Topkapi este sabia lui Ştefan cel Mare!


Aşa că pot să înţeleg tristeţea generalului Degeratu când vedea soldaţii armatei turce predându-se poliţiei.  Este cea mai degradantă situaţie pentru un militar!

3 comentarii:

  1. - Nu văd nici o legătură între România și Turcia pe deoparte și așa zisele ambiții imperialiste ale Rusiei ! De unde ai scos și bazaconia asta ? Toată lumea vede de peste 100 ani și mai ales după WW2 ambițiile imperialismului iudeo-american.
    - Apoi în Turcia conflictul între islamiști și oamenii mai moderați va continua mereu; ai fost în Istanbul și ai văzut imediat diferența față de o țară nemusulmană.

    RăspundețiȘtergere
  2. Exact Joe,nu poti tu sa faci un articol fara sa arunci cate o perla gen...Becali. Ambitii imperialiste rusesti nevazand ce fac americanii de 50 ani. Asta e dar e bine ca totusi nu ai zis nimic de Basescu...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu totul de acord cu Joe cu privire la ambitiile imperialiste ale Rusiei sustinute de boborul rus care neavans ce manca e hranit cu genul asta de rahat inca de pe vremea tzarilor

    RăspundețiȘtergere