marți, 13 septembrie 2016

Sondaje şi ....sondaje

Se pare că febra electorală deja a cuprins ţara.

Mai aplicat la Piteşti, în plimbarea mea de seară am văzut nişte tineri în tricouri albe, m-am uitat atent şi aveau o siglă verde USR. Păreau a fi străini de oraş, nu am recunoscut figuri din urbe. Când m-am întors erau la discuţii civilizate cu nişte trecători şi pe spatele tricourilor scria cam aşa: alege oameni ca tine, semnează pentru USR.

Pe de altă parte, în cotidianul local am citit că tot ieri erau unii care strângeau semnături pentru PND al avocatului Fenechiu.

Dar startul electoral îl dau canalele de ştiri. Cele mai vehemente propagandistic sunt cele afiliate PSD şi ALDE, adică Antena3 şi România tv.
La cel din urmă l-am revăzut pe unul, Cristescu, un imbecil din gaşca băsesciană cum debita enormităţi ca banii strânşi pentru Cuminţenia Pământului să fie daţi pentru şcoli. Aferim!

La Antena3 Avangarde  şi Pieleanu afiliat aceluiaşi PSD fac un sondaj.
Cred că acest sondaj are doar un scop electoral, să consolideze sentimentul de câştigători al electoratului pesedist. Cifrele date de sondaj semnalează diferenţa care s-a constatat şi la locale în favoarea PSD faţă de PNL. Că este 10 la sută sau mai puţin asta rămâne de văzut la urne.
Cel mai important mesaj al sondajului este că PSD plus ALDE fac 47%  faţă de PNLŞ şi ceilalţi UDMR, eventual, PMP şi USR doar 46%. Concluzia liniştitoare transmisă este că oricum câştigă PSD. Mai ales că se pare că Ponta a revenit la sentimente mai bune şi este din nou în sânul PSD, Partidul România Unită rămâne doar un bidon menit să ia voturile naţionaliştilor ademeniţi şi ei de PMP şi zgomotele provocate de Traian Băsescu. Acesta spune că este momentul cel mai favorabil unirii cu Basarabia. Dra pe la Chişinău peisajul îl contrazice cumva. Măcar să nu câştige alde Dodon,un porc de rusofon!
Partidul care este cel mai criticat în media este PNL, se exploatează diferendele dintre foştii liberali şi foştii pedelişti. Nu mai curând de zilele trecute a apărut un prilej de controverse. Preşedintele PNL Bistriţa anunţă că lista electorală va cuprinde şi numele lui Augustin Zegrean, fostul preşedinte CCR şi un avid suporter băsescian. Doamna Gorghiu a comentat prudent să nu trezească animozităţi că toţi cei cu expertiză sunt bine veniţi la PNL. Pe de altă parte Nicolăescu a replicat la A3 că nici nu se pune în discuţie, ce să caute acest personaj anacronic în politică? Rămân la opinia că trebuia făcută fuziunea mult mai devreme!

Eu am mari semne de întrebare dacă ALDE, PMP, sau USR vor trece pragul de 5%.

O altă parte a sondajului pomenit este şi mai propagandistică. Autorii sondajului bagă o pisică cum că preşedintele Iohannis sunt în creştere faţă de sondarea anterioară!???
Dar clenciul este în altă parte, oamenii de cea mai mare încredere sunt doamna Firea şi cu inegalabilul Ponta cu 42%, respectiv 41%. Nu contest că doamna Firea ar putea fi populară după succesul electoral din iunie, dar ea se confruntă cu mari probleme şi cu unele decizii care au trezit reacţii de protest. Iar soluţionarea afacerii cu căldura este prea recentă.
Cred că politica în Bucureşti privind încălzirea şi apa caldă este o rămăşiţă comunistă. Sunt încă puţini posesori de centrale de apartament, iar furnizarea de la marile CET-uri provoacă pierderi considerabile. Dacă s-ar fi adoptat soluţia din Piteşti cu la centrale mici  care sunt racordate la câteva blocuri era mult mai bine. Trebuie spartă pisica şi în Bucureşti!

Cât despre Victor Ponta, ce postează el pe Facebook ţine de balamuc şi prostie politică. Orice om normal fără partis pris-uri politice nu are cum aproba aberaţiile sale. Cred totuşi că Ponta se adresează propriilor fani dispuşi să-i înghită gogoşile.


Dragnea are o soluţie mai simplă, atacă guvernul lui Cioloş, ca şi cum n-ar face nimic! Ori aceşti miniştri au încercat să cureţe ministerele, nişte grajduri ale lui Augias, pline de balegă şi nesimţiţi care n-au făcut nimic ani de zile. Această tactică poate avea succes când minciuna cu excelenţa guvernării Ponta, care este depăşită acum de Cioloş la creştere economică arată că minciuna are picioare scurte. Unii se plâng că nu se vede şi în buzunarul oamenilor creşterea economică. Până acum se vede dar în zona salariilor şi pensiilor speciale, băgate pe gât guvernului de PSD-ul lui Dragnea prin Parlamentul României! Şi probabil repercusiunile pozitive le vor încasa cei din guvernul din toamnă care-i succede lui Cioloş, probabil pesedist!




3 comentarii:

  1. Draga Joe, cred ca intrebarea pe care o voi pune in continuare este de natura sa te provoace si pe tine si pe cei care frecventeaza acest blog: romanii cunosc particularitatile legii electorale in vigoare in Romania? Cunosc romanii “regulile jocului”? Legea noastra electorala este facuta ca din alegeri sa reiasa o forta politica care sa poata forma un guvern stabil, ori favorizeaza posibilitatea ca majoritatea fortelor politice sa aibe reprezentanti in parlament? Ori – vorba lui Lucian Boia – si una si alta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Actuala lege este a proporţionalităţii cu prag de 5%.
      Sunt avantajate partidele mari, PSD şi PNL. Dacă nu intră decât aceste partide şi UDMR, cea mai avantajată va fi formaţiunea cu procentul cel mai mare care va lua din restuil procentelor de voturi rămase nefolosite. În acest caz PSD poate lua peste 50%!
      Doamne fereşte!

      Ștergere
  2. Doar cateva remarci (ca sa nu mai starnesc remarci mustind de "politeturi"):
    1. Pieleanu este omul PSD, prin urmare sondajele lui trebuie luate cu mare rezerva.
    2. Saracia si ignoranta bastinasa favorizeaza manipularea, "arta" la care se pricep cel mai bine produsele FSN (care au mostenit si specialistii socio/psiho de la manastirea Secu).
    3. Rezultatul alegerilor depinde hotarator de prezenta la vot a tinerilor care au lipsit la alegerile trecute (mai bine la munte etc.), lasand decizia in mana pensionarilor si a celor din mediul rural.
    Ca si de prezenta la urne celor din diaspora, care au vazut afara ce inseamna democratia.
    4. Extrem de importante sunt, de asemenea, structurile din teritoriu (organizatii locale, primari etc.), care mobilizeaza/orienteaza electoratul.
    Prin urmare, cine se organizeaza/mobilizeaza mai bine, castiga.

    PS
    Cat priveste sistemul de incalzire in Bucuresti, sper ca nu s-a uitat ca :
    a. producerea combinata de energie termica si electrica (cogenerarea) este sistemul cu randament maxim;
    b. in plus, beneficiaza si de functionarea cazanelor pe combustibil alternativ (pacura, cand presiunea gazelor este f. scazuta-ger etc.).
    Nu mai vorbesc de ciclurile combinate gaze-abur, cu randamente foarte mari.
    Nu ne putem permite, prin urmare, sa ardem pur si ismplu gazele naturale ca sa incalzim apa.
    Ca nu s-a facut mare lucru la RADET in ce priveste retehnologizarea (conductele de transport agent primar si schimbatoarele de caldura din punctele termice), aia e o alta discutie.

    RăspundețiȘtergere