miercuri, 7 decembrie 2016

Proiect de ţară cu Lucian Isar

Lucian Isar
În această seară Radu Vişinescu m-a anunţat că Lucian Isar va conferenţia la Piteşti la Biblioteca Judeţeană la 5 seara.
Ajung acolo şi la parter la sala unde se ţin în mod obişnuit întâlnirile culturale ear ocupată cu lansarea cărţii unui oarecare autor cu pretenţii locale.
Am pornit spre ieşire dar dăm de Tibi Avrămescu, cadru didactic la Universitatea Piteşti pe domeniul economic şi care ne-a confirmat că vine la aceeaşi întâlnire şi am aflat că se ţinea într-o altă sală la etajul I.
Aici sala era de fapt de lectură cu tomuri impresionante şi am dat de colegi liberali domnul Eugen Nae şi doamna Olimpia Doru.

Expunerea lui Lucian Isar a fost interesantă şi cuprindea ideile economice ale PNL, dar în acelaşi timp erau idei care priveau proiectul de ţară prezidenţial lansat de Klaus Iohannis. 

Ideile dezvoltării României pe perioada 2017 - 2025 se inspiră din experienţa de succes a unor ţări precum Coreea de Sud, Singapore, sau Ho Kong. Isar şi-a dezvăluit preocupările de matematician specializat în econometrie. De fapt confirma că Wall Street a angajat cei mai străluciţi  cercetători din matematică şi fizică pentru modelările economice. Isar a lansat ideea în România a polilor de dezvoltare pusă în aplicare pe când era ministru în 2012 cu centrul de dezvoltare IT  de la Cluj. De asemenea se studiază canalizarea investiţiilor în polul Timişoara Arad, dar şi pe aerospaţiale şi mecatronică la Braşov.
Ce au constat studiile de la Braşov? Că exista resurse umane la vârsta de + 50 de ani,dar nu mai sunt în intervalul 30-50 de ani datorită distrugerii industriale din Braşov.
Pentru alt pol de dezvoltare economică care este Piteşti el propunea focalizarea pe construcţia autostrăzii Piteşti Sibiu.

Au luat apoi cuvântul oameni din asistenţă. A luat cuvântul un individ care a debutat cu un citat din Ceauşescu şi vă imaginaţi cum a continuat?

Am luat cuvântul apoi eu şi am combătut opinia că Piteştiul ar trece prin dezindustrializare, dimpotrivă! Şi că falimentul Arpechim este rezultatul unei privatizări eronate. Am întrebat ce se va întâmpla cu zonele cu mari probleme economice din Nord Est şi din Sudul României. Isar a explicat sărăcia zonei prin faptul că acolo s-a furat cel mai mult, exemplificând cu o firmă din Vaslui care a prosperat din construcţia de drumuri şi azi a fost adusă în insolvenţă. Explicaţia ar fi că acolo unde nu prea era furatul a avut efectele cele mai nefaste.

A luat cuvântul apoi singurul om de afaceri important prezent la întâlnire Virgil Dumitru. Chiar dacă acesta nu o fi vreun mare orator a atins probleme stringente pentru el şi cei implicaţi în economia judeţului. Una ar fi că lipsesc oamenii calificaţi în diverse meserii. la o bursă a locurilor de muncă cu puţin timp în urmă din 1200 de oferte de muncă au fost ocupate 80 dar că dacă vor începe munca efectiv vreo 40 oameni. Se pare că părinţii, familiile nu înţeleg că un sudor, sau un bucătar pot câştiga 1000 de euro lunar, ca un tractorist să ajungă la 1500 de euro. Lipsa învăţământului dual se simte puternic. Aş adăuga eu că apariţia sistemului privat universitar a contribuit la acest dezastru, pentru că nu se pot găsi locuri pentru absolvenţii de jurnalism, drept şi marketing cât produc inutil aceste universităţi particulare.
De asemenea şi relocalizarea unor instituţii din administraţie în alte locuri îl fac pe investitorul piteştean să piardă timp şi bani.

Isar a explicat că şi alocarea fondurilor privind dezvoltarea a fost ciudată, s-a ajuns ca un proiect de dezvoltare în domeniul IT de 1,2 miliarde de euro să fie câştigat de Tulcea!! Şi banii să română blocaţi acolo.

Cei prezenţi au cerut ca acest proiect de ţară să nu fie partizan şi Isar a asigurat că fiind un proiect prezidenţial va fi nepartinic.


Totul este ca acest proiect să prindă contur, lucru pe care-l speră toţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu