marți, 19 iulie 2016

Turcia, Trump şi încrederea la români

În ultimul timp s-au întâmplat mai multe lucruri care pot afecta şi interesele românilor.
Nu vorbesc de Nisa, acolo românii au fost din păcate doar victime inocente a unui dement.

Însă evenimente în desfăşurare în Turcia începând de vineri ne afectează direct. Pe unii în calitate de turişti, pentru că sistemul all inclusive practicat de turci la staţiunile din Mediterana este popular în România.
Pentru că avem schimburi economice importante cu Turcia, dar mai ales pentru că Turcia putea deveni un partener strategic de mare importanţă.
După cum decurg însă lucrurile acum în Turcia acestea sunt sub semnul întrebării. 
În emisiunea de aseară de la Realitatea tv erau prezenţi generalii Degeratu şi Grumaz şi nu am niciun motiv să nu-i cred când spun că acum armata turcă este într-o stare nefuncţională.

Ceea ce face acum Erdogan seamănă exact cu ce a făcut în Uniunea Sovietică Stalin prin epurările din armată şi partid în 1937-38. Aceasta a lipsit armata sovietică de un corp de ofiţeri superiori capabili care să facă faţă agresiunii Germaniei fasciste din 1941.

Comisarul german pentru aderare suspectează că putschul a fost pus la cale chiar de  Erdogan ca să-şi zdrobească adversarii. Pentru că au apărut imediat liste consistente de epuraţi din armată, justiţie şi administraţie. Cel mai greu este să educi administratori care să ştie cât decât cu ce se mănâncă birocraţia. Mult mai grav este în privinţa armatei unde ofiţeri experimentaţi apar după ani de zile, mai ales că mulţi din cei din ofiţerii superiori au educaţie occidentală. Asta poate crea dureri de cap pentru planificatorii NATO e flancul sud-estic. Mă întreb dacă în aceste condiţii se mai poate organiza summitul la Istanbul în 2018. Poate că ar trebui mutat la Bucureşti?

Pentru că în aceste condiţii rolul României în zonă creşte mult pe fondul instabilităţii accentuate de la Ankara. Pe de altă parte nu agreez atitudinile alarmiste ale generalilor care spun că România nu a făcut nimic în această privinţă. Aşa văd generalii o armată superdotată care rămâne încă un deziderat. Oricum alianţa strategică cu Polonia rămâne o miză importantă.

Vorbind despre lovitură de stat Degeratu a punctat exact privind confuzia iresponsabilă a unor interesaţi de  a confunda referendumul din 2012 şi consecinţele lui cu o lovitură de stat. Uite care sunt consecinţele acum pentru o astfel de acţiune militară pentru Turcia, se află într-o situaţie de o maximă instabilitate. Şi asta în primul rând din cauza unui individ instabil psihic precum Erdogan. Se vehiculează prin Turcia că SUA ar fi sprijinit putschul, şi asta poate fi adevărat în ideea că Erdogan creează probleme strategice în flancul sud estic al NATO în Europa, că acţiunile turceşti au fost haotice privind războiul din Siria. Eu unul nu cred că SUA îl va livra pe Gullen acestui diliu (turcism!) de Erdogan!

Pe de altă parte în Cleveland, Ohio, nu Pennsylvania cum greşit geografic indica C. Pârvulescu este în desfăşurare Convenţia Partidului Republican. Aici va fi desemnat candidat pentru Preşedinte al SUA Donald Trump. Am ascultat azi dimineaţa de o tentativă a unui grup de delegaţi a candidaturii lui Trump. Citind două articole în revista TIME am o imagine mai clară a temerilor legate de eventuala alegere a lui Donald Trump ca preşedinte al SUA. În articole se foloseşte expresia gut check care înseamnă testarea sau evaluarea curajului, caracterului şi a hotărârii unui personaj. 
Sunt foarte multe întrebări care trezesc frisoane privind Donald Trump, preşedinte SUA. Singurul lucru pe care mizeze acest individ este temperamentul care poate fi devastator în anumite situaţii critice.  Un temperamental a fost Ted Roosevelt, dar pe atunci SUA nu se afla în poziţia de extraordinară responsabilitate de a fi singura superputere mondială. 
Aşa că majoritatea experţilor, pundits în engleză este că mai bine cu Hillary Clinton!
Pentru noi impactul poate fi extrem de dureros în ideea că Trump consideră NATO învechit, neînţelegând că datorită acestei alianţe comunismul s-a făcut praf, deschizând drumul spre democraţie al estului european.

Am citit în ultimele două numere despre o chestiune delicată şi extrem de importantă încrederea între oameni. Pe acest sentiment s-au construit societăţile moderne şi capitalismul. Dacă nu aveai încredere şi nu riscai atunci sistemul bancar nu s-ar fi dezvoltat. Ori un test făcut de autor cu bancherii români arată că aceştia în procent de 89% nu au încredere în clienţi. Chestiunea asta împiedică mai ales pe micii întreprinzători să-şi dezvolte afacerile din lipsa de credit.
Şi în tradiţia românească exista încrederea, a bătutului palmei deci a încrederii nescrise în diverse afaceri. Cred că o cauză principală a distrugerii încrederii în semeni la români a constituit-o comunismul cu consecinţa sinistră a securităţii şi a turnătorilor. S-a ajuns ca oamenii să nu se încreadă în nimeni, când puteai întra la puşcărie şi să fii exterminat dacă un animal din această speţă te turna la secu cu consecinţe nefaste. Lipsa de încredere continuă şi azi cu consecinţe dezastruoase, confirmată prin politicieni mincinoşi şi venali care mint şi fură, fără sentimentul impunităţii.

Şi ca final şi o chestie locală. Jurnaliştii cotidianului pe care-l cumpăr sunt stângişti, iresponsabili şi pompierişti. Ei prezintă problemele oraşului într-un stil bombastic. Prilejul l-a constituit venirea ministrului Dâncu. Acestuia i s-au prezentat diverse probleme de infrastructură urbană care se pot realiza pe cale guvernamentală. Problemele aceste nu sunt în niciun caz: Rănile Piteştiului.
Piteştiul este la standardele româneşti un oraş prosper, prea plin de betoane după gustul meu!

4 comentarii:

  1. Voi astia care ati participat la puch-ul din 2012 aveti in continuare cosmaruri, dar nu remuscari. Intreba-l pe Ponta daca a fost sau nu a fost. Noroc cu UE ca ramas doar o tentativa de puch.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prostia ca şi iubirea pentru rebutul securist TB rămâne constantă pentru unii pentru care prostia nu-i doar cel mai vast program!

      Ștergere
    2. Cred ca nu ai inteles diferenta intre puch si referendum(prevazut in constitutie).Altfel, fiecare cu alahul lui din suflet.Comentariu pentru anonimul de mai sus!

      Ștergere
    3. Dottore...mai rar ca matale bibicule. Ai grija la limbaj. Niste prosti americanii si europenii astia. De ce se amesteca astia in treburili noastre interne?

      Ștergere