vineri, 24 februarie 2017

Discursul lui Varujan Vosganian

La această oră Varujan Vosganian este unul din cei mai inteligenţi parlamentari. Dar el nu este doar parlamentar, el este şi unul din cei mai dăruiţi scriitori români. Talentul lui a izbucnit cu putere prin primul său roman, Cartea şoaptelor. Vosganian scrie şi poezii, a mai scris şi volumul Jocul celor o sută de frunze. Iată că acum Varujan Vosganian şi-a lansat  ultimul său roman, Copii războiului la Biblioteca Judeţeană Argeş, miercuri seara pe 22 februarie. Lansarea acestui volum a fost şi un eveniment politic pentru că au participat notabilităţi politice locale. De prezentarea romanului s-au ocupat pe rând Jean Dumitraşcu şi Denisa Popescu. Romanul reia povestea biblică a fraţilor Abel şi Cain. Cei doi protagonişti ai romanului sunt Matei Visarion ajuns general de securitate şi fratele său, liderul Mişcării Transcendentale care a avut o grămadă de necazuri cu securitatea la începutul anilor 80. Ei sunt copii unui ofiţer german cu două femei române diferite şi destinele lor se întâlnesc într-un târziu. Cam atât de spre roman!
Denisa Popescu, Vosganian, Jean Dumitraşcu

Cea mai interesantă parte a acestei seri a fost cuvântul scriitorului. Varujan Vosganian este vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România. El a ajuns în politică reprezentând minoritatea armeană. A fost prezent în vremea Revoluţiei fiind arestat la Jilava. A ajuns unul din liderii liberali. A deţinut importantele funcţii de Ministru al Finanţelor şi al Economiei şi pot depune mărturie că a fost un ministru competent. Chiar dacă dovedeşte o inteligenţă ascuţită, caracterul însă nu prea este în ton, fiind mai mult lipsă, cum spunea P P Carp despre români, care se aplică şi la minorităţi. A fost supus unor acuzaţii şi s-a fofilat jenant, dându-şi cu mir şi neajungând la tribunal cu ajutorul colegilor din Parlament. 
Şi discursul său a fost extrem de interesant, dar pornind de la premise autentice concluziile lui erau cam piezişe. 

Varujan Vosganian este mai tânăr ca mine cam cu 10 ani şi spunea pe drept cuvânt că Revoluţia a fost o şansă pentru el şi generaţia lui, ajungând în înalte funcţii politice, dar să fii martorul schimbărilor politice şi sociale care au avut loc în ultimii 27 de ani. El spunea că a fost prezent în Piaţa Universităţii, dar consecinţa prezenţei atâtora acolo nu a fost decât un ajutor electoral pentru FSN. Da, doar dacă luăm în considerare manipularea sinistră a TVR.   Spunea că aproape nimeni nu ştie numele martirilor de la Revoluţie. Într-un fel este normal pentru că s-au jertfit şi nu au putut să se exprime în noua societate. Dar avem un erou al Pieţei Universităţii, pe Marian Munteanu care este prezentat azi absolut jenant şi manipulator pentru opiniile sale politice, aruncând cu noroi pe un om care s-a sacrificat aproape cu preţul vieţii, fiind bătut îngrozitor de mineri.

Vosganian se întreba dacă a folosit la ceva atitudinea anti-comunistă şi concludea că văzând realităţile de azi nu a prea folosit. Aici sunt ferm în dezacord pentru că această atitudine nu era îndreptată asupra membrilor simpli de partid ci contra celor acre erau acoliţii lui Ceauşescu, în contra pretorienilor săi care erau securiştii şi care a generat suspiciunea sănătoasă şi azi faţă de aceste servicii secrete care pot derapa de la sarcinile lor privind protejarea cetăţenilor români. 
Finalul a fost o justificare aviatorismului său politic, fără a justifica de ce au avut loc aceste alianţe politice, precum şi fără a explica alăturarea sa, un om atât de inteligent cu un obtuz şi neadecvat politician precum Călin Popescu Tăriceanu.


4 comentarii:

  1. Esti precum vulpea care nu ajunge la struguri si spune ca sunt acri! Cand vor reveni in aceeasi barca a PNL Vosganian, Tariceanu, sigur vei avea un alt discurs. Intre Tariceanu si basistii infractori notorii preluati in barca voastra de partid istoric ai preferam pe acestia doi cu toate defectele care le gasesti tu sunt mai buni decat cloaca din PNL. Pana si KWJ s-a prins si a format acel partid de buzunar format din tot felul de emigrati intorsi si inregimentati de servicii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vasganian ? Un mare dobitoc,,,,a scris carti ? Si Hitler a scris carti si Lenin,am multe exemple. Daca era nevinovat ,cum zicea,de ce s-a ascuns sub pulpana Parlamentului si nu a vrut barbateste sa-si prezinte in instanta nevinovatia ? S-a facut de ras pentru istorie,uite asa nu o sa aflam niciodata ce spaga a luat pentru reducerea de gaz la f-cile lui I.Nicole... Tu vezi himere,pana acum il laudai pe Tariceanu,un baiat destept de altfel ,dar si-a urmarit doar scopul inavutirii personale. E un bun politician dar are un caracter zero. Amin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O singură observaţie!
      Varujan Vosgnaian este un mare scriitor.....în rest să nu facem confuzia pe care eu am arătat-o cu zicerea lui P P Carp.

      Ștergere